גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם הלחץ להצליח בתחרויות הקריאייטיב פוגע במפרסמים?

המודעות הפרובוקטיביות של פורד שהכינה סוכנות הפרסום JWT בהודו מעלות תהייה: האם אנשי הקריאייטיב וגחמותיהם הם האשמים בפרשה - או שהלחץ הכבד לזכות בפרסים במסגרת תחרויות פרסום הוא המנוע מאחורי התופעה?

ג'ים פארלי, המשנה לנשיא חברת הרכב פורד, נאלץ להתחיל את נאום הפתיחה של תערוכת הרכב הבינלאומית בניו-יורק בשבוע שעבר עם התנצלות על כרזות הפרסומת הפוגעניות למכונית פורד פיגו עבור השוק ההודי. פארלי הביע את צערו ואמר כי החברה נקטה פעולה מהירה בנושא.

מודעות הפרסומת המזויפות שנעשו על-ידי אנשי הקריאייטיב ב-JWT הודו הציגו נשים קשורות, שפיותיהן מכוסים, בתא המטען של הפורד פיגו, וחולל סערה גדולה מבחינתה של פורד ברחבי העולם, לאחר שהן הועלו לאתר הבינלאומי של החברה.

בובי פאוואר, איש הקריאייטיב הבכיר בסוכנות הפרסום, משך את המודעות באמצע תהליך השיפוט, אך הנזק כבר נעשה.

הפרשה מדגישה את שדה המוקשים שניצב בפני משווקים, בשעה סוכנויות הפרסום שלהם שמות דגש על פרסי קריאייטיב במקום על האינטרסים של המותג, ומנפקות מודעות פרסום שאינן עוברות דרך תהליך האישור הרגיל (באנגלית הן נקראות Scam ads או Fake ads).

"לקוחות לא יודעים שזה קורה", אומרת ננסי היל, נשיאת ומנכ"לית האגודה האמריקאית של סוכנויות הפרסום. "אנשי קריאייטיב עושים זאת כבר שנים בינם לבין עצמם, אבל כשזה יוצא לציבור, מדובר באות אזהרה. מנהלי קריאייטיב צריכים לקחת אחריות ולשאול את עצמם מה הלקוח היה חושב".

כמו כן, מודעות מזויפות מעלות שאלות מטרידות: האם לחץ מהדרגים העליונים הוא שגורם לאנשי קריאייטיב לעבור גבולות, על מנת לזכות בפרסים שיעניקו לסוכנות שלהם את תואר הסוכנות, הרשת או חברת האחזקות של השנה?

פסטיבל הפרסום בקאן למשל (Cannes Lions International Festival of Creativity) הפך למרוץ חימוש קריאטיבי בין החברה-האם של WPP - JWT, לבין קבוצת אומניקום, מאז שהנהיגו בפסטיבל את פרס חברת האחזקות של השנה לשנים אחדות.

עד כמה מזויפות היו אותן כרזות של פורד? תחרויות נושאות פרסים כמו גואפסט דורשות לפחות אישור סמלי מטעם פלטפורמת פרסום, בכירים מסוכנות הפרסום והלקוח, אבל מכתבי האישור עשויים להיות לא ברורים.

שאשי סינהה, המפקח על גואפסט המשמש גם כמנכ"ל של IPG Mediabrands בהודו, אמר שלא ברור אם הלקוח של פורד אכן היה מודע לתוכן המודעות, מכיוון שמכתבי האישור מטעם הלקוחות למודעות של פורד פיגו לא כללו תיאורים של העבודה.

JWT הודו פיטרה בשבוע שעבר את פאוואר, כמו גם את ויג'אי סימהה, מנהל הקריאייטיב הבכיר בתקציב של פורד ב-WPP שעבד ב-Blue Hive, אשר נוסדה בשנה שעברה כשיתוף-פעולה בין 4 סוכנויות בבעלות WPP. האתר של Blue Hive מתאר את הצוות כ"ממוקד בהפיכת הלקוח העיקרי שלנו, פורד, לא רק למוכר בכל העולם אלא גם לאהוב בכל העולם".

נכון ליום חמישי שעבר, פורד הודו גם פיטרה מנהל בכיר שהיא סירבה לנקוב בשמו.

פאוואר אמר כי כמנהל קריאייטיב ראשי, בלתי אפשרי לראות כל אחת ממאות המודעות שמייצרים ב-JWT הודו, אך אמר כי פרסום הכרזות של הפורד פיגו התרחש במשמרת שלו, ולכן היה בסופו של דבר באחריותו.


מה גרוע יותר: צונאמי או פיגוע?

פאוואר, שהתראיין ביום שישי בעודו נופש בהרי ההימלאיה במסגרת חופשה שתוכננה זה זמן רב, אמר כי הטענה שמודעות מזויפות הן מחלה של אנשי קריאייטיב בלבד היא מיתוס.

"כל מנכ"ל של סוכנות אומר 'אנחנו רוצים שתזכו בפרסים'", כך אמר. "אז מה אתם חושבים שיקרה? צריך הרי לקבל מספר מסוים של נקודות בקאן. מדובר בקופסת גפרורים ובחבית אבק שריפה, ואל תתפלאו אם החבית מתפוצצת".

פיצוצים שכאלה מתרחשים באופן קבוע, אבל רק לעתים קרובות הם משנים משהו. בשערורייה האחרונה של מודעות מזויפות, שהתרחשה בשנת 2009, כרזה מזויפת של DDB ברזיל עבור ה-World Wildlife Fund הציגה מטוסים הטסים מעל מרכז הסחר העולמי, כשעל הכרזה מתנוסס מסר לפיו בצונאמי באסיה היו יותר קורבנות מאשר באירועי ב-11 בספטמבר. האמריקאים זעמו כשהכרזה נפוצה ברשת.

הפעם זה עשוי להיות שונה מעט. פיטוריו של מנהל בכיר אצל הלקוח הם עניין נדיר, והם עשויים לסייע לשפר את האכיפה שמנהיגים משווקים ברמה המקומית, שכן בכירים בחברות האלה עלולים לשלם את המחיר אם מודעת פרסום מזויפת של אחד מהמותגים שלהם תופץ ברבים.

לא בבית-ספרנו

לקוח נוסף של WPP מתחום הרכב כבר דרש מהסוכנות שלו, Garage Team Mazda, לוודא כי שערורייה כמו זאת של הפיגו לא תתרחש לעולם.

ראסל וייג'ר, סגן נשיא לשיווק במאזדה צפון אמריקה, הורה לסוכנות שלו לוודא כי מאזדה רואה את כל מה שהסוכנות מפיקה. "אנחנו צריכים לראות כל עבודה שכוללת את הלוגו או את הסמל של מאזדה לפני שהיא יוצאת החוצה", אמר.

קייט הרטמן, דוברת מטעם קוקה-קולה, אמרה שהחברה גאה בעבודתן של סוכנויות הפרסום שלה, ושהיא מאושרת לראות שהן זוכות לשבחים בתחרויות נושאות פרסים. היא הוסיפה כי על-פי הפרוטוקול, כל העבודות המוגשות לתחרות צריכות להיבדק לפני שהן מוגשות באופן רשמי.

"המותגים והסימנים המסחריים הם הקניין הרוחני בעל הערך הרב ביותר שלנו, ואנחנו לא מתירים שום שימוש בלתי מורשה בהם", אמרה הרטמן. "במקרה של מודעות מזויפות, אנחנו בוחנים כל מקרה לגופו", הוסיפה.

בדומה לכך, פאולו זיליוטו, מנהל שיווק בכיר בחברת אדידס, אמר כי המותג חייב לאשר כל עבודה המוגשת לתחרות.

משווקים, לפחות במטה החברה, מגלים לעתים את המודעות המזויפות רק לאחר שהן מועלות לאתרים כמו Ads of the world או כשהן הופכות לאייטם חדשותי.

שערוריית האוריאו

חברת Kraft Foods התמודדה עם בעיה יח"צנית בשנה שעברה, כשסוכנות הפרסום Cheil Worldwide יצרה מודעה מזויפת נטולת בושה בדרום קוריאה: תינוק יונק שמחזיק עוגייה ושורת מסר שבה כתוב "העוגייה החביבה ביותר על חלב".

המודעה הפכה לוויראלית ואילצה את Kraft לצאת למגננה. "אנחנו מבינים שהם יצרו את המודעה לשימוש בפורום מצומצם, נושא פרסים, בקוריאה" - כך אמר אז נציג החברה לחדשות ABC. "זה מעולם לא היה מיועד לפרסום צרכני או להפצה בציבור".

על אף שאנשי קריאייטיב חושבים שמודעות מזויפות הן לכל היותר כיף בלתי מזיק, משווקים המתמודדים עם התקפות מצד צרכנים זועמים אינם משועשעים - בעיקר כשכלי תקשורת ובלוגרים מאשימים את המשווק התמים במקום להבהיר שמדובר במודעה מזויפת.

כשמדובר ברשתות חברתיות, המצב גרוע עוד יותר. משתמש אחד העלה סטטוס על העמוד של פורד בפייסבוק: "אין ספק שפורד איבדה אותי כלקוח, ואנחנו מחפשים לקנות מכונית חדשה. זה לא יהיה מוצר של פורד... עכשיו כשראיתי את המודעה של פיגו!".

"קשה לי לחשוב על עונש קשה מדי לסוכנויות שמקדמות מודעות מזויפות", אמר ג'ון בוילר, הנשיא של סוכנות הפרסום 72andSunny. "זהו הביטוי המגעיל ביותר של אגו בתעשייה שלנו. אני חושב שתערוכות צריכות לאכוף בתקיפות מדיניות של אפס סובלנות".

מבחינתו של פאוואר, החלק הגרוע ביותר הוא לא פיטוריו, "אלא העובדה שמתייגים את הודו כמדינה של אנסים, שבה מתעללים מינית בנשים".

בתגובה לגל ההערות החיוביות על עמוד הפייסבוק שלו, הוא אמר כי הוא "אסיר-תודה מאוד על תמיכה מחברים ומאנשים ברשת שאני אפילו לא מכיר".

סקנדל הפיגו

המכונית הקטנה שחוללה כותרות גדולות היא שחקנית אלמונית בעולם הרכב. פורד השיקה את הפיגו, המשתייכת לקטגוריית הסאב קומפקט, בשוק ההודי במארס 2010. המכונית, שמבוססת על גרסה אירופית נושנה של הפורד פייסטה, נחלה הצלחה בתחילה ואף זכתה בפרס "מכונית השנה" לשנת 2011.

בשלהי 2012, פורד הודו השיקה פיגו בעלת עיצוב חדש, עם כמה צבעים חדשים וזוהרים ותכונות חכמות. באתר החברה צוין כי הפיגו "נועזת, אניגמטית ומסובבת ראשים". בעקבות אירועי השבוע שעבר, זה נשמע כמו אנדרסטייטמנט.

במודעות המזויפות המדוברות לפיגו, נראות נשים קשורות בבגאז' של הרכב. באחת המודעות האיורים של הנשים הקשורות הן של פריס הילטון ושל קים קרדישיאן, ואילו במודעה אחרת מאויר בתפקיד הנהג סילביו ברלוסקוני.

הסלוגן שליווה את המודעות היה: "Leave your worries behind with Figo's extra large boot".

עוד כתבות

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

ד''ר ירון דניאלי / צילום: גבריאל בהרליה

"הרוכשים איראנים לשעבר, והיה חיבור": האקזיט של חברת המכשור הרפואי מישראל

חברת האבחון הישראלית Metasight נמכרה ב59 מיליון דולר עם אופצייה ל-90 מיליון דולר נוספים ● הרוכשת  גארדנט הלת' שהוקמה ע"י יזמים איראנים, תהפוך את מרכז הפיתוח של מטאסייט ברחובות לאתר שלה בישראל

עמית אסרף / צילום: עומר הכהן

הילדות בטורקיה, החלום שהתנפץ ואקזיט הענק שרשם השבוע לפני גיל 30

"ישבנו בבית קפה ועלה הרעיון ליצור תוסף זדוני. עשר דקות אחרי ההתקנה מאות ארגונים בעולם רצו שנעזור להם. חברות ענק ביקשו את המוצר. OpenAI הפכה ללקוח הראשון" ● שיחה קצרה עם עמית אסרף, מייסד-שותף ומנכ"ל סטארט-אפ הסייבר KOI

הגפנים. המשפחה היא הציר של הסיפור / צילום: ענת אגמון

אורנה לב נותנת שיעור בהתמדה, דיוק ותשוקה לעשייה

הקצינה ב–8200 שיצאה לגמלאות ממש לא פנטזה על ייננות, ורק לפני כעשור נטעה משפחת לב את הגפנים ברמת צבאים ● מדי שנה מייצרת לב ביקב אדם 4,000 בקבוקים בסך הכול, שבהם טמונים הקשר שלה לאדמה, ההיכרות עם הכרם ועבודת הכפיים

מצב השווקים השבוע

היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT • יו"ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם ● מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

נשיא איראן במסר למעצמות: "לא נרכין ראש בפניהן"

דיווח: מדינות המפרץ נערכות לעימות צבאי באיראן ● עוד מדינה אירופית קוראת לאזרחיה לעזוב את איראן ● מטוסי קרב של חיל האוויר תקפו אמש מפקדות של ארגון הטרור חיזבאללה במרחב בעלבכ שבעומק לבנון - על פי דיווחים לבנוניים, בהפצצות נרשמו נפגעים רבים ● דובר צה"ל: "עוקבים אחרי ההתפתחויות וערים לשיח הציבורי על איראן" • המשחתת האמריקנית "מהן" מקבוצת התקיפה של פורד נכנסה לאזור ● עדכונים שוטפים

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

בתחילת השבוע ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים באחת השכונות המבוקשות בגבעתיים?

דירת 5 חדרים בשטח של 133 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־12 מ"ר, חניה ומחסן בגבעתיים נמכרה תמורת 4.9 מיליון שקל ● "שכונת בורוכוב בגבעתיים נחשבת לאחת השכונות המבוקשות והיוקרתיות ביותר בעיר" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

חוות שרתים של אמזון / צילום: Reuters, Noah Berger for AWS

יזמי נדל"ן ואנרגיה רוצים נתח מהתעשייה הזו: האם יהיה מקום לכולם?

הבהלה לבינה המלאכותית הפכה את חוות השרתים לטרנד הלוהט ● עם זאת, המרוץ לבניית עשרות מתקנים חדשים מתנגש עם רשת חשמל מוגבלת ותחזיות צריכה שזינקו פי שניים ● כך, ניצבת ישראל בצומת, בין הפיכה למעצמת מחשוב לבין הסיכון שמבני הענק יפכו לפילים לבנים: "יהיה חשמל לכולם, הוא פשוט יהיה הרבה יותר יקר"

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

לא נסוג ולא התנצל. באד באני מופיע בסופרבול השבוע / צילום: Reuters, Imagn Images

הכינוי של הזמר באד באני ניתן לו לאחר אירוע שחווה. מהו?

איזה שחקן NBA הפך לאחר פרישתו להיסטוריון וסופר, בכמה נמכר השבוע קלף פוקימון נדיר, ואיזה שיר הלחין מתי כספי לסרט "חגיגה בסנוקר"? ● הטריוויה השבועית

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

הסנאטור גראהם: גורמים בסביבת טראמפ מייעצים לו לא לתקוף באיראן

וויטקוף: טראמפ לא מבין למה האיראנים לא נכנעו תחת לחץ כזה ● שגריר ארה"ב בישראל נשאל אם לישראל זכות על שטחי מדינות ערב: "הם יכולים לקחת את הכול" ● דיווח: משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק ● אלפים מחו בירושלים ובתל אביב נגד הממשלה; עימותים עם המשטרה בכיכר פריז ● עדכונים שוטפים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

"חרפה": וול סטריט ננעלה בירוק לאחר ביטול המכסים. ואיך הגיב טראמפ?

המדדים עלו אחרי ההחלטה הדרמטית של העליון לבטל את מכסי טראמפ - שהגיב: מתבייש בבית המשפט ובהחלטה, לא היה להם את האומץ לעשות מה שטוב למדינה ● קצב צמיחה מאכזב של 1.4% לכלכלה האמריקאית ברבעון הרביעי; הצפי המוקדם עמד על 3% ● מחירי הנפט נסחרו קרוב לשיא של שישה חודשים, בעקבות אזהרת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לאיראן כי "דברים רעים באמת" יקרו אם לא יושג הסכם ● נעילה חיובית בבורסות אירופה

מבצע ההעברה. 263 פילים הוסעו במשאיות כ–400 ק''מ / צילום: ap, Thoko Chikondi

עשרות הרוגים וציד בלתי חוקי: מבצע להצלת פילים באפריקה הסתיים באסון

פרויקט שימור טבע על הגבול בין זמביה למלאווי השתבש קשות ● ניסיון להקל את צפיפות הפילים הביא לרמיסתם של עשרות אנשים למוות, להריסה של גידולים בשווי 4.5 מיליון דולר ולהתעוררותו של ציד בלתי חוקי ● כך ניצת אחד הסכסוכים הקטלניים בין בני אנוש לחיות בר באפריקה זה עשורים

הצ'אטבוט של קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק עושה זאת שוב: כלי ה-AI החדש שהפיל את מניות הסייבר

ההשקה של "קלוד קוד סקיוריטי" עוררה חשש מפגיעה בענף והובילה לירידות חדות בקראודסטרייק, קלאודפלייר וזיסקלר ● גם הישראליות התרסקו, ביניהן סנטינל וואן וג׳יי פרוג ● כעת, בשוק חלוקים אם מדובר באיום ממשי או בירידה חדה מדי ביחס להיקף המהלך

עידן קרבט / צילום: פרטי

סל הקניות הזול ביותר יכול להגיע אליכם בדרך מפתיעה

שוק הפארם הישראלי נחשב לאחד הריכוזיים והיקרים במשק, אך עידן קרבט (23), קצין שריון משוחרר ללא רקע בתכנות, החליט להרים את הכפפה ● בעזרת כלי בינה מלאכותית בלבד, הוא פיתח את אפליקציית "פארמי" שמשווה מחירים בזמן אמת ומייצרת את הסל הזול ביותר

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

החל מ-190 אלף שקל: הרכב שלא מפסיק להשתדרג

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-13%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר