גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הניצחון של הנכים: העליון מטיל הגבלות על פקחי החניה

הורה לפקחי החניה שלא לתת דוחות חניה לכלי רכב הנושאים תו נכה ואשר חונים במקום שהעצירה בו מותרת רק לשם פריקה וטעינה, לפחות למשך 25 דקות

הסוגיה של חניית נכים היא סוגיה כאובה ובעייתית ממספר היבטים. היבט אחד, זה המוכר והידוע, הוא של כלי רכב "רגילים", המחנים במקומות חניה, המיועדים לחניית נכים בלבד. אלא שקיים היבט נוסף, פחות ידוע בציבור. לעתים קרובות, נאלצים בעלי תו נכה להחנות אל כלי רכבם במקומות, שהחניה בהם אסורה, תוך שאינם יודעים אם בשובם לרכבם, ימתין להם דוח חניה.

חוסר הוודאות נוצר לאור זאת, שהחוק המתיר לנכה להחנות אל רכבו במקום, שברגיל החניה אינה מותרת בו, מתנה ארבעה תנאים לכך: תחילה, על הנכה לוודא שאין בסביבה מקום חניה פנוי, המוסדר לנכים. שנית, על הנכה לוודא שבסמוך למקום לא מצוי מקום חניה פנוי אחר, שהחניה בו מותרת לכול. שלישית, הנכה יהיה רשאי להחנות במקום האסור רק באופן, שלא יהיה בו משום סיכון לעוברי הדרך ושלא יימנע מעבר חופשי להולכי רגל, לעגלות ילדים או לעגלות נכים. אם בכל אלה אין די, נוסף תנאי רביעי. הנכה יוכל להחנות את רכבו במקום האסור לחניה רק בתנאי שהחניה לא תגרום להפרעה ממשית בתנועה.

כך, נאלץ הנכה להפוך לפרשן משפטי. בתורו אחר מקום חניה, עליו לנתח במהירות את תנאי הסביבה, ולהגיע אל המסקנה אם כל התנאים מתקיימים, שאז יוכל להחנות את רכבו במקום האסור.

ניתן לשער שחוסר הבהירות הזה משפיע גם על הפקחים, המחלקים דוחות חניה. אלה מצמידים דוחות גם לשמשות כלי רכב, הנושאים תווי נכה. לעתים בצדק ולעתים שלא בצדק. באופן טבעי, סוגיה זו אינה מגיעה, לעתים קרובות, אל בית המשפט העליון. האדם הממוצע, גם הנכה הממוצע, לא יטרח לנקוט בהליכים ממושכים ויקרים, על-מנת שבסופם יאמר בית המשפט העליון את דברו.

שני הנכים יצאו למאבק

והנה, נמצאו שניים כאלה, שלא הסכימו לוותר. בזכותם הוענקה לבית המשפט העליון הזדמנות לומר את דברו. בזכותם השתפר מצבם של בעלי תו נכה, המבקשים להחנות את כלי הרכב שלהם במקום, המיועד לפריקה ולטעינה בלבד.

במספר הזדמנויות החנו זאב גיא וגדי ורקשטל, כל אחד בנפרד, את כלי הרכב שלהם, הנושאים תו נכה, במקומות שסומנו בתמרור כמיועדים לפריקה ולטעינה. כל אחד מהם "זכה" בהודעת קנס וביקש להישפט. שניהם לא הצליחו לשכנע את שופטי בית המשפט לעניינים מקומיים ואת שופטי בית המשפט המחוזי בצדקת דרכם. נקבע, כי אל מול זכותם של הנכים להקלות בחניה, בשם זכות הנגישות שלהם ובשם ההגנה על שלומם, על רווחתם ועל זכותם לשוויון, ניצבים ערכים אחרים, שהמרכזיים שבהם הם השמירה על שלומם ועל ביטחונם של מי שאינם נושאים תו נכה ועל יכולתם לעשות שימוש במרחב הציבורי בהפרעה מינימאלית והכרחית בלבד. הסדר הציבורי. בתי המשפט ראו בהעמדת רכביהם של השניים, ושל נכים אחרים במצב דומה, כהפרעה, ולו פוטנציאלית, שגם אם לא התממשה, הרי היא אסורה.

עתה יצא תחת ידי שופט בית המשפט העליון, אליקים רובינשטיין, פסק-דין מנחה בסוגיה זו. בעוד גיא ו-ורקשטל לא נעזרו בפרקליטים, אלא ייצגו את עצמם גם בפניו, אל מול סוללת עורכי הדין של המדינה (שיוצגה בהליך על-ידי עו"ד נעימה חנאווי), ביקשה "עמותת נגישות לישראל" (שיוצגה בידי עו"ד תומר רייף, אוריאל לפיד ורון טראוב) להצטרף לדיון כידידת בית המשפט, וזאת לאור הציפייה להכרעה עקרונית, שתהווה משום הלכה מחייבת בסוגיה.

תחילה, דחה רובינשטיין את הטענה הכללית והגורפת, שלפיה בהעדר הוראה מפורשת בחוק, אין לאסור על חנייתם של כלי רכב, נושאי תו נכה, במקום המיועד לפריקה ולטעינה. לדידו, לו היה מקבל טענה זו, הייתה הופכת הוראת החוק, האוסרת על חניה במקום בו זו גורמת להפרעה ממשית בתנועה, לאות מתה.

רובינשטיין התייחס להכרתו של המשפט הישראלי בכבודם ובזכותם של אנשים בעלי מוגבלויות לכבוד ולשוויון. "חלק בלתי נפרד מזכותו של בעל המוגבלות לכבוד ולשוויון היא הזכות לנגישות", קבע. כך, מטרתו העיקרית של חוק החניה לנכים היא לאפשר לציבור הנכים נגישות מלאה לכל מקום, אליו הם חפצים להגיע ברכבם.

הוא הזכיר, שהזכות לנגישות, חרף חשיבותה, אינה זכות מוחלטת. "מולה ניצבים אינטרסים וזכויות אחרות, שגם להם יש ליתן משקל". רובינשטיין אזכר, שאיסור חניה נקבע, בדרך כלל, בדרך עירונית, שבה הרחוב צר, וחניה של מכונית בצד הרחוב תוסיף ותצר אותו, באופן שישבש את תנועת המכוניות. כך, איסור החניה משרת אינטרס ציבורי בתנועה שוטפת של מכוניות. יש גם מקומות, שבהם רוחב הרחוב מאפשר חניה, לצורך פריקה וטעינה, מפעם לפעם, לפרקי זמן קצרים, בלי שייגרם שיבוש חמור לתנועת המכוניות. "במקום כזה ניתן להתחשב באינטרס הציבורי והן באינטרס הפרטי ולאזן ביניהם".

הגנה על זכותם של המוגבלים

רובינשטיין הוסיף והזכיר, שהעמדת הרכב לצורך מסירת מסמך אינה באה בגדר פריקה של מטען. גם לא מסירת בגד למכבסה או משלוח מכתב בדואר. "אם כל מי שנזקק לחניה לצורך סידור עניין מענייניו... יורשה לחנות באותו מקום, יש לחשוש שאותו מקום יהיה תפוס רוב הזמן, כשזה יוצא וזה בא", קבע.

"נוכח הערכים והאינטרסים העומדים על הכף", שב רובינשטיין לדון בעניינם של הנכים, יש ליצוק תוכן למונח 'הפרעה ממשית לתנועה'. כאמור, על תוכן זה לאזן בין השמירה וההגנה על זכותם של המוגבלים בניידות לבין האינטרס הציבורי".

לדידו, התנאי שבחוק נועד למנוע הפרעה ממשית לכל שימוש מותר במרחב הציבורי, בכביש ובמדרכה. "גם הפרעה לשימושים אלה הנובעת מחניית האדם עם מוגבלות עלולה לפגוע - מעבר לפגיעה במי שנמנע ממנו אותו שימוש - באינטרסים ציבוריים שביסוד דיני הסדרת החניה", הטעים. שהרי מי שמחנה את רכבו במקום המיועד לפריקה ולטעינה בלבד, עלול לגרום ל"תגובת שרשרת", ואינו מפריע רק למי שמבקש לפרוק ולטעון באותו המקום.

רובינשטיין צדד בקביעה, שלפיה ההפרעה לתנועה, המונעת חניית רכב נכה במקום כלשהו, היא גם "הפרעה פוטנציאלית", שגם אם לא התממשה בפועל הרי היא אסורה.

ולאחר כל הדברים האלה, שנראים בלתי מעודדים עבור בעלי תו נכה, קבע רובינשטיין נחרצות: "כדי להשיג איזון בפרשנות חוק החניה לנכים מזה וחוק העזר העירוני מזה, ראוי להעמיד את זמן חנייתו של נכה שלא ייחשב הפרת חוק על משך של עד 25 דקות". וההסבר? "החוק נותן לבעל תו נכה, שמילא אחר התנאים, אפשרות לחניה במקום שאינו מותר ברגיל, ולענייננו מפרץ פריקה וטעינה. יש ליתן לכך משמעות מעשית; המשמעות היא מתן אפשרות לחנות, למשל, לשם 'קניה קטנה'. מתוך הנחה שניידותו של הנכה מיציאתו מן הרכב עד לחנות קשה יחסית ומתך הנחה שקניה קטנה בחנות היא עניין של כ-10-15 דקות, יש מקום לאפשר עד 25 דקות לשם ה'סיבוב' כולו, ליציאה מן הרכב, הגעה לחנות, קניה וחזרה".

קרא לפקחים להפעיל שיקול-דעת

וכיצד הגיע רובינשטיין ל-25 דקות דווקא? גם לכך הוא השיב: "ער אני לכך שכל קביעה מעין זו יכולה להיות נתונה לוויכוח, מדוע לא 20 או 30 דקות וכדומה, אך יש צורך להכריע".

רובינשטיין מיהר להבהיר, כי "אין משמעות הדברים שכל חניה של כלי רכב נושא תג נכה למשך פרק זמן העולה על עשרים וחמש דקות משמעה, מניה וביה, מתן דוח". הוא קרא לפקחים להפעיל שיקול-דעת ולהתחשב בנסיבות העניין, אופי האזור, צפיפותו, שעת ואופן החניה ומשכה, "וכמובן שגם לשכל הישר תפקיד מרכזי".

הוא זיכה את גיא ואת ורקשטל מעבירות החניה, שיוחסו להם, וקרא לקדם פתרונות יצירתיים, שיאזנו בין הצורך להגן על זכויות המוגבלים בניידות לבין אינטרסים ציבוריים אחרים (רע"פ 5273/12; 1300/13).

עוד כתבות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק