גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ג'קי מצא: "מה שלא אסור מותר. זו זכות יסוד לתכנן מס"

מנהל רשות המסים לשעבר בכנס לשכת רו"ח באילת: "המאבק בתכנוני המס היום מוגזם" ■ מומחה המס אוסקר אבו-ראזק: "החקיקה בתחום דיני המס מיושנת"

"האווירה היום, כשמצד אחד יש גירעון תקציבי כל-כך גדול, ויש צורך לכאורה בהעלאת מס, העלאת מע"מ וכיוצא בזה; ומנגד אנחנו פותחים עיתונים ורואים עוד חברה שנהנית מהטבות מס ועוד חברות שלא משלמות את מלוא המס - אין ספק שזו תקופה טובה להעביר תיקוני חקיקה בתחום המס. אך מאוד מסוכן להוביל חקיקה שתהיה חסרת פרופורציות ומתאימה רק לנקודת המס הנוכחית".

כך אמר עו"ד ורו"ח ג'קי מצא, לשעבר מנהל רשות המסים, בפאנל המקדים בכנס השנתי של לשכת רואי החשבון שנפתח היום (א') באילת.

בפאנל שכותרתו "תכנוני מס הלכה למעשה", התייחס מצא לחקיקת המס במסגרת חוק ההסדרים ואמר: "המאבק בתכנוני המס היום הוא מוגזם. הוא לא מתאים ולא יתאים לשנים הבאות. הוא אולי נכון לדברים מסויימים, אך אסור לשפוך את התינוק יחד עם המים. הביטוי תכנון מס זה לא מילת גנאי, זה ביטוי לגיטימי".

לדברי מצא, "הנישום הנורמטיבי הוא זה שעושה תכנון מס. מי לא צריך תכנון מס? נישום לא נורמטיבי, כי מה הוא עושה? הוא פשוט מעלים מס. מי שלא נורמטיבי לא צריך רואי חשבון, עורכי דין ויועצי מס - הוא פשוט מעלים מס.

מצא הבהיר כי "תכנון מס אינו מילת גנאי". לדבריו, "בחלק גדול מהמקרים מה שלא אסור מותר. זו זכות יסוד לתכנן מס. במסגרת חוק יסוד האדם יש זכות יסוד הגנה על קניינו של אדם, והטלת מס פוגעת בקניינו של אדם".

לדבריו, "היום הולכים צעד גדול מדי צעד נוסף מיותר במאבק בתכנוני המס".

מצא הוסיף כי "רשות המסים תצטרך להתכוונן הרבה יותר דווקא לכיוון מעלימי המס. הכסף הגדול והנטל הגדול נמצא אצל אותם שכבות שהם דווקא מעלימי מס ולא מתכננני המס. יש גם מתכנני מס שיוצרים נטל חברתי כלכלי, אבל אלה הקיצוניים. לא כל מי שביצע תכנון מס דינו להיות נחקר או להיות מבוייש בגלל שהוא ביצע תכנון מס".

"חקיקה מיושנת"

גם מומחה המס אוסקר אבו-ראזק, לשעבר מנכ"ל משרד הפנים והמשנה למנהל רשות המסים, התייחס למה שמכונה בפיו "אביב המסים", שבו נוכח המצב החברתי כלכלי כיום ניתן להעביר תיקוני חקיקה מרחיקי לכת.

לדבריו, "הרבה מאוד מחוקי המס הם חקיקה מנדטורית, חוקי המכס, הפקודה ועוד, חקיקה דרקונית, אז אם נישום או עוסק או יבואן מוצא דרך חוקית לעשות פעולה, למה אוסרים עליו? למה הדבר הזה אסור?

"עיוותים בחוקי המס גם הם גורם משמעותי ודומיננטי בתכנוני המס. יש בפקודה דברים לא כלכליים, ואולי הגיע הזמן לתפוס את השור בקרניים ולתקן את אותם דברים שמזמינים את הנישומים לעשות תכנוני מס ולתקן אותם אחרי 35 שנה. אולי הגיע הזמן לקחת כמה הוראות בעייתיות בפקודה ולתקן אותם".

אבו-ראזק מסכים כי לא צריך לתקוף את מתכנני המס כולם. "אתמול נסעתי לתחנת דלק ומילאתי פול טאנק. למה עשיתי את זה? תכנון מס. רציתי לשלם 17% ולא 18% מע"מ. המתקפה שהייתה בחודשים האחרונים על תכנוני המס זו מדיניות שגויה ולא נכונה".

לדבריו, "גם המדינה עושה תכנוני מס. גם בחוק מע"מ וחוק מס שבח יש תכנוני מס. אם למדינה מותר לתכנן מס, אז בוודאי שלנישום גם מותר לתכנן מס. אם המדינה רוצה למנוע תכנוני מס, אז יש כאן חוסר שוויון בין שני צדדים.

"המדינה יכלה תמיד לתקן חוק אם יש איזושהי פרצה. אם מונעים מהאזרח תכנן מס, אז שיעשו סעיף מיוחד שיאפשר לאזרחים גם לתקן חוק במקומות שהחוק מביא לתוצאה לא כלכלית ולא נכונה".

אבו-ראזק מגדיר תכנון מס כ"כל פעולה חוקית שהנישום נוקט בה על-פי נורמות מקובלות כדי לשלם מס".

לדבריו, החקיקה המורכבת והמיושנת בישראל היא חלק מהבעיה. "ברגע שחוקי המס כאלה מורכבים ומסובכים ובאים לפתור בעיות חברתיות וכלכליות ומי יודע מה, אז בוודאי שתיווצר דיפרנציאציה בין כל מיני עסקאות שהנישום עומד לעשות והדרך בה הוא בוחר", הוא אומר. "ברגע שהמחוקק מפתה אותו לעשות מיזוג, פיצול או שינויי מבנה ואומר לו 'בוא תיכנס', אז אחרי שהוא נכנס מה אתה רוצה ממנו, למה אתה מגרש אותו?

"ברגע שכללי המשחק ברורים אין בכלל בעיה, זה לגיטימי, אבל המתקפה הזו על מדיניות המס היא לא נמצאת בכלל בחוק. אני מבין שאנחנו מפחדים ממה שאנחנו לא יודעים, אבל החזקה היא שרשות המס יודעת הכול, אז למה לפחד?".

עוד הוסיף אבו-ראזק: "יש הבדל בין גביית מס במדינה דמורטית למדינה לא דמוקרטית. במדינה דמוקרטית לאזרח מותר לעשות כל מה שלא אסור. אם זה לא אסור וזה עניין של פרשנות, אין שום סיבה לשלול ולנגח את הזכות הזאת".

לסיכום הציע אבו-ראזק לרשות המסים: "תתקנו את החוק. ברגע שהחוקים יהיו חד-ערכיים, יהיה פחות תכנון מס. אנחנו בתקופת 'אביב המסים' עם האווירה החברתית שיש במדינה, אז תעשו את הדברים הנכונים. צריך לשמוע את רחשי ליבו של העם".

"לייצר מציאות סבירה"

רו"ח אהרון אליהו, סמנכ"ל בכיר לעניינים מקצועיים ברשות המסים, התייחס לטענות הדוברים הקודמים בפאנל ואמר כי אמנם "יש קשר בין המוטיבציה לתכנן מס לבין ההוגנות של הוראות הפקודה, ואחת הדרכים הנוכונות והראויות להתמודד עם תכנוני מס שליליים היא לבוא ולרפא את אותן נקודות בפקודה שלוקות באי-הגינות".

כך, לדבריו, פועלת רשות המסים. "רשות המסים עושה בד-בבד עם הטיפול בנושאים שמקבלים את ביטויים במסגרת חוק ההסדרים, אז מבחינתנו הסאשן הנוסף שאמור לבוא הוא סדרה של תיקונים שחלקם יביאו לכך שהוראות החוק יהיו יותר ראויות".

עם זאת, שלל אליהו את הטענה כי יש מתקפה כנגד מתכנני מס. "דיברו כאן על מתקפה של רשות המסים על תכנוני המס. אין מתקפה של רשות המסים על תכנוני המס. הרשות מכירה בתכנוני המס ומכבדת אותם".

לדבריו, מה שהרשות כן עושה היא לחשוף את כל התכנונים כדי לאתר את התכנונים הלא לגיטימיים. "אנחנו מדברים על הרצון שלנו לדעת על קיומם של תכנוני המס, לבחון אותם ולראות למה אנחנו מסכימים ומה אנחנו שוללים. לבחון מהו תכנון מס ראוי שאנחנו מקבלים אותו ומהו תכנון המס שנשלול אותו".

בהמשך התייחס אליהו לסעיף שנכלל בתזכיר חוק ההסדרים, לפיו מתבקשים נישומים לדווח במסגרת הדוחות שהם מגישים אם קיבלו חוות-דעת או ייעוץ מקצועי בקשר לפעולת מס. "אני לא רואה בחקיקה או בסעיף במסגרת תזכיר החוק שהוא משהו שהוא בבחינת מתקפה על תכנוני מס", אמר.

הגם שב"גלובס" נחשף בשבוע שעבר כי מנהל רשות המסים, משה אשר, הגיע להסכמה עם לשכת עורכי הדין לפיה לא תיכלל דרישה כי נישומים ידווחו על ייעוץ מקצועי שקיבלו וחוות-דעת במסגרת חוק ההסדרים, הבהיר אליהו כי תיקוני חקיקה כאלה נדרשים על מנת לבצע את עבודת הרשות.

לדבריו, "היכולת של רשות המסים לבקר את הדוחות שמוגשים לה מאוד מוגבלת ומגיעה לאחוזים בודדים, והמציאות הזאת גרמה לכך שמרחב תכנון המס זז על הציר ממקום שעיקרם של התכנונים היו במקום הלגיטימי, לא מעט אצל חלק מהאוכלוסיה והמייצגים למקום פחות נכון ופחות ראוי, ואנחנו רוצים לראות את המקרים ולהתמודד איתם".

אליהו הוסיף ואמר: "אנחנו רוצים לייצר מציאות סבירה שבה המתכנן מתכנן, אנחנו בוחנים, ורק הדברים הלגיטיימיים עוברים את המסננת שלנו".

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם