גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ליברמן בורח מהמיטה החולה

100 ימי החסד של הממשלה אוזלים, והפערים בין חבריה רק מעמיקים

צהרי יום ב' האחרון שיקפו יותר מכל את מצבה הבעייתי של הקואליציה הנוכחית. בעוד בנט מפיץ את משנתו המדינית שגרמה לתחושת אי נוחות בלשכת ראש הממשלה, לפיד מטיף במקביל על מדיניותו הכלכלית בכנסת ועורר מהומה, ונתניהו מודיע קבל עם ועדה על הנפקת בול לזכרו של יצחק שמיר. כל אחד עסוק בשלו. זו תמציתה של הממשלה החדשה.

בשבוע הבא תציין הממשלה 100 ימים להקמתה, והזמן לא מצליח לטשטש את ההבדלים בין כל החלקים. משהו שם לא עובד. הפאזל הקואליציוני לא נדבק. אין זהות אינטרסים, אין חזון משותף, אין דרך, אין אמון. דנון מציג עמדות הפוכות לאלה של נתניהו, ח"כי הליכוד מצביעים נגד עמדת הממשלה, בנט לא שולט בחברי הסיעה והשנאה היוקדת בינו לבין נתניהו לא שכחה, לבני הולכת עם הקו המדיני שלה, וביש עתיד עושים מה שהמנהיג אומר, אבל הוא משנה את דעתו כל הזמן.

בממשלה הקודמת, גם אם לא הסכימו ביניהם, נתניהו ברק וליברמן היו רוב הזמן מתואמים. היו לא מעט ויכוחים על הדרך, אבל השלם היה גדול מסך מרכיביו. בקדנציה הזו הבסיס כל כך רעוע שאין לאף אחד תקווה שמשהו פה ישתפר. מה שנראה כמו חבלי לידה עוד עלול להתברר כהתכווצויות הפלה. הפסימיים לא נותנים לכל העסק הזה אפילו שנה. האופטימיים מהמרים על שנה וחצי.

גילה יוצאת משליטה

השבוע התברר לנתניהו שההתנגדות הגדולה ביותר היא דווקא בתוך הבית שלו, כשמרכזת הקואליציה בוועדת הכספים, ח"כ גילה גמליאל, יצאה לו משליטה והודיעה שהיא מתנגדת לסעיפים שונים בחוק ההסדרים. רה"מ שהעניק לגמליאל את התפקיד כפיצוי על כך שלא מונתה לשרה, לא שיער שהיא תיקח את התפקיד ותהפוך אותו לפלטפורמה שתייצר לו ברדק בקואליציה.

את הגלים הראשונים עשתה גמליאל סביב העלאת המע"מ כשנעדרה מההצבעה, אח"כ תקפה את עמדת הקואליציה בדיונים על הריכוזיות, אבל הגזירות הן אלה ששברו את גב הגמל. היא תקפה את הכוונה להטיל מס על עקרות הבית וכמייצגת הקואליציה בוועדה הודיעה חד משמעית שלא תאשר את הגזירות כמו שהן. הרושם שנוצר הוא שהקואליציה לא עומדת מאחורי לפיד. אפשר היה לחשוב שנתניהו משתמש בגמליאל כדי לחשק את לפיד, את מה שהוא לא מעז לומר בלחש היא צועקת בקול, אבל הבעיה שלו היא שהיא עצמאית לחלוטין.

ולא רק היא. גם מחיים כץ, שלא מונה לשר, היה מי שציפה להתנגדות רועמת אבל קולו לא נשמע. לפני שבועיים הוזמנה צמרת הליכוד, פעילים, ובכירים בעולם העסקי לאולמי אבניו, לבריתת נכדתו של כץ. בין המוזמנים בלט במיוחד אורח אחד: שר האוצר, יאיר לפיד. כדרכו, גנב לפיד את ההצגה. הסלולריים נשלפו, המצלמות תקתקו, התרגשות נרשמה. בקרב שולחנות אנשי הליכוד הורמה גבה: מה לכץ וללפיד ערב אישור תקציב המדינה. מאחורי הקלעים התברר שהשניים גיבשו הסכמות: כל עוגת חוק ההסדרים הועברה לוועדת כספים, חוץ ממה שכץ רצה לאכול- החיסכון הפנסיוני, שהועבר לוועדה שבראשותו.

הברית בין כץ ללפיד שהסתיימה בבריתה צריכה להדאיג את נתניהו. מה שמתחיל בבריתה נגמר בחתונת אחרון האחיינים של הפעילים.

היום שאחרי

המוסדות הפנימיים בליכוד, שבשגרה לא מעניינים אף אחד ובתקופת נתניהו היו רדומים ממילא, מעירים בשבועות האחרונים את המפלגה לחיים. הקרב על התפקידים מתחולל במלוא עוזו והמלחמות עקובות מדם. למתבונן מהצד ההתמודדות על תפקיד יו"ר המרכז או יו"ר מזכירות התנועה נשמעים כשעמומון אחד גדול, אבל בפועל מדובר בהנחת היסודות לקרב הירושה על תפקיד יו"ר המפלגה.

עוד מוקדם לדעת אם יהיה מי שיעז לפרוץ את מחסום הפחד ולקרוא תיגר על מנהיגותו של נתניהו, אבל לכולם ברור שלמי שישלוט במוסדות הליכוד יהיה יתרון משמעותי בהתמודדות עתידית, מתי שלא תהיה, על ראשות הליכוד.

אם זה תלוי בנתניהו, הוא פה כדי להישאר. כמו לפרס, גם לו אין כל כוונה לנטוש את המערכה לכל הפחות לפני גיל 90. עד כמה הקרב על היום שאחריו ומתחולל אל מול עיניו מדיר שינה מראש הממשלה יעיד הסיפור הבא: ביום שני, בשעה אחת בלילה, בתום ההצבעה על התקציב, כינס נתניהו בלשכתו שבכנסת דיון בהול. על הפרק לא היו דיונים על הגרעין האיראני או המהומות בסוריה אלא הסוגיה המהותית בדבר הצעתו של השר גלעד ארדן למחשב את הבחירות למוסדות הליכוד. תזכורת למי שהספיק לשכוח: המחשוב לא ממש הוכיח את עצמו בפריימריז במפלגה ותרומתו הייתה בעיקר גרימת נזק. הוא התברר כמיותר והשימוש בו היה חשוד.

על אף שחלפו חמישה חודשים מאז הבחירות לכנסת ושמונה חודשים מאז הפריימריז בליכוד, סוגיית ההתנהלות הכושלת של מטה הבחירות והתחושה כי היו זיופים בבחירות הפנימיות לא יורדת מסדר היום במפלגת השלטון. בעוד המחשבות לאחד את הליכוד עם ישראל ביתנו מתו (לליברמן אין כל כוונה להתעקש. מהמיטה החולה הזו הוא בורח. הוא ישאיר את הליכוד להתבוסס בדמו ויציל את עורו), השמועות על כך שהיו מי שהתבודדו עם המחשבים לא גוועות. יש גם מי שמוכנים להישבע שטרם הקראת התוצאות הרשמיות של הפריימריז הוצגה בפניהם רשימה אחרת. רובי ריבלין, על פי אותה רשימה, הגיע למקום הראשון, ח"כ ציון פניאן זכה במושב במשכן. כשהוקראו התוצאות הופתע יו"ר הכנסת דאז לגלות כי הוא במקום השביעי, פניאן נשאר בטבריה.

הדיון הלילי הזה הותיר ער גם את שר התחבורה ישראל כץ, המתמודד על תפקיד יו"ר המזכירות. כץ חי את השטח ויודע היטב עד כמה גדולה התסיסה על אנשי מטה הבחירות וההסברה שלא תפקדו והביאו לכישלון הצורב בבחירות, ועד כמה הכעס על כך שמי שפישלו חוגגים ומטיילים ולא נתנו על כך את הדין.

למחרת בבוקר הניח כץ על שולחנו של ראש הממשלה מכתב שמעורר סערה והתרגשות במפלגה לא פחותה מזו שעורר המכתב שייחס לגדעון סער לכאורה מעשים לא ראויים. גם הפעם מוזכר סער במכתב, ויחד אתו ארדן.

במכתב דורש כץ לקיים בחירות ידניות ועל הדרך מודיע כי מיד לאחר שייבחר מחדש לתפקיד יו"ר המזכירות, יקים ועדת חקירה פנימית שתחקור את פעילות מטה הבחירות, את תוצאות הבחירות לכנסת והפנימיות, תסיק מסקנות ותמליץ המלצות. אם עד עכשיו המלחמה בין כץ לארדן וסער היתה מקומית, עכשיו זו כבר מלחמת עולם.

עוד כתבות

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם