גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אמון הציבור: על מה מתלוננים הצרכנים בענף הגז הביתי?

הדוח מתריע על ענף בעייתי מבחינה תחרותית הסובל משורת בעיות: היעדר שקיפות במחירים ואפליה במחירי הגז, העלאת מחירים ללא יידוע הצרכנים תוך שינוי מחירים מצד ספקי הגז, המתנה ממושכת לטכנאים וניתוק ללא התראה מראש

דיונים הרי-גורל סביב נושא הגז כמשאב לאומי עולים לא מעט לכותרות - אולם ענף הגז הביתי, תחום צרכני הנוגע לכולם, זוכה לפחות התייחסות על אף חשיבותו הרבה.

דוח חדש שמפרסם ארגון אמון הציבור מתריע על ענף בעייתי במיוחד מבחינה תחרותית ופוגעני כלפי הצרכנים - הסובל משורת בעיות קשות: היעדר שקיפות במחירים ואפליה במחירי הגז, העלאת מחירים ללא יידוע הצרכנים תוך שינוי מחירים מצד ספקי הגז, חיוב צרכנים ב"שירותים נלווים" כמו הובלות הגז ובדיקות בטיחות, המתנה ממושכת לטכנאים והתנערות מחוק הטכנאים וכן ניתוק צרכנים ללא התראה מראש.

מאות תלונות בשנה מתקבלות בארגון אמון הציבור נגד חברות הפועלות בענף הגפ"מ - הגז הפחמימני המעובה, שמו הרשמי של גז הבישול המוכר לכולם המשמש לעתים גם להסקה.

על האספקה לצרכנים אמונות כמה חברות גז מורשות בפריסה ארצית וחברות נוספות קטנות יותר בפריסה מקומית - לעתים באמצעות בלונים ולעתים באמצעות מערכת גז מרכזית. על החברות מוטלת חובת שמירה על נהלי בטיחות ובקרה מתמדת, הכוללים אחת ל-5 שנים בדיקת התאמה לדרישות התקן.

הבעיות במידת התחרות בענף, כפי שעולה מהדוח, נובעות בין השאר מהחובה לקבל הסכמה בכתב של יותר מ-50% מבעלי הדירות המחוברות למרכזייה כדי להחליף ספק גז.

הבדלים דרמטיים קיימים הן בין מחירי חברות שונות והן בין המחירים לצרכן הפרטי והעסקי - כשהמגזר הביתי משלם מחיר כפול עבור צריכת גז, לעומת צרכנים מוסדיים, ובמספקים: עלות עודפת המוערכת ב-150 מיליון שקל בשנה.

שוק ריכוזי במיוחד

על-פי הדוח, שוק הגז הוא ריכוזי במיוחד - וכ-90% ממנו נתונים בידיהן של 4 חברות גדולות: פזגז, אמישראגז, דור גז וסופר ג. לצדן פועלות 28 חברות קטנות השולטות ב-10% הנותרים.

עד שנת 1989, מזכירים באמון הציבור, היה קרטל גלוי בין 3 חברות הגז הגדולות, וחקירות בנושא נערכו בשני העשורים האחרונים, ואף הוגשו שני כתבי אישום בנושא, שבאחד מהם הרשיע בית המשפט את החברות בהתנהלות כקרטל.

במהלך השנים נעשו ניסיונות שונים לטיפול בריכוזיות בענף. הרפורמה בענף הגז, אשר ראשיתה בחוק ההסדרים ב-1989, נועדה לפתוח את השוק לתחרות חופשית שתאפשר לחברות נוספות להשתלב במערכת אספקת הגז.

בשל כשלונה של רפורמה זו, גובשה השלמה לרפורמה במסגרת ב-2008, בניסיון להגביר תחרות במשק הגז, לצמצם חסמי מעבר בין חברות ולהפחית מחירים. בפועל לא השתנה המצב, על-פי טענת הדוח.

מצעד התלונות

על מה מתלוננים צרכני הגז? בראש מצעד התלונות נמצא חיוב לא מוצדק (37%), הכולל אפליה במחירי הגז, אי-סדרים בעריכת חשבוניות והיעדר שקיפות, פער בין הבטחת המשווק למימושה וכן העלאת תעריפים ללא יידוע הצרכן. בנוסף עולה הטענה מצרכנים כי החברות אינן מציגות מחירים כוללים מע"מ ודורשות מצרכנים לחשב זאת בעצמם.

הבעיה המרכזית בענף, נטען, היא היעדר שקיפות ופערים בין צרכנים שונים. הארגון מציע להחיל על כל הענף חובת פרסום מחירים שתייצר אפשרות השוואה בקרב ציבור הצרכנים ותמריץ את התחרות בענף. עוד מציע הארגון לחוקק איסור גבייה רטרואקטיבי חרף עליית מחירי הגז.

33% מהתלונות נוגעות לשירות לקוחות לקוי, לרוב על רקע בעיות אחרות כמו חיובים מוטעים. צרכנים רבים מלינים על זמן המתנה ממושך לקבלת מענה טלפוני במחלקת שירות לקוחות, וחלקם אף נאלצו לעבור מנציג לנציג במוקד. בנוסף, צרכנים הלינו על היעדר נכונות מצד נותני השירות להעביר לעיונם הסכם התקשרות כמתחייב.

עוד מתלוננים כרבע מהצרכנים על בעיות עם טכנאים או שירות טכני לקוי: המתנה ממושכת לבוא הטכנאי גם במקרים בהם מדובר בדליפות גז הדורשות טיפול מיידי, אי-הגעה או הגעת פתע לא מתואמת.

עוד טוענים צרכנים כי חברות הגז לא עומדות בתקן החל עליהן לביצוע בדיקות תקופתיות, ומשמערכת הגז לא נבדקה, החברות פועלות לניתוק אספקת הגז ללא כל יידוע הצרכן.

תופעה אחרת היא מקרים שבהם טכנאי הגז של החברות השונות מוצאים תקלה כלשהי שאינה מתאימה לתקן הקבוע על-ידי מכון התקנים הישראלי, ומחייבים את הצרכן עבור תיקון הליקוי, לאחר שנים רבות בהן התקלה לכאורה לא טופלה.

כ-6% מהצרכנים נתקלו בהתנהגות בעייתית לא פחות: ניתוק אספקת גז ללא קבלת התראה מצד החברה. הלקוחות נותרים חסרי אונים מול החברה ונדרשים להמתין, לעתים אף פרקי זמן ממושכים, לחיבור המערכת מחדש.

עוד ציינו צרכנים את הערמת הקשיים האופיינית בהחלפת ספק גז - ליקוי בעייתי המעלה סוגיות של שיווק אגרסיבי, אי-שקיפות במחירים, אפליה במחירי הגז בין צרכנים בחברה, שינוי מחירים תכוף והתניות לקבלת הטבות מסוימות.

הדוח מציין כי "ניכר מהתלונות כי קיימות ניסיונות של חברות הגז המובילות במשק להעביר, לכאורה בצורה בלתי חוקית, ציבור צרכנים העושה שימוש בפועל בשירותי חברת גז אחרת, או לחלופין למנוע מעבר מהן לחברת הגז המתחרה".

מה צריך לשנות?

מה ממליצים באמון הציבור לשנות? ראשית, על רקע חוסר השקיפות במחירים, מוצע כאמור להחיל על כל הענף חובת פרסום מחירים, שתייצר אפשרות השוואה בקרב ציבור הצרכנים ותמריץ את התחרות בענף. כך הציבור יהיה מודע להבדלים במחירים, דבר אשר יש בו כדי להקל עליהם בבואם לבדוק האם הם משלמים מחיר סביר ביחס למחירים שהספקים השונים מציעים.

לעמדת הארגון, ראוי כי יופיעו המחירים באתרי האינטרנט של חברות הגז באופן ברור ומפורט - מה שרחוק מלהתקיים היום.

עוד מומלץ לציין בחשבון החודשי לכל צרכן את התעריף הממוצע למטר קוב לאותם סוגי לקוחות, כך שצרכנים יוכלו לראות את ההבחנה ואת השינוי במחיר בין לקוח דומה ללקוח חדש שעה שהם בעלי מאפיינים דומים.

בעניין שינויי המחיר השרירותיים, מציע הארגון לקבוע חובה לציון מחיר הגז בחוזה עם הלקוחות, כך שהמחיר יכלול רכיב משתנה, המהווה את המחיר שמשלמים ספקי הגז עצמם עבור הגז, ורכיב קבוע שהחברות לא יוכלו לשנות אותו.

כמו כן מוצע לחוקק איסור גבייה רטרואקטיבי חרף עליות משתנות במחירי הגז; ולפעול לעריכת מסמך כתוב ברור בכל עסקת התקשרות להספקת גז, הכולל את כל כלל מרכיבי ההתקשרות וכן להסדרת אופן הביטול ותנאי הביטול הקיימים, באופן שיקלו על הצרכנים.

אחת המחלוקות הגדולות נוגעת להחלת חוק הטכנאים על חברות הגז: לעמדת הארגון, על חברות גז חל החוק - אולם אלה מתנערות ממנו דרך קבע.

באמון הציבור קוראים לפרסם הנחיה רשמית של הממונה על הגנת הצרכן ואכיפת הנושא, ולפעול להסדרת תיקון לנושא ההמתנה ממושכת של צרכנים לטכנאי גז במקרי דליפת גז. במקרים בהם מנותק הצרכן מספק הגז ללא כל התראה, יש צורך להסדיר ולצמצם את זמני ההמתנה של הצרכן לחיבור מחדש למערכת הגז.

בסוגיית הריכוזיות בענף טוענים בארגון כי דרושה הגנה מתמשכת על הלקוחות החל מיום החתימה וההצטרפות לחברת הגז, כלה בתיקונים ובבדיקות תקופתיות, ועד לניסיונות הצרכנים לעבור חברה בשל ייקור תעריפים שאינו מוצדק.

עוד נקבע בדוח כי יש להחיל את תיקון החוק העוסק בביטול עסקה מתמשכת, גם על חברות הגז - כך שצרכן המעוניין לבטל עסקה או להתנתק משירות מתמשך, יש לנתקו תוך 3 ימים מיום מסירת הודעת הביטול.

עוד כתבות

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר