גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

9% מהישראלים שקיבלו שירותי נדל"ן מהמדינה - שילמו שוחד

מדד השחיתות השלטונית לשנת 2013: 73% סבורים כי השלטון בישראל מנוהל ע"י קומץ בעלי עניין הנשלטים ע"י אינטרסים זרים ■ הגופים המושחתים ביותר בישראל: מפלגות ומוסדות דת ■ 12% מהישראלים שילמו שוחד בשנה החולפת

12% מהישראלים שילמו שוחד בשנה החולפת, והמפלגות הפוליטיות ומוסדות הדת הם הגופים המושחתים ביותר בישראל - כך עולה מדוח השחיתות העולמי לשנת 2013 שמתפרסם היום (ג') על-ידי עמותת שקיפות בינלאומית ישראל. הסקר בוחן את מימדי השחיתות בישראל בתחומים שונים, ביניהם מתן שוחד ברשויות השונות במדינה ומידת השחיתות השלטונית.

בישראל, כאמור, 12% מהנסקרים דיווחו כי שילמו שוחד בשנה החולפת. עוד עולה כי כמעט אחד מכל 10 ישראלים (9%) אשר באו במגע עם שירותי נדל"ן ממשלתיים דיווח על תשלום שוחד.

הגוף המושחת ביותר בישראל: מפלגות

הסקר בדק גם את רמת השחיתות במוסדות הציבור, כפי שהיא נתפסת בעיניי הציבור. הסקר אמנם מציג שיפור בתפיסת הציבור את המפלגות בישראל, אך הן עדיין נתפסות על-ידו כמושחתות ביותר.

בהשוואה בינלאומית הממצאים תואמים את המצב במדינות השונות, אולם מוסדות הדת בישראל נתפסים כמושחתים יחסית, לעומת המצב בשאר העולם, שם הם נתפסים כנקיים במיוחד.

בעוד שבסקר הקודם שבוצע בשנת 2010 המפלגות דורגו במקום הראשון עם ציון של 4.5 (מתוך סקאלה של 1-5), השנה הן קיבלו את הציון 4.2 - עדיין הציון הגבוה ביותר מבין מוסדות השלטון.

אחריהן מדורגים מוסדות הדת (רבנות, משרד הדתות) עם ציון 4.1; פקידי השירות הציבורי עם ציון 3.7; המשטרה, הכנסת, המגזר העסקי והתקשורת חולקים את הציון 3.5; מערכת המשפט מקבלת את הציון 2.9; ואת הרשימה סוגר הצבא עם ציון של 2.6.

שחיתות

73%: השלטון מנוהל על-ידי קומץ בעלי עניין

לראשונה בדק הסקר השנה עמדות הציבור בנוגע להתנהלות הממשלה והמנהל הציבורי. 73% מהציבור בישראל סבור כי השלטון מנוהל על-ידי קומץ בעלי עניין הנשלטים על-ידי אינטרסים זרים. המדינות בעלות השיעורים הנמוכים ביותר הן מדינות סקנדינביה (שיעורים שנעים בטווח של 14% עד 28%.

עוד חושף הסקר כי 89% מהציבור בישראל סבורים כי קשרים אישיים או הפעלת כוח חיוניים על מנת לקדם את עניינם מול הרשויות. מדובר בנתון הגבוה ביותר מבין כל המדינות שנבדקו בסקר, כאשר הממוצע העולמי עומד על 63%.

67% מהישראלים סבורים כי ביכולתם של האזרחים כבודדים להשפיע על רמת השחיתות במדינה, ירידה של 5% מהדוח ב-2010. בכך הציבור בישראל דומה לציבור בעולם.

בנוסף עולה מהסקר כי הישראלים מעריכים חברות מסחריות נקיות משחיתות. 60% מהנשאלים השיבו בחיוב כי ירכשו מוצרים יקרים יותר מחברות מסחריות נקיות משחיתות. מדובר בנתון הגבוה ב-6% מהממוצע העולמי.

בנוגע למאמצי המדינות למנוע שחיתות, 54% מהנשאלים בעולם סבורים כי המאבק בשחיתות אינו יעיל, לעומת 22% החושבים שכן. ישראל נמצאת רחוק מהממוצע העולמי: 71% מהציבור חושב כי מאמצי הממשלה להילחם בשחיתות אינם יעילים, לעומת 11% הסבורים שכן.

עוד עולה כי ממוצע היקפי השוחד בעולם גבוה יותר מזה שבישראל: למעלה מרבע מסך הנשאלים בעולם דיווחו כי שילמו שוחד בשנה האחרונה (27%). הגוף שנמצא כמושחת ביותר בממוצע עולמי הוא המשטרה עם 31% מהנשאלים שדיווחו על מתן שוחד לגוף זה. לאחר מכן דורגה מערכת המשפט עם 24%. רמות השוחד הגבוהות ביותר נמצאו בליבריה ובסיירה ליאון.

ברומטר השחיתות העולמי מתפרסם זו השנה השמינית, והוא נעשה השנה בקרב 107 מדינות ובדק 114 אלף נשאלים. הסקר בוצע בין החודשים ספטמבר 2012-מארס 2013, ובישראל הסקר נערך בקרב 1,004 נשאלים באמצעות ראיון מקוון.

לאור הממצאים אמרה יו"ר ארגון שקיפות העולמי, יוגט לאבל, כי "על הממשלות לקחת ברצינות את קריאת אזרחיהן נגד שחיתות ולהגיב עם שורה של פעולות קונקרטיות, ביניהן הגברת השקיפות. מנהיגות חזקה נדרשת במיוחד ממדינות ה-G20, כאשר 59% מהנשאלים ב-17 מהמדינות החברות בגוש זה ציינו כי הממשלות שלהן אינן עושות מספיק במלחמה בשחיתות".

מנכ"לית עמותת שקיפות בינלאומית ישראל, גליה שגיא, מוסיפה כי "מהדוח עולים ממצאים קשים באשר לאמון הציבור במערכת הפוליטית והציבורית. לפי הדוח הציבור לא מאמין ביכולתו לקבל שירות ראוי מהמגזר הציבורי, ללא שימוש בקשרים אישיים ושוחד. הדרך הטובה ביותר למנוע מקרים כאלה היא שקיפות מלאה של גופי השלטון והפקידות הציבורית.

"אנו קוראים לממשלה לפעול בשקיפות ולפרסם פרוטוקולים של ועדות, ביניהן ועדת השרים לענייני חקיקה. בנוסף אנו קוראים לחברי הכנסת לחשוף את הצהרות ההון שלהם לציבור ולאמץ קוד אתי בכנסת. אנו עומדים בפתחה של מערכת הבחירות לרשויות המקומיות. על הציבור להעמיד את נושא האתיקה על סדר היום ולהצביע רק למועמדים הנקיים משחיתות".

רו"ח ומשפטן שי מדינה מחברת פאהן-קנה ניהול בקרה מציין במאמר מיוחד שכתב בנושא כי "ברמה הגלובלית ריבוי מעשי שחיתות במשק עלולים לגרום לערעור השלטון, פגיעה ביחסים דיפלומטיים בין מדינות, הגדלת אי-השוויון, הצבת חסמים משמעותיים ליזמות ולפריון, אבטלה, פגיעה בצמיחה, ירידה/קיפאון בייצור, הימנעות מהשקעה על-ידי חברות זרות וכו'".

מידת השחיתות בישראל לפי מוסדות

שחיתות

עוד כתבות

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק כי גם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על מנת לפעול

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א