גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אם ראש רשות מגיע לעוצמה וחוזק, דואגים למוטט אותו"

רגע לפני שהוא נפרד מראשות העיר לוד, כשההזנחה והעליבות עדיין ניכרים בכל פינה, מאשים מאיר ניצן את מדינת ישראל בהזנחה תכנונית ופוליטית, ומקווה שרפורמת תחבורה ענקית היא זו שתחולל סוף-סוף את השינוי בעיר

אם היו מציעים למאיר ניצן, העומד בראש הוועדה הקרואה שמנהלת את העיר לוד מתחילת 2011, לרוץ בבחירות המוניציפליות באוקטובר הקרוב, הוא היה מסכים. לדעתו, על פי סקר שהזמין, גם היה נבחר ברוב גדול.

ניצן טוען שהזמין את הסקר המדובר לאחר ששני אנשים, שניהם כלשונו "גורמים כלכליים בעיר", הציעו לממן מכספם סקר שיבדוק את הפופולריות שלו, זאת כדי לעקוף את האיסור החל על מי שעמד בראש ועדה קרואה בעיר להציג מועמדות בבחירות. "הם הופיעו אצלי בלשכה ושאלו מדוע איני נלחם להישאר בתפקיד, הציעו לעשות סקר ולהגיש אותו לראש הממשלה", הוא מספר על הפגישה עם השניים.

"אמרתי להם שלו היו עושים את הדבר בלי להגיד לי, לא הייתה יכולה להיות לי עמדה. אך כעת, מאחר שסיפרו, אני יכול רק לסרב. ברגע שהם יצאו מהמשרד, הרמתי טלפון לפרופ' דגני מגיאוקרטוגרפיה ושלחתי אותו לעשות את הסקר על חשבוני. רק מה שחסר לי שיגידו שאנשים שילמו על סקר בשביל ניצן. אני נזהר מדברים כאלה כמו מאש".

"כל אחד אשם עד שהוכחה חפותו"

ב"דברים כאלה", מתכוון ניצן מן הסתם למעשי השחיתות שנחשפו באחרונה ברשויות המקומיות, ולראשי רשויות שנופלים בזה אחר זה לקלחת חקירות פליליות ובתי משפט. יש לו ביקורת על הסגנון שבו מתנהלים הדברים בפרשיות האחרונות: "האם אדם זכאי עד שהוכחה אשמתו, או שהוא אשם עד הרגע שהוכחה חפותו", הוא שואל ומשיב: "בישראל אומרים שאדם זכאי עד שהואשם - אבל הלכה למעשה זה הפוך פה. בא היועץ המשפטי וקובע שמי שהוגש נגדו כתב אישום לא ראוי שיכהן בתפקיד".

- מה האלטרנטיבה, להשאיר חשודים בתפקיד ציבורי?

"אני לא אומר שאין היגיון בהוראת היועץ, אבל ההיגיון הזה הופך המונים לקורבנות. ודמם של כולם מותר. כך נפלה האימפריה הרומית. יוליוס קיסר הסכים לחזור לרומא בתנאי שלא יתבעו אותו, והסביר שאם יצטרך להוכיח את חפותו זה יגזול את כל זמנו, יכלה את כל כספו ולא יהיה לו זמן לדברים אחרים שעליו לעשות כפוליטיקאי ומנהיג, והוא צדק".

- לדעתך סתם רודפים את ראשי הרשויות?

"זה הולך ככה: אם ראש רשות מגיע לעוצמה וחוזק, דואגים למוטט אותו. אביא כדוגמא את צבי בר. איני יודע מה אמת ומה לא לגביו, בשביל זה יש מערכת משפט, אבל בדבר אחד אין ספק - בר עשה את רמת גן למה שהיא היום, עיר חזקה ומבוקשת. הוא הביא אליה מרכז עסקים מוניטרי, פיתח את בורסת היהלומים והקים בה את הקניון הראשון בישראל. הוא חיזק את רמת גן באופן משמעותי והפך אותה לגורם משמעותי במטרופולין, ובגלל זה עכשיו מחפשים אותו".

- למי זה רע מנהיגות מקומית חזקה?

"אני אחזיר לך בשאלה: למי זה טוב בארץ הזאת הקטנה כל כך, 256 רשויות? והתשובה היא: לבריטים זה טוב, בשביל שיוכלו להפריד ולמשול. הם הנהיגו את השיטה ומדינת ישראל אימצה אותה בשמחה - להפריד, למשול, ולחלק ג'ובים למקורבים. הרבה רשויות צריך בשביל למנוע התחזקות מקומית ובשביל להבטיח תלות בשלטון המרכזי. שיטת שלטון שממשיכה את המנדט הבריטי, הגיע הזמן שתשתנה - שיאחדו רשויות, שיורידו עלויות ויתקדמו".

השכונות החדשות הן הבעיה

ניצן נקרא ללוד בסוף 2010, לאחר שהעיר התדרדרה לגרעון חמור שלא התגברה עליו. מערכת הבחירות המתנהלת עכשיו בלוד תסיים את תפקידו בסתיו הקרוב, לאחר שהצליח להחזיר את העירייה לתפקוד.

- הביאו אותך כמושיע. לפי המדד שלך, סיפקת את הסחורה?

"כן. ראשית, הבאתי לאיזון תקציבי. שנית, יש תוכנית מתאר עירונית חדשה שעוצבה בתקופתי, עברה ועדה מקומית ונמצאת באישור בוועדה המחוזית. כמו כן יישמתי תוכנית אב למערכת החינוך ולפיה כל החינוך התיכוני נמצא בניהול רשתות. גם גיבשתי תוכנית לחידוש מרכז העיר, לרבות בית עירייה, אבל בגלל חוק התכנון הישראלי המסורבל, אי אפשר היה להביא אותה לידי אישור וביצוע, והיא תקועה. נו, עד היום איש לא הועמד לדין על כך שעיכב תוכנית בנייה, אבל שמעתי על הרבה שהועמדו כי אישרו תוכניות".

- אי אפשר לטעון שלא נבנו וגם נבנות שכונות חדשות בלוד.

"השכונות החדשות הן הבעיה. את כל לוד 'בנו' ככה. שכונות-שכונות, שאין קשר ביניהן. בעלות אופי שונה, אוכלוסייה שונה, וללא תחבורה שמחברת ביניהן. הפיתוח של לוד הוא גידול איברים בלי גוף שמחבר ביניהם. הקימו את 'גני אביב', עם שם נפוח - היא בכלל לא בלוד, היא שכונה בתל אביב. כל השכונה דירות 3 חדרים, מי שרוצה לשפר את הדיור שלו עוזב, ותמיד יישארו בה רק חסרי יכולת. התמהיל הנכון לשכונת מגורים הוא 20% פחות מ-100 מ"ר ליחידת דיור, 20% מעל 140 מ"ר ו-60% ביניהם. מי אישר את גני אביב כפי שתוכננה? איפה הייתה הוועדה המחוזית, איפה הארצית? דברים כאלה קורים כי הכול מסחרה, ואני לא ארחיב, כי אנשים כבר יושבים בכלא ואין טעם להוסיף לכוס יגונם. עכשיו מה שחורה הוא שהתכנון בסגנון הזה תקע את מרכז העיר, ועיר בלי מרכז לא תתפתח. בלוד מרכז העיר הוא חורבן".

- מה גרם לחורבן?

"מדינת ישראל גרמה לו. היא נטלה את השטח והרסה אותו ביד גסה בשנות ה-50, פשוט כמו שזה נשמע: גרסה אותו בשלשלאות של טרקטורים כדי לא להשאיר זכר למה שהיה. אני לא מתבייש להשתמש במילה 'נכבה'. הנכבה לא רק בגללי, כיהודי ציוני ישראלי. הנכבה היא בגלל אלה שרצו לכבוש את פלשתין - סוריה ולבנון, וירדן ומצרים, שלא רצו לתת לפלשתינאים, בני אומתם הערבית, עצמאות. אנחנו, הישראלים, החרבנו 418 כפרים ערבים והפכנו עוד 350 אלף פלאחים לחסרי בית. לא יהיה פה שלום עד שלא נודה בעוולות האלה. לא יהיה פה שלום גם עד שהם, הערבים, יכירו בטבח שטבחו ביהודים ללא רחם במאורעות 1921 ובמרד הערבי. זו התנגשות בין שני לאומים שלא השכילו עד היום לעמוד פנים מול פנים ולהידבר".

"עיר בלי לב"

הסכסוך במזרח התיכון פוגש את ניצן, כמי שמנהל עיר שהייתה פה לפני הקמת המדינה והיום היא עיר דו-לאומית, בשתי דרכים: כאב שהוא מבטא על מה שנעשה, ופיתוח רעיונות לפתרון המורכבות החברתית שנולדה מתוצאות המלחמה ב-1948.

"הרסו את לוד, 'ועדות השיקום' לא השאירו אבן פינה בבתים במרכז העיר, ועשו זאת בלי לבוא עם תוכנית חלופית, וכך זה נשאר שנים - מוזנח ועזוב", הוא אומר בטון שמרגישים בו כאב. "זה חוסר אחריות ממשלתית ואורבנית כאחד. לוד של היום היא עיר בלי לב, שנים כבר שהיא חסרת לב. מאז ההרס עברו במדינת ישראל הרבה ראשי ערים וראשי ממשלות, הייתכן שהם לא ראו את מה שאני רואה היום?"

- מה ההחמצה הגדולה של לוד?

"בין ההחמצות, שתי החמצות בולטות: תחבורה ותיירות. העיר הזו הייתה צומת התחבורה של האזור מאז ימי אשור ובבל, דרך התקופה ההלנית והרומית והביזנטית, ועד האימפריה העות'מנית וימי המנדט הבריטי. הכול עבר בה, סחורות ונוסעים, דרכה עברה הדרך מארצות הים התיכון לארצות קדם (המזרח), ממצרים להרי הלבנון.

"בעידן הציוני לוד נשכחה והודחקה, וזה נעשה בכוונה. עוד יש סימנים שהכביש משדה התעופה עבר בלוד - אפילו הנשיא ניקסון עבר בה כשהגיע לביקור בארץ. עשו את כביש 40 ועשו את כביש מספר 1, ומאז איש כבר לא עובר דרכה, וכך היא התנוונה. זה פשע. על כך נוספה צרת התחבורה בתוך העיר, שאותה התוכנית החדשה (ראו מסגרת) אשר נוגעת להקמת מרכז תחבורה כלל ארצי בעיר, אמורה לפתור.

"ההחמצה השנייה היא התיירות. זו עיר בת 6,000 שנה, העתיקה ביותר בישראל - יותר מיפו, יותר מירושלים - איך קרה שאין בה תיירות? העתיקות שהיו פה נחרבות לאט-לאט, ואיפה הפסיפס המרשים והנודע שנמצא בשטחה המוניציפלי של לוד? מטייל בעולם. במקום להביא את התיירים לעיר, שולחים את האטרקציות שלה לחו"ל".

- גם האוכלוסייה הטובה יוצאת מלוד ורמלה.

"היום כבר ידוע שהערים מודיעין ושהם שאבו אליהן בתהליך צפוי את האוכלוסייה הטובה מהערים הוותיקות. כשהתחילו לתכנן את העיר מודיעין, עדיין הייתי חבר לשכת מפלגת העבודה והתנגדתי לה בכל פה. סברתי שהנכון הוא להקים שם עיר ערבית, שתאפשר לערבים ביישובי הסביבה לשפר את תנאי מגוריהם ועל ידי כך למשוך אותם אליה. אז הסבירו לי שהצורך במודיעין הוא צורך ביטחוני, כחומה שתפריד. איני מאמין בזה, בדיוק כפי שאיני מאמין בגדרות כאמצעי הגנה. התחנכתי בצבא, 35 שנים שירתתי בצה"ל. היינו צבא נייד, כיבדנו את האויב, ידענו להסתער ולהילחם ולהעביר את המלחמה לשטחו, ולא להתחבא מאחורי מוצבים ומבצרים".

*** הכתבה המלאה - במוסף הנדל"ן של "גלובס"

עוד כתבות

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; למה טסלה מזנקת ב-6% במסחר המוקדם?

המסחר באסיה ננעל בעליות ● במסחר במט"ח, השקל מתחזק בכ-1% מול הדולר, 3.77 שקלים ● פיליפס מזנקת ב-33% ● אילון מאסק בסין וטסלה קיבלה שם בשורות טובות ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזוןן תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי דונלד טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון