גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נושאת פרי: תכירו את היצואנית הגדולה בארץ של פרי הדר

מהדרין הרוויחה באופן חלקי מנפילת המתחרה המקומית אגרקסקו, אך את עתידה היא בונה על שיווק תוצרת שאינה ישראלית למדינות שונות

לפני שאנחנו עוזבים את משרדי מהדרין בקיבוץ בארות יצחק, גיא בינשטוק, המנכ"ל, מכבד אותנו בתמרים, מזן ששמו מדג'ול (Medjoul) לפחות כדי שנבין עד כמה פופולרי התמר של מהדרין בארצות רחוקות. ואכן, קשה להיות נוכח במשרדי מהדרין מבלי להרגיש את ניחוח התפוז מזן שמוטי, לקלף קלמנטינה מזן סנטינה או פשוט להתענג על ליצ'י אדמדם.

מהדרין, אחת החברות הציבוריות הוותיקות בארץ - ובמקביל די אלמונית - מאפשרת ללקוחותיה לעשות את כל מה שתיארנו לעיל, ואפילו לעשות מזה לא מעט כסף - עובדה שלא צריך להקל בחשיבותה לאור הקושי ההולך וגובר עמו מתמודדת תעשיית החקלאות המקומית.

מהדרין, שכבר חיה ובועטת 62 שנה (צעירה מהמדינה רק בשלוש שנים), למעשה משווקת בצורה עקיפה את הצד היפה של ישראל, בעיקר זה שכולל בתוכו את פירות ההדר שלנו (כן, כולל המותג התפוזי Jaffa). בלי נועה תשבי, בלי פרסומות מעט מגוחכות, ובלי פרויקט "תגלית" - מהדרין גורמת למי שלא ישראלי להבין שארץ הקודש זה לא רק מדבר צחיח, גמל מזדקן ומדינות שכנות שלא ממש מחבבות אותנו.

איך בדיוק? ובכן, תלוי בפרי אותו היא משווקת - מהדרין היא היצואנית מספר 1 של פרי הדר בארץ, והשנייה/השלישית בגודלה בפירות אחרים. החברה, ישירות או דרך חברות בנות, נוטעת פרדסי ומטעי פרי, מעבדת את תוצרתם, אורזת אותה ומשווקת אותה בארץ ובחו"ל (בעיקר בחו"ל - פעילותה המקומית היא רק חמישית מהסך). פעילות זו מוגדרת אצלה כפעילות חקלאית, והיא מקור הכנסותיה העיקרי (ראו מסגרת). עונת הפרי, חשוב לציין, אינה חופפת לשנה הקלנדרית, והיא מתחילה ביולי ונמשכת עד יוני בשנה שאחרי.

ועוד נתון חשוב שמשליך על תוצאות החברה: עץ הדר מתחיל להניב פרי 4 שנים בממוצע לאחר נטיעתו, ומגיע לניבה מלאה 8 שנים בממוצע ממועד נטיעתו. נכון לרגע זה, מתוך 51,866 דונמים שהחברה מעבדת (ראו טבלה) - 17% עדיין לא הגיעו לתחילת ניבה, ו-32% עדיין לא הגיעו לניבה מלאה.

סיכון: הפקעת קרקעות חקלאיות

כדי להבין כיצד משפיעה מהדרין על השורה העליונה של החברה, צריך לחזור לשורשים, תרתי משמע, וזה אומר לפרדסי ומטעי הפרי שבאמתחתה. מתוך אותם 51,866 דונמים שהחברה מעבדת, 20% הם בבעלותה, 63% הם של לקוחות חיצוניים תחת הסכמי החזקה ועיבוד והיתר - עדיין לא הגיעו לניבה. אותם 20% הם בעיקר קרקעות שמוחכרות ממינהל מקרקעי ישראל לתקופות של 49 שנה, שרובן מסתיימות בשנים 2002-2021 עם זכות הארכה לתקופה נוספת זהה.

מהדרין, מטבע הדברים, אינה יכולה להשפיע על ייעוד שינוי של קרקע חקלאית כזו או אחרת שכבר מצויה בשימושה - מגמה שעשויה להתגבר בעתיד היותר רחוק על רקע מצוקת הנדל"ן - אך ברגע שכן מופקעת ממנה קרקע חקלאית מקבלת החברה פיצוי כספי. והנה המספרים שממחישים מגמה זו: כיום יש בארץ 200 אלף דונמים של שטחי פרדסים וזאת לעומת 430 אלף דונמים בשנות ה-70.

בינשטוק מסביר כי כדי להתמודד עם סיכון זה, מהדרין מגדלת זני פירות אחרים בפרדסים שבטיפולה (דהיינו משנה את ייעוד הפרדס, וזאת לפי הביקוש לאותו פרי), וכן פונה יותר לקיבוצים ומושבים שרוצים שמישהו יטפל בתוצרת של פרדסי/מטעי הפרי שברשותם. "הצמיחה של חברה כמו מהדרין היא אכן נגזרת של גודל השטחים החקלאיים שלנו", הוא אומר. "הביקוש לתוצרת שלנו הוא די קבוע, ולכן מה שקובע הוא המחיר לפיו אנחנו יכולים למכור את הסחורה. לרע או לטוב, סחורה חקלאית זה כמו בורסה, וצריך לדעת איך להתמודד מול התנודתיות של מחיריה".

לכן, מסביר בינשטוק, "המטרה שלנו היא לכוון את הפרי להיכן שהוא מחזיר לחברה את התמורה הגבוהה ביותר, דהיינו או לייצוא או לשיווק בארץ". לדבריו, אותו החזר אינו דבר קבוע. "הישראלים, לדוגמה, אוהבים פרי גדול. האירופים, לעומת זאת, אוהבים פרי קטן כי הם מבינים שהוא יותר עסיסי. לכל שוק יש את הצרכים שלו, ואנו צריכים להתאים את עצמנו אליהם".

סיכוי: שיווק תוצרת לא ישראלית

כשהוא אומר "לכוון את הפרי להיכן שהוא מחזיר את התמורה הגבוהה ביותר", בינשטוק מתכוון שמהדרין מגבירה את חדירתה לתוצרת מעט שונה מפירות הדר, דוגמת אבוקדו ותמר (ראו מסגרת), וכן מנצלת את מערכי השיווק שלה בחו"ל כדי לשווק תוצרת של מדינות אחרות (לא של ישראל) למדינות שונות ברחבי הגלובוס. "יש לנו מערכי שיווק, לדוגמה במדינות כמו צרפת והולנד, שאין להם עבודה בקיץ כי פעילות הייצוא שלנו נעשית בחורף. לכן, החלטנו שנביא להם פרי מחצי הכדור הדרומי כדי שיימכרו אותו במהלך הקיץ. כלומר, על אותה תשתית שיווקית, אנחנו מייצרים לעצמנו פעילות גם בקיץ".

מהדרין, כפי שמסביר בינשטוק, פונה לחקלאים במדינות כמו פרו ואחרות באמריקה הדרומית או אפילו מדינות בדרום אפריקה, ומציעה להם את שירותי השיווק שלה. "יש תחרות רבה על הלב של אותו חקלאי, אך היתרון של מהדרין על משווקים אחרים, בעיקר מקומיים, הוא פסיכולוגי. אותו חקלאי מפרו רואה בנו מגדל ולא סוחר, כלומר פרטנר בעל אותה מנטליות כמו שלו. לכן, הוא יעדיף חברה כמונו".

בינשטוק טוען כי פעילות זו, דהיינו שיווק של תוצרת לא ישראלית למדינות שונות, הכפילה אשתקד את הכנסותיה ועמדה על 70 מיליון שקל בערך, וככה הוכיחה עצמה כמנוע צמיחה. "לדוגמה, רוב התוצרת מדרום אפריקה מגיע לרוסיה, כמו אשכוליות אדומות ותפוזים". בצד פעילות זו, מרחיבה מהדרין את פריסתה הגיאוגרפית וחודרת למזרח ארה"ב וקנדה (ולא למערב ארה"ב בה השחקנית העיקרית היא קליפורניה ומולה קשה להתמודד). "בארה"ב יש ביקוש גובר לקלמנטינות קליפות ולתמרים".

הבעיה: עלויות במגמת עלייה

כחברה ששיעורי רווחיותה חד ספרתיים, מהדרין חייבת למצות את החיסכון בעלויותיה הקבועות והמשתנות, וזה לא ממש קל. "אנו פועלים בשוק צריכה אך המוצר שלנו הוא די בעייתי כי חיי המדף שלו די קצרים, והתוצרת שלנו תלויה בגורמים שלא נשלטים תמיד על ידינו כמו מזג האוויר", אומר בינשטוק. "ואכן, בשנתיים האחרונות אנו נפגעים מהגידול בעלויות, כמו העלייה בשכר המינימום, העלייה במחיר החשמל, ובעקיפין - מהשקל החזק/האירו החלש. חלק מעליית תשומות אלו אנו יכולים לגלגל על הצרכן הסופי, אך לא תמיד".

לדבריו, את העלייה בעלויות כ"א מנסה החברה למזער על ידי החלפת עבודה בהון, דהיינו השקעה במכונה שמייתרת את הצורך בעובדים. דרך אגב, לפי הדו"ח של החברה, השכר הממוצע החודשי לעובד (כולל עובדי חברות כ"א) הוא 8,098 שקל, וללא עובדי חברות כ"א - 14,227 שקל. אשתקד העסיקה החברה 613 עובדי חברות כ"א - די דומה למספר עובדיה הקבועים.

נקודה אחרונה, ולא פחות חשובה, היא מבנה הבעלות בחברה. מהדרין נשלטת על ידי שני בעלי עניין שיחדיו מחזיקים ב-86.8% מהון החברה. נתון זה מקטין באופן משמעותי את רמת הסחירות במניה (הון צף של 13.2% בלבד), וכך נמנעת הצפת ערך נוספת בשווי החברה. כרגע, כך זה נראה, אף לא אחד מבעלי השליטה בחברה מתכנן למכור חלק מהחזקותיו בשוק, ולכן נתון זה ימשיך להוות משקולת על גב המניה.

"הרווחנו מנפילת אגרקסקו אך לא רדפנו אחרי כל לקוח"

קשה להתייחס למהדרין מבלי להזכיר את נפילת אחת מהמתחרות העיקריות של החברה - אגרקסקו הממשלתית - שלמעשה הייתה היצואנית הגדולה בארץ של ירקות (ופחות של פרי הדר), ולפני כשנתיים נקלעה לקשיי נזילות וקרסה ברעש גדול.

כפועל יוצא, נהנתה מהדרין ממעבר חלקי אליה של חקלאים ובתי אריזה שעבדו עם אגרקסקו, ונאלצו לחפש אחר צינורות שיווק חלופיים. לפי הדו"ח של מהדרין, מדובר היה בעיקר בחקלאים שגידלו פרי הדר, אבוקדו, אפרסמון ותמר. בינשטוק מודה שחלק מהצמיחה שנרשמה אשתקד נבע מאותו מעבר חלקי של לקוחות אגרקסקו אליה. "כשאגרקסקו נפלה, חלק מהמגדלים שעבדו איתה הפכו ליצואנים עצמאיים, חלק התקשרו עם יצואניות אחרות, וחלק עברו אלינו, בעיקר כאלו שגידלו תוצרת שאנחנו כבר מייצאים בעצמנו".

בינשטוק טוען שמהדרין לא רדפה אחרי כל לקוח שננטש על ידי אגרקסקו, ואלו בעיקר הגיעו אליה מיוזמתם, והתנאי הבסיסי לבחירה בה היה הניסיון של החברה בעבודה עם תוצרת של אותו חקלאי שננטש, דוגמת אבוקדו.

"לפני שאגרקסקו נפלה, חברנו ל"גרנות", תאגיד אזורי לגידול ואריזות של אבוקדו, ויחד איתו אנחנו משווקים את כלל תוצרת האבוקדו שלנו בארץ ובחו"ל", הוא אומר. כך, הפכה מהדרין ליצואנית האבוקדו הגדולה בארץ (למעלה ממחצית מסך היצוא הישראלי של פרי זה).

ובכלל, טוען בינשטוק, השוק המקומי הוא מאוד תחרותי, ומספר השחקנים בו הוא רב - פועל יוצא של חסמי כניסה יחסית נמוכים. לכן, נפילה נוספת של שחקן מקומי אינה בהכרח רווח מיידי לחברה כמו מהדרין.

מהדרין מוגדרת כרגע כיצואנית פרי ההדר הגדולה בישראל (נתח של 64.5% לעומת 63.5% בשנת 2011), וכמשווקת הגדולה ביותר של פירות הדר בשוק המקומי (נתח שוק של 25% לעומת 20% אשתקד).

המספרים של מהדרין

התפלגות ההכנסות

התפלגות גיאוגרפית

עוד כתבות

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?