גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עסקת יאהו-טמבלר: בן 26, נוסע בווספה, שווה 250 מיליון דולר

יאהו רוכשת את הרשת החברתית טמבלר ב-1.1 מיליארד דולר ■ דיוויד קארפ, שנטש את ביה"ס בגיל 15, הקים לפני 6 שנים את הסטארט-אפ שזוכה היום לתג מחיר נדיב

בסמוך לאזור שבו נולד והתחנך דיוויד קארפ במנהטן, שכנו במשך עשורים רבים משרדי פרסום שמייצגים באופן מובהק את כל מה שהוא לא. המייסד הצעיר של אתר הבלוגים Tumblr, שנמכר ליאהו תמורת 1.1 מיליארד דולר, מסמל את הדור החדש של ניו-יורק.

העיר שנודעה בעבר בזכות שדרות מדיסון פינתה בשנים האחרונות את אור הזרקורים לתעשיית הסטארט-אפים הצומחת שלה. קארפ, שאמור לשלשל לכיסו כ-250 מיליון דולר מהעסקה הוא נציג הדור החדש. התיעוב שהוא חש לפרסום מקוון הוא זה שהשאיר את טמבלר ריק ממודעות עד היום אבל גם זה שהוביל אותו אל זרועותיה של מאריסה מאייר, מנכ"לית יאהו.

מכירת טמבלר מסמלת את האקזיט הגדול ביותר בניו-יורק בתקופה האחרונה, עם שמות כמו האפינגטון פוסט שנמכר ב-315 מיליון דולר או רכישת חברת השיווק החברתי Buddy Media ב-689 מיליון דולר.

גם דיוויד קארפ עצמו, זה שעומד מאחורי טמבלר, מסמל סוג של חילופי דורות. אם עיני כל נישאו במשך תקופה ארוכה אל מארק צוקרברג, המנכ"ל הכול-יכול של פייסבוק, בתור הצעיר השולט בתעשייה, יחסית לקארפ אפשר לומר שצוקרברג, 29, הוא כמעט זקן. למעשה, בתעשייה שרצה כל-כך מהר קדימה, גם קארפ בן ה-26 כבר נחשב ליזם צעיר במיוחד - בטח אם מסתכלים על הרכישה הקודמת של יאהו.

קארפ, אגב, דומה מעט לצוקרברג. שניהם עזבו את לימודיהם בטרם עת (צוקרברג את הרווארד וקארפ את בית-הספר), שניהם הם סמלים מובהקים של המדיה החברתית ושניהם הם לא הטיפוס של יזם סדרתי - צוקרברג יישאר כנראה עוד שנים בפייסבוק וקארפ עצמו כבר התבטא בראיון ל"פורבס" כשאמר כי "החלום הכי גדול שלי הוא שטמבלר תעסיק אותי גם בעוד 30 שנה".

ויש עניין נוסף - קארפ נראה כמו טיפוס די נאמן, צנוע ולא ראוותן. מכוניות יוקרה הן לא העסק שלו אלא וספה פשוטה שעוזרת להתנועע ברחובות ניו-יורק וגם התרועעות עם בחורות היא מחוץ לתחום כיוון שהוא מתחזק זוגיות ארוכה עם חברתו רייצ'ל איקליי. פנים הבית שלו בברוקלין נראה די פשוט, כשאת הסלון מקשטת ספה ושלט טלוויזיה ותו לא. גם ארון הבגדים התגלה כחצי ריק ורק המטבח מאובזר למדי - תולדה של בקשתה היחידה של זוגתו המועסקת כשפית. מנגד, הלופט שבו הוא מתגורר משתרע על שטח של כ-160 מ"ר ושווי נאמד ב-1.6 מיליון דולר. צנוע, אך במידה.

בלייזרים וחולצות מכופתרות

מבחינה חיצונית אפשר בהחלט להבחין בשינוי מרענן לעומת צוקרברג. הג'ינג'י המתולתל הוא כל מה שלא תצפו ממנהל של חברה מצליחה. חוסר הגיוון האופנתי שמגלה צוקרברג עם טי שירט אפורה שנושאת בגאווה את סמלי פייסבוק הוא כאין וכאפס לעומת הבלייזרים והחולצות המכופתרות שעוטה עליו קארפ כמעט בכל הופעה פומבית. תוסיפו לזה את העיניים הכחולות והבוהקות והתסרוקת האופנתית ותקבלו אמנם גיק, אבל בגרסה משופרת לעומת זו שמציג צוקרברג.

על אף גילו הצעיר של קארפ, מכירת טמבלר ליאהו היא למעשה האקזיט השני שלו. אחרי שנטש את בית-הספר בגיל 15 ולימד את עצמו בבית, לקח על עצמו פרויקט זמני באתר הפורום להורים UrbanBaby של היזם ג'ון מאלוני. את יישום הפרויקט, שהיה אמור לקחת יומיים-שלושה, הצליח קארפ לסיים בארבע שעות.

ההישג הזה הביא לו את תפקיד מנהל המוצר של UrbanBaby. במהלך עבודתו שם החליט במפתיע לעזוב לטוקיו ל-5 חודשים, כשהוא ממשיך לתמוך טכנית באתר של UrbanBaby בשעות לא שגרתיות. על אף המרחק והבדלי הזמן, לאנשי החברה לקח שלושה חודשים עד שהבינו כי אינו נמצא בניו-יורק כלל ואף הופתעו לגלות שהוא בן 17 בלבד.

מאלוני, קארפ ושאר אנשי UrbanBaby הובילו את האתר להצלחה ולאקזיט, עת הוא נמכר ב-2006 לאתר CNET. עם הכסף שהרוויח ממימוש אחזקותיו ומהאקזיט הראשון שלו, קארפ עבר לשלב הבא והקים חברת ייעוץ בשם Davidville, שאחד הפרויקטים שלה היה טמבלר, שהוקם רשמית ב-2007.

טמבלר נולד מתוך מונח שהפך לחלק מהלקסיקון של הבלוגרים באותה תקופה - tumblelog, שמשמעתו כתיבת בלוג קצר במיוחד ברמת המשפט או שניים. הפרויקט הצדדי הזה הפך מהר מאוד להצלחה מסחררת וקארפ סגר את חברת הייעוץ לטובת הקדשת זמנו באופן בלעדי לאתר הבלוגים. בד בבד, מאלוני שהיה הבוס של קארפ, הפך לשותף לדרך ומונה לנשיא ב-2008.

הייחודיות שהציגה טמבלר בין כל אתרי הבלוגים האחרים הייתה בעיצוב מושך ובפשטות. עם 217 מיליון משתמשים, 108 מיליון בלוגים ו-90 פוסטים שעולים מדי יום, אין ספק שטמבלר הצליחה להפוך לסנסציית אינטרנט.

בלי פרסומות ועם טראפיק הולך ועולה, קארפ וטמבלר נזקקו למזומנים כדי להמשיך ולתחזק את הרכבת הדוהרת במרחבי האינטרנט.

ב-5 סבבים גייסה החברה 125 מיליון דולר, כשברשימת המשקיעים נמצאים קרנות כמו ספארק קפיטל, יוניון סקוור ונצ'רס וסקויה קפיטל. הסיבוב הראשון העניק לחברה שווי של 3 מיליון דולר ב-2008 והאחרון, ב-2011, העניק שווי של 800 מיליון דולר.

"דיוויד הוא שילוב יוצא דופן של מישהו שיש לו גם הבנה של מה שצרכני האינטרנט רוצים וגם של מישהו עם עומק טכני ויצירתי כאחד", אמר עליו בעבר אחד מהבכירים בקרן ספארק קפיטל.

"לשמור על האתר"

ביום שאחרי, השאלה הגדולה שתישאר פתוחה היא איך תתנהל טמבלר תחת השליטה של יאהו בכל הקשור לשילוב פרסומות. קארפ אמנם לא התייחס עדיין לעסקה, אך בראיון שנתן ל"וול סטריט ג'ורנל" לפני כשבוע הוא ציין כי "השאיפה שלנו היא לשמור על האתר כמו שהוא. אנחנו רוצים להציע הרבה דרכים לקדם את עצמך בטמבלר כשיש לך תוכן טוב. אתה יכול לעשות את זה באופן אורגני או תמורת תשלום קטן להקפיץ את זה דרך המערכת שלנו".

עם או בלי קשר לרכישה, קארפ יצטרך גם להתנהל אחרת - לא רק תחת בוסית חדשה אלא גם ללא המבוגר האחראי שליווה אותו לאורך הדרך. מדובר במאלוני, הבוס לשעבר, שכבר הצהיר מוקדם יותר כי בסוף מאי הוא יעזוב את החברה.

11 רכישות בחצי שנה

עשרה חודשים אחרי שנחתה בכיסא המנכ"ל ביאהו, נראה שמסע הקניות של מאריסה מאייר ממאן להסתיים. בחצי השנה האחרונה רכשה המנכ"לית הדומיננטית לא פחות מעשר חברות, כשאליהן התווספה השבוע גם טמבלר. הארנק הפתוח שמצאה מאייר ביאהו הוא תולדה של ניסיון לשנות כיוון בענקית האינטרנט, שקצת איבדה את הדרך בשנים האחרונות בעקבות תחלופה של מנכ"לים וירידה בפופולריות מצד הגולשים. מסע השופינג של מאייר התחיל באוקטובר 2012 עם רכישת הסטארט-אפ הניו-יורקי Stamped, שפיתח אפליקציית אייפון שמאפשר לשתף המלצות בין חברים על מסעדות, סרטים, ספרים, מוזיקה ועוד.

הרכישה הכי מפורסמת שלה עד סגירת העסקה עם טמבלר הייתה של Summly, לאור העובדה כי מאחורי הסטארט-אפ עומד ילד בן 17. יאהו שילמה לבריטי הצעיר ניק דלוסיו 30 מיליון דולר תמורת אפליקציה שמאפשרת לקצר ולתמצת טקסטים ארוכים לפסקה אחת. האפליקציה יודעת לבחור את המשפטים הרלוונטיים והחשובים ביותר בטקסט וכך לחסוך זמן למי שמעוניין לקרוא אותם.

מאייר, אגב, היא לא היחידה שנשבתה בקסמו של דלוסיו וביכולותיה של האפליקציה. רשימת המשקיעים בחברה כוללת את אשטון קוצ'ר, יוקו אונו, מנכ"ל זינגה מארק פינקוס, מייסד ומנכ"ל airbnb בריאן צ'סקי, השחקן והיוצר הבריטי סטיבן פריי והמנהל המוזיקלי של ליידי גאגא טרוי קרטר.

יאהו רכשה חברות נוספות, בהן Snip.it, Alike ו-Jybe בתחום המדיה החברתית וכן את Astrid, GoPolGo, MileWise ו-Loki Studios.

המספרים של טמבלר

עוד כתבות

נתוני הלמ''ס / צילום: Shutterstock

בשוק וברשות ני"ע לא מאמינים יותר לנתוני הדיור של הלמ"ס

ברשות ני"ע מחמירים את חובות הדיווח של יזמיות המגורים הציבוריות, מחשש שהמחירים בפועל נמוכים יותר בשל המבצעים ● זאת, בעוד שהשבוע דיווחה הלמ"ס על חודש שני ברציפות של עליות במחירי הדירות ● רשות ני"ע: "צריך להבין שכל מבצעי הקבלן מגלמים ירידה במחיר האפקטיבי"

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הנגיד יוריד את הריבית? שני נתונים שהתפרסמו ביממה מסבכים את התשובה

הלמ"ס פרסמה נתונים המציגים תמונה מורכבת: צמיחה של 3.1% וחוסן כלכלי, לצד אינפלציה בשפל של 1.8% ● על רקע התחזקות גם של השקל, נגיד בנק ישראל יצטרך להכריע האם הוא להמשיך להקל על המשק - או שמא הצמיחה האיתנה ושוק העבודה ההדוק מחייבים עדיין ריסון

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

חוות שרתים / אילוסטרציה: Shutterstock

שתי החברות שיקימו במשותף חוות שרתים בישראל בשל מהפכת ה-AI

במסגרת ההסכם בין חברת דוראל לאמפא, יקבלו דוראל זכות הצעה ראשונה להפוך לספק החשמל של כל חוות שרתים שהתאגיד המשותף יקים ● מבחינת שתי החברות מדובר ביוזמה מסוג חדש ביחס לפעילות הקיימת שלהן, והיעד הוא חוות שרתים פעילות עד סוף העשור הנוכחי

מניות הבנייה מזנקות / צילום: Shutterstock

המומחים לא מאמינים לנתוני הלמ"ס. אז למה מניות הבנייה זינקו, ומה יקרה למחירים?

בעקבות המדד הנמוך, המשקיעים בת"א מתמחרים הורדת ריבית בשבוע הבא, מה שמשפיע לחיוב על מניות הנדל"ן, שזינקו בחדות בבורסה ● רונן מנחם ממזרחי טפחות: "מדד המחירים לצרכן, שהפתיע למטה, מגביר את הסיכוי להורדת ריבית" ● יובל אייזנברג, מנכ"ל בית ההשקעות אם אס רוק: "נתוני הלמ"ס לעליות מחירים משובשים לחלוטין. להפך - רואים קבלנים קטנים שפושטים רגל"

מחאה נגד מדיניות המשטרה / צילום: Reuters, Anadolu

תוכנית החומש לחברה הערבית נכנסה לשנתה האחרונה, ללא חלופה באופק

כשמספר הנרצחים בשיא חסר תקדים, תוכנית החומש לחברה הערבית תסתיים בסוף 2026 ● בשנים האחרונות היא התמודדה עם קיצוצים של מיליארדים, ובמקביל הממונה עליה התפטר לפני יותר מחצי שנה, וטרם מונה לו מחליף ● בינתיים הממשלה לא הציגה תוכנית חליפית

רולף האבן יאנסן, מנכ״ל הפג-לויד / צילום: Reuters, Ulrich Perrey

מנכ"ל ענקית הספנות שרוכשת את צים: "נשמור על נוכחות משמעותית בישראל"

רולף האבן יאנסן, מנכ"ל הפג-לויד, התייחס במסיבת עיתונאים לעסקת הרכישה שנחתמה מול צים ● האבן יאנסן העריך כי לא צפוי שינוי במצבת העובדים בטווח הקרוב, אך במבט קדימה, סביר שמספר המועסקים בשתי החברות יחד יהיה נמוך מהיום ● לדבריו, מחיר העסקה "בהחלט לא נמוך, אך אנו מעריכים שזה נכס מצוין, ושהפרמיה מוצדקת"

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים אקסטנד מתמזגת בנאסד"ק בעסקת מניות לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר

החברה הודיעה על מיזוג בעסקת מניות עם חברת האחזקות JFB הנאסד"קאית לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר ● בין המשקיעים נמנים אריק טראמפ, בנו של נשיא ארה"ב

מנכ''ל אפל, טים קוק / צילום: ap, Richard Shotwell

"חוויית אפל ייחודית": יצרנית האייפון הודיעה על אירוע השקה חריג – בשלוש מדינות שונות במקביל

אפל הכריזה על אירוע השקה חריג שיתקיים ב-4 במרץ וייערך במקביל בניו יורק, בלונדון ובשנגחאי ● עפ"י ההערכות, החברה צפויה להשיק באירוע מספר מכשירים: אייפון 17e מוזל, מקבוק פרו עם שבבי M5 פרו ומקס, אייפד אייר ועוד

משרדי פאלו אלטו / צילום: Shutterstock

כפי שנחשף בגלובס: פאלו אלטו רוכשת את KOI הישראלית בכ-400 מיליון דולר

פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi), שגייסה קרוב ל-50 מיליון דולר בלבד מאז הקמתה ● סכום העסקה לא נמסר, אך הוא מוערך בכ-400 מיליון דולר

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: ap, Alex Kolomoisky

גורם ישראלי: נערכים לאפשרות של קריסת המגעים

סבב השיחות השני בין ארה"ב ואיראן הסתיים;  באיראן הביעו אופטימיות, בארה"ב מצננים את ההתלהבות ● הרמטכ"ל זמיר התריע בפני הדרג המדיני על פוטנציאל לערעור היציבות ביהודה ושומרון בחודש הרמדאן ● מחאות באיראן לקראת השלמת 40 ימי האבל מאז הטבח שביצע המשטר במוחים ● דיווחים שוטפים

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד), המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

דוד צרויה, מנכ''ל פלוס500 / צילום: נתנאל טוביאס

שלושת בכירי Plus500 הישראלית מכרו מניות בכ־280 מיליון שקל

לאחר שפלטפורמת המסחר הגיעה לשווי של יותר מ־12.5 מיליארד שקל בלונדון, מכרו המנכ"ל ושני סמנכ"לים חלק מהחזקותיהם ונותרו להחזיק מניות במעל חצי מיליארד שקל ● לאחרונה הודיעה פלוס500 על כניסתה לשוק החיזוי בו פועלת פולימרקט

הסקר שמרעיד את דמשק: מה חושבים הסורים על ישראל?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: חברה־בת של סקוטיה בנק הקנדי חיסלה את כל ההחזקות שלה באלביט, האזרחים באיראן מתמודדים עם אבל לאומי וחרדה, ו־59% מהסורים סבורים כי שלום עם ישראל אפשרי • כותרות העיתונים בעולם

פלטפורמת המשחקים של סאנפלאוור / צילום: צילום מסך אתר CrownCoinCasino

עם משקיע מפורסם ו-200 עובדים: החברה המסתורית מת"א שכבר שווה יותר מ-2 מיליארד דולר

תחת דיסקרטיות כבדה, סאנפלאוור הצעירה מישראל הפכה לאחד השמות המובילים בזירת משחקי הסושיאל־קזינו, עם מחזור של מאות מיליוני דולרים והשקעה פרטית של גיגי לוי־וייס ● כעת, כשהיא חמושה במערכות AI מתקדמות ושווי שמוערך ביותר מ־2 מיליארד דולר, חברת הגיימינג מסמנת את היעד הבא: שוקי החיזוי ● המהלך עשוי לאלץ את "אימפריית הרפאים" לצאת סוף־סוף לאור

משאבות נפט באזור קלגרי, אלברטה / צילום: Reuters, Todd Korol

בעידוד הבית הלבן: המחוז הקנדי העשיר שדורש להתנתק מהמדינה ולקבל עצמאות

אלברטה, "טקסס של קנדה", מאסה בשלטון הליברלי באוטווה ובמיסוי הכבד, והיא דוהרת למשאל עם על היפרדות ● בעוד שהרוב הקנדי מזועזע מהרעיון להפוך ל"מדינה ה-51 של ארה"ב", הבדלנים במחוז עשיר הנפט רואים בדונלד טראמפ ובמקורביו בני ברית אסטרטגיים

טיל בליסטי באיראן. האם טהרן חותרת להסכם אמיתי? / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הבטן הרכה של איראן לקראת סבב נוסף של שיחות עם ארה"ב: מכירת הנפט

טראמפ מעמת את טהרן עם מציאות חדשה לקראת סבב השיחות השני בג'נבה: נכונות של המערב למו"מ לצד לחץ צבאי חסר תקדים ● איראן מגיעה עם אורניום מועשר בהיקף גדול ותשתית חשמל מקרטעת, והשאלה הגדולה היא האם תסכים להעשרה מחוץ למדינה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אנלייט זינקה ב-12%, דלתא מותגים נפלה ב-16%

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.3% ● דלתא מותגים הפילה גם מניות אופנה אחרות ●  טבע עלתה בעקבות ניסוי מוצלח ● אלביט טיפסה בקרוב ל-3%, לאחר שהודיעה על עסקאות בגובה 435 מיליון דולר ● לאחר שזינקו אתמול, מניות הבנייה והנדל"ן ירדו, מדד מניב חו"ל נפל במעל 4%

מוצרי מזון בסופרמרקט / צילום: Shutterstock

הסקר שמגלה: הישראלים מתוסכלים מהמחירים, אבל לא מפסיקים לקנות

רוב מוחלט של הישראלים מרגישים את יוקר המחיה כמעט בכל תחומי החיים, במיוחד במזון, ומעידים כי הם מצמצמים רכישות - כך עולה מסקר חדש של מועדון הצרכנות הוט ● "למרות זאת", אומרת המנכ"לית גנית הראל, "בפועל הם לא מוותרים על תענוגות וחיים טובים"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בתל אביב; מדד הבנייה זינק במעל 3%, מניות התוכנה נפלו

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.4% ● מדד הביטחוניות התאושש ומחק יותר ממחצית מהירידות שרשם מתחילת החודש ● האינפלציה בישראל ירדה, אך קיים ספק לגבי הורדת הריבית בשבוע הבא ● באופנהיימר מעלים את המלצתם לטאואר, מחיר יעד גבוה ב-25% ממחירה הנוכחי ● עין שלישית מזנקת לאחר אישור מכירת 30% ממניותיה בחברה לקונגלומרט האמירתי אדג' ● היום לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום הנשיאים