גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי כאן הגבר

פוטין מראה שרפלקסים של מלחמה קרה הם מקור השראה

כרגיל במזרח התיכון, כבר היו דברים מעולם, פחות או יותר: במאי 1967; בין מארס לאוגוסט 1970; בחורף 1981. חפשו-נא "רוסיה", "סוריה", "טילים", "עליונות אווירית", "האמריקאים מהססים", "שר הביטחון מזהיר", "הרמטכ"ל מכריז". חפשו-נא אפילו את כותרות העיתונים של הימים ההם. הן הודיעו על "מטריה רוסית", על "ניסיון להציל את משטרו של ---", על "הסכנה של קץ העליונות האווירית הישראלית".

אפשר להתחיל בכלל בביקור הלילה של דמיטרי צ'ובאחין, שגריר ברית המועצות בישראל, בחדרו של ראש הממשלה לוי אשכול, בקומה השביעית של מלון דן בתל-אביב. זה היה ב-27 במאי 1967. צ'ובאחין ביקש להעיר את ראש הממשלה, כדי למסור לו איגרת בהולה מראש ממשלת ברית המועצות. אשכול לא העריך את המחווה. הוא יצא בפיג'מה ("לא נתלבש בשבילו", הוא אמר למזכירו אביעד יפה).

הסובייטים האשימו את ישראל בריכוז כוחות בגבול הצפון לשם התקפה על סוריה. אתה יודע מה? אמר אשכול ברוסית מצוינת מבית אבא. הבה נעלה מייד על מסוק, ונטוס לגבול הצפון, כדי שתוכל להיווכח במו עיניך שאין שום ריכוז כוחות. צ'ובאחין סירב. משימתו בישראל לא היתה לאמת או להפריך. הוא היה דוור - ושותף לדבר עבירה.

עשרה ימים אחר כך, ביום הרביעי של מלחמת ששת הימים, ברית המועצות ניתקה את יחסיה עם ישראל. ביום החמישי של המלחמה היא התחילה לאיים בהתערבות ישירה נגד ישראל, כדי למנוע ממנה להגיע לדמשק. כל כך רציני היה האיום, עד שנשיא ארה"ב לינדון ג'ונסון הורה לנושאת מטוסים של הצי השישי להפליג סמוך למי החופים של סוריה.

"קיץ אלקטרוני", הבטיח דיין

שלוש שנים אחר כך, בעיצומה של מלחמת ההתשה, הפצצות ישראליות בעומק מצרים איימו על משטרו של גמאל עבדל נאצר. החל מחודש מארס 1970 התחילו להתפרסם ידיעות על פריסת טילים חדישים נגד מטוסים מתוצרת ברית המועצות, הדור השלישי של מה שכונה במערב SAM. סאם-3 נועד לסיים את המונופול הישראלי על שמי מצרים. ביוני 1970 אמנם ניתן הסימן הראשון שהמאזן מתחיל להשתנות לרעת ישראל: ארבעה מטוסים של חיל האוויר הופלו.

הרוסים, בגלגול הסובייטי שלהם, לא התאמצו במיוחד להסתיר את כניסתם המסיבית למצרים. היו אז הערכות שמספר אנשי הצבא שלהם הגיע עד 16 אלף. טייסים סובייטיים פיטרלו בשמי מצרים ודיברו רוסית במערכת הקשר שלהם. שר הביטחון משה דיין הזהיר אז מפני "סובייטיזציה של המזרח התיכון", וחזה "קיץ אלקטרוני וחשמלי בתעלת סואץ". הוא הוסיף: "גם אנחנו נחשמל".

ביולי 1970 הכריז הרמטכ"ל, רב אלוף חיים בר-לב, כי במידת הצורך ישראל תילחם גם בסובייטים. ראש הממשלה גולדה מאיר הודיעה שאמנם לא תהיה התקפת מנע נגד הטילים, אבל ישראל לא תירתע מפני עימות עם הסובייטים. אם אנשיהם ייפגעו, אין זה אלא מפני ש"הם יהיו במקום הלא-נכון".

הקיץ האלקטרוני לא הושלם. ישראל נענתה ללחץ אמריקאי כבד, וקיבלה הפסקת אש על פי תנאיה של תכנית שלום חדשה. הפסקת האש חייבה הקפאה של המצב הצבאי הקיים. בתוך יומיים הפרו אותה המצרים, וקידמו את סוללות הטילים שלהם עד שפת תעלת סואץ.

באוקטובר 1970 צוטט בהרחבה מסקנתו של כתב-עת אמריקאי, כי "שוויון אווירי בלתי-נמנע" משתרר והולך בחזית מצרים. ישראל תוכל לחזור ולכונן את עליונותה רק במחיר כבד ל"צי הפנטומים הקטן שלה". חודשיים אחר כך, הפרשן האמריקאי הבולט ביותר של זמנו, ג'וזף אולסופ, כתב כי הסובייטים מכינים את המצרים לחציית תעלת סואץ.

משונה עד כמה הכול היה גלוי וידוע שלוש שנים מראש, אבל ישראל הופתעה לחלוטין כאשר ההערכה ההיא התממשה. היא אמנם שילמה מחיר כבד ביותר כדי לחזור ולכונן את עליונותה בשמי סואץ.

פרפורי הגסיסה הראשונים

במאי 1981 הזהיר ראש הממשלה מנחם בגין בכנסת כי סוריה זוממת להכניס טילי קרקע-אוויר ללבנון, כדי להגביל את פעילות חיל האוויר. שבועיים אחר כך חזר הרמטכ"ל, רפאל איתן, על ההזהרה. אבל שלושה שבועות אחר כך באה הפצצת הכור הגרעיני של עיראק, והעיניים נישאו אל מקום אחר. הסורים ממילא לא הצליחו לפתוח מטריה מעל לבנון, ושילמו מחיר כבד ביוני 1982: הם איבדו 80 מטוסים ויותר ביום לחימה אחד.

ב-1982, הסובייטים לא יצאו מגדרם. איש לא ידע כי עצם המשטר הסובייטי עמד בפרפורי הגסיסה הראשונים שלו. שום יד לא היתה מונחת על ההגה, ומדיניות החוץ היתה אוסף רפלקסים של ימי המלחמה הקרה, עם מעט מאוד מחשבה לטווח ארוך. עד מהרה, תחת מיכאיל גורבצ'וב, ברית המועצות עמדה לוותר למעשה אם לא להלכה על המעמד של מעצמת על.

היה רגע מעניין אחד בסוף 1992, כאשר שר החוץ הראשון של רוסיה הדמוקרטית (אז חשבו שהיא אמנם תהיה כזאת) קם לשאת נאום בוועידה בינלאומית. אנדריי קוזירב, דיפלומט צעיר ומטיף להתקרבות אל המערב, הדהים את שומעיו. הוא נשא נאום חוצב להבות: רוסיה מתכוננת לחזור ולהשתלט בכוח על הרפובליקות שפרשו מברית המועצות שנה אחת קודם, ובדעתה להתערב במלחמות יוגוסלביה לטובת הסרבים.

בשעה שהעיתונאים נחפזו להודיע את ההתפתחות הדרמטית לארבע כנפות הארץ, קוזירב התרכך, חייך, ואמר, שהוא לא התכוון ברצינות. הוא רק רצה להראות לנוכחים מה עלול לקרות אם הנשיא ילצין יאבד את השלטון ליריביו השמרנים.

ילצין פיטר את קוזירב שלוש שנים אחר כך. עד מהרה התברר, כי הפתיחות הליברלית של מדיניות החוץ הרוסית לא היתה אלא שלב מעבר. מעט מעט התחילה נסיגה אל עמדות מסורתיות. יורשו של קוזירב היה דיפלומט ותיק של המשטר הסובייטי. ילצין עצמו פינה את הנשיאות ארבע שנים אחר כך לוולדימיר פוטין, קצין לשעבר בשירות הריגול הסובייטי.

רוח חיים, או רוח עיוועים

שנות פוטין הפיחו רוח חיים, או רוח עיוועים, ביחסי רוסיה עם העולם החיצון. לא פעם הוא עורר את הרושם שבבחירה בין שיתוף פעולה לעימות הוא מעדיף את העימות. כדי לחזור ולכונן השפעה בינלאומית, פוטין פיתח תיאבון גובר לתבניות התנהגות של המלחמה הקרה. כאשר ארה"ב רצתה להקים תחנות התראה באירופה כדי להגן על בעלות בריתה מפני איום בליסטי איראני, פוטין הכריז שמן המהלך הזה נשקפת סכנה לשלומה של רוסיה, והיא תגיב בהתאם. באותו הזמן הוא היה מוכן לספק כורים גרעיניים לאיראן ולצייד אותה בנשק נגד מטוסים.

דווקאיותו של פוטין לא הוגבלה לענייני המזרח התיכון. מלחמתו נגד גרוזיה (הוא לא ידע שקוראים לה בעברית "גיאורגיה") עוררה אסוציאציות לא-נעימות של אונס גרוזיה בידי ברית המועצות ב-1921. איומיו לנתק אספקת גז לאירופה הזכירו לאירופים שאין להם ידידים מזרחה מפולין (בינתיים חשיבות הגז פחתה במידה ניכרת). בריתו של פוטין עם סין היא אולי טבעית מבחינת הגיאוגרפיה, אבל אינה מתקבלת על הדעת אסטרטגית. סין היא איום הרבה יותר רציני לאינטרסים הרוסיים בטווח הארוך מאשר ארה"ב.

צריך להגיד שאמריקה לא תמיד הקלה על רוסיה להיות שוחרת דיאלוג. הפלישה החד-צדדית לעיראק, נגד רצונן של רוסיה, של צרפת ושל גרמניה העכירה את היחסים. הלהיטות המערבית המופגנת להפיל משטרים באמצעות הפגנות רחוב (שהגיעה לשיאה ב-2003 וב-2004) הכעיסה את פוטין ועוררה את חשדותיו הנתונים על כוונות ארה"ב ברוסיה עצמה. הרטוריקה ההרפתקנית של ממשל בוש הבן העמיקה את משבר האמון אפילו כאשר היחסים האישיים היו טובים.

כלפי ממשל אובמה לא היו לפוטין סנטימנטים מלכתחילה. ניסיונות החיזור של אובמה אחרי מחליפו הנומינלי של פוטין בנשיאות, דמיטרי מדוודב, היו כמעט מגוחכים. לא היה טעם לנסות ולהפריד את השוליה מן הקוסם, מפני שלשוליה לא היו חיים פוליטיים בלי הקוסם.

מי כאן "חמומי המוח"?

התנהגות ארה"ב במהלך "האביב הערבי" התקבלה בתערובת של לעג ושל תרעומת. גם אם תוניסיה ומצרים קרו מעצמן, הנה לוב לא היתה מתרחשת ללא התערבות המערב; וסוריה לא היתה מתרחשת כנראה ללא לוב.

אבל תיבת הפנדורה פתוחה לרווחה, ואת הרוחות הרעות אי אפשר עוד להחזיר. אמנם שר החוץ הרוסי אומר, כי אספקת מערכות טילים מתקדמות לסוריה תצנן את "חמומי המוח", אבל קשה להאמין שהוא מאמין בזה. רוסיה פותחת מרוץ חימוש, גוררת את הדמוקרטיות האירופיות אל הקלחת כמעט בעל כורחן (ואולי גם נגד האינטרסים ארוכי-הטווח שלהן), מגבירה את הלחץ על הנשיא אובמה להתערב, ודוחקת את ישראל אל הקיר.

משנות ה-50 ועד התמוטטות ברית המועצות, דחיקת ישראל אל הקיר היתה הרגל סובייטי בדוק לחזק עמדות במזרח התיכון. גם עכשיו, מהלך כזה מקנה אהדה אינסטינקטיבית בעולם הערבי. אבל כאשר הוא כרוך בתמיכה במשטר, שמעטים מחוץ לקשת השיעית רוצים בשיורו, רוסיה אינה מועילה לאינטרסים שלה.

מאחר שאין טעם לפקוד על פוטין עוון של חוסר-רציונליות אין מנוס מלייחס את מדיניותו בסוריה לצורכי פנים. אנטי-אמריקאיות היא מטבע עובר לסוחר ברוסיה. פוטין חוזר וקוצר את פירותיה. הפגנות שרירים אינן מוכרחות תמיד להוביל לאיזשהו מקום. לא פעם הן משרתות את בעל השרירים. הוא ממתין בקוצר רוח לקיץ הרוסי, כדי שיוכל לחזור ולפשוט את החולצה, להשליך את רובה הציד על כתפו, ולהזכיר לאזרחי ארצו מי כאן הגבר.

* רשימות קודמות של יואב קרני ניתן למצוא ב-yoavkarny.com, ציוצים (באנגלית) twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קולנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים על ידי משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

מספר 2 ברמ"י על התוכניות לקרקעות באזורי הביקוש: "אני באמת מקווה שהקריה תתפנה"

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר