גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שירת הנוער, שיר עתידנו

בני-הנוער באים אל העבודה המאורגנת בלי חטוטרות ההיסטוריה על גבם

א.

אני זוכר את הפעם הראשונה שאכלתי במקדונלד'ס. זה היה בפריז, ואני הייתי בן 21, בפעם הראשונה שלי בחו"ל כבוגר. התרגשתי להיכנס לשם יותר משהתרגשתי להיכנס ללובר. הזמנתי לי ארוחת ביג-מק ונהניתי מכל נגיסה. לא כל-כך מהטעם - קלקר לח ומומלח - כמו מלהרגיש אמריקה.

שנתיים אחר-כך הגיעה הרשת לישראל, ומאז עשיתי לי מנהג לאכול שם פעם בשנה-שנתיים, רק בשביל לנסות ולהיזכר בהתרגשות של הפעם הראשונה ההיא. המבורגר כעוגיית מדלן. זה לא ממש עבד, לצערי. יש נהרות שאתה יכול לטבול בהם רק פעם אחת.

אני גם זוכר את הפעם האחרונה שאכלתי במקדונלד'ס. זה היה בצומת אלונים שבישראל, ואני הייתי כבר בן 40. באתי עם גיסי. הזמנו את הארוחה שלנו, ובתוך הקציצה מצאנו משהו שלא היה יכול להיות שום דבר אחר מלבד שערת ערווה. פנינו לאחראי ורצינו את הכסף שלנו בחזרה, אבל הוא הציע לנו לקבל ארוחה כפיצוי. שמטנו את המגשים על הדלפק ויצאנו משם על מנת שלא לחזור לעולם.

ב.

בשבוע שעבר התאגדו העובדים הצעירים של מקדונלד'ס והקימו ועד, אבל הנהלת הרשת עושה לא מעט על מנת לפגוע בהתארגנות היפה הזו בתירוצים שונים ומשונים, שמתחילים כמו תמיד ב:"ההנהלה מכבדת את זכות עובדיה להתאגד, אבל...".

דיברתי עם יו"ר הרשת, מר עמרי פדן, שהבטיח לי לציטוט כי "לא תיפגע שיערה אחת משיערות ראשו של עובד שיתארגן או יצטרף להתארגנות" - התבטאות יפה ומוסרית (אף שהקונוטציה לשיער ישר הציפה את זיכרון הארוחה המתוארת בסעיף הקודם), אבל המציאות מעט שונה.

במציאות פגעה ופוגעת הרשת בהתארגנות העובדים, תוך כדי שימוש בכל הארסנל העומד לרשותה: מהכפשות ועד דיסאינפורמציה. זה לא מרוע אלא הרבה יותר מחוסר ההבנה שהעולם השתנה. ובכל מקרה, נטל ההוכחה עליו.

אולי זה הזמן להכניס פה הערה קטנה: אני לא אובייקטיבי. בשנה וחצי האחרונות אני עוסק לא מעט בהתארגנויות עובדים, לא רק כעיתונאי אלא גם כעובד. אני מעורב בארגון העיתונאים בישראל וגם בוועד שהקמנו פה ב"גלובס". אני חבר הסתדרות. רוצה לומר: אני יודע טוב מאוד על מה אני מדבר כשאני מדבר על פגיעה בהתארגנות, גם אם התמזל מזלי לעבוד במקום שטוב בהרבה מכל גוף תקשורת אחר באספקט הזה (ותוכיח העובדה שאני כותב את זה בלי שום חשש).

יותר מזה, אודה בפה מלא שאני לטובת העובדים. יחד עם זאת, אני מנסה בכל כוחי להיות הוגן. כשאני קורא על עובדי הרכבת שנוסעים במוניות ביותר מ-10,000 שקל בחודש, אני כועס כמו כל אחד מכם; וכשאני נתקל בהתנהגות של העובדים המאורגנים ברשות השידור, אם לנקוב בעוד דוגמה, גם אני מתקשה למצוא מקום להתחבא בו. עבודה מאורגנת יכולה להיות מנוצלת לרעה כמו כל דבר, והוכחות לא חסרות.

אבל, וזה אבל קריטי, מי שמנצל את כוחו לרעה הרבה יותר - משחר ההיסטוריה ועד הרגע הזה ממש - הם המעסיקים ולא העובדים. העובד תמיד מפוחד יותר וחלש יותר אל מול המעביד שלו, והדבר בולט שבעתיים אצל בני-נוער.

ג.

פגיעה בהתארגנות (מבלי להיכנס לדרגות הפגיעה שמשתנות) היא חלק בלתי נפרד מכל התארגנות - אפשר לעבור אחת-אחת, בכל סקטור במשק, ולהיווכח בכך - זאת, מהסיבה הפשוטה שכל מעביד מעדיף את העובדים שלו חלשים, ומבודדים ובגלל שהעובדים נאלצים לעבור את שלבי ההתארגנות הראשונים בהיחבא, מה שהופך אותם אוטומטית לאשמים ולנרדפים.

ההסלמה, בהתאמה, היא שלב הכרחי כמעט בכל התארגנות. אבל אומר לכם את זה אחרת: אם זה היה קל, מי היה צריך את זה בכלל?

הפגיעה וההסלמה לא אומרות שכל מעביד הוא בהכרח אדם רע, ממש לא. כמי שמבלה בשוק העבודה למעלה מעשרים שנה, אני יכול להעיד שהם פחות או יותר בני אדם כמו כל אחד מאיתנו. אבל מה לעשות ששוק העבודה מכיל בתוכו אי-צדק מובנה: המעסיק תמיד ירצה לשלם כמה שפחות ולשמור על כמה שיותר כוח.

העובד תמיד ירצה יותר. זו התנגשות תמידית ובלתי נמנעת. ודרך החיכוך הזה אנחנו מתקדמים, כבודדים וכחברה - ובעיניי זה כל הכיף. זו הדיאלקטיקה המטריאליסטית, או המטריאליזם הדיאלקטי, של החבר מרקס. עולם בלי חיכוך הוא היקום המקביל המשעמם מכולם.

השנה הזו היא שנת שיא לעבודה המאורגנת בישראל. למעלה מ-20 אלף עובדים התארגנו בכל ארגוני העובדים מתחילת השנה, שזה בערך כפול ממספר המתארגנים בשנה שעברה כולה.

זה לא במקרה. מעמדו של האיש העובד, בישראל ובעולם, הולך ונשחק בצורה עקבית כבר כמה עשורים. מאחר שההיסטוריה (גם של יחסי העבודה) היא מטוטלת נהדרת, עכשיו אנחנו בשלב התיקון. האדם העובד מתחיל לעמוד על שלו אחרי כמה שנים של קפיטליזם אלים.

ומכל ההתארגנויות במשק - מהתקשורת דרך הביטוח, עבור בפיננסים וכלה בהוראה, כולל ניקיון, סיעוד ומה לא - בעיניי, המרגשות מכולן הן ההתארגנויות של בני-הנוער העובדים.

למה? כי הם באים אל העבודה המאורגנת בלי החטוטרות של ההיסטוריה על גבם, אלא מתוך תחושה נקייה של צדק בסיסי; כי השינוי חייב להתחיל מלמטה ומי שעושה את צעדיו הראשונים בשוק העבודה ברגל בטוחה, ישנה את העולם כשיתבגר; ומעל הכול: כי זו גבורה, גבורה אמיתית, להתייצב מול המעביד - דמות אב לכל דבר ועניין - ולעמוד על שלך. אנחנו צריכים להריע לצעירים האלה, אנחנו צריכים לייחל שהילדים שלנו יהיו כאלה. ולא רק אנחנו: גם המעסיקים שלהם.

וסמליות מכולן הן ההתארגנויות של בני-הנוער העובדים ברשתות המזון המהיר (מקדונלד'ס, בורגר ראנץ', אגאדיר, שיפודי ציפורה ועוד), שניתן לראות בהן את חוד החנית של הקפיטליזם, את הסמל המושלם: אוכל מהיר, אחיד, משעמם, לא אישי, לרוב לא באיכות גבוהה, משכורות רעות, תחלופה גבוהה, חוסר ביטחון תעסוקתי, עובדים צעירים, לבושים במדים.

ולכן, כשאתה פוגע בבני-הנוער שמתאגדים, דע לך שפגיעתך רעה שבעתיים. ככה אתה מקבל אותם לעולם העבודה? ככה תשלח אותם לדרכם? צלקת חרטת בנפשם. ולא רק לעצמך הזקת - כי העובדים ינצחו בזה, זה הרי ברור - גם לכל המעסיקים הבאים גרמת נזק, כי זה הרושם שנתת לילדים האלה: המעסיק הוא אויב. את האבן הזו שנזרקה לבאר על-ידי המעסיק הראשון, לא יצליחו להוציא גם אלף מעסיקים אחריו.

ד.

ולכן ולכם, חבריי הצעירים שמתאגדים: אל תתרגשו. תמיד זה ככה. הרבה פעמים המעביד נתפס המום מעט בשלבים הראשונים ולא ממש מבין מה קורה. הרבה פעמים מנהל זוטר מפרש לא נכון את רוח המפקד ומתלהב יתר על המידה. הרבה פעמים אנחנו המבוגרים פועלים על אוטומט. סלחו לנו על כך, זה העולם שדפק אותנו, ואנחנו מוציאים את זה עליכם בלי לשים לב. חיים שלמים של רמייה וקומבינה לימדו אותנו להתייחס לכל דבר בחשדנות, גם - הו, הבושה - לבחורה ולבחור המבקשים לעמוד על שלהם. אני מבקש סליחה בשם כולם.

אבל אל ירך לבבכם. היו חזקים ונכונים. דעו: אתם צודקים. דעו: מה שאתם עושים זה דבר גדול, כי אין גדול מהמובן מאליו. שאו את הקושי בגאון, זה רק יעשה את ההישג למתוק יותר.

היום אני מציין ביני לבין עצמי את יום ההולדת ה-125 של המשורר האהוב עליי ואבי הרוחני: פרננדו פסואה הפורטוגזי. אחלוק עמכם את השורה שלו שאני הכי אוהב בעולם: "אני בגודל של מה שאני רואה". רוצה לומר: הביטו במראה, ילדים. כל אחד ואחד מכם הוא עתידה של האנושות העובדת. בלעדיכם תתקרר השמש ויקפאו הנהרות כולם.

ואם זה לא מספיק לכם, אז בסוף השבוע זה, חברות וחברים, חוגגים מהפכני כל העולם את יום הולדתו ה-85 של צ'ה גווארה. ניפרד בסיסמתו האלמותית: האסטה לה ויקטוריה סיימפרה! עד הניצחון, תמיד!

עוד כתבות

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

יציבות בוול סטריט; מיקרו־סטרטג'י יורדת ב-10%, שיאומי עולה ב-12%

סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ●  אמזון השקיעה 2.75 מיליארד דולר באנטרופיק ● מחר "יום שישי הטוב" לא יתקיים מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

הכפר פטריצ'ה באיטליה. ראש העיר מנסה למכור בתים באירו / צילום: Shutterstock

באיטליה מנסים למכור בתים באירו אחד. אז למה זה לא עובד?

ראשי עיירות קטנות באיטליה, שהתרוקנו מתושבים בשל מגמת עיור ארוכת־שנים, מציעים בתים למכירה באירו אחד בלבד, כאשר עלות השיפוץ מוטלת על הקונה ● התקשורת האמריקאית רווייה בסיפורים על בתים עתיקים שעברו שיפוץ והפכו לבתי נופש משפחתיים, אך בפועל, עסקי "הבתים באירו" עומדים בפני חסמים רבים

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה