גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"התנהלות אולמרט בפרשת טלנסקי - בין מירמה לשוחד"

(עדכון) - הפרקליטות בדיון בעליון בערעור על זיכויו של אהוד אולמרט בפרשות טלנסקי וראשונטורס: "הערעור בא לתקן את המסר שיצא לציבור מפסק הדין של המחוזי" ■ סנגורי אולמרט: "בהודעת המדינה יש היפוך יוצרות מוחלט"

התנהלותו של ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט בפרשת טלנסקי מצויה במתחם שבין מירמה והפרת אמונים לבין לקיחת שוחד, ולא בין אי-תקינות מינהלית למירמה והפרת אמונים - כך טענה היום (ג') פרקליטות המדינה בבית המשפט העליון, ביום הדיונים הראשון בערעור שהגישה על זיכויו של אולמרט בפרשות ראשונטורס וטלנסקי.

ערעור בא לתקן את המסר שיצא לציבור מפסק הדין של המחוזי", הודיעה הפרקליטות. "בפרשות כולן הקביעות העובדתיות מאוד חמורות, אבל מבחינת הציבור הפרשה הזו הסתיימה בקול ענות חלושה, שאלה התנהגויות קלות, ניתנות לסליחה ואולי אף מותרות מלכתחילה. את המסר הזה באנו לתקן".

5 השופטים - הנשיא אשר גרוניס, סלים ג'ובראן, יורם דנציגר, ניל הנדל ועוזי פוגלמן - ביקשו מהפרקליטות להתמקד בשאלה האם קבלת כספים על-ידי פוליטיקאי מאדם פרטי, ללא זיקה פוליטית ובאופן חד-פעמי, מהווה לשיטת הפרקליטות עבירה של מירמה והפרת אמונים - ועל כך השיבה התביעה בחיוב.

השופטים גם הורו לסנגורי אולמרט לזנוח את טיעונם המתמקד בפרקליט המדינה משה לדור, ושלפיו הגשת הערעור על-ידי הפרקליטות היא בלתי סבירה באופן קיצוני.

באשר להתמקדות ההגנה בלדור באופן אישי, ציינה נציגת הפרקליטות נעמי גרנות כי "הפניית הזרקור באה לשרת את ההתקפה שלוחת-הרסן האישית על פרקליט המדינה. ההחלטה של פרקליט המדינה להופיע אישית בעדות המוקדמת של טלנסקי לא הייתה רק החלטה ראויה, אלא מאמצת מסורת של פרקליטי מדינה קודמים שהופיעו בעצמם בתיקים בעלי חשיבות ציבורית יוצאת דופן".

"המשותף לאישומים שמהם אולמרט זוכה", אמרה גרנות, "הוא בכל שאולמרט ניצל את התפקיד, הסמכויות והמעמד לצורך קבלת טובות הנאה משמעותיות ביותר, במשך שנים".

התביעה טוענת כי מרגע שאולמרט הודה בקבלת כספים מטלנסקי, מוטל עליו הנטל להוכיח כי השימוש בכספים אלה היה לצרכים פוליטיים מותרים, ולא על התביעה להוכיח כי בכספים נעשה שימוש לצרכים אישיים.

"האמנם ראוי להטיל על המדינה נטל שאי-אפשר לעמוד בו? לכסף אין ריח ואין צבע, ואין אפשרות לעקוב אחר כסף מזומן. האמנם די בהבל-פה של נבחר ציבור, אחרי הכחשות נמרצות ונקודתיות, שהכחיש את קבלת הכספים, די בהבל-פה של הנאשם כשאין בדל ראיה שתומכת בטענה שלו?".

בעניין פרשת ראשונטורס, טענה התביעה כי הספק שהתעורר בראיות איננו ספק סביר. "נקודת המוצא המסתברת היא שאדם יודע היטב כיצד הוא מכלכל את עצמו. כיצד ממומנות אורחות חייו ובפרט ההוצאות הפרטיות שלו. האם יש צל סבירות באפשרות שבמשך שנים ארוכות נעשים מעשי מירמה בקרבתו של נבחר ציבור, כשהוא הנהנה הבלעדי מהם, כשהוא עצמו אינו משלם במשך כל התקופה ולו שקל אחד מכיסו לסוכנות ראשונטורס?

"לטעמנו אין צל של סבירות שאולמרט לא ידע שנעשים מעשי מירמה ולפחות לא חשד בזה שהוא הנהנה מהם. התובע אריה פטר ציין כי בית המשפט המחוזי הסתייג מהמונח 'שיטה', ולכן קבע בהכרעת הדין כי אם הייתה שיטה, אז למה לא ביקשו כסף מעוד ועוד ארגונים בכל נסיעה. המונח 'שיטה' פורש כשיטה קטגורית ומוחלטת בכל נסיעה לנסות לרמות כמה שיותר את כל מה שזז. אנחנו מעולם לא טענו את זה. גם כייס לא מכייס את כל מי שהוא פוגש בו".

התובעים ציינו שוב ושוב את שינויי הגירסאות של אולמרט ואת ה"דיסוננס" הקיים, לדבריהם, בין הקביעות העובדתיות החמורות של בית המשפט בפרשת טלנסקי, לבין התוצאה המשפטית.

"בית המשפט התעלם מכך שאולמרט חטא שוב ושוב, וכלל לא עסק בסוגייה העיקרית: הוא קיבל עשרות אלפי דולרים מאדם פרטי. התנהלות זו מקרבת אותנו מאוד לעבירת השוחד. יש קירבה בין שתי עבירות השחיתות הללו של עובדי ציבור, שוחד ומירמה והפרת אמונים. אין ספק כי ההתנהלות הזו של אולמרט היא מעשה מושחת".

גם ביחס לעונש שהוטל על אולמרט - מאסר על-תנאי וקנס - אמרה התביעה כי "הוא יוצר דיסוננס, ומעביר מסר שהציבור אינו יכול להבין, החוטא למסר הציבורי הנדרש, ובעצם גורם לציבור להבין שאין עונש".

השופטים שאלו את התביעה האם הייתה טוענת כי אולמרט עבר עבירת מירמה והפרת אמונים, גם אם בין טלנסקי לאולמרט לא הייתה זיקה, ואם הכסף היה ניתן באופן חד-פעמי. "נשאל בצורה פשוטה", אמר גרוניס, "איש ציבור נסע ומקבל 15 אלף דולר, אין לו שום קשר איתו מעבר לכך - זו עבירה של הפרת אמונים? תשלום חד-פעמי מאדם שמעולם לא הכיר את איש הציבור, פעם אחת, אין איתו שום קשר עסקי שום זיקה - האם זה מהווה עבירה של הפרת אמונים".

על כך השיבה התובעת: "ככל שהמתת הזה לא ניתן מקרוב משפחה, לא ניתנה על רקע חברות קרובה בין שני חברים, ככל שניתנה בזיקה לתפקיד בגלל היותו של המדיב חבר כנסת - בהחלט כן". הטענה כי הופרו כללי ועדת אשר, הוסיפה הפרקליטה, מעצימה ומחזקת את ההפרה הפלילית.

הסנגורים: "היפוך יוצרות מוחלט"

בחלקו השני של היום השיבו סנגוריו של אולמרט לטיעוני התביעה. "לא שמעתי בדברי הפרקליטות ניסיון להתמודד עם הכרעת הדין", אמר עו"ד נבות תל-צור. "רוב החיצים הופנו לטיעוני ההגנה ולא לממצאים או להנמקות של הכרעת הדין.

"שמעתי את המונח 'לא יעלה על הדעת'. זו לא אסמכתא. שמעתי תשובות מעטות מאוד לשאלות של בית המשפט. בהודעת המדינה יש היפוך יוצרות מוחלט במגוון גדול של מישורים: המדינה צריכה להוכיח את התזה שלה מעל לכל ספק סביר, שצריכה לשלול קיום אפשרי של התזה הנגדית. הנאשם לא צריך להוכיח את התזה שלו".

תל-צור שב וטען, כפי שטענה ההגנה לאורך כל המשפט, כי "בגלל העדות המוקדמת של טלנסקי, הפך אולמרט מראש ממשלה מכהן לנאשם דה-פקטו. התהפך על כולנו עולמנו. בית המשפט המחוזי חס בביקורתו על המדינה, אבל אי-אפשר להבין אחרת אלא שבית המשפט הולך שולל בבקשה לעדות מוקדמת".

לדבריו, "בית המשפט לא נתן ציון לשבח לאולמרט על כתיבת מכתב ההמלצה לטלנסקי, הוא ביקר אותו. אבל הרעיון במירמה והפרת אמונים, שזו עבירה חריגה ומיוחדת. מדובר על קשת של התנהגויות, ולא קל לחתוך בין הפגם האסתטי לפגם האתי לפגם המשמעתי, לפסול המינהלי, בקצה השמאלי הרחוק יש את התחום השחור של המשפט הפלילי. הוא היה בניגוד עניינים, לא פלילי, זו הקביעה של בית המשפט המחוזי. למה זה עניין להתערבות של ערכאת הערעור?".

באשר לאזכור עבירת השוחד, ציין תל-צור כי "מצטטים לכם את פסקי דין בניזרי והירשזון, והדגל השחור מתיקי השוחד. אבל אולמרט לא הואשם בשוחד, אנחנו לא בעולם של שוחד. הפרת אמונים היא לא שוחד, אבל מחברים אותנו בכוח. לא דין מכתב המלצה לתורם פוליטי של 15 כדין עבירה של הפרת אמונים שהיא ניגוד עניינים חריף בתוך התפקיד, עם הפעלת סמכות שלטונית".

"קול ענות חלושה"

יועץ התקשורת של אולמרט מסר כבר בשעת בוקר כי "3 שופטים בכירים במחוזי פסקו פה-אחד כי אולמרט זכאי בכל הפרשיות המרכזיות, וכי הורד ראש ממשלה במדינת ישראל לחינם. ראוי היה שהפרקליטות תרכין ראש בפני בית המשפט, ותפנים את הביקורת על התנהלותה בפסק הדין. תחת זאת החליט פרקליט המדינה להציל את כבודו באמצעות ערעור שלא היה צריך להיוולד כלל.

"הפרקליטות הודיעה הבוקר בבית המשפט כי החליטה להגיש את הערעור משום שהתיק הסתיים לטעמה בקול ענות חלושה, וטיעון זה מעיד כאלף עדים על הסיבה האמיתית שהובילה להגשת הערעור המיותר". (ע"פ 8080/12).

עוד כתבות

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי