גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בסוף נישאר עם חנויות נעליים

חברות גלובליות הן סחורה מבוקשת, ולכן נותנים להן הטבות מס

הכותרות בתקשורת רגשו החודש שוב בעקבות הנתונים שלפיהם בשנים 2010-2003 חל זינוק של 140% בהטבות המס הניתנות לחברות שפועלות בישראל במסגרת החוק לעידוד השקעות הון: מ-2.3 מיליארד שקל בשנה ל-5.6 מיליארד שקל בשנה. 4 החברות המובילות בישראל - אינטל, טבע, כיל וצ'ק פוינט - נהנו מ-70% של הטבות המס.

בהתייחסו לנתונים אלה אמר שר האוצר, יאיר לפיד, כי "כתוב שם שהחברות שילמו מס אפקטיבי של 3.3% - חנות נעליים משלמת יותר. זה מקומם, וגם אני זועם".

ההשוואה בין שיעור המס באחוזים שמשלמת חברה גלובלית (עד מאות מיליוני שקלים בשנה) לחנות נעליים ממוצעת (עשרות אלפי שקלים בשנה) היא מיותרת ופופוליסטית. אולם כאשר גם במשרד האוצר עושים שימוש מניפולטיבי בנתוני הטבות המס, שימוש שמביא לעיוות המציאות וגורם נזק לאינטרסים חיוניים לכלכלת ישראל - ראוי לבחון את הנושא על בסיס עובדות ולא תחושות ורגשות.

השלכות חמורות שיפגעו במשק

רובנו יודעים נגד מה אנחנו מוחים: נגד החברות הגדולות, נגד הטבות המס ונגד הטייקונים ה"עשירים", אבל איש כמעט לא עוצר לרגע לחשוב על ההשלכות החמורות שיפגעו במשק הישראלי בעקבות ביטול הטבות המס. ואציין כי איני מייצג אף לא אחת מהחברות הנ"ל וגם לא את בעלי המניות שלהן והעומדים בראשן.

ראשית חשוב להבין: הנתונים על עליית שיעור הטבות המס צריכים לשמח את כל מי שמבין עניין. זאת, משום שעל-פי מנגנון החוק, ככל שחברה תגדיל את פעילותה הכלכלית בישראל - כך יגדלו הטבות המס הניתנות לה. לכן, הנתונים הנ"ל הם חיוביים וטובים לכלכלת ישראל, ומשמעותם - יותר הכנסות, יותר צמיחה וגם יותר מס שכן שולם.

על-פי נתוני התאחדות התעשיינים, מפעלי תעשייה רבים שנהנים מהטבות המס, מקבלים החלטות השקעה בהתאם להטבות הצפויות להם. 60% מהמפעלים מדווחים על מאמצים להגדיל את היקפי היצוא, במטרה לעמוד בתנאים המזכים בהטבות מס. כ-20% מהמנהלים בתעשייה מדווחים על הסטת השקעות מחו"ל לישראל; ושיעור דומה מדווחים על הסטת השקעות מהמרכז לפריפריה.

4 החברות הנ"ל הן מהגדולות בישראל, ויש להן תרומה עצומה, חסרת תחליף, למשק, הן ברמה המקומית והן ברמה הארצית. יחד הן מעסיקות 23,000 אלף איש בישראל ב-16 מרכזים שונים, ומעורבות גם בהעסקת מאות אלפים נוספים של עובדי קבלן, עובדי ספקים ונותני שירות, רובם בפריפריה.

עובדי החברות הללו זוכים לשכר גבוה לפחות פי שניים מהשכר הממוצע במשק, וכל חברה היא בבחינת "מעביד נחשק", שעובדים רבים היו שמחים להימנות עם שורותיה.

כל מאות אלפי העובדים הנ"ל משלמים מדי חודש מס הכנסה למדינה, ובזכות השכר שהם מקבלים הם יכולים להרשות לעצמם לצרוך ולשלם על שירותים שונים, ובכך לשאת במסים נוספים - ישירים ועקיפים - לאוצר המדינה.

הטבות המס והמענקים לא נולדו במחטף או בתמרון של המדינה מצד החברות. משרד האוצר העניק כמדיניות את הטבות המס והיו לו סיבות מצוינות לכך - אינטרסים חיוניים לכלכלת ישראל כמו עידוד תעסוקה, פיתוח הפריפריה ומשיכת השקעות הון מחו"ל לישראל. על-פי נתוני התאחדות התעשיינים, 4 החברות הגדולות אחראיות לשליש (!!) מהיצוא מישראל.

חברות גלובליות הן סחורה מבוקשת בכל מדינות העולם. ישראל, אי קטן של דמוקרטיה במזרח-התיכון עם בעיות ביטחון גדולות, מתחרה ברמה גלובלית במדינות כמו אירלנד, הודו ואחרות. מדינות רבות משקיעות זמן רב ומאמצי שכנוע גדולים הכוללים הצעות מפליגות של מענקים והטבות, על מנת למשוך חברות גלובליות להקים מרכזי ענק בתחומן. ראשיהן מבינים את חשיבותן של החברות הגדולות לכלכלה המקומית.

זו הסיבה כי מאז נחקק חוק עידוד השקעות הון כל אחד משרי האוצר של ישראל ראה לנכון לפעול באופן אישי כדי למשוך חברות כאלו להשקיע בישראל, ולא תמיד בהצלחה. כך למשל, שר האוצר הקודם, יובל שטייניץ, היה מעורב בהצעה לאינטל, לפתוח מרכזים חדשים ומתקדמים בקריית גת ובבית-שאן, שהיו מייצרים עוד 4,300 מקומות עבודה. אך בסופו של דבר זכתה אירלנד להקים בתחומה מרכז חדש לאינטל.

החברות הגלובליות הנ"ל מעמידות את ישראל בשורה הראשונה בעולם בכל הקשור להיי-טק, ייצור ותעשייה. אם בישראל היו עוד כמה חברות כאלה, המשק היה נראה אחרת לגמרי.

הימצאותן ופעילותן בישראל של חברות כאלה אינה כורח המציאות, ויציאתן ממנה אינה בגדר איום שנובע מסערת רגשות. מדובר בחברות עסקיות לכל דבר, שלהן עיקרון כלכלי פשוט: מקסום רווחים. בשוק גלובלי, וגם בשוק המקומי, בעלי המניות מצפים ממנכ"ל החברה למזער עלויות (לרבות תשלומי מס) לחברה.

לכן, מנהל חברה גלובלית מקיים "תחרות" בין המדינות מי תעניק כמה שיותר הטבות ומי תדרוש כמה שפחות (מסים). כך במקרה של בחירה היכן להקים מרכז חדש שאינו קיים, וכך גם לגבי מרכזים קיימים.

ברגע שבמקום אחר יש הצעה טובה יותר, או שבישראל יבוטלו הטבות מס ומענקים, איש לא יוכל למנוע מחברה גדולה לפטר אלפי עובדים, לחסל עסקים בישראל ולהעביר פעילות לחו"ל. כך נישאר עם אחוזי מס גבוהים בחוק, אבל ללא החברה, ללא תעסוקה ישירה ועקיפה לאלפי בתי-אב וגם ללא המס הנמוך ששולם בכל זאת. אז כדאי לשקול היטב מה עדיף?

בניגוד לישקר, יש להן זיקה אמיתית לישראל

משבר כלכלי ובעיות של גירעון עמוק בקופתה המדולדלת של המדינה לא ניתנים לפתרון באמצעות עיקרון סוציאלי של "לקחת מאלה שיש להם". התשובה לבעיות כלכליות כאלה אינה כזו פשטנית. במסגרת הקיצוצים הטקטיים לשנתיים הקרובות יש להיזהר שלא להרוס את ההישגים האסטרטגיים של הפריפריה ואת אמון המשקיעים הזרים, שנבנו בישראל במשך שנים.

אז בטרם יהיה מאוחר מדי, בואו נשמור על החברות הגלובליות, שבניגוד לישקר יש להן זיקה אמיתית לישראל. נשמור שהחברות שפועלות כאן ב-16 מרכזים ברחבי הארץ בהזמנתה ובעידודה של ישראל, לא יברחו למדינות "זולות" יותר. ולא נשכח כי חברת היי-טק יכולה לעבור מישראל ולפעול גם מהודו ומאירלנד, אבל חנות נעליים מקומית - לא.

* הכותב, שותף מנהל במשרד רואי החשבון ליאון-אורליצקי, כיהן כמנכ"ל משרד ראש הממשלה.

עוד כתבות

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

תיקון והתנצלות

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פעילות, רשת ארקפה תפנה ב-1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב