גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"חרדים יקבלו דירה יותר צעירים כי החילונים לא צריכים"

עו"ד שרית דנה, לשעבר המשנה ליועמ"ש והאישה החזקה בתחום התכנון והבנייה בישראל, בראיון פרישה ל"גלובס" ■ על הרפורמה שיזמה ונדחתה: "כשפרצה פרשת הולילנד נתניהו היה נורא לחוץ ואמר 'אני מקפיא הכול'"

"כשקוראים את חוק התכנון והבנייה הנוכחי", אומרת עו"ד שרית דנה, עד לאחרונה המשנה ליועץ המשפטי לממשלה לעניינים אזרחיים, "מגלים חוק מאוד חכם. אם הוא היה מיושם, לא היינו צריכים לשנות בו כלום. יש בו כמה עקרונות: האחד - עיקרון של סמכות ואחריות; השני - מוסד תכנון הוא גוף קולגיאלי מחליט, יושבים מסביב לשולחן, מדברים, רבים, ובסוף מצביעים ומחליטים; והשלישי - לתהליך יש לוחות זמנים.

"אבל מה קרה לנו? איבדנו את הקשר בין הסמכות והאחריות, המערכת התכנונית יצרה, מתוך כוונות טובות, לולאות כאלה, שתוכנית שצריכה להיות בסמכות מחוזית צריכה למשל לקבל אישור מ-4 ועדות משנה של מועצה ארצית, מהוועדה לשמירה על קרקע חקלאית ומהוועדה לשמירה על חופי הים".

למרות הדברים, קשה לקרוא לדנה גדולת המעריצים של החקיקה הנוכחית בתחום התכנון והבנייה. את השירות הציבורי היא עוזבת ברגשות מעורבים: אחרי שכתבה בתמיכת ראש הממשלה בנימין נתניהו, למעשה בהזמנתו, חוק חדש ומקיף להליכי התכנון והבנייה שכלל 600 סעיפים, ובו העברת סמכויות מבוקרת לוועדות המקומיות, נתקע הליך החקיקה בכנסת ולמעשה ירד מהפרק.

במקום החוק הגדול של דנה - "רפורמת המרפסות" וה"סופרטאנקר של ענף הנדל"ן" כפי שכינה אותו נתניהו - מקודם עכשיו תהליך של תיקונים נקודתיים, שאותו מובילה ראשת מינהל התכנון במשרד הפנים, בינת שורץ. דנה, אגב, אומרת כי היא מסיימת "בלי שום תסכול ועם תחושת סיפוק אדירה".

אבל למרות אקורד הסיום, דנה, בת 51, נחשבת למי שהשפיעה בעשור האחרון יותר מכל אחד אחר על הליכי התכנון והבנייה, ביוזמות תכנון, בפרשנות ובגיבוש עמדת המדינה במחלוקות ובהליכים משפטיים בתחום הנדל"ן.

אחרי 24 שנים בשירות הציבורי, דנה, לדעת תומכיה וגם מתנגדיה, מומחית מאין כמוה בתחומה, מייצגת כמיטב הבנתה את האינטרס הציבורי, דעתנית, חריפה, יצירתית במציאת פתרונות, ומעל הכול - אינה חוששת מקבלת החלטות.

- אולי את מחוץ למערכת בגלל שיש גורמים שיש להם משהו נגד האג'נדה שלך?

"אתם צריכים לשאול אותם. אני לא יודעת אם יש להם משהו נגד אג'נדה. ההחלטה התקבלה על-ידי מנכ"ל ראש הממשלה, הראל לוקר, מתוך מחשבה שיהיה קל יותר לקדם רפורמה אחרת בהיעדרי. זה לחלוטין לגיטימי. אני לא חושבת שיש כאן עניין של שחיתות, אלא רק החלטה שגויה.

"אגב, בין לוקר וביני הייתה מערכת יחסי עבודה מצוינת, לכל אורך התקופה. אני חושבת שהוא מאוד מעריך אותי מבחינה מקצועית. אני חושבת שהוא יודע שאני אחד מהאנשים שיודע הכי טוב לתת פתרונות לבעיות".

- אז מה קרה?

"יש מחלוקת עניינית בין העמדה שלי, שהיא עמדת משרד המשפטים, אגב. לא נכון לחשוב שזאת עמדה אישית שלי, הרי בסוף מאחורי יש יועץ המשפטי, מתחתי יש עובדים. לחשוב שהעמדות שאנחנו מציגים הן עמדות על דעתי הפרטית, זה חוסר הבנה של המערכת הממשלתית".

- נתניהו הכריז בקולו כי שר שלא יתמוך ברפורמה ובחוק שאת כתבת - יפוטר. זאת הייתה הכרזה שלו.

"אני שמעתי אותו אומר בממשלה, יותר מפעם אחת, שהרפורמה הזאת היא עילה לפירוק ממשלה. נורא קל לי להגיד שזה ממקום אישי, אבל זה לא הסיפור. יש תפיסת עולם, ויש מחלוקת בין שתי אסכולות. בוודאי אף אחד לא היה עושה פעולה להדיח אותי משום סיבה אחרת, זה ברור.

"כשחזרתי בחודשיים האחרונים, מה שהיה מכוער בתקופה הזאת זה לא הסירוב, אלא המסע התקשורתי הבלתי נסבל של הכפשה אישית. המחשבה שכאילו יש פה משהו ברמה האישית שמפריע - זה מצחיק".

"הרישוי לא נוגע ביוקר הדיור"

אחת המהפכות שנכללו בהצעת החוק של דנה נגע לפרק הרישוי. "אמרנו שחייבים להשתדל לעשות את נושא הרישוי one stop shop. היום זה טופס טיולים, שיכול לקחת שנתיים. הקונספט היה להקים מכוני רישוי פרטיים, ולעגן בהם את רוב סמכויות הבדיקה. היו הרבה ויכוחים במשרדי הממשלה, אף אחד לא רוצה להתפרק מסמכויותיו.

"הרעיון היה שאם ועדה מקומית לא מסיימת את התהליך בפרק זמן מסוים, ועדת הערר של משרד הפנים תוציא את ההיתרים. זה מה שיפה, אתה לא באמת מניח שוועדת ערר תוציא היתרים, אלא שהרשויות המקומיות יתכנסו לתהליך עבודה שעומד בלוחות הזמנים".

בסופו של דבר התקיימה אצל נתניהו ישיבה בנושא הפרדת פרק הרישוי מהרפורמה הכללית. "לא שלא צריך לשפר את תהליך הרישוי, אבל אמרתי לנתניהו שיוקר הדיור הוא לא מזה שלוקח שנה להוציא היתרי בנייה, אלא בגלל שאין היצע תכנוני. בפרק הרישוי אתה לא פותר את בעיית ההיצע, אלא בפרק התכנון. אם אין עתודות קרקעות מתוכננות, פרק הרישוי לא הועיל בכלום. ולכן לדחות את פרק התכנון אומר שאתה לא עושה שום דבר".

- ומה לדעתך בסופו של דבר הכשיל את הרפורמה?

"עשינו הרבה טעויות. בתהליך כמובן, לא בתוכן. הממשלה אישרה חקיקה יוצאת דופן באיכויות שלה, אבל עשינו טעויות בעיקר בתחום השיתוף וההסברה. לא השקענו בזה את המאמץ הדרוש, בעיקר מהעדר זמן.

"אבל למשל, חוק הווד"לים (ועדות הדיור המיוחדות) הוא העתקה מוחלטת של מה שעשינו. התנגדתי מאוד לווד"לים, כי ידעתי שזה יעכב את הרפורמה, אבל ברגע שהלכנו עם זה, פשוט העתיקו את מה שעשינו".

דיור בר-השגה: "מושג אמורפי ושאלה של מדיניות"

הפעילים החברתיים בנושא דיור בר-השגה אינם סולחים לדנה על המגבלה שהנחיתה על התחום. כאשר התחילו ערב המחאה החברתית יוזמות עירוניות, בעיקר של ראש עיריית תל-אביב רון חולדאי, להקדים את הממשלה ולהקים פרויקטים של דיור בר-השגה - דנה בלמה את היוזמה, בנימוק שלוועדות התכנון אין סמכות לעסוק בתנאים של תוכניות לדיור בר-השגה על קרקע פרטית, בגלל הפגיעה בקניין ובגלל אי-הבהירות והמחלוקת על הקריטריונים לזכאות.

- למה את נחשבת לאויב העם בענייני דיור בר-השגה?

"למה אני נחשבת לאויבת אין לי מושג. זה לא חשוב. דיור בר-השגה, כמו כל נושא, הוא שאלה של מדיניות. מי שצריך להחליט אם הוא רוצה להיות בר-השגה או לא, זאת הממשלה. הממשלה לא קידמה את הנושא בשום שלב. לא חקיקה ואפילו לא תקנות".

"דיור בר-השגה", מוסיפה דנה, "הוא מושג אמורפי שנע בין דיור במכר במחיר מופחת, שזה המחיר למשתכן, עבור דרך שכירות חופשית, עבור דרך מחיר מפוקח. האם על-פי המצב החוקי היום אתה יכול להכתיב לאדם בכמה ימכור את הנכס שלו? אני לא מוצאת שאפשר במסגרת חוק תכנון הבנייה לומר שהמדינה יכולה להגיד לאדם בכמה כסף ימכור את הנכס שלו. גם השאלה של שכירות מול מכר, של ייעוד קרקע, היא לא שאלה נקייה מספקות".

ברפורמה הגדולה שגיבשה דנה בחוק התכנון והבנייה, נכללו הוראות רבות בנושא דיור בר-השגה, שהושמטו מההצעה הנוכחית הנמצאת על השולחן. "יש מוצר חקיקתי גמור, סדור, שלם", היא אומרת, "שאם מחוקקים אותו מחר בבוקר אפשר לעסוק בתוכניות דיור בר-השגה. הנחנו את החקיקה על השולחן, צריך רק לחוקק אותה".

- ומה עמדתך בנושא הקריטריון של מיצוי כושר השתכרות?

"שאלת מיצוי כושר ההשתכרות היא ב-150% שאלה של מדיניות. אני חושבת שמותר למדינת ישראל לומר שהיא רוצה להשתמש במשאב שיש לה בשביל לעודד אנשים לצאת לעבודה ורוצה לתת תמיכה גדולה יותר למי שעובד. אבל מצד שני, זה בוודאי לא קריטריון מחויב משפטית. לא מקובל עליי לומר שזה בלתי סביר לא לדרוש מיצוי כושר השתכרות. זה לא חייב להיות בהכרח תנאי סף".

- מה בדבר הקריטריון של ותק שנות נישואים, העומד במרכז המחלוקת עם החרדים?

"גם זה קריטריון שאינו בלתי סביר. טוענים שהקריטריון הזה מפלה ומעדיף חרדים, כי הם מתחתנים יותר צעירים. אבל זה לא מעניין. קבוצת השוויון היא אנשים שזקוקים לדירה. אם אתה מקבל שכשיש למדינה משאב מוגבל יותר, אז צודק שתיתן דירה לזוג נשוי עם ילד מאשר לזוג נשוי בלי ילד. אנשים בני 25 חילונים לא זקוקים לדירה.

"לכן זה לא נכון שוותק שנות נישואים מפלה חרדים. זה מפלה חרדים במובן זה שהם יקבלו את זה יותר צעירים. אבל הם יקבלו את זה בדיוק באותו שלב בחיים כמוני. עד שהבת שלי תתחתן, נשמתי תפרח".

*** הידיעה המלאה - במוסף הנדל"ן שיחולק הערב למנויים.

עוד כתבות

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו מזנקת הבוקר ביותר מ-23% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים