גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בנקאי: "התלהמות הציבור נגד לאומי ודנקנר - חוסר הבנה"

בנק לאומי מנסה לחלץ כמה שניתן מכספי אלשטיין, אז למה בכל זאת הזעם עליו כל כך גדול? ■ ומדוע הבנקים לא מבצעים פירעון מיידי וכינוס נכסים? ■ דובר גנדן: "הנתונים על המחיקה שמפורסמים בתקשורת - אינם נכונים"

האם תפרוץ המקבילה הפיננסית למחאת הקוטג'? מחריפה ההתנגדות בקרב הציבור לכוונת מנכ"לית בנק לאומי, רקפת רוסק עמינח, למחוק לחברת גנדן של נוחי דנקנר חוב של כ-150 מיליון שקל. הביקורת הציבורית נגד הסדר החוב המתגבש בין הצדדים חצתה היום שרים, חברי כנסת, אנשי תקשורת, וגורמים במגזר העסקי.

"ההתלהמות סביב הסדר החוב היא חוסר הבנה בסיסי של הנושא", אמר היום גורם בנקאי בכיר, שהופתע מעוצמת ההתנגדות שנשמעה בתקשורת בנוגע להסדר.

מחיקת החוב לא מפתיעה

1. קשה לומר שמחיקת החוב לדנקנר מפתיעה. למעשה, הבנקים, שלהם הוא חייב כ-850 מיליון שקל באמצעות החברות הפרטיות גנדן וטומהוק, כבר הפרישו את רובו הגדול של החוב להפסדי אשראי.

זאת ועוד: שקלול החובות והנכסים של דנקנר באי.די.בי אחזקות ובחברות שדרכן הוא מחזיק בקונצרן (גנדן ומעליה טומהוק), תעלה את אותה המסקנה: לדנקנר אין יכולת לעמוד בהחזר, ולו של מחצית מהחוב.

עבור בנק לאומי מחיקה של 150 מיליון שקל מהחוב של גנדן היא בוודאי לא נעימה, אבל גם לא כזו שמאיימת על יציבותו. הבנק מחק, וכנראה גם ימחק, חובות כבדים יותר לחברות בעתיד. מבחינתו, לאומי עושה כעת את הדבר הנכון - לנסות להציל כמה שיותר מהחוב שניתן.

אז למה בכל זאת הזעם הגדול? בקרב הבנקים לא מפנימים את הכעס שיש בציבור כנגד התספורת לבעלי החוב. הם לא מבינים שלציבור נמאס לראות בעלי הון מסתבכים בעסקים, וממשיכים לחיות חיי עושר בבתים מפוארים ומטה שמן עם הוצאות שכר מנופחות, בעוד שאם הלקוח הפרטי יסתבך בהלוואה כושלת, הבנק ייאלץ אותו למכור את נכסיו ולגייס מכל מקור אפשרי את פירעון החוב.

אז נכון שיש סדר בדברים, ויש הבדל בין חברה בע"מ לבין חובות פרטיים וערבויות אישיות - זו השיטה. אבל אפשר בהחלט להבין את הכעס בציבור והתחושה שזה פשוט לא הוגן.

2. ברור שלדנקנר אין יכולת לשרת את החוב, אז מדוע הבנקים לא מבצעים פירעון מיידי וכינוס נכסים? האם שוב הבנקים דואגים לדנקנר, שמגיע מהמילייה של הבנקאות הישראלית?

אינטואיטיבית התשובה היא כן, אך בפועל המצב קצת יותר מורכב. מצבת החובות של הבנקים בפירמידה של אי.די.בי ונוחי דנקנר מאוד מסובכת. לבנקים חובות בהיקפים שונים בקומות השונות של הפירמידה.

החובות כבדים, המקור להחזר דל. "הראשון שימשוך את השטיח, יפיל את כל הפירמידה", אומרים בבנקים. איפה הדברים עומדים? בקומה העליונה ביותר נמצאת טומהוק, עם חוב של 330 מיליון שקל לארבעה בנקים ובראשם בנק הפועלים ודיסקונט. בקומה הזו לא מתבצעים כרגע שום מגעים להסדר. לכולם ברור שהסיכוי להחזר חוב קלוש, ומתבסס בעיקר על אפסייד משמעותי שיתבצע באי.די.בי.

לאותם בנקים יש גם חוב בקומות הנמוכות יותר בפירמידה, ולכן הם מעדיפים לנסות לחלץ כמה שיותר כספים מהקומות הללו, ולהקפיא כרגע כל צעד אגרסיבי בטומהוק.

בקומה מתחת לטומהוק נמצאת גנדן - לשם אמור איש העסקים מארגנטינה, אדוארד אלשטיין, להזרים את הכספים וכאן ניתן לחלץ לפחות חלק מהחוב. לאומי, שהוא הנושה הגדול ביותר, כבר גיבש מתווה להסדר חוב והמגעים נוהלו בעיקר מול אלשטיין ואנשיו. המתווה כולל מחיקה של כשליש מהחוב, קבלת 100 מיליון שקל במזומן ופריסת יתרת החוב.

לאחר שגובש המתווה עם לאומי, פנו באי.די.בי למזרחי טפחות מתוך ציפייה שהוא יתיישר לפיו. אלא שאלי יונס, מנכ"ל מזרחי טפחות, לא ממהר להצטרף להסדר. בבנק רוצים קודם להיפגש עם אלשטיין, ואחר כך לגבש הסדר. בסופו של דבר, לאומי צפוי להתיישר ולהצטרף לדרישות של מזרחי טפחות, והשניים צפויים בסוף לחתום על אותו הסדר.

3. המקור המרכזי להחזר החוב של בנק לאומי בגנדן, כמו גם להסדר החוב באי.די.בי אחזקות, הוא הכספים שאמור המשקיע מארגנטינה להזרים לגנדן - 75 מיליון דולר, פחות מ-300 מיליון שקל. בהם תלויים הסדרי חוב בהיקף של כ-2.5 מיליארד שקל.

שאר המרכיבים בהסדר - פריסת חוב, מניות, אפסייד עתידי כזה או אחר - הם נחמדים, אבל רוב הסיכויים שיישארו על הנייר. מקור ההחזר המרכזי של החוב הוא הכסף שיזרים אלשטיין, אך העוגה שלו קטנה. איך מחלקים אותה בין הנושים השונים?

קצת סדר במספרים: באי.די.בי אחזקות היקף החוב לבעלי האג"ח הוא 1.8 מיליארד שקל (ועוד 250 מיליון שקל ללאומי ולקרדיט סוויס, שיקבלו בהסדר זה כמו בעלי האג"ח). בעלי האג"ח מקבלים 275 מיליון שקל, כ-220 מיליון שקל מכספי אלשטיין והיתר מבעלי מניות נוספים של אי.די.בי. כלומר, רכיב המזומן בהסדר מהווה 15% מסך החוב.

גנדן היא הקומה שמעל אי.די.בי. כלומר, מדובר בחוב שאמור להיות בעייתי יותר ובסיכון גבוה יותר מזה שבאי.די.בי אחזקות. בגנדן היקף החוב ללאומי ומזרחי טפחות הוא 530 מיליון שקל, ורכיב המזומן צפוי לעמוד על כ-150 מיליון שקל (מדובר בסכום לא סופי, שכן גנדן עדיין לא הגיעה להסכמות עם מזרחי טפחות לגבי מתווה הסדר החוב). במקרה של גנדן, היקף המזומן שיקבלו הבנקים מתוך סך החוב יעמוד על כ-28%, כלומר משקלו כמעט כפול מזה של בעלי האג"ח.

רכיב המזומנים אצל הבנקים גבוה יותר מאשר אצל בעלי האג"ח, וזה למרות שבעלי האג"ח אמורים להיות עליונים על הבנקים, שכן לבנקים אין ביטחונות טובים יותר. אם כבר מצבם פחות טוב, שכן הם נמצאים בקומה גבוהה יותר בפירמידת החובות.

נראה כי ארבע שנים לאחר שהחל גל הסדרי החוב, ולמרות שהמוסדיים כבר אמורים להיות מנוסים יותר בגיבושם של הסדרים אלו, שוב צפויים הבנקים לקבל יותר מבעלי האג"ח מהשלל שעוד נשאר.

פירמידת החובות דנקנר

גנדן: "היקפי החוב נמוכים משמעותית"

דובר גנדן מסר היום כי "הנתונים שפורסמו בכלי התקשורת לגבי חברות פרטיות בשליטת נוחי דנקנר אינם נכונים ואינם מדויקים. בפועל, היקפי החוב נמוכים משמעותית. על נתונים אלה חלה חובת סודיות על פי חוק, ועם זאת אנו מכבדים את השיח התקשורתי והציבורי, ובכללו כל ביקורת עניינית והוגנת".

בשיחה עם "גלובס" סירב הדובר למסור על אילו סכומים "נמוכים משמעותית" אכן מדובר. "לגופם של דברים", הוסיף דובר גנדן, רני רהב, "חברת גנדן שנוחי דנקנר הוא בעל השליטה העיקרי בה לצד כ-10 שותפים נוספים, מנהלת מגעים עם הבנקים נותני האשראי שלה לגיבוש הסדר חוב אשר עקרונותיו זהים למאות הסדרים קודמים שנחתמו בסקטור העסקי בארץ והמקובלים בכל מדינות העולם המערבי. המיוחד בהסדר זה הוא שעם התאוששות קבוצת אי.די.בי מהשפל העסקי אליו נקלעה, תוכל גנדן לפרוע לבנקים, את מלוא התחייבויותיה. זוהי השאיפה של כולנו".

עוד כתבות

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; בשוק ממתינים לפרסום התחזיות להמשך

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● המשקיעים ממתינים לפרסום התחזיות להמשך שיתפרסמו היום בשעה 16:00 ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; מניית יוניליוור מטפסת לאחר הדוחות

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס, ח'ליל אל-חיה, קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • דיווח: צה"ל תקף בעומק השטח הלבנוני בבעלבכ • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מנכ''ל מקורות, עמית לנג / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה