גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ניתוח מיוחד: סאגת "מעריב" - איפה שלמה בן-צבי טעה?

העיתון "מעריב" גוסס כבר שנים ארוכות, ונדמה כי בכל פעם שהוחלפו בו הידיים, הופתעו הבעלים מחדש מהיקף הבעיות ■ מדוע בכל זאת החליט שלמה בן-צבי להיכנס להרפתקה, מתי נדלקה לכולם הנורה האדומה, ומה יעלה בגורל העיתון?

למה שלמה בן-צבי קנה את "מעריב"?

זו אולי השאלה הגדולה ביותר שנשאלת בימים אלה. האם שלמה בן-צבי, כשקנה את "מעריב", התעלם מכל מה שעבר על העיתון בידיו האחרות? מה בכל זאת גרם לו ללכת ולרכוש את העיתון נגד כל הסיכויים?

רבות דובר כבר על האג'נדות של בן-צבי. על היותו איש ששנים נע בעיתונות המגזרית, כמתנחל חובש כיפה, לא צבר, שהיה צריך את חותמת הקונצנזוס, וזו הייתה יכולה להגיע בדמות "מעריב". עיתון בעל מורשת ציונית, שורשית מקומית.

אבל יותר מכך, מדברים היום בסביבתו על ה"חיידק" שיש בו עבור התקשורת. פרט ל"מקור ראשון", בעברו גם ערוץ מורשת, ערוץ תכלת, ערוץ 10 והחינמון הראשון "ישראלי".

בן-צבי נהנה מהתקשורת ורוצה להיות גורם משפיע בה.

בהנהלת "מעריב" אומרים גם בימים אלה כי בן-צבי באמת האמין שבאמצעות התוכנית העסקית המקורית שלו - שאיתה הגיע בראשונה לנוחי דנקנר בבקשה לקנות את העיתון - הוא יכול היה לקנות את "מעריב" ולקיים אותו.

איפה שלמה בן-צבי טעה?

הטעות הגדולה של בן-צבי הייתה שברגע שהתנאים השתנו עם מעבר "מעריב" לנאמנות של עורכי הדין שלמה נס וירון ארבל - רצונו העז לקנות את העיתון לא דעך.

התוכנית העסקית המקורית של בן-צבי הייתה חיבור בין "מקור ראשון" ל"מעריב" ואי-התחייבות כלשהי להפצה ובטח שלא לדפוס.

כשהחבילה כללה גם את הדפוס, בן-צבי היה צריך לסגת ולהבהיר כי זהו תחום שהוא אינו מבין בו. ובכל זאת, בעסקה משולבת עם איש הנדל"ן עמוס מימון, הוא החליט לקחת את הסיכון - וטעה.

ההפצה, בעיה שלא נפתרה במשך חודשים ארוכים, עלתה לבן-צבי למעלה מ-3 מיליון שקל בחודש. על מנת לצמצם הפסדים, ירדה כמות העותקים וההדפסה הלכה והתמעטה. בשוק בתי הדפוס יודעים לספר כי זו טעות קריטית בתחום. על מנת לכסות פעילות של בית דפוס על כל תקורותיו, צריך לשמור על עצימות עבודה גבוהה ככל האפשר.

בתחילה, בהנהלת "מעריב" שקדו על הניסיונות להביא לקוחות חדשים, אבל היעדר הניסיון בניהול בית דפוס נתן את אותותיו. השבוע הבהיר באופן חד-משמעי כי עד סוף החודש הוא סוגר את בית הדפוס, שבינתיים נותרו בו פחות מ-50 עובדים.

איך נדלקה הנורה האדומה?

ב"מעריב" קוראים לזה "בעלי המניות", אבל למעשה מדברים על חותנו של בן-צבי, איל הנדל"ן הבריטי קונרד מוריס. מר מוריס ככל הנראה לא חולק את אותו החיידק כמו חותנו. ההנחיה הייתה ברורה, בעקבות דוח מקינזי שהזמין (נדמה שעיניים מעטות בלבד חזו בדוח הזה): ללא תוכנית הבראה מיידית - "מעריב" ייסגר. ובכך הכוונה כי העיתון יפסיק להיות תחת שליטת "אחוזת הירש" ויחזור לידיו של הנאמן להמשך מכירות.

אז הוחלט לנסח את תוכנית ההבראה ולהציגה לעובדים ולהסתדרות המייצגת אותם. התוכנית כוללת פיטורים (או פרישה מרצון) של עוד 25 עובדים, פרט ל-48 עובדי הדפוס שנותרו, ופרט לכל אותם אנשים שיבקשו לעזוב עם המעבר לירושלים. כמו כן דובר על קיצוץ שכר דיפרנציאלי ועל גמישות ניהולית - כלומר, אי-התחייבות לשמירה על העובדים שיישארו.

מה קורה עכשיו?

החל מהשעה 11:00 אתמול (ה') בבוקר ועד לכתיבת שורות אלה, נמשכים כל הזמן הדיונים בין ההנהלה לבין ההסתדרות. חשוב לציין כי הם מתקיימים באופן שמזכיר כדור שכבר נורה וסביבו מצטיירת מטרה. זאת, לאחר שעופר עיני, יו"ר ההסתדרות, כבר הגיע להבנות עם שלמה בן-צבי. אולם הדיונים, כאמור, נמשכים.

אחרי שכולם צעדו יחד על הגשר בקרליבך לפני כ-8 חודשים, עכשיו החליטו בהסתדרות לחלקו את עובדי "מעריב" למגזרים. זה קורה בעיקר בגלל שעובדי הדפוס מבינים כבר כי זמנם להיפרד הגיע, והעיתונאים - חלקם מקווים עוד להישאר.

בן-צבי מחויב גם להמשיך לשלם את משכורתם של עובדי הדפוס לעוד שנה לערך, ולכן הם אינם ממהרים לחתום איתו על הסכם כלשהו. העיתונאים, שמרגישים תלויים על חוט השערה, לחוצים יותר, והדבר בא לידי ביטוי במשברי האמון בין הוועד לעובדים האחרים.

שלשום (ד') הוכרזה התקדמות משמעותית, לאחר שהעיתונאים ב"מעריב" הצביעו בעד תוכנית ההבראה המשודרגת, שהושגה לאחר הדיונים בין ההנהלה לוועד ולארגון העיתונאים. הוועד לא שינה מהותית את התוכנית, רק הגדיר את הקיצוץ לבעלי משכורות של יותר מ-7,500 אלף שקל והשיג אש"ל.

ההצבעה הסתיימה ברוב דחוק לטובת ההסכם. אבל יש לזכור כי רק 99 עובדים הצביעו מתוך 420 העובדים שיש היום ב"מעריב".

בהנהלת העיתון לא מוכנים לחתום על הסכם כל עוד הוא לא כולל את כל העובדים כולם, מחשש שימצאו את עצמם שוב בבית המשפט.

האם "מעריב" עדיין יכול להיסגר?

בהנהלת "מעריב" אומרים באופן נחוש - אין שום סיכוי שנמשיך לקיים את העיתון ללא הסכם ההבראה. "מאה אחוז", הם אומרים. אבל גם אם יהיו הסכמות עם העובדים, ללא יוצא מן הכלל עד לסוף היום, עדיין אין משמעות הדבר ש"מעריב" לא ייסגר. גם כי לא ברור לצדדים הדנים כמה כסף באמת מקווה בן-צבי לחסוך, וגם משום שנדמה שהמו"ל ואנשיו עדיין מחפשים את הדרך.

"מעריב" כעיתון, ברור גם למנהליו, יודע מה נכון ומה חשוב לגוף מדיה בן-ימינו - פעילות בדיגיטל, סופי שבוע יותר מעיתון יומי - אך על מנת להגיע לשם הדרך עדיין ארוכה, ויש צורך בהמשך השקעה מסיבית.

"עיתונים נסגרים בעולם. זה משהו שקורה ומה שקורה ל'מעריב', קורה ועוד יקרה ברחבי העולם", אומר ל"גלובס" אנליסט בכיר בתחום התקשורת, שחקר את שוק המדיה על אפיקיו.

"מהעולם אנחנו רואים שתחום העיתונות הוא די סטטי. מה שמציל את העיתונות זה רק עולם הדיגיטל. אנחנו רואים שחברות בכלל בעולם המדיה, שלא מצליחות לשלב את הדיגיטל בעולם העסקי, לא שורדות, גם אם הכסף המרכזי עדיין מגיע מהפרינט. מעבר לפן החברתי וחשיבותו, עיתון הוא עדיין גוף כלכלי, וזה גובר על כל חשיבות אחרת, והעיתונים מוצאים את עצמם נסגרים".

איך ייראה "מעריב" אם ימשיך להתקיים?

לפחות בתחילה, אותו הדבר בדיוק. הקורא לא ירגיש זאת, אבל העובדים והמערכת בהחלט כן. העיתון יעזוב את מקומו ההיסטורי ברחוב קרליבך בתל-אביב ויעבור לשבת יחד עם מערכת "מקור ראשון" בירושלים. שם ימשיכו המערכות להתמזג, ועובדים יחידים ימלאו שתי פונקציות בעבור שתי ההוצאות השונות. לא מן הנמנע כי המותגים יתמזגו בסופו של יום ויהפכו למותג אחד.

איש לא מאשר זאת כרגע, אבל גם לא מכחיש. ההערכה היא כי אחרי 25 העובדים שיעזבו, אחרי 135 העובדים שכבר עזבו, יעזבו עוד כמה וכמה.

שתי משימות חשובות קיבל סגן העורך אלעד טנא - טיפוח אתר האינטרנט NRG, וקידום סוף השבוע של העיתון. ככל הנראה שם תהיה ההשקעה המהותית. כש"מעריב" לא יהיה עוד תלוי בהפעלת בית דפוס, יהיה לו קל הרבה יותר להפסיק בהדרגה את המהדורה היומית בעתיד.

כרגע ב"מעריב" רואים את הפוטנציאל החשוב שבהדפסת עיתון למנויים ולציבור הרחב מדי יום, ולכן לא ממהרים לוותר על זה כל-כך בקלות.

ומה יהיה אם "מעריב" ייסגר?

"מעבר לפן התרבותי", אומר אותו אנליסט בכיר שדיברנו איתו, "כשגוף תקשורת ישראלי עם עיתונאים נחשבים ומגוון דעות חשוב ייסגר, לא ייגרם כל זעזוע לעולם העיתונות המקומי מן הפן הכלכלי. לא ייפגעו תקציבי המדיה לעיתונות האחרים בשוק. הצער הוא שאם העיתון לא יופיע בוקר אחד על דוכן העיתונים, לא יקרה דבר לצרכן".

עוד כתבות

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

 

אחרי שבוע על המדף: בכמה נמכרה וילת יוקרה בהוד השרון?

בשכונת הדר בהוד השרון נמכרה וילת יוקרה בשטח בנוי של 280 מ"ר לאחר שעמדה כשבוע בלבד על המדף, תמורת 11 מיליון שקל ● "שוק היוקרה במצב קשה כרגע - הקונים מאוד בררנים כי יש להם היצע גדול" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

איך לשמור על תחושת הפליאה שהרגשנו בטיול בחו''ל / צילום: Shutterstock

איך לשמור על תחושת הפליאה שהרגשנו בטיול בחו"ל

אנו עומדים בקצה מכתש, צופים בשמש זורחת מעל הר, מבקרים ביערות הגשם, צופים בגלים המתנפצים - ומשהו עמוק מתרחש בקרבנו ● ואז אנחנו חוזרים הביתה, לשגרה, והכול מתפוגג ● אבל זה לא חייב להיות ככה ● ארבעה דברים שאפשר לעשות כדי לשמור על הניצוץ

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

דיקלה כהן שיינפלד, ראשת הסגל של נשיא המדינה / צילום: קובי גדעון, לע''מ

מהילדות בבית שמש והלימודים בפנימייה דתית, לפגישות עם הנשיא ביידן

אחרי אחד הנאומים של יצחק הרצוג, אי שם ב־2010, ניגשה אליו דיקלה כהן שיינפלד  וביקשה להתנדב אצלו ● גם היא לא האמינה ששנים אחר כך היא תקבל שיחת טלפון שתהפוך אותה לראשת הסגל של נשיא המדינה:"ברגעים היסטוריים, אני שואלת את עצמי איך הצלחתי להגיע לזה. בפעם הראשונה שלי בבית הלבן, הייתי צריכה לסגור פה פעור"

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?