גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אנחנו כבר ננוח בקבר

קחו את הלבבות הריאות והכבדים, קחו הכול, כי החיים יותר חשובים

א.
השבוע פורסם כי שרת הבריאות מקדמת עם המרכז הלאומי להשתלות הוספת סעיף לחוק ההשתלות, שיצרף אוטומטית כל ישראלי שמחדש את רישיון הנהיגה למאגר תורמי האיברים אלא אם יצהיר על סירוב לתרום. הסעיף כונה "מהפכני", אף על-פי שאין בו שום דבר מהפכני והוא נהוג במספר רב של מדינות.

בכל מקרה, אני מאוד בעד. ראשית, כי בישראל יש מחסור חמור של איברים להשתלה. לא הכול רע בנתון הזה, אגב: חלק ניכר מהירידה בהיצע האיברים להשתלה קשור לירידה במספר ההרוגים מתאונות דרכים. ובכל זאת, רק 50% מהמשפחות שיקיריהם מתו ושהתבקשו לתרום, הסכימו לעשות זאת (אחוזים מהנמוכים ביותר במדינות המערב. והרבה פחות מכך, כ-7.5% מאזרחי המדינה נקטו גישה אקטיבית יותר וחתמו בעצמם על כרטיס אדי). נתון מביש. שנאמר, ספרו לי עוד על הערבות ההדדית.

כמאה אנשים מתים בשנה בעודם מחכים להשתלה. להשקפתי, לתרום איברים ולהציל חיים זו חובה מוסרית ומעשה אנושי מאין כמותו, ואם אפשר לעשות את זה כשאתה כבר מת - מה שחוסך ממך את כל הטרחה והכאב שבלעקור לעצמך את הלב מהחזה - מה טוב.

כמקובל במחוזותינו, הצעת משרד הבריאות זכתה לקיתונות של ביקורת ממה שנראה כקואליציה לא מאורגנת של נודניקים. ראשונים הזדעקו כל המתנגדים האוטומטיים שרגישותם הרבה לכל דבר שהוא ידועה ומוכרת: "זו כפייה", הם טענו. מדובר ב"התערבות חסרת רגישות במרחב הפרטי", זעקו ולקינוח שטחו את סיסמת הסיסמאות: "פגיעה בדמוקרטיה".

תהרגו אותי אם אני מבין מה רוצים האנשים האלה ומי היה או הייתה המורה שלהם לאזרחות שהסביר/ה להם על דמוקרטיה. המדינה הרי כופה עלינו דברים כל הזמן, מחוק חינוך חובה, דרך מס הכנסה, עבור בלעמוד כשפנס על עמוד מתחלף לצבע אדום וכלה בהתערבות בוטה במרחב פרטי כמו מוסד הנישואין (אפרופו "התערבות חסרת רגישות במרחב הפרטי"), ולכל אנחנו מסכימים, גם אם בחריקת שיניים. כי זה מה שזה אומר לחיות בחברה, להסכים לסוג של כפייה. אבל להציל חיים של אדם אחרי מותך, ולפעמים יותר מאחד, זו כפייה?

ובכל מקרה, חשוב לזכור שבכלל לא מדובר בכפייה. אף אחד לא יכריח אף אחד לתרום את הכבד של בן משפחה מת. מדובר בסך הכול בלשנות את ברירת המחדל: מנקיטת פעולה לצורך הסכמה לנקיטת פעולה לצורך חוסר הסכמה. אף אחד לא הולך "לקצור איברים", כמו שהתבטאו כמה אנשים השבוע.

כל הסוגיה הזו של שינוי פשוט של ברירת המחדל היא מרתקת בפני עצמה, בעיקר מבחינת מה שניתן ללמוד ממנה על תכונה מרכזית בטבע האדם: הוא שונא סידורים ומטלות וכמעט תמיד יעדיף את האופציה של לא להתאמץ. זו לבדה, אגב, סיבה להעדיף את ההשתייכות למין האנושי. עדיף בהרבה על להיות נמלה.

מה גם שהנתונים אינם חד משמעים. מצד אחד, אחוזי תרומות האיברים במדינות שברירת המחדל שלהן היא הסכמה להשתלה גבוהים יותר. מצד שני, אי אפשר להוכיח שהדבר תלוי רק בזה, ולא במגוון רחב של גורמים, ובראשם מערכת איתור והתאמה יעילה של תורם-נתרם.

היו גם שטענו שהדבר פוגע להם בפרטיות. טענה משונה, במיוחד כשהטוענים מקלידים אותה בסמארטפון, שעליו שילמו בכרטיס אשראי ושוטחים אותה בעמוד הפייסבוק שלהם, מתחת לאלבום התמונות של הילדים. גם המתים זכאים לפרטיות, כמובן, אבל הפרטיות לא נמצאת בלבלב או בריאה. ובכל מקרה, היא אינה ערך עליון.

ב.

היו גם כמה שאמרו לי: ראה את המדינה שלנו - איפה היא ואיפה הצדק והמוסר? היא קורעת אותך במחירים, מורידה לך במשכורת, סוחטת את כל כוחותיך בעבודה מסביב לשעון, מעלה את מחירי האלכוהול, לא מאפשרת לצאת לפנסיה סבירה, וזה עוד בלי לדבר על הסכנה הקיומית. ואחרי כל זה, היא גם לוקחת לך את האיברים אחרי שאתה מת ומשתילה אותם אצל הבאים בתור המדכא הזה. ממש מפעל מחזור מושלם. בעיניי מדובר בקוטרים.

גם מרבית הדתיים התנגדו, כמובן. אף על-פי שחלק גדול מהרבנים החשובים פסקו שתרומת איברים היא זכות גדולה, הרי שיש איזו מחלוקת על מהו בעצם המוות (יש סוגים שונים: מוות מוחי, מוות לבבי), איך ומתי ומי יקבע את רגע המוות ויציאת הנשמה. רופא או רב, ואם רב איזה רב, הרי לכל שני יהודים - שלושה רבנים ושני באבות, כך שהזכות העקרונית הגדולה הזו לא באה לידי ביטוי בפועל. אין לי שום עניין להתווכח עם הדתיים ועם רבניהם. אין לי שום טיעון שישכנע אותם. מה כבר אפשר לטעון אל מול העובדה החותכת והמוכחת שעוד רגע תגיע תחיית המתים?

אבל אולי יש משהו אחר. סוג מורבידי במקצת, חייבים להודות, של תמריץ, גרסה משונה של השוויון בנטל: יש סעיף בחוק ההשתלות הקובע כי לאנשים שחתומים על כרטיס אדי או שבן משפחתם מדרגה ראשונה הסכים לתרומת איברים, תהיה עדיפות בתור להשתלות. אף על-פי שזה נשמע לי הגיוני ומקובל, אני חייב להסכים עם הנקודה העיקרית של המתנגדים לסעיף הנ"ל: כשאתה מתחיל לעשות העדפות בטיפול רפואי, אתה לא יודע לאן תגיע.

תמונת מראה מעוותת של ההתנגדות הזו אפשר למצוא אצל לא מעט אנשים שהביעו דאגה כנה בנוגע לאפשרות שליבם הטהור או כלייתם הנהדרת יושתלו אחרי מותם בגופו של, נניח, אנס מורשע. אני מודה שאני מבין את הסנטימנט ואת החשש, אבל המדרון הוא חלקלק ביותר: אם אנסים לא ראויים להשתלה, מה עם גנבים? ומה עם סתם נבלות? יש גם כאלה בשוליים (הרחבים, לדאבון) של החברה, שלא מוכנים שאיבר יהודי יושתל אצל ערבי. איפה עובר הגבול? בעיניי, מיותר לומר, אין גבול: אדם הוא אדם.

יש גם התנגדות עקרונית מעניינת מאוד: שמצב שבו השתלת איברים הוא ברירת המחדל יזרז רופאים להכריז על מותו של אדם א' בשביל לתרום את איבריו ולהציל את ב', ג' ואולי אפילו את ד', בטח אם א' הוא אדם עני בלי ביטוח ומשפחתו של ג' בדיוק תרמה מכונת MRI חדשה לבית החולים. אחרי הכול, תחום השתלת האיברים הוא שוק עולמי ערני ותוסס. גם ככה מערכת הבריאות שלנו נעה במהירות אל עבר הפרטה ובתי חולים שחייבים להראות איתנות כלכלית. לא בטוח שאנחנו רוצים לראות הרחבה של התיירות הרפואית לישראל גם לתחומי ההשתלות.

אין תשובה טובה לזה. גם אם נסמוך על האתיקה של הרופאים (ואני סומך), הרי שמערכת רפואה פרטית היא מכבש דורסני למדי. אבל ככה זה העולם, הוא מורכב, לא מושלם ומלא בדילמות.

ג.

אבל למרות כל הטיעונים נגד, אני ממשיך להיות בעד תוספת הסעיף לחוק ההשתלות. כי מה זה להיות בן-אדם, בעצם, אם לא לקחת חלק (כל אחד לפי יכולתו ועל-פי צרכיו) בנשיאת העגלה הזו של המין האנושי קדימה, אל הנצח ומעבר לו?

ומהו המין האנושי? הוא לא רק אנחנו, החיים. אנחנו המיעוט. רובנו, כמין, מתים. את רוב זמננו ביקום הזה נבלה כגל עצמות קבור באדמה או כערימה קטנה של אפר באגרטל. משעמם. אבל חישבו על כל המתים האלה וכמה אנחנו חייבים להם. הכול - את התרבות ואת הזיכרונות ואת הרפואה ואת החלומות ואת האהבה ואת מה לא. מהפירמידות ועד היוגורט. כל מה שיש לנו זה בזכות אלה שהיו לפנינו.

ועכשיו תורנו. אשרינו שזכינו לחיות בתקופה שבה המין האנושי התקדם והביא אותנו לדרגה כזו שבה אנחנו יכולים להמשיך ולתרום לחיים גם אחרי מותנו הבלתי נמנע (אולי בכלל חלק מאי ההסכמה להשתלות נובעת מהכחשת המוות). אנחנו צריכים להיות ממש אטומי לב ומכחישי-אדם כדי לא לקחת חלק בשיירה הגדולה של החיים, לאפשר עוד מהם. אני אומר - קחו את הלבבות, הריאות והכבדים. קחו את הקרניות ואת הלבלבים: קחו את הכול, כי החיים חשובים יותר.

אנחנו כבר ננוח בקבר, שיהיה ודאי מרווח יותר בלי כל האיברים הפנימיים האלה.

עוד כתבות

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס: ארה"ב תתחייב שהמלחמה תסתיים, גם ללא אישור ישראלי

בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית • דיווח בתקשורת הערבית: חמאס לא ימסור הלילה את תשובתו למתווכות • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

העליות בוול סטריט הזניקו את הטבת האופציות לעובדים בהייטק הישראלי לכ־2 מיליארד דולר

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

שוקלים לעבור למחשב אפל? הנה כמה דברים שכדאי לדעת

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים