גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תוכנית מציאות: הצצה לתנאי ההעסקה של עובדי הריאליטי

שעות העבודה בלתי נגמרות, שבועות ארוכים בלי לראות את המשפחה, מאמץ פיזי שוחק, חוסר ביטחון תעסוקתי ותשלום שכר בשוטף פלוס 60 ■ עובדי הסקטור הטכני של הפקות הטלוויזיה יוצאים עתה למאבק על זכויותיהם

אין בכתבה הזו ניצול מחפיר או סיפור על עובדים רעבים ללחם. כל המרואיינים כאן מבקשים להדגיש שהם לא בכיינים ולא מסכנים. הם רק מבקשים להפנות את תשומת-הלב למגזר נשכח בתעשיית הטלוויזיה, שתנאי ההעסקה שלו הולכים ומורעים משנה לשנה, תנאים בלתי שגרתיים מלכתחילה ולא מקובלים בשוק העבודה הישראלי.

אנשי המקצועות הטכניים, מי שמרגישים בתחתית שרשרת המזון של התעשייה, לא מוכנים לשתוק עוד והם מתכננים לצאת למאבק על זכויותיהם. זה קורה רגע לפני שתחל עונת הריאליטי בטלוויזיה שלנו, הז'אנר שלדבריהם מפר את התנאים המקובלים.

קרוב ל-1,000 עובדים רשומים מרכיבים את הסקטור המכונה "טכני" בישראל - צלמים, תאורנים, מאפרות, מלבישות, עובדי במה, מעצבים אומנותיים ואנשי סאונד. לדבריהם, בשוק ההפקה הישראלי מגלגלים לפתחם את המשבר הכלכלי.

"הפקות הריאליטי זו הפרנסה שלנו, אבל הסיזיפיות בעבודה הזו היא מה ששוחק", אומר מ', צלם ותיק. הוא החל את עבודתו בתעשייה בצמוד להפקות הריאליטי הראשונות שנעשו כאן, והוא היה מצוות הצילום של תוכניות כמו "פרויקט Y", "רצים לדירה", "השגריר" ו"הדוגמניות". "לפני שנים, התנאים היו מאוד הגיוניים והמפיקים עמדו בתקציבים. ב'רצים לדירה' שולמו תוספות על עבודה בלילה, על שבתות ושעות נוספות ואורך היום היה נורמלי".

היום, יותר ויותר מפיקים משנים את תנאי ההעסקה. "מה שמפריע לי זה שאין גבול. התנאים הולכים ונשחקים משנה לשנה. באה מפיקה, מזמינה אותי לעבודה ואומרת, תשמע, יש לי תוכנית אבל לא אוכל לשלם לך שעות נוספות. אני לא מבין איך זה עובד".

רוב אנשי הצוות בהפקות, ככולם, הם עובדי פרילנס. אלה מוזמנים לא אחת לעבודה מרגע לרגע. "אם אלה פרויקטים ארוכים, יודעים עליהם לרוב מראש אבל יש לא מעט מצבים שמתקשרים בעשר בלילה ושואלים אם אתה פנוי מחר. אתה חי בחוסר ודאות תמידי. היו לי מצבים שבשבת לא היה לי כלום ביומן ולמחרת הכל התמלא", אומר עידן אור, מנכ"ל ארגון אק"ט, המאגד את העובדים הטכניים ועוזר צלם במקצועו.

אור מנהל היום את הדיאלוג מול גופי השידור בתקווה שיסדירו את המתרחש בהפקות הריאליטי. לדבריו, המפיקים מנצלים את העובדה שמדובר בחוזים אישיים, ומכניסים תנאים חדשים לפי כל הפקה. כך למשל, בהפקת "היפה והחנון" של חברת ההפקה "אבוט המאירי" עבור ערוץ 10, מבקשים לשלם לעובדים שוטף פלוס 60, כלומר חודשיים לאחר ביצוע העבודה. "לאדם שמשלם את שכר הדירה, את הגן לילד זה כמעט בלתי אפשרי. וצריך לזכור שבזמן שהוא עובד בעבור הפקה מסוימת הוא לא יכול לעבוד בשביל אף אחד אחר", אומר אור.

הסיבה שכל עובד מוגבל לעבודה אחת בלבד, היא שעות העבודה. החוזה של "היפה והחנון", שהגיע לידי "גלובס", מדבר על יום עבודה של 13 שעות ביום, לא כולל הנסיעה הביתה מירושלים, שם מצטלמת התוכנית - שזו תהיה על חשבון העובד. החוזה גם מדבר על 9 שעות מנוחה בין יום צילום אחד לאחר, עם אפשרות להפחתה ל-6 שעות מנוחה בלבד, ללא תשלום. מדובר בהפקה שנמשכת כ-40 יום. גם את שעות ארוחת הצהריים אפשר להזיז בקלות ללא תשלום.

"אני בן 30, ללא משפחה, והמבוגרים בתעשייה אומרים לי לעזוב כבר עכשיו. אני לא יודע אם כשיהיו לי ילדים אני אסכים לעבוד בתנאים האלה", אומר ד', איש סאונד, "השיטה של שוטף פלוס 60 היא מוות. צריך לשלם עם הכסף הזה שכר דירה. יום העבודה מוגדר לרוב בחוזה כ-13 שעות, אבל זה לא אומר שזה באמת 13 שעות. זה אומר שאחרי זה מתחילות השעות הנוספות".

- תאר לי את יום העבודה שלך.

"אתה עומד עם ציוד של 12 ק"ג עליך, ואתה יכול למצוא את עצמך מארוחת הבוקר ועד ארוחת הצהריים ללא יכולת לצאת לנוחיות או להציץ בטלפון לראות אם הוזמנת לעוד עבודה. בצהריים יש הפסקה של 45 דקות וכך תמשיך עד הערב, עם הפוגות רק כשעוברים לוקיישן או סצנה".

לדבריו, "מי שנצמד רק לתוכניות ריאליטי ולא עשה תוכניות מסוג אחר, ספג מכה מאוד גדולה והיו אנשים שלא עבדו כמה חודשים. אין רצף עבודה פה. ב'עמוד ענן' התעשייה הושבתה. גם במחאה, וגם בהקפאה בערוץ 10, ובמשברים לא הייתה עבודה. אתה לא יודע איך תיראה השנה. המלחמה הבאה, לא עלינו, זו לא השבתה של שבועיים. ואז ביטוח לאומי לא מכיר בי כמובטל".

אור מספר שאנשיו נאלצים להמר על איזו עבודה לבחור, לפי חוסנו של המציע. "זה קורה המון, שפתאום דוחים הפקה בשבועיים והפסדת עבודה בגלל זה. זה קרה הרבה עם ערוץ 10 כשהוא היה במשבר. אנשים לא ידעו אם לקחת עבודה או לא, כי חששו שיבטלו ואז נתקעת בלי עבודה כי ויתרת על משהו אחר.

"החוזה שלנו מכסה שלושה ימים של ביטול, אבל זה לא מפצה על כלום. בין הדברים שאנחנו מנסים לייצר זה שינסו לתכנן. אנחנו מבינים שגם הם במצוקה, המפיקים, אבל הם צריכים להבין שיש לזה עלויות ואם הם יהיו אחראים כלפינו, אולי יבטלו פחות".

ואכן, לכאורה, המשכורות החודשיות נראות טובות. הן נעות בין 13-20 אלף שקל ברוטו לעובדים רגילים וצלמים בכירים מרוויחים אף יותר מ-30 אלף שקל בחודש. אך אסור ללכת שולל אחר המספרים. "יש לי חודשים עם חמישה ימי עבודה בלבד בחודש והיה לי בשנה האחרונה חודש של יומיים עבודה בלבד", אומר מ'. "פעם החלטתי שאני מנסה ודוחף את עצמי וזה לא עוזר, אני מחכה שיתקשרו אליי. אני יחסית עסוק אבל יש לי חברים שישבו בבית חודשים. עם שלושה ימים בחודש אתה לא יכול לפרנס משפחה. בחודשים שאתה עובד, אתה יוצא לחודש של 'מילואים', אתה חוזר הביתה לישון ולא רואה את הילדים".

כך למשל, בהפקה אחרת של "אבוט המאירי" שהצטלמה באחרונה בערבה, "הכפר", שמיועדת לערוץ 10, זועם אור זועם על חברת ההפקה, שכן החוזים שחתמה עם העובדים לא עברו את בדיקת האיגוד ודרשו תנאים בלתי שגרתיים. "ההפקה הגדירה שבוע עבודה של 6 ימים, ללא התחייבות על איזה יום יהיה חופשי, כך שהעבודה בשבת זוכה לאותם תנאים כמו ביום חול. העובדים התחייבו להיות שם במשך חודש שלם, ללא יכולת לחזור הביתה במהלכו. אמנם שילמו לאנשים 30 אלף שקל בחודש, אבל כשאתה פורט את זה אתה רואה שזה לא סכום גדול. זו עבודה פיזית בחום ובקור ובלי לראות את המשפחה יותר מחודש, ואין שום סיבה שככה יתנהלו הדברים".

מצד שני, לדברי ד', "מי שיש לו להאכיל ילדים לא ייקח את הסיכון של לוותר על העבודה הזו".

יותר שעות, פחות שכר

"הוויכוח הוא לא על כסף, הוא על התנאים", אומר הצלם מ'. "אורכו של יום העבודה, למשל. אתה יוצא בשעה לא שעה וחוזר בשעה לא שעה". כך, באחרונה ביקשה הפקת "הרווק" של ניהול פלוס וערוץ 10, לקבוע יום עבודה של 16 שעות, ולאחר התערבות אק"ט, יום העבודה קוצר בחוזה ל-13 שעות. מ' אומר, כי "יש הרעה עכשיו גם בשכר, ולא ברור לי למה זה קורה. יש תוכנית שעשיתי את העונה הראשונה שלה, את העונה השנייה והנה עכשיו אני עושה את העונה השלישית ומורידים לי בשכר ומעלים לי את שעות העבודה".

אור מנסה להבין למה בדיוק זה קורה. "אני הולך למפיקים ושואל למה הורעו התנאים, והם אומרים שאין מה לעשות, יש משבר והורדה של 30% בתקציב. אני הולך משם אל גוף השידור, והם אומרים שלא הורידו דבר".

- אתה אומר שהמפיקים מרמים אתכם?

"נוצר קונפליקט כשאף אחד לא נמצא איתנו בשקיפות על המצב הכלכלי. ההסכמים בין הזכיינים לבין חברות ההפקה לא גלויים, ובכל זאת אומרים לנו 'תהיו חלק מספיגת המשבר'. אבל אף אחד לא אומר לנו מה הנתונים הכספיים האמיתיים. אם אין שקיפות ואין דברים ברורים, אנחנו לא ניתן שייקחו אותנו כמובן מאליו. אנחנו נעשה פעולות כדי להסדיר את זה".

אור מבקש לשנות את ההסכמים הבסיסיים של תנאי העסקת העובדים ובו-זמנית, להוביל חקיקה שתכיר בסקטור. "המפיקים מבינים היום שנכון יותר להתנהל מול גוף, אק"ט, מאשר מול כל אדם בנפרד. יש לנו הסכם שנחתם עם המפיקים, עם קשת ועם ערוץ 10. ההסכם הזה הוא עוגן והוא מגדיר את אורך יום העבודה, את השעות הנוספות. אבל הקושי הגדול הוא הפקות הריאליטי. בגופי השידור לא מתערבים אבל המפיקים מבקשים להחיל תנאים שונים על הריאליטי. אני מוכרח לומר שעד עכשיו לא השתכנעתי למה. למיטב הבנתי אין שם פחות תקציבים מבדרמה, ואין שום סיבה שז'אנר עליון יעמדו בזה והז'אנר התחתון יקבל את הפרס".

הצופים בבית, שרואים את המתמודדים בתוכניות הריאליטי השונות, לא לוקחים בהכרח בחשבון שיחד איתם רצים גם אנשי צוות עם ציוד כבד. כך למשל, בתוכנית "המירוץ למיליון", עם כל זוג שמטרטר במשך שלושה שבועות סביב העולם, יש גם איש תוכן וצלם על כל ציודו. "'המירוץ למיליון' זה דוגמה טובה מבחינתי להפקה שממחישה את ההבנה שלנו שצריך להתאים את עצמך לתוכן ולפרויקט הספציפי. אין אפשרות לבנות חוזה שידבר על הפסקות ותנאים. אתה גומר יום צילום של שעות ופתאום הזוג מדלג ליעד הבא, אתה חייב לטוס איתם, אין מה לעשות. בסך-הכול בהפקה הזו (של רשת, ל"א) מאוד דאגו לצלמים ודאגו שהם לא יעבדו קשה מדי".

- זה בא לידי ביטוי גם בתגמול על המאמץ?

"אנשי הצוות שם מרוויחים פחות מאשר בהפקות אחרות. חד-משמעית. המפיק אומר 'בגלל שלי זה עולה המון, אז אין כסף'".

- גם ב"הישרדות" אני מניח שזה מאמץ פיזי קשה לאנשי הצוות. הם צריכים להיות בכושר לפחות כמו המתמודדים.

"ב'הישרדות' לשמחתי, הטבע מכתיב את אורך היום. אי-אפשר לצאת לים ולחזור בחושך. הוא מקציב משמרות של חצי יום, של 12 שעות".

- ועדיין אנשים נוסעים לחודשיים-שלושה לקריביים ונשארים שם?

"מנסים לסגור איתם כל מיני סכומים גלובליים, שבפרקטיקה יוצא שליום מרוויחים פחות ממה שהם יעבדו כאן. דיברתי עם כל מיני מפיקים בעולם והם מספרים על תגמול שונה על כל נסיעה ויציאה מהארץ, וגם על-פי אורך ההיעדרות".

- העניין הוא שזה מה שהופך את ההפקות הישראליות לכל-כך אטרקטיביות בתמחור שלהן, כי אנשי הצוות בחו"ל מאוגדים ומרוויחים יותר. אתם יותר גמישים?

"לא גמישים, אבל מנסים להגמיש אותנו כל הזמן בטיעון שהז'אנר מחייב. בעיני זה שטות גמורה. אומרים שתוכן שלא צולם לא קרה ומצלמים הרי בעשרות אחוזים יותר חומר גלם ממה שמשתמשים בפועל לעשות את התוכניות. מצלמים ומצלמים. בסוף, מתוך מאות שעות, מגיעות למסך 6-8 שעות חומר גלם ביום. יש לך סדר גודל של 1,500-2,000 שעות חומר גלם בשביל לערוך 45 דקות. זה מטורף. אין שום סיבה בעולם לדבר הזה. שיחסכו שם".

בימים אלה מתנהל אור מול חברת ההפקה "קופרמן", המבקשת לשלם לעובדים בשתי הפקותיה - "רמזור" ו"שחקן זר" - רק חודש וחצי לאחר סיום העבודה. בקשת, לדבריו, קשובים. בראשית מאי תעלה על מסך קשת העונה החדשה של "האח הגדול", בהפקת החברה.

"ב'אח הגדול' זה המחשה קיצונית של עד כמה האנשים שלנו הם עובדי קבלן. קשת עושים תוכנית פריים טיים, שנתנו אותה לחברת הפקה - קופרמן. אבל קופרמן מזמינים עובדים מאולפני ג.ג. ואז ג.ג. שוכרים אנשים לעבודה למשך שלושה חודשים, הופכים אותם לשכירים, במשכורת של שכיר, ומשלמים להם משהו כמו 5,000 שקל לחודש, בעבור עבודה של 10 שעות ביום. אחרי שלושה חודשים, כשנגמרת ההפקה, מפטרים אותם".

- ומה לגבי התנאים?

"אין להם כלום, לא חייבים להפריש להם פנסיה, לא פיצויים והם לא זכאים לדמי אבטלה. אתה צריך לעבוד 180 יום, כדי לעבוד במקום ברצף, כדי שתהיה זכאי ללכת לביטוח לאומי לקחת דמי אבטלה. זה יוצא לאנשים לשלם איזה 250 שקל למשמרת של 10 שעות, כולל נסיעות".

- אז אם מי אתה מדבר על זה?

"כשאני בא לקשת, אומרים לי דבר עם קופרמן וכשאני פונה לקופרמן הוא שולח אותי לג.ג".

מבט על החוזים שעליהם חותמים העובדים מגלה גם סעיף שנמצא רק בתוכניות ריאליטי - הסכם הסודיות. כך למשל, הפקת "הרווק" איימה על מי שידליף מהמתרחש על הסט סכום פיצוי "מוסכם מראש", של 250 אלף שקל. לא פחות.

ד' ו-מ', כמו גם אחרים ששוחחנו עמם, לא רוצים להזדהות. הם מספרים על עובדים שהוחרמו בהפקות שונות בגלל שהלינו בעבר על תנאיהם.

"נעשה סוג של ציד אחרי זה על-ידי המפיקים", אומר ד', "זו תעשייה קטנה והבנאדם נכנס לאי-נעימויות". אור ממשיך ואומר, כי זו הסיבה שבגללה העובדים לא מסרבים לעבודות או לתנאי עבודה. "אין להם ברירה. זה שוק ריכוזי, קטן, ומי שמעז להעיר מסומן אישית ולא רוצים לעבוד איתו אחר-כך. לא רק זה, גם דואגים ללכלך את שמו ולהגיד שהוא 'בעייתי'".

תגובות

מקופרמן הפקות נמסר: "מפתיעה אותנו הפנייה משום שתנאי התשלום של אנשי הצוות בהפקות 'רמזור' ו'שחקן זר' הנם שוטף 45 מביצוע העבודה והגשת החשבוניות ולא מרגע סיום הפרוייקט. תנאים אלו הינם כמקובל בשוק ונקבעו בתיאום עם איגוד העובדים בקולנוע ובטלוויזיה (אק"ט). נוסף על כך, ישנם מקרים רבים בהם אנשי צוות מבקשים ומקבלים מקדמות, עוד בטרם החלו הצילומים".

מאבוט המאירי נמסר: "בתקופה שבה תעשיית הטלוויזיה במשבר, זה לא ברור מאליו שהפקות חדשות יוצאות לדרך ומצטלמות. מוסר התשלומים בהפקות אלה הוא המוסר המקובל בתעשיה כולה".

מניהול פלוס נמסר: "חשיפת סוד מתוך הפקה עשוי להסב נזק של מיליוני דולרים לגוף השידור, שגם 250 אלף שקל לא יכסו. אני בטוחים שהצוות העובדים אתנו אינם חושפים סודות מתוך ההפקות, ועל כן גובה הפיצוי, אינו רלוונטי גם כך".

משאר הגורמים המוזכרים לא נמסרה תגובה עד כה.

עוד כתבות

פרויקט ''תלפיות החדשה'' בירושלים / צילום: יח''צ

תושב חוץ רכש 7 דירות בירושלים. כמה הוא שילם?

הדירות נקנו בפרויקט "תלפיות החדשה" וכולן בנות 4 חדרים ● המחיר הממוצע של דירה בעסקה הגיע ל־3.86 מיליון והמחיר למ"ר הגיע לכ־38.5 אלף שקל ● הפרויקט מוקם על סמך תוכנית מ־2014, שכוללת פארק פנימי גדול, שדרה מסחרית ושטחים משותפים

משרדי גוגל בארה''ב / צילום: ap, Jeff Chiu

מצבא איראן לחברת ענק: פרשת ריגול חמורה נחשפת

כתב אישום הוגש בסוף השבוע נגד שלושה איראנים שחיו בעמק הסיליקון, עבדו בחברות ענק והדליפו על פי החשד סודות לאיראן ● התובעים טוענים כי שלושת הנאשמים ניצלו את תפקידיהם בחברות טכנולוגיה מובילות המפתחות מעבדי מחשב ניידים כדי להשיג מאות קבצים סודיים, כולל חומרים הקשורים לאבטחת מעבדים וקריפטוגרפיה

מבצע ההעברה. 263 פילים הוסעו במשאיות כ–400 ק''מ / צילום: ap, Thoko Chikondi

עשרות הרוגים וציד בלתי חוקי: מבצע להצלת פילים באפריקה הסתיים באסון

פרויקט שימור טבע על הגבול בין זמביה למלאווי השתבש קשות ● ניסיון להקל את צפיפות הפילים הביא לרמיסתם של עשרות אנשים למוות, להריסה של גידולים בשווי 4.5 מיליון דולר ולהתעוררותו של ציד בלתי חוקי ● כך ניצת אחד הסכסוכים הקטלניים בין בני אנוש לחיות בר באפריקה זה עשורים

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן / צילום: ap, Brian M. Wilbur

דריכות למתקפה: עוד משחתת אמריקאית נכנסת לאזור

טראמפ נתן אתמול דדליין לאיראן: 10 ימים או 15 ימים • דובר צה"ל אפי דפרין: "אנחנו עוקבים אחר ההתפתחויות האזוריות וערים לשיח הציבורי בנושא איראן" ● טראמפ בהצגת מועצת השלום: "אסור שיהיה לאיראן נשק גרעיני" • איראן במכתב למזכ"ל האו"ם: אם נותקף - נגיב נגד בסיסים אמריקניים באזור ● עדכונים שוטפים

חוות שרתים של אמזון / צילום: Reuters, Noah Berger for AWS

יזמי נדל"ן ואנרגיה רוצים נתח מהתעשייה הזו: האם יהיה מקום לכולם?

הבהלה לבינה המלאכותית הפכה את חוות השרתים לטרנד הלוהט ● עם זאת, המרוץ לבניית עשרות מתקנים חדשים מתנגש עם רשת חשמל מוגבלת ותחזיות צריכה שזינקו פי שניים ● כך, ניצבת ישראל בצומת, בין הפיכה למעצמת מחשוב לבין הסיכון שמבני הענק יפכו לפילים לבנים: "יהיה חשמל לכולם, הוא פשוט יהיה הרבה יותר יקר"

אייפון 17 פרו מקס / צילום: יחצ

כך תאריכו את חיי הסוללה באייפון שלכם

עדכוני גרסה באייפונים מובילים לעתים לכך שהסוללה דווקא מתרוקנת מהר יותר, ובעוד באפל מבהירים שמדובר במצב זמני - יש כמה שיטות להתגבר על כך ● מבהירות המסך דרך שימוש ב–wifi ועד הטענה של פחות מ–80%

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: שלומי יוסף

תושב הצפון שמגלה: מדוע לכפר גלעדי חזרו כל התושבים בעוד שלקריית שמונה חזרו רק מחצית

במסגרת הסיור הכלכלי לבאי כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הוצגו מתחם סטארט־אפים חדש, מרכז קולינרי בהשקעה של 100 מיליון שקל והתרחבות אקדמית - בניסיון  לעצור את בריחת החברות והתושבים מהאזור

מצב השווקים השבוע

היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT • יו"ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם ● מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר תומר פדלון / צילום: INSS

המומחה שמבהיר: הדולר היה חוף מבטחים, זה המטבע שיחליף אותו

שיחה עם ד"ר תומר פדלון, מומחה לכלכלה פוליטית מאוניברסיטת תל אביב ● על אובדן האמון בניהול המעצמה שמרעיד את המטבע, השפעת הבית הלבן על השוק והסיבות שהביאו להתחזקות השקל הרבה מעבר למגמה בעולם

רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה / צילום: ap

סדקים בכתר ובקבינט: רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה

"אתה אדם טוב בצורה יוצאת דופן", כתב דיפלומט נורבגי בכיר לאפשטיין, והוא לא לבד ● ממסדרונות השלטון בפריז ועד למעצרו ההיסטורי של הנסיך הבריטי לשעבר: השערוריות המביכות בצמרת הופכות לחשד לפלילים ● המחיר הוא פגיעה אנושה באמון הציבור במוסדות היבשת

נתן שירות למוכרים, וגם לקונים. האם המתווך זכאי לדמי תיווך?

בית המשפט קבע: פסיכולוגית תחויב ב־40 אלף שקל פיצוי לאחר שסיפקה הערכה שלילית על תובע מבלי לפגוש אותו ● השכנים טענו לירידת ערך בשל חריגות בנייה - אך ביהמ"ש קבע כי דווקא הם השתלטו על רכוש משותף וחייב אותם בפיצוי ● מתווך שניהל ייצוג כפול לקונה ולמוכר ללא גילוי נשלל מזכאותו לדמי תיווך והתחייב בהוצאות משפט ● 3 פסקי דין בשבוע

אתר בנייה במרכז הארץ. ''כשהשוק מאט, יש ליזמים תמריץ לתת הנחות והטבות'' / צילום: Shutterstock

28 דירות בחודש בפרויקט אחד ביהוד: מה גובה ההנחה שקיבלה קבוצת הרוכשים

ההאטה בביקושים וההיצע הגדול של דירות על המדף מאיצים את תופעת ה"פרי־פריסייל": יזמים מסכימים להנחות של 5%–15% בתמורה לוודאות תזרימית ומכירה מרוכזת של עשרות יחידות דיור בפרק זמן קצר ● למי זה מתאים ומה הסיכונים?

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים, פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

דיווחים בתקשורת הזרה ושיחות עם שורה של גורמים משרטטים את דמותו של המיליארדר ואיל התקשורת פטריק דרהי, שבנה אימפריה על הלוואות בעידן של כסף זול, מתמודד מול חובות של עשרות מיליארדים וכעת רוצה גם לרכוש את רשת 13

רונן בר / צילום: אוהד צויגנברג

משפחת ראש השב"כ לשעבר הבטיחה הנפקה של 2 מיליארד שקל

הנפקת פרודלים, חברת תמציות הטעם והריח לתעשיית המזון והמשקאות שבשליטת משפחתו של ראש השב"כ לשעבר רונן בר, בדרך להשלמה ● המהלך שזכה לביקוש גבוה יכלול גיוס של 390 מיליון שקל תמורת 15% מהחברה

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

דמרי יוצא לעסקת ענק בתל אביב: המספרים והשותף שעושה קאמבק

מדובר בקרקע שבה זכתה ריאליטי רק לפני כשלושה חודשים במכרז רמ"י – וכעת מוכרת אותה בכ־100 מיליון שקל יותר • על הקרקע נמצאות עדיין כ־100 משפחות המתנגדות לפינוי המתוכנן

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

החל מ-190 אלף שקל: הרכב שלא מפסיק להשתדרג

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

הצ'אטבוט של קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק עושה זאת שוב: כלי ה-AI החדש שהפיל את מניות הסייבר

ההשקה של "קלוד קוד סקיוריטי" עוררה חשש מפגיעה בענף והובילה לירידות חדות בקראודסטרייק, קלאודפלייר וזיסקלר ● גם הישראליות התרסקו, ביניהן סנטינל וואן וג׳יי פרוג ● כעת, בשוק חלוקים אם מדובר באיום ממשי או בירידה חדה מדי ביחס להיקף המהלך

צפרדע חץ / צילום: Shutterstock

יותר מתוחכם ויותר אכזרי: הצפרדע שחיסלה את נבלני הייתה פעם תקוותו של עולם המדע

הכותרות דיווחו כי בגופו של מנהיג האופוזיציה הרוסי נמצאו עקבות אפיבטידין – רעלן קטלני שמקורו בצפרדעי חץ זעירות מאקוודור ● בעבר מדענים קיוו שזו תהיה תרופת הפלא של המאה ה-21, אך גילו שהמרחק בין מינון מרפא לקטלני הוא זעיר באופן מסוכן

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

15 שנה אחרי הקריסה: נדחתה תביעת הענק נגד רואי החשבון

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד פירמת EY ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר" ● עוה"ד המייצג את מפרקי אגרקסקו: "כשנקבע במפורש כי הדוחות הכספיים לא היו תקינים במשך שנים, הקשר הסיבתי נראה מובן מאליו"

עמית אסרף / צילום: עומר הכהן

הילדות בטורקיה, החלום שהתנפץ ואקזיט הענק שרשם השבוע לפני גיל 30

"ישבנו בבית קפה, ועלה הרעיון ליצור תוסף זדוני. עשר דקות אחרי ההתקנה, מאות ארגונים בעולם רצו שנעזור להם. חברות ענק ביקשו את המוצר. OpenAI הפכה ללקוח הראשון" ● שיחה קצרה עם עמית אסרף, מייסד-שותף ומנכ"ל סטארט-אפ הסייבר KOI