גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משבר דיפלומטי בגלל מכוניות

כך נעלמה נזיפת השר כץ בחברת פורד שפורסמה בפייסבוק

בדיוק כשחשבנו שכבר ראינו הכול בסדרת הריאליטי המרתקת "מלחמתו של משרד התחבורה בתעשיית הרכב הבינלאומית", קיבלה העלילה תפנית מרתקת. למי שהצטרף אלינו זה עתה, להלן תקציר הפרקים הקודמים: זה כשלוש שנים מנסה משרד התחבורה לקדם בכל דרך יבוא מסחרי מקביל של כלי רכב חדשים - שלא דרך יצרני הרכב - אבל ללא הועיל.

החודש קם לבסוף חלוץ ראשון, "איילון מוטורס", שהודיע על התחלת היבוא והשיווק המקביל של רכבי פורד לישראל. במקביל אישרה הממשלה את הצעות משרד התחבורה לרפורמה בהליכי הרישוי, היבוא והפיקוח של כלי רכב וחלפים לישראל.

משחרור קיטור לפיצוץ

האירועים הללו לוו בשורה של הצהרות מרשימות בעמוד הפייסבוק של שר התחבורה. בין השאר כותב השר כץ שהרפורמה "תוזיל את מחירי הרכב החדש לצרכן ב-20% לפחות ואת חלקי החילוף בעשרות אחוזים" וקורא לתושבי ישראל: "אל תקנו רכבים חדשים עד שהמחירים יירדו". כמה ימים לאחר מכן, בעת השקת סוכנות היבוא המקביל (איילון מוטורס), כתב השר כי "איילון מוטורס הם ההוכחה שמי שיכול לתת הנחה של 25% לחברות הליסינג יכול לתת הנחה גם ללקוח הפרטי ועדיין להרוויח".

אלא שבינתיים התברר שמישהו בפורד הבינלאומית לא כל כך אוהב את היבוא המקביל. לטענת השר כץ פורד ביצעה צעדים שנועדו לנטרל את סוכנות היבוא המקביל בישראל כולל הוראה לספקי הרכב בארצות הברית ובאירופה שלא להעניק לה הנחות מיוחדות.

בתגובה הודיע כץ כי הורה למנכ"ל משרד התחבורה "להודיע לחברת פורד שאנחנו פותחים בהליך בדיקה ושימוע, שבסיומו תיתכן החלטה על הפסקת יבוא כלי רכב מתוצרת פורד לישראל וזאת בשל פגיעה בתחרותיות ובמדיניות שעליה החליטה ממשלת ישראל. המכתב כבר נשלח לחברה".

עד כאן הכול עוד עשוי היה להיכנס להגדרה "שחרור קיטור בלתי מזיק". כלומר הצהרות לוחמניות שנועדו לאוזניים אוהדות, "מכתבי אזהרה" שיתקבלו מן הסתם בשוויון נפש על ידי פורד ובסך הכול עולם כמנהגו נוהג.

אלא שאז התברר ששר התחבורה אינו מתכוון לעצור או להרגיע את העניינים. נהפוך הוא. בשבוע שעבר העלה השר פוסט חדש לאתר שלו שבו נכתב כי הוא "ממשיך לעדכן באשר לחברת פורד ומעלליה". לדבריו, משרד התחבורה זימן לפגישה שלושה בכירים בשגרירות האמריקנית למה שכץ כינה "שיחת נזיפה והתראה על מנת להבהיר להם שלא יעלה על הדעת שחברה אמריקנית, במקרה הזה פורד, מנסה למנוע תחרות ולהגן על יבוא רכב באופן בלעדי וכי התנהלות זו אינה מקובלת עלינו. היא נוגדת את החלטת הממשלה ואת תפיסת עולמנו הכלכלית שמושתתת על עקרונות אמריקניים שכוללים תחרות ושוויון".

לדברי כץ פורד זומנה לשימוע כיוון שניסתה למנוע תחרות והיא אף הודתה כי זו המדיניות שלה. באותו פוסט נכתב על ההתנהלות של פורד מול סוכנות היבוא המקביל כי היא "גובלת בבריונות ואנו לא נאפשר אותה". לבסוף כתב כץ כי "הבהרנו היום לגורמים האמריקנים והזהרנו אותם - אם הם אינם מעוניינים להתערב כעת כשחברת פורד מפרה את עקרונות הממשלה, אל להם לפנות אלינו ולהתערב כשנאסור על פורד יבוא רכבים לישראל".

בשלב זה "נפלנו בכיסא" כמו שאומרים אנשי הגשש החיוור. אמנם עברו כמה שנים טובות מאז לימודי היחסים הבינלאומיים שלנו, אבל אם אנחנו זוכרים נכון, הצעד של זימון בכירים בשגרירות זרה ל"נזיפה" הוא אקט חמור של עלבון למדינה זרה, ששמור, בדרך כלל, לסכסוכים בינלאומיים מהותיים (כמו פרשות ריגול, תקריות לוחמה וכו') והוא נמצא בתחום השיפוט הבלעדי של משרד החוץ וראש הממשלה.

מילא אם אותה "נזיפה" (רמז לשר התחבורה: אם רוצים להיות דיפלומטיים, קוראים לזה "שיחת הבהרה") מתבצעת בדלתיים סגורות. אבל לרוץ ולספר את זה לחבר'ה באתר הפייסבוק בנוסח "תראו מה עשינו להם" זה פשוט מעשה שלא ייעשה בדיפלומטיה. כאשר גם מדובר בנציגות של מעצמה ידידותית, זהו אקט שיש לו מחיר.

פיל בחנות חרסינה

מתברר שהצהרת שר התחבורה - שפורסמה מיידית ותורגמה גם לאנגלית - הכתה גלים גם במסדרונות ממשלתיים. זמן לא רב לאחר פרסום הפוסט קיבלנו שיחה מפקיד בכיר בתמ"ת, שנשמע מודאג מאוד. "יש הרבה דרכים ליישב מחלוקות סחר", הוא אמר, "אבל משרד התחבורה מתנהל בפרשת פורד כמו פיל בחנות חרסינה". לדבריו צוותים ממשלתיים עובדים זה שנים, משקיעים הון ומארגנים משלחות בניסיונות למשוך את כוח הרכש של תעשיית הרכב הבינלאומית לישראל והצעדים הללו הניבו עד היום לא מעט תוצאות.

"ישראל מייצאת חלקים ומערכות לרכב בשווי של כ-800 מיליון דולר בשנה, רובם נרכשים על ידי יצרני הרכב הגדולים", הוא אומר, "בישראל קיימים כ-150 יצרנים שמספקים לתעשיית הרכב רכיבים, מודולים, כלי ייצור, תוכנות ועוד.

היצרנים האלה מעסיקים אלפי עובדים". לפורד לבדה יש פוטנציאל רכש של מאות מיליוני דולרים בשנה ובשנתיים האחרונות היא החלה בתהליך איתור, באמצעות יועצים פרטיים, שמטרתו לזהות חברות ישראליות עם טכנולוגיות בעלות חשיבות אסטרטגיות עבורה. זאת במקביל לקשרי המסחר ורכש הגומלין שהיא מנהלת זה שנים עם מפעלים ויצרנים ישראליים.

בסוף השנה שעברה, אגב, ביקר בארץ סגן נשיא פורד למחקר ופיתוח והתקבל על ידי גורמים ממשלתיים בכירים. בתום הביקור שחררה פורד הודעה ולפיה "ישראל ניצבת בחוד החנית של הקדמה הטכנולוגית וברצוננו למנף משאבים מתקדמים אלה של ישראל ולשלב אותם במוצרי פורד מוטור קומפני העתידיים. בחמש השנים האחרונות שמה החברה דגש על פיתוח והטמעה של מערכות טכנולוגיות מתקדמות, בייחוד בתחום מערכות המידע והתקשורת לרכב. אנו עדים לעניין הולך וגובר מצד יצרניות הרכב בטכנולוגיות הייחודיות המוצעות על ידי החברות הישראליות ופורד מעוניינת בה".

מישהו משך בחוטים

אז מה יקרה לפוטנציאל הרכש של פורד בישראל אחרי האיום להפסיק את היצוא של פורד לישראל ואחרי "שיחת הנזיפה" בעובדי השגרירות האמריקנית? אנחנו לא יודעים אבל סביר בהחלט להניח שפורד היא לא יצרנית הרכב היחידה שמרימה כיום גבה לנוכח ההתנהלות האגרסיבית של משרד התחבורה. אף יצרן לא אוהב התערבות בענייניו ובטח שלא איומים בחרם על יבוא למדינה באמתלה שלא ברור מה הבסיס המשפטי שלה.

כך או כך, נראה שלאמריקנים יש דרכים משלהם להרגיע את משרד התחבורה. העובדה היא שיומיים אחרי פרסום פוסט "הנזיפה" באתר הפייסבוק של השר, הוא הוסר משם בשקט וללא זכר. האם יד נעלמה התערבה מאחורי הקלעים כדי להשתיק את העסק? האם בזה הסתיימה הפרשה המרתקת? או שמא משרד התחבורה מתכוון להמשיך במלחמתו בתחנות הרוח של תעשיית הרכב הבינלאומית? הישארו עמנו ואל תזפזפו.

עוד כתבות

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?