גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"ישראל היא שוק נוח לעבריינים עם חוש יזמות"

עו"ד גל לברטוב, שרואה את עצמו מועמד לתפקיד פרקליט המדינה, חוזר בראיון בלעדי למגזין G אל הפרשיות שהסעירו את המדינה: מראש הממשלה אריאל שרון דרך האחים אברג'יל ועד להסגרת אליאור חן והשופט לשעבר דן כהן

14 בקשות לחיקורי דין ב-9 מדינות העבירה המחלקה הבינלאומית בפרקליטות המדינה במהלך חקירת תיק חברות-הקש נגד אביגדור ליברמן. חלק מהבקשות הועברו באמצעות אנשי משרד החוץ, חלק באמצעות נספחי משטרת ישראל, חלק בדרכים אחרות. מעגל שותפי הסוד גדל והלך, ובכל זאת - כולם הוכו בתדהמה כשהתברר כח השגריר הישראלי בבלארוס, זאב בן-אריה, הדליף פרטים מתוך בקשת חיקור הדין, דווקא לידיו של החשוד המרכזי בפרשה.

"האירוע הזה הוא בהחלט אירוע נדיר מאוד וחמור", אומר עו"ד גל לברטוב, המנהל הפורש של המחלקה הבינלאומית בפרקליטות המדינה, בראיון בלעדי ל-G.

כמי שהיה אחראי על הפן הבינלאומי של החקירה המסועפת, ועבד בצמוד עם צוות החקירה וצוות הפרקליטים מהמחלקה הכלכלית שליוו את התיק, לברטוב ישב במוקדי ההכרעות המרכזיים של התיק, שהסתיים לפני כחצי שנה בסגירת הפרשה העיקרית על-ידי היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין.

כמו ברבים אחרים מאנשי הפרקליטות, גם בלברטוב הותירה הפרשה הזו צלקות. הוא לא יצהיר זאת, אבל ההחלטה לגנוז את התיק העיקרי, ולהסתפק בהגשת כתב אישום בפרשה המשנית של קידומו של בן-אריה על-ידי ליברמן, אינה מקובלת עליו ואינה מוצדקת בעיניו. את ליברמן, מאמין לברטוב, היה צריך להעמיד לדין גם בתיק הראשי.

לברטוב, 50, רואה עצמו כאחד המועמדים לתפקיד פרקליט המדינה, שיתפנה בעוד כחצי שנה. בינתיים, אחרי שמונה שנים בראשות המחלקה הבינלאומית ו-23 שנים בסך-הכול בשורות הפרקליטות, הוא פנסיונר צעיר המצוי בעמדת המתנה.

"אני לא אציג את מועמדותי לתפקיד פרקליט המדינה ולא אדחוף את עצמי", מתייחס לברטוב. "אני לא צריך להגיד מה עשיתי ומה אני יכול לעשות מבחינת כישורים ניהוליים וכולי. אם ירצו יפנו אליי, ואם לא, הכול בסדר, אני אמשיך בדרכי. אגב, אותו דבר אמור מבחינתי גם לגבי התפקיד של וינשטיין, שמסיים בעוד שנתיים וחצי".

מי שיישב בראש ועדת האיתור לתפקיד פרקליט המדינה הוא לא אחר מאותו יהודה וינשטיין, שעמו לברטוב אינו חפץ להסתכסך. כך אפשר להבין מדוע - כשהוא נשאל מה היו הקשיים הראייתיים שוינשטיין התבסס עליהם בהחלטתו לסגור את התיק, והאם חיקורי הדין נכשלו בשל השפעת מעמדו הדיפלומטי הרם של החשוד העיקרי - לברטוב מסרב להשיב.

את הכעס האצור בקרבו על תהליך קבלת ההחלטות בתיק ליברמן, שבו משך וינשטיין את ההחלטה הסופית עוד ועוד - עד לסגירתו את התיק לאחר שהראיות נחלשו והלכו - מבטא לברטוב באופן הבא: "הבעיה עם חיקורי דין אינה חיקור הדין עצמו, אלא דיני הראיות בישראל. זה דבר מאוד משמעותי.

"בשיטה שלנו אתה צריך להוכיח שהעד הזה חתם על המסמך הזה, והמסמך הגיע מהחברה הזו ובחברה הזו הפקיד הרלבנטי יעיד שהנאשם הביא את המסמך. הדברים האלה לא קשורים לחיקורי דין אלא לדיני הראיות, שמפגרים מאוד אצלנו אחרי דיני הראיות במדינות מערביות, וזה כמובן בא לידי ביטוי בחיקורי דין. אנחנו מטפלים לא רק בתיקים חוצי גבולות, אלא בתיקים שבהם הראיות נמצאות במדינות שונות ומשונות. יש עבירות שבהן נוח להסתיר את הראיות או לשרשר אותן בין מדינות".

אין זכות לשתוק

במשך 15 שנים שירת לברטוב כתובע בפרקליטות מחוז תל-אביב, ואולם שמו עלה לכותרות רק בשנתיים האחרונות במחוז, לאחר שקיבל לידיו את תפוח האדמה הלוהט של חקירת ראש הממשלה לשעבר אריאל שרון בפרשת אננקס מחקרים ובפרשת סיריל קרן.

התיק עבר ללברטוב לאחר שהפרקליטה הקודמת שהייתה ממונה על החקירה, ליאורה גלט-ברקוביץ', הדליפה מסמך מהתיק - גם הוא, עולם קטן, היה מסמך חיקור דין - לעיתונאי "הארץ" דאז ברוך קרא, נתפסה על-ידי צוות חקירה מיוחד שבראשו עמד ערן שנדר, ונזרקה מהפרקליטות.

"החקירה הזאת סבלה מכל-כך הרבה בעיות לאורך השנים - שתיקה של גורמים כאלה ואחרים, חומרים שלא אותרו בכל מיני מקומות - שאתה לא יכול לתת תשובה לוגית אם הדלפה גרמה לכך. אני לא יודע גם איך אתה מגדיר כישלון. אני קיבלתי את התיק ב-2003, ועד שמוניתי למנהל המחלקה הבינלאומית ב-2005 הגשנו כתב אישום נגד עמרי שרון בפרשת אננקס. כך שאני לא יודע אם זה כישלון".

"מה שפגע בחקירה יותר מכל דבר אחר היה שבתיקים מהסוג הזה משרשרים כספים - יש חברה אחת וחברה אחרת, והמנכ"ל והיו"ר מתחלפים, וכשאתה מגיע לחברה הזו מתברר שהיא העבירה בכלל כספים למדינה אחרת. ובחיקורי הדין זה לוקח הרבה יותר זמן כדי לרוץ בין כל המדינות".

עבריינים ללא גבולות

"המחלקה הבינלאומית משמשת ראש החץ המשפטי של מדינת ישראל בתחום המשפט הבינלאומי בכלל ואכיפת החוק והתמודדות בעבריינות חוצת גבולות בפרט", אומר לברטוב, שכן מלבד התיקים שבטיפולה הישיר של המחלקה, היא משמשת צומת המעורב במגוון של תיקים אחרים. בין היתר, כך לברטוב, הדבר נובע מהפיכתו של העולם לכפר גלובלי, ומכך שפשיעה בינלאומית יכולה להיעשות לא רק בשלט רחוק, אלא שפשיעה בתחומיה של מדינה כלשהי יכולה להיעשות מבלי שהעבריין טרח להיכנס אל גבולותיה.

הסגרתו של העבריין הישראלי זאב רוזנשטיין מישראל לארצות-הברית - התיק הגדול הראשון של לברטוב במחלקה הבינלאומית - הייתה דוגמה למי שהורשע בביצוע סחר בסמים בהיקפי ענק בתחומי ארצות-הברית, אף שהוא עצמו לא דרך שם. "בכפר הגלובלי של היום אתה לא צריך לנסוע כדי לבצע עבירה בתחומה של מדינה אחרת", אומר לברטוב. "יש עבירות בינלאומיות במהותן - סחר בסמים, סחר בבני אדם, הלבנת הון, ויש עבירות מדינתיות שניתן לעשות בשלט רחוק; לא רק עבירות מרמה, אלא גם עבירות מין ממש, אפילו לא פורנוגרפיה. אדם יכול לשבת מול מחשב, להשיג חומרים מיניים על אדם במדינה אחרת, לאיים על אותו אדם ולדרוש ממנו לבצע מעשים מיניים כאלה או אחרים".

- הייתה טענה כלפי הפרקליטות, אפרופו תיק רוזנשטיין, שמדינת ישראל לא מסוגלת למצוא ראיות נגדו בישראל שיאפשרו את שליחתו לכלא, אז היא שולחת אותו לטיפול רשויות החוק בארצות-הברית.

"זו כמובן שטות. עבריינים משתמשים בכפר הגלובלי לתועלתם. ואז הם אומרים, כשאתם רוצים לתפוס אותנו תשתמשו בכלים המיושנים של כל מדינה בנפרד. לא עוד. זה בא לידי ביטוי בתיקי עוקץ ניגרי למיניהם. יושבים צעירים בישראל, מוציאים כספי פנסיה מקשישים בארצות-הברית, מרמים אותם שהם זכו בלוטו/טוטו, וגומרים להם את החיים. המשחק הזה נגמר. אנחנו ניאבק גם בארגוני פשיעה וגם בעבירות החמורות על-ידי הסגרה, כי הסגרה זה דבר שהיה לפני כמה שנים יחסית זניח, והפך לכלי מרכזי".

- ניתן לומר שישראל היא הרבה יותר יצואנית פשיעה מאשר יבואנית פשיעה. הרבה יותר ישראלים עוברים עבירות בחו"ל מאשר עבריינים זרים באים לכאן.

"יש הרבה עבריינים ישראלים בעלי חוש יזמות כזה או אחר. ישראל היא שוק נוח מכמה בחינות, כי דרך ישראל ניתן לעבור להרבה מדינות בעולם, וכי דרכון ישראלי יכול לשרת מאוד עבריינים, אבל לעומת מדינות אחרות, ישראל היא שוק יחסית קטן. למשל, בשוק לסמים, היא בוודאי לא יכולה להתחרות במדינות אחרות. כך שעל ארגוני הפשיעה ישראל נעשתה קטנה, והם מסתכלים לעבר מדינות העולם.

"באופן כללי אפשר לומר שיש הרבה מאוד עבריינים ישראלים שפועלים בחו"ל. יש גם עבריינים זרים שפועלים בישראל, וראינו את זה בעבר בעבירות נקודתיות, כמו עבירות אלימות, חיסולים. חלקם גם יהודים שעלו לישראל שהם בעלי רקע פלילי כזה או אחר, שהמשיכו כאן את הפעילות העבריינית".

הכתבה המלאה - במגזין G

עוד כתבות

בכירי XTEND / צילום: כדיה לוי

הרחפנים הוכיחו את עצמם במלחמה: עכשיו החברה מגייסת 150 מיליון שקל

יצרנית רחפני התקיפה והמודיעין הישראלית אקסטנד מגייסת מיליונים בסבב גיוס שלישי (סבב B), זאת לאחר שהרחפנים שפיתחה הוכיחו את יכולתם במסגרת לוחמה בשטח עירוני סבוך בקרב יחידות צה"ל במלחמת "חרבות ברזל" ● בין המשקיעים החדשים - כלל-טק, קרן השקעות הטכנולוגיה של לן בלווטניק

''זו כנראה ההשקה הכי חזקה שנעשתה למוצר מציאות מדומה לטיפול נפשי אי פעם'' / אילוסטרציה: Shutterstock

טייס הקרב שהקים חברת מציאות מדומה וגייס אותה לטיפול בנפגעי המלחמה

ערן אור הקים את XRHealth ב-2016 בעקבות פריצת דיסק שחווה. מאז החברה פועלת בעיקר בארה"ב ומציעה טיפולים בתחום הפיזיותרפיה, הכאב והטראומה באמצעות מציאות מדומה ● כשפרצה המלחמה, הוא החליט להשיק במהירות את המוצר גם בישראל, מוקדם מכפי שתכנן

מערכת ההגנה האווירית כיפת ברזל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

בגלל המלחמה בעזה: בדנמרק מתנגדים לרכש של מערכות הגנה מישראל

מפלגות בקואליציה הדנית התנגדו לרכישת מערכות הגנה אווירית ישראליות, מטעמים מוסריים ● לפי שרים בממשלה הנוסח שהוסכם לבסוף מעורפל ו"יקשה מאוד" על רכש צבאי מישראל

מתחם ביג פתח תקווה / הדמיה: יח''צ ביג

המרכז המסחרי "הכי גדול בישראל" ייבנה בעיר המפתיעה הזאת

בעיר החמישית בגודלה בישראל, פתח תקווה, יש כ־300 אלף מ"ר של שטחי מסחר בסך־הכול, מה שמוביל לדליפת כוח קנייה אל השכנות שמסביב ● פתיחת ביג פאשן פתח תקווה תקטין את הדליפה, אך גם עשויה "לנגוס" מהמתחרים - עמי בסר סיטי, עופר פתח תקווה, Y סנטר ועוד

במצרים מעריכים: נתניהו יכול להכריז על ניצחון בימים הקרובים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הערכות המצריות להמשך המלחמה, איך ניצחון של טראמפ ישפיע על התמודדות מול איראן ומה הפך את איראן וישראל לאויבות ● כותרות העיתונים בעולם 

רון חולדאי, ראש עיריית תל אביב - יפו / צילום: איל יצהר

חניונים יתייקרו, אירועים יבוטלו: עיריית ת״א נקלעה לבור תקציבי ומתכננת קיצוץ ענק

החניונים העירוניים יתייקרו, סבסוד הצהרונים יצומצם ואירועי תרבות יבוטלו ● עיריית תל אביב נערכת לקיצוץ התקציבי הגדול ביותר שלה בשנים האחרונות ● הסיבות: ההתייקרויות במשק, הוצאות המלחמה ופסיקות בית המשפט בשנה שעברה באשר להיטלי השבחה ● האם רשויות אחרות ילכו בעקבותיה? ● עיריית ת"א: "הצמצום הוא בגדר נקיטת צעדי־מנע אחראיים"

מתחם תעש השלום / צילום: טלי בוגדנובסקי

המכרז במתחם תעש בת"א: כמה תעלה דירה באזור המבוקש?

מכירת הקרקע ל-528 דירות במתחם תעש השלום הוכיחה שיש ביקוש גבוה לקרקעות אטרקטיביות, אך המחישה עד כמה הענף רחוק משיאי עבר ● ודאי כשבצד הסיכון יש גם זיהום שטרם טופל

עו''ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה, מעידה במשפטו של נתניהו, היום

יועמ"שית משרד רה"מ: נתניהו לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר

עו"ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה מזה 23 שנים, מעידה במשפט נתניהו בנוגע לתיק המתנות ● ברנע-פרגו: "מעולם ראש הממשלה לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר כלשהו עד 2018" ● סנגורו של נתניהו התעמת עם ברנע-פרגו: "כולנו מרגישים שאת מוטה נגד ראש הממשלה"

אבי מעוז, נעם / צילום: ויקיפדיה

האם קוצצו 90% מתקציב הרשות לזהות לאומית יהודית?

כמה מתקציב הרשות של אבי מעוז "הוקרב" לטובת המאמץ המלחמתי? כמעט הכל ● המשרוקית של גלובס

כוחות צה''ל על הגבול עם רצועת עזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

צה״ל ושב״כ חיסלו את מפקד הכוח הימי של חמאס בעיר עזה

בכיר ישראלי לתקשורת הזרה: ממשלת ישראל מתוסכלת מעיכוב משלוחי הנשק • חיזבאללה דחה את המתווה של צרפת להסדרה בצפון • צה"ל תקף בלבנון: יותר מ-20 מטרות הותקפו מהאוויר ומהקרקע, כטב"ם התפוצץ באזור יערה • הותר לפרסום: מת מפצעיו פקד ייטב לב הלוי, פקד ולוחם בימ"מ, שנפצע באורח אנוש בפעילות מבצעית בטולכרם • עדכונים שוטפים

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל / אילוסטרציה: Shutterstock

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל: 12 מיליארד שקל בשנה

הטיפול בנזקי מתקפת סייבר ועלויות ההפסד הכספי הישיר מהמתקפה בישראל עומדות על כ-12 מיליארד שקל בשנה - כך לפי דוח של מערך הסייבר הלאומי ● עוד נכתב בדוח כי צעדים בסיסיים להגנת סייבר בארגון יכולים להפחית משמעותית את ההסתברות למתקפות

מה צפוי לשקל? / אילוסטרציה: Shutterstock

הדולר יגיע ל-3.5 שקלים? מה קורה בשוק המט"ח

לראשונה מאז תחילת אפריל, השקל מתחזק בחדות מול המטבעות הזרים ויורד מתחת לרף ה-3.7 שקלים לדולר ● מדובר בשינוי מגמה חד לעומת התקופה האחרונה בהמשך להתפתחויות הבטיחוניות ● מה עומד מאחורי שינוי המגמה?

התחדשות עירונית. חובה לדווח על ניגוד עניינים / צילום: באדיבות י ח דמרי

להתחייב למועד כבר בהתחלה: כל מה שצריך לדעת על תקנות השקיפות בהתחדשות עירונית

פרויקטים תקועים, סכסוכים בין בעלי דירות ליזם ואיחורים משמעותיים גורמים לרבים להימנע מפרויקטים של התחדשות עירונית ● תקנות חדשות שעברו לאחרונה בכנסת מנסות לצמצם את אי הוודאות בפרויקטים

שופטת בית המשפט העליון יעל וילנר. קיבלה את ערעור חברת הביטוח / צילום: שלומי יוסף (עיבוד תמונה)

פסק דין תקדימי של העליון מצמצם את הגדרת הידועים בציבור

בית המשפט העליון דן בשאלה מתי זוג ייחשב לידוע בציבור לצורך זכאות לתשלום פיצוי בעקבות מוות בתאונה ● השופטים: הכוונה להינשא אינה מהווה אינדיקציה לרצון הזוג להחיל זכויות לפני הנישואים

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

אנדראה אורקל, מנכל בנק יוניקרדיט האיטלקי / צילום: Reuters, Massimo Di Vita

במשך שנים משקיעים נכוו ממניות הבנקים האירופיים. עכשיו הן ממש לוהטות

לאחר שנים של שפל, הבנקים באירופה מתחילים להציג ביצועים משופרים, הודות לניקוי מאזנים וצמצום עלויות, לצד רווח מוגדל ממתן הלוואות ● מניות הענף דוגמת UniCredit מזנקות גם בציפייה לחלוקות דיבידנדים בעד כ-130 מיליארד דולר, ועוקפות את מקבילותיהן מארה"ב

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ ואסמאעיל הנייה / צילומים: צילומים: רויטרס, AP, Evan Vucci ,Mahmoud Hefnawy, מארק ישראל סלם (ג'רוזלם פוסט), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

תרחיש האימים: דונלד טראמפ מזמין את אסמאעיל הנייה לקמפ דייוויד

זה מה שנשיא ארה"ב לשעבר, וכנראה גם לעתיד, כמעט עשה בספטמבר 2019 עם הטליבאן של אפגניסטן, ההזמנה בוטלה ברגע האחרון ממש ● טראמפ אינו האמריקאי היחיד המחפש "עסקה" ● האמונה בפרגמטיות של אנשים לא–פרגמטיים היא חלק רב–שנים של הדיפלומטיה האמריקאית

מל''ט מסוג הרמס 900 / צילום: אלביט מערכות

החברה הישראלית שתספק שמונה מלט"ים לצי הגרמני

במסגרת העסקה יסופקו שמונה מל"טים מדגם הרמס 900 של אלביט לצי הגרמני ● בחברה הגרמנית מעריכים כי הפרויקט המשותף יושק בסלון האווירי בברלין ביוני