גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ג'קי מצא: "מה שלא אסור מותר. זו זכות יסוד לתכנן מס"

מנהל רשות המסים לשעבר בכנס לשכת רו"ח באילת: "המאבק בתכנוני המס היום מוגזם" ■ מומחה המס אוסקר אבו-ראזק: "החקיקה בתחום דיני המס מיושנת"

"האווירה היום, כשמצד אחד יש גירעון תקציבי כל-כך גדול, ויש צורך לכאורה בהעלאת מס, העלאת מע"מ וכיוצא בזה; ומנגד אנחנו פותחים עיתונים ורואים עוד חברה שנהנית מהטבות מס ועוד חברות שלא משלמות את מלוא המס - אין ספק שזו תקופה טובה להעביר תיקוני חקיקה בתחום המס. אך מאוד מסוכן להוביל חקיקה שתהיה חסרת פרופורציות ומתאימה רק לנקודת המס הנוכחית".

כך אמר עו"ד ורו"ח ג'קי מצא, לשעבר מנהל רשות המסים, בפאנל המקדים בכנס השנתי של לשכת רואי החשבון שנפתח היום (א') באילת.

בפאנל שכותרתו "תכנוני מס הלכה למעשה", התייחס מצא לחקיקת המס במסגרת חוק ההסדרים ואמר: "המאבק בתכנוני המס היום הוא מוגזם. הוא לא מתאים ולא יתאים לשנים הבאות. הוא אולי נכון לדברים מסויימים, אך אסור לשפוך את התינוק יחד עם המים. הביטוי תכנון מס זה לא מילת גנאי, זה ביטוי לגיטימי".

לדברי מצא, "הנישום הנורמטיבי הוא זה שעושה תכנון מס. מי לא צריך תכנון מס? נישום לא נורמטיבי, כי מה הוא עושה? הוא פשוט מעלים מס. מי שלא נורמטיבי לא צריך רואי חשבון, עורכי דין ויועצי מס - הוא פשוט מעלים מס.

מצא הבהיר כי "תכנון מס אינו מילת גנאי". לדבריו, "בחלק גדול מהמקרים מה שלא אסור מותר. זו זכות יסוד לתכנן מס. במסגרת חוק יסוד האדם יש זכות יסוד הגנה על קניינו של אדם, והטלת מס פוגעת בקניינו של אדם".

לדבריו, "היום הולכים צעד גדול מדי צעד נוסף מיותר במאבק בתכנוני המס".

מצא הוסיף כי "רשות המסים תצטרך להתכוונן הרבה יותר דווקא לכיוון מעלימי המס. הכסף הגדול והנטל הגדול נמצא אצל אותם שכבות שהם דווקא מעלימי מס ולא מתכננני המס. יש גם מתכנני מס שיוצרים נטל חברתי כלכלי, אבל אלה הקיצוניים. לא כל מי שביצע תכנון מס דינו להיות נחקר או להיות מבוייש בגלל שהוא ביצע תכנון מס".

"חקיקה מיושנת"

גם מומחה המס אוסקר אבו-ראזק, לשעבר מנכ"ל משרד הפנים והמשנה למנהל רשות המסים, התייחס למה שמכונה בפיו "אביב המסים", שבו נוכח המצב החברתי כלכלי כיום ניתן להעביר תיקוני חקיקה מרחיקי לכת.

לדבריו, "הרבה מאוד מחוקי המס הם חקיקה מנדטורית, חוקי המכס, הפקודה ועוד, חקיקה דרקונית, אז אם נישום או עוסק או יבואן מוצא דרך חוקית לעשות פעולה, למה אוסרים עליו? למה הדבר הזה אסור?

"עיוותים בחוקי המס גם הם גורם משמעותי ודומיננטי בתכנוני המס. יש בפקודה דברים לא כלכליים, ואולי הגיע הזמן לתפוס את השור בקרניים ולתקן את אותם דברים שמזמינים את הנישומים לעשות תכנוני מס ולתקן אותם אחרי 35 שנה. אולי הגיע הזמן לקחת כמה הוראות בעייתיות בפקודה ולתקן אותם".

אבו-ראזק מסכים כי לא צריך לתקוף את מתכנני המס כולם. "אתמול נסעתי לתחנת דלק ומילאתי פול טאנק. למה עשיתי את זה? תכנון מס. רציתי לשלם 17% ולא 18% מע"מ. המתקפה שהייתה בחודשים האחרונים על תכנוני המס זו מדיניות שגויה ולא נכונה".

לדבריו, "גם המדינה עושה תכנוני מס. גם בחוק מע"מ וחוק מס שבח יש תכנוני מס. אם למדינה מותר לתכנן מס, אז בוודאי שלנישום גם מותר לתכנן מס. אם המדינה רוצה למנוע תכנוני מס, אז יש כאן חוסר שוויון בין שני צדדים.

"המדינה יכלה תמיד לתקן חוק אם יש איזושהי פרצה. אם מונעים מהאזרח תכנן מס, אז שיעשו סעיף מיוחד שיאפשר לאזרחים גם לתקן חוק במקומות שהחוק מביא לתוצאה לא כלכלית ולא נכונה".

אבו-ראזק מגדיר תכנון מס כ"כל פעולה חוקית שהנישום נוקט בה על-פי נורמות מקובלות כדי לשלם מס".

לדבריו, החקיקה המורכבת והמיושנת בישראל היא חלק מהבעיה. "ברגע שחוקי המס כאלה מורכבים ומסובכים ובאים לפתור בעיות חברתיות וכלכליות ומי יודע מה, אז בוודאי שתיווצר דיפרנציאציה בין כל מיני עסקאות שהנישום עומד לעשות והדרך בה הוא בוחר", הוא אומר. "ברגע שהמחוקק מפתה אותו לעשות מיזוג, פיצול או שינויי מבנה ואומר לו 'בוא תיכנס', אז אחרי שהוא נכנס מה אתה רוצה ממנו, למה אתה מגרש אותו?

"ברגע שכללי המשחק ברורים אין בכלל בעיה, זה לגיטימי, אבל המתקפה הזו על מדיניות המס היא לא נמצאת בכלל בחוק. אני מבין שאנחנו מפחדים ממה שאנחנו לא יודעים, אבל החזקה היא שרשות המס יודעת הכול, אז למה לפחד?".

עוד הוסיף אבו-ראזק: "יש הבדל בין גביית מס במדינה דמורטית למדינה לא דמוקרטית. במדינה דמוקרטית לאזרח מותר לעשות כל מה שלא אסור. אם זה לא אסור וזה עניין של פרשנות, אין שום סיבה לשלול ולנגח את הזכות הזאת".

לסיכום הציע אבו-ראזק לרשות המסים: "תתקנו את החוק. ברגע שהחוקים יהיו חד-ערכיים, יהיה פחות תכנון מס. אנחנו בתקופת 'אביב המסים' עם האווירה החברתית שיש במדינה, אז תעשו את הדברים הנכונים. צריך לשמוע את רחשי ליבו של העם".

"לייצר מציאות סבירה"

רו"ח אהרון אליהו, סמנכ"ל בכיר לעניינים מקצועיים ברשות המסים, התייחס לטענות הדוברים הקודמים בפאנל ואמר כי אמנם "יש קשר בין המוטיבציה לתכנן מס לבין ההוגנות של הוראות הפקודה, ואחת הדרכים הנוכונות והראויות להתמודד עם תכנוני מס שליליים היא לבוא ולרפא את אותן נקודות בפקודה שלוקות באי-הגינות".

כך, לדבריו, פועלת רשות המסים. "רשות המסים עושה בד-בבד עם הטיפול בנושאים שמקבלים את ביטויים במסגרת חוק ההסדרים, אז מבחינתנו הסאשן הנוסף שאמור לבוא הוא סדרה של תיקונים שחלקם יביאו לכך שהוראות החוק יהיו יותר ראויות".

עם זאת, שלל אליהו את הטענה כי יש מתקפה כנגד מתכנני מס. "דיברו כאן על מתקפה של רשות המסים על תכנוני המס. אין מתקפה של רשות המסים על תכנוני המס. הרשות מכירה בתכנוני המס ומכבדת אותם".

לדבריו, מה שהרשות כן עושה היא לחשוף את כל התכנונים כדי לאתר את התכנונים הלא לגיטימיים. "אנחנו מדברים על הרצון שלנו לדעת על קיומם של תכנוני המס, לבחון אותם ולראות למה אנחנו מסכימים ומה אנחנו שוללים. לבחון מהו תכנון מס ראוי שאנחנו מקבלים אותו ומהו תכנון המס שנשלול אותו".

בהמשך התייחס אליהו לסעיף שנכלל בתזכיר חוק ההסדרים, לפיו מתבקשים נישומים לדווח במסגרת הדוחות שהם מגישים אם קיבלו חוות-דעת או ייעוץ מקצועי בקשר לפעולת מס. "אני לא רואה בחקיקה או בסעיף במסגרת תזכיר החוק שהוא משהו שהוא בבחינת מתקפה על תכנוני מס", אמר.

הגם שב"גלובס" נחשף בשבוע שעבר כי מנהל רשות המסים, משה אשר, הגיע להסכמה עם לשכת עורכי הדין לפיה לא תיכלל דרישה כי נישומים ידווחו על ייעוץ מקצועי שקיבלו וחוות-דעת במסגרת חוק ההסדרים, הבהיר אליהו כי תיקוני חקיקה כאלה נדרשים על מנת לבצע את עבודת הרשות.

לדבריו, "היכולת של רשות המסים לבקר את הדוחות שמוגשים לה מאוד מוגבלת ומגיעה לאחוזים בודדים, והמציאות הזאת גרמה לכך שמרחב תכנון המס זז על הציר ממקום שעיקרם של התכנונים היו במקום הלגיטימי, לא מעט אצל חלק מהאוכלוסיה והמייצגים למקום פחות נכון ופחות ראוי, ואנחנו רוצים לראות את המקרים ולהתמודד איתם".

אליהו הוסיף ואמר: "אנחנו רוצים לייצר מציאות סבירה שבה המתכנן מתכנן, אנחנו בוחנים, ורק הדברים הלגיטיימיים עוברים את המסננת שלנו".

עוד כתבות

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק