גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הפוקוס של חברות צריך להיות החוויה הרגשית של הלקוח"

חוויית הלקוח בישראל היא אחד התחומים שעדיין רחוקים מהטופ העולמי ■ מה אפשר ללמוד מהמקרים של AT&T ,BURBERRY וחברת השילוח Ship Track

חברה המספקת מים נאלצת להתחיל בעבודות להחלפת מונים - ומייצרת בלגן ברחוב. כדי למנוע תסכול מלקוחותיה שייחשפו לעבודות החפירה, עוברים העובדים בית-בית, בין השכנים, ומסבירים מראש מה התכנון, כמה זמן זה יימשך ועד כמה הם מצטערים על המטרד הזמני.

התסריט הזה, הרחוק שנות אור מהנורמות הישראליות המקובלות, הוא רק דוגמה אחת ליכולת הבלתי מנוצלת לשים את הלקוח במרכז - ולייצר חוויית לקוח שתתורגם לנאמנות גבוהה.

כדי לנסות לפתח את התחום הזה בישראל, יגיע בשבוע הקרוב לארץ ג'ונתן בראון - מומחה חברת פורסטר לחוויית לקוח. ב-3 ביוני ישתתף בראון בסמינר המקצועי "The Customer eXperience Journey", שעורכת חברת מטריקס במרכז "נא לגעת" ביפו.

על-פי בראון, אחד הקשיים המלווים היום ארגונים קשור להיעדר כלי מדידה מתאימים לנושאים "רכים" כמו מדידת חוויית הלקוח, והעובדה שארגונים אינם רואים בה בהכרח תחום ששווה להשקיע בו.

"אם אתם אומרים שאתם אוהבים את הלקוחות וממשיכים לעשות עסקים כרגיל - פספסתם את הנקודה", מסביר בראון בראיון ל"גלובס". "נדרשת הבנה עמוקה מה חוויית הלקוח צריכה להיות, מה הלקוח צריך עצמו צריך, לעצב את החוויה, למדוד אותה בכלים המתאימים ולפתח תרבות לקוח שלמה".

כך למשל, נהגה חברת משלוח אמריקאית בשם Ship Track לקבל בשוויון-נפש איחורים בהגעת חבילות ליעדן, כמקובל בענף המשלוחים ("ב-60% מהמקרים יש איחורים"), ואפילו הלקוחות התרגלו למצב. בניסיון "לשנות פאזה" ולהוביל אסטרטגיה שונה, החלו בחברה לדבר על הלקוחות המצפים לחבילה ולהציע פתרונות ביניים במקרים של עיכוב, כמו אספקת מוצרים חליפיים. שביעות הרצון והנאמנות הנמדדת הרקיעו שחקים.

דוגמה אחרת היא מעולם הביטוח, שרחוק מלהיחשב חווייתי. "באחת החברות יצרו רשימה שחורה של מילים שאסור להשתמש בהן: מדובר בטרמינולוגיה מקצועית מעולם הביטוח שהאזרח הקטן מעולם לא הבין אותה, ולכן הוחלפה בהסברים נגישים ומובנים - כשמעתה אסור לעובדי החברה להשתמש בטרמינולוגיה המקצועית גם בתוך החברה, בינם לבין עצמם, ולא רק מול הלקוחות".

דרוש: ניתוח של הלקוח

אסטרטגיות שונות, מסביר בראון, מובילות חברות למקומות שונים: "אתה יכול שאסטרטגיית העסק תהיה מוכוונת לקוח וטאץ' אישי. חברה אחרת תשקיע פחות במגע אנושי - ותהיה יותר בעניין של חדשנות ויוזמה, וחברה אחרת תעדיף להיות קוסט לידר ולהבטיח את הערך הטוב ביותר למוצר".

את המדידה מול הלקוח הוא פורט ל-3 שאלות: כמה יעילה הייתה החברה, כמה קל לעשות איתה עסקים, וכמה נהנה הלקוח.

- מי מכל זה הכי חשוב ללקוח?

"אם הלקוח לא יקבל מענה לצרכים שלו, הוא גם לא ייהנה. אבל החוויה הרגשית חשובה - מחקרים גילו כי לקוחות עם חוויה טובה מוציאים כסף עד פי 4 או 5 מלקוחות אחרים".

- ואיך באמת מייצרים חוויה רגשית?

"הפוקוס של החברה צריך להיות על הבנה עמוקה של מה הלקוח באמת צריך. זה דורש עבודה אתנוגרפית, ניתוח של הלקוח וסביבתו כדי להבין מה הלקוח אומר ומה הוא אינו אומר.

"כך למשל עשה בנק שבמקום רק למכור ללקוחות, החליט לעבוד צמוד עם הלקוח ולהבין מה באמת הוא צריך לעתיד הפיננסי שלו. בנוסף, כשהבינו שבהרבה אזורים לא ניתן שירות הולם ונגיש, יצרו מודל חדש של בנקאות והביאו אותו לחנויות המקומיות. החנות למעשה קידמה שירותי בנקאות בסלולר, למי שלא הייתה לו גישה לסניף הבנק".

- בסופו של דבר, עידן המובייל מקל על החברות או מקשה עליהן?

"מקשה בהחלט. יש יותר ויותר ממשקים עם הלקוח: אם נחזור עשור אחורה, רוב החברות התמקדו בחנות עצמה, ואם רצית לשכנע את הלקוחות שיש לך את המוצר הכי טוב, היית נעזר בפרסום. היום זה לא מספיק, אתה לא יכול לפרסם את דרכך ללב הלקוח. עכשיו צריך לחשוב על כל הדרכים הנוספות - אתר, טאבלט, מובייל, רשתות חברתיות - כל זה מאוד מאתגר.

"בעידן המדיה החברתית הלקוח תמיד מחובר, תמיד מעודכן ויודע יותר מהעובד שלך לגבי המוצרים, האיכות, הניסיון של אחרים עם החברה שלך. החברות החכמות מבינות שכללי המשחק השתנו לחלוטין, ומשנות גישה בהתאם.

"עם זאת, הטכנולוגיה יעילה מאוד מלבד שימוש לסקרים ומדידה, להבנת הלקוח: למשל, להאזין לשיחות שמתנהלות במדיה החברתית. בחברת הטלקום AT&T, למשל, יצרו קהילות אונליין עם 380 אלף לקוחות החברה, והם יכולים לאפיין באמצעותם את הלקוחות. אתה יכול להפנות שאלות לפורום, נניח, 'כל כמה זמן אתה פונה לאתר האינטרנט שלנו' - ומיידית נפתח דיון רחב, והם מקבלים את כל המידע והתחושות שרק רצו לקבל. זה סוג התובנות שיכול לשנות הכול".

מעבר לזה, מסביר בראון, לטכנולוגיה יש הרבה מה לתרום לחוויית הלקוח עצמה. כך למשל, סניף חנות BURBERRY המפורסמת בלונדון חולל מהפך מסוג אחר: דווקא רשת עם תדמית מסורתית שינתה כיוון ועיצבה את חנות הדגל בלונדון באופן דיגיטלי ואינטראקטיבי מלא: החנות מאובזרת במסכי ענק, באביזרי סאונד, מקרינה הופעות בשידור חי, ומחברת את הלקוח לרשתות חברתיות. כך, המראות בתאי ההלבשה הופכות למסך מחשב. המראה-מסך מזהה את הבגד שמדדת ומקרינה תצוגות אופנה מרחבי העולם שבהן המוצר שבחרת מככב.

בנוסף, ניתן גם למדוד את מעיל BURBERRY הממותג בפני עצמו, לצלם ולהעלות מיידית לרשת חברתית של נשים הלובשות את המעיל של הרשת.

- ומה עם השוק הישראלי?

"זו הפעם הראשונה שאני מבקר בישראל", מודה בראון. "אני מחכה ללמוד על האתגרים המקומיים, ובהחלט לא רוצה להעמיד פנים שאני מומחה לענייני השוק הישראלי. אני יודע שטכנולוגית אתם חזקים, ומעניין אותי להכיר את התרבות בחברות המקומיות".

חנות BURBERRY בלונדון / צילום: רויטרס

עוד כתבות

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי