גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היום שאחרי סר אלכס: האם דייויד מויס יצליח לשרוד באולד טראפורד?

ההיסטוריה במנצ'סטר יונייטד מראה שכל עוד מנג'ר מיתולוגי נמצא בסביבת המועדון (ופרגוסון נמצא), ממש לא בטוח שזה ייגמר טוב

אם אתם סבורים שהמשימה של פפ גווארדיולה היא קשה עד בלתי אפשרית (לקחת את המושכות בבאיירן שזה עתה סיימה את העונה הגדולה בתולדותיה), מה תגידו על האתגר שמחכה לדייויד מויס: להיכנס לנעליים של סר אלכס פרגוסון, המנג'ר היחיד שידעה מנצ'סטר יונייטד ב-27 השנים האחרונות, והאיש ששבר את כל שיאי התארים האפשריים בפרמיירליג. איך בכלל אפשר להתעלות, או אפילו רק להשתוות, לאגדה חיה ונושמת?

גווארדיולה לפחות יוכל להשתמש להגנתו ברזומה אדיר מהשנים האחרונות, אבל למויס בן ה-50 אין כלום: האיש מעולם לא זכה בתואר כמנג'ר, מעולם לא הדריך קבוצה בליגת האלופות, אפילו לנצח משחקי חוץ מול קבוצות ה"טופ-פור" המסורתיות של אנגליה הוא אף פעם לא הצליח בכל 11 שנותיו כמאמן אברטון (57 משחקים כאלו מול ליברפול, ארסנל, צ'לסי ומנצ'סטר יונייטד; 21 תיקו, 36 הפסדים, 0 ניצחונות).

אם כך, למה השדים האדומים החליטו להמר דווקא על מויס, שכל ניסיונו מסתכם בקבוצה בינונית אחת שבה עבד? בעיקר בשל המלצה חמה לגביו שקיבלה משפחת גלייזר האמריקאית, הבעלים של יונייטד, מפרגוסון עצמו שנמצא בקשרי חברות עם מויס; הסיבה השנייה היא העובדה שמויס, לפחות בתוך השוליים הצרים בהם פעל, תמיד נחשב למצליחן.

המצליחנות (היחסית) הזאת של מויס קיבלה במשך שנים תוקף על-ידי קולגות למקצוע, פרשנים, ואפילו על-ידי האקדמיה, כשבית הספר לעסקים Henley פרסם מחקר שבדק את ביצועי המנג'רים בפרמיירליג בכלל המשחקים שקיימו בין העונות 2004/05-2008/09. המחקר המציא נוסחה קבועה לחישוב קצב צבירת הנקודות הממוצע "הנורמלי" שכל קבוצה היתה אמורה להשיג באותן שנים, בהתחשב בנתונים כלכליים ומקצועיים אובייקטיבים, דוגמת גובה שכר השחקנים, גובה ההשקעה ברכישת שחקנים, שחקנים פצועים ומורחקים שלא יכלו לקחת חלק במשחקים, וכו'. בהתחשב בכל הנתונים הנ"ל, נבדק במחקר האם המנג'רים שעמדו על הקווים באותן שנים השיגו תוצאות טובות יותר ביחס למה שהנוסחה הקבועה חזתה להם. בשורה התחתונה, נמצא כי מויס הצליח להוציא מאברטון שלו ביצועים מצוינים: הצליח להשיג בממוצע למשחק 0.54 נקודות ליגה יותר ממה שהקבוצה היתה אמורה לצבור, כשרק שלושה מאמנים התעלו עליו: ז'וזה מוריניו בצ'לסי (0.56 נקודות בממוצע יותר מהצפוי), ארסן ונגר בארסנל (0.57 נקודות) וכמובן, איך לא, אלכס פרגוסון (0.72).

***

עידן פוסט-פרגוסון של יונייטד נפתח רשמית ביום שני, עת הגיע מויס לראשונה למתחם האימונים של הקבוצה בקרינגטון. העידן הזה נפתח עם לא מעט סימני שאלה, והרבה מאוד אקשן. מלבד השמועות המתמשכות סביב וויין רוני (יימכר או לא?) וכריסטיאנו רונאלדו (יחזור או לא?), מויס התחיל באופן מיידי לבצע מהפכות וטיהורים.

שעתיים לאחר שהמנג'ר הטרי החנה את רכבו בקרינגטון, יונייטד הוציאה הודעה רשמית על מינוי שלושה אנשי מקצוע חדשים שיעבדו בצמוד אליו: עוזר מאמן, מאמן נוסף ומאמן שוערים, שכולם הגיעו עם מויס מאברטון. שלושת מקביליהם ביונייטד, שאריות של עידן פרגוסון - קיבלו מכתבי פיטורים. "זה אולי מועדון הכדורגל הגדול ביותר עלי-אדמות, והוא מנסה להשיג בו, מיד על ההתחלה, סוג של אחיזה", כותב ב"גרדיאן" העיתונאי ג'ימי ג'קסון. "מויס הבטיח לעצמו מעגל פנימי של סגנים ביונייטד שהוא יכול לבטוח בהם, ובכך בעצם הצהיר שכעת זה המועדון 'שלו'".

המיני-מהפכה תמשיך גם בגזרת השחקנים. יונייטד מנסה לרכוש את לייטון ביינס, המגן השמאלי של אברטון ונבחרת אנגליה. בכך, מויס למעשה שולח את פטריס אברה הוותיק לחפש קבוצה חדשה. הצרפתי אינו סתם שחקן עבור יונייטד: הוא היה הקפטן בפועל של הקבוצה בשנתיים האחרונות, עקב ההיעדרויות התכופות של הבלם הפצוע נמניה וידיץ'; הוא גם היה חביבו של פרגוסון, דמות סופר-דומיננטית בחדר ההלבשה האדום, וצוהר קבוע בין השחקנים לצוות המקצועי.

ובכן, אברה כבר יכול לשכוח מהתפקיד המיוחד הזה. וגם זאת הצהרת כוח משמעותית מבחינת מויס.

***

למויס חשוב להשיג את האחיזה הזאת בעיקר בשל אדם אחד: אלכס פרגוסון. פרגי אמנם פרש מאימון, אך לא יפסיק את פעילותו ביונייטד: הוא קיבל תפקיד של חבר הנהלה, "שגריר" המועדון ודמות אטרקטיבית שאמורה לסייע בגיוס ספונסרים. ביונייטד מייחסים חשיבות רבה לג'וב החדש של פרגי, ולפי "הסאן", אפילו ישלמו לו שכר מכובד בגין התפקיד (2 מיליון ליש"ט בשנה).

לפחות ברמה העקרונית, פרגוסון אמור לקחת כמה צעדים ענקיים אחורה ולא להתערב כלל בנעשה בצד המקצועי ביונייטד. לא יהיה לו משרד משלו, לא באולד טראפורד וגם לא בקרינגטון. הוא בעצמו הצהיר: "לא יהיו שום בחישות ולא תהיה חטטנות. האימון זה כעת התחום הבלעדי של מויס".

נשאלת השאלה מה יקרה אם. אם מויס פתאום יחליט לייבש ביציע את אחד מיקיריו של פרגוסון?; אם מויס יסרב לרכוש הקיץ שחקן שפרגוסון מחזיק ממנו מציאה גדולה; אם יונייטד תפתח את העונה באופן איום ונורא; האם גם במצב כזה פרגוסון יצליח להתאפק ויצליח לא להתערב? האם הנהלת יונייטד תצליח להתאפק, ולא תבקש בעצמה מפרגוסון לצלול שוב עמוק לתוך הקלחת?

אין תשובה ברורה לשאלות האלו, אבל בכל אופן, באנגליה יש מי שממליץ ליונייטד ללמוד משהו מההיסטוריה שלה, ולא לפתוח לפרגוסון אפשרות כזאת. דניאל טיילור כותב ב"אובזרבר" על ווילף מק'גינס, האיש שב-1969 נכנס לנעליו של מאט באזבי אחרי 24 שנים רצופות של האחרון בתפקיד, שלאחריהן התחיל באזבי לעבוד במועדון בתפקיד של, ניחשתם נכון, חבר הנהלה. מק'גינס התקשה להשתלט על חדר ההלבשה, כי "לא הייתי מאט באזבי", לדבריו. באחד ממשחקי החוץ של הקבוצה הוא השאיר מחוץ לסגל את הכוכבים בובי צ'רלטון ודניס לאו, יונייטד הפסידה, וזמן קצר לאחר מכן פנתה למק'גינס באופן דיסקרטי המזכירה של המועדון ושאלה אותו: "האם אתה נמצא בקשרים מספיק קרובים עם מאט באזבי?". כשהגיע חג המולד, מקג'ינס כבר לא עמד יותר על הקווים, ובאזבי חזר אליהם. באופן "זמני".

רוחו של באזבי ריחפה גם מעל המאמן שהגיע בעונה שלאחר מכן, פרנק או'פארל האירי. "מאט שידר אי-שביעות רצון מכל החלטה שלקחתי. למרות שהוא לא היה המאמן, הוא פשוט לא הצליח לשחרר, וזה היה מעצור גדול עבור המועדון", ציין או'פארל בספרו. או'פארל לא הצליח לשרוד בתפקידו אפילו עד חג המולד.

עוד כתבות

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר