גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קמעונאים: "מן הסתם, לא ניתן למגה את הקונים במתנה"

ברשתות המתחרות לא נשארו אדישים לתוכנית שהציג מנכ"ל מגה מוטי קרן, שאמורה להעלות את הרשת על דרך המלך ולהעבירה לרווחיות תפעולית של 5%-6% ■ במקביל, מתנהל מו"מ ראשוני עם קרן מתמחה זרה לכניסה לשותפות במגה

אם קבוצת אלון תצליח לממש את תוכניותה לגבי רשת השיווק מגה, הרי שהתוכנית האסטרטגית שהציג מנכ"ל הרשת, מוטי קרן, בסוף השבוע האחרון, תהיה רק הפרומו למה שעתיד לעבור על הרשת.

קבוצת אלון מנהלת בימים אלה מגעים ראשוניים עם שתי קרנות השקעה זרות לכניסה לשותפות ברשת מגה. מדובר בשתי קרנות מתמחות, שעוצמתן מצויה במשאבים הניהוליים ובידע שהם מביאות אתן.

מקורב לקבוצת אלון מאשר ל"גלובס" כי הקבוצה נמצאת בשלבים מאוד מוקדמים של משא-ומתן עם שתי קרנות זרות.

לדבריו, "יש היום טרנד של כניסה של קרנות מתמחות גדולות מאוד דווקא מאירופה, אבל גם מארה"ב, שם יש ממש התמחות בעניין הזה. הקרנות מחפשות תעשיות של רשתות מסחר, ענפי בנייה וכדומה. הן נכנסות עם התמחות, ידע, ניהול ואופק הרבה יותר רחב ויותר ארוך. יש חדשנות עצומה בריטייל בעולם, ויש תחרות להרחיב את השוק. זה כבר לא רק השוק של וולמארט וקרפור, אלא שוק חדש ושיטות חדשות".

לדברי אותו גורם, למגה יש יתרון על רשתות השיווק המתחרות בשל הפריסה הרחבה שיש לה בתוך הערים. "בפיזור אורבני עצום, מה שקובע זה כמות נקודות המכירה הקיימות שיש להן את הריכוז ברובעים. אנשים רוצים לעשות קניות אצלם ברובע. זה קיים בשיקגו, בניו-יורק ובתל-אביב, ולמגה יש את כמות החנויות המרוכזת היום ברובעים של מדינת ישראל.

"הם רואים פוטנציאל עצום בעובדה שיש 3 רשתות של ריטייל - מגה, אלונית ו-am:pm, שיחד יוצרות עוצמה עם מאות נקודות מכירה, מרביתן נקודות מכירה אורבניות, וזה יכול להיות בהחלט מוקד להתחדשות. יש גם תחושה שבארץ, למרות הכול, הכלכלה תצמח, ואנשים אופטימיים לגבי מה שיקרה בארץ".

לדברי אותו גורם, הסלנג של אותן קרנות הוא ש"לא מוכרים אווזים בתור ברווזים", והן דוגלות ב"אמת במסחר", קרי - חשיפה, שקיפות, הצגת המוצר בצורה מוחשית וכדומה. "זה הדור החדש של הקונים שרוצה לדעת בדיוק מה שהוא קונה, שלא ימכרו לו חלב מהול".

בהתייחס לשאלת הניהול אומר אותו גורם כי אפשר להסתכל על דוגמת הכניסה של אייפקס לתנובה. לדבריו, "המערכת הניהולית המקצועית של תנובה נשארה כפי שהייתה, אבל הקונספט, האסטרטגיה והניהול הריכוזי עברו לאייפקס".

אם המשא-ומתן יבשיל לידי הסכם, השאלה היא לאחר כמה זמן תבקש אותה קרן לממש את השקעתה. בסביבת קבוצת אלון אומרים כי אין הכרח שקרן תבקש לממש ההשקעה בטווח של כמה שנים. "אייפקס נשארה בתנובה ונכנסה לפסגות. הקרנות מעוניינות בהכנסות, וברגע שיש דיבידנדים, אז מה שיניב יותר - יותר טוב".

נציין כי מגה סיימה את הרבעון הראשון השנה עם רווח תפעולי שלילי, ועל פניו נראה שמכאן הרשת יכולה רק לצמוח.

היערכות למלחמת מחירים חדשה

התוכנית שהציגה מגה היא פרי עבודת מטה שביצע מנכ"ל מגה קמעונאות, מוטי קרן, מאז כניסתו לתפקיד, בשיתוף חברות ייעוץ שונות.

המשימה הראשונה של מגה - וכך היא מוגדרת גם על-ידי הרשת - היא הגדלת בסיסי הלקוחות הנאמנים של הרשת, שתוביל להגדלת נתח השוק ולשיפור ברווחיות.

מגה מצהירה כי בכוונתה לתת "פתרון מלא לאתגר תחרות המחירים בכל הפורמטים ואזורי התחרות בארץ". במסגרת זו, וכפי הנראה תוך כדי מחיקת המותג מגה בול, תשיק מגה רשת הבי-דיסקאונט חדשה, שתתמודד בגזרת המחיר מול הרשתות הפרטיות ובעיקר מול רמי לוי. במגה אומרים כי המבנה הארגוני של הרשת יותאם כדי להקל עליה את התחרות.

בפועל מכריזה מגה כי היא הולכת לקרבות מחיר בלא מעט אזורים בארץ. מגה מציינת כי אחד האתגרים שלה הוא להתמודד עם "תפיסת מחיר גבוהה" של הרשת, והיא תצטרך להוכיח זאת במעשים ולא במילים.

יש להניח כי מגה תבחר לנהל את קרבות המחיר בערים משמעותיות, שבהן היקף ההוצאה על מזון גדול במיוחד, וההשפעה שעשויה להיות בקרבות על תדמית הרשת - גדולה.

מגה תחדד תחרות בערים כמו פתח-תקווה וראשון-לציון, אך יהיה לה קושי לחדד את התחרות בתל-אביב רבתי, בשל הפגיעה ברשת המרכולים am:pm השייכת גם היא לקבוצת אלון.

בהתייחס לכך אמר אתמול (א') ל"גלובס" רמי לוי, בעל השליטה ברשת רמי לוי שיווק השקמה, כי "עד עכשיו מגה בול לא הייתה דיסקאונט? אני מאחל להם בהצלחה. כמו שאמרתי 35 שנה - נדאג בכל מקום שהצרכן יקבל את הסל הזול ביותר".

ברשתות השיווק המתחרות כבר נערכים להגברת התחרות. "אהלן וברוך בואו של קרן למועדון. הוא לבד?", שואל אייל רביד, מנכ"ל ומבעלי השליטה ברשת ויקטורי. לדבריו, "אני מכבד מאוד את מוטי קרן ומעריך אותו, הוא בחור מקסים, אבל מן הסתם לא ניתן לו את הקונים במתנה".

גם בקרב רשתות אחרות מעריכים כי השוק ילך לקרבות מחיר חדשות. לדברי קמעונאי, "מלחמת מחירים תייצר לרשת מגה מחזור ותייצר אצל הספקים רצון להשקיע במגה, כי יהיה להם אינטרס במכירות. אבל למגה לא יהיה קל. השוק כולו מדבר היום באותה שפה. הוא יוריד מחירים, וכולם ימשיכו להוריד. תתחיל ספירלת מחירים. הלקוח ייהנה בטווח הנראה לעין, אבל אחר-כך יצטרכו לראות מי משלם את המחיר".

היעד - רווח תפעולי של 5%-6%

התוכנית שהציג קרן מקיפה וכוללת טיפול בכל ההיבטים של הרשת. כעת הוא יצטרך להוכיח שהוא יכול להוציא את התוכנית מהכוח אל הפועל.

לדברי קרן, "מדובר בתהליך ארוך-טווח, אשר מתחיל בבניית בסיס ותשתית איתנים, ואנו מעריכים כי עד סוף שנת 2014 יסתיימו המהלכים המרכזיים. התוכנית מבוססת על לקחי העבר, היתרון התחרותי שלנו וההזדמנויות בשוק, תוך בחינת מודלים מהרשתות הקמעונאיות המובילות בעולם והתאמתם למאפייני הצרכן הישראלי".

קרן הציב לו למטרה את "סגירת הפער בשיעור הרווח התפעולי למול הממוצע בשוק הקמעונאי עד סוף 2014". במילים אחרות, המטרה היא שמגה תציג בשנה הבאה רווח תפעולי של כ-3%. היעד להמשך הוא שיעור רווחיות תפעולית הדומה לרשתות בעולם קרי, 5%-6%.

הצגת היעדים באה בזמן שרווחי רשתות השיווק הולכים ונשחקים על רקע תחרות הולכת וגוברת. בטווח הקצר, מגה תהנה מהטבת ספקים בתנאי המסחר בשל הסבת הסניפים הצפויה, והדבר יסייע לה בהכרח להתחרות בחודשים הקרובים.

קרן, כך נראה, מצפה שאחרי תקופת התחרות הקשה והשלמת מהלכי התייעלות נוספים, מגה תצעד לעבר רווחיות משופרת בשל ערכים מוספים שהיא תעניק לצרכנים.

כך או כך, תוכניתו של קרן להמשיך את תהליך סגירת הסניפים ההפסדיים ולהקטין את שטחי המסחר, עשויה לסייע לו בשיפור הביצועים לפחות בטווח הקצר. התוכנית היא לצמצם 10% משטחי המסחר - כ-50 אלף מ"ר - באופן שיביא לחיסכון של כ-50 מיליון שקל בשנה, כתוצאה מחסכון בדמי שכירות והוצאות נלוות. היעד - בהחלט בר-ביצוע.

חיסכון של 4% בשרשרת האספקה

אחד הסעיפים בתוכנית נוגע להתייעלות בשרשרת האספקה, כשהמטרה היא לעבור להפצה עצמית של 75% מהפעילות בתוך 3 שנים. לשם כך, מגה תקים מרכז לוגיסטי (מרלו"ג) חדש ומתקדם בקיבוץ אייל, שיתווסף למרלו"גים הקיימים בבאר-טוביה וראשון-לציון.

במקביל, החברה תשלים את המעבר לסדרנות עצמית בכל הסניפים עד לסוף השנה הנוכחית.

במגה מתכננים לחזק את הסינרגיה מול העסקים השונים של קבוצת אלון, וזאת באמצעות מועדון הלקוחות YOU. לקבוצת אלון יש מגוון של עסקים (תחנות דלק, ורדינון-נעמן, סלולר ועוד), הממחישים את הפוטנציאל שעשוי להיות למועדון הלקוחות.

חלק מהסינרגיה, יש לציין, כבר קיימת. השאלה היא עד כמה תוכל רשת מגה למנף אותה קדימה, באופן שיחזק משמעותית את מועדון הלקוחות ויגדיל את הנאמנות לרשת.

למגה יש יתרון ברור של פריסה, אבל היא סובלת מתדמית בעייתית. למרות התוכנית המפורטת, נראה כי המשימה הראשונה של קרן היא לטפל בתדמית הרשת בעיני הצרכן, שכן בראש ובראשונה קרן צריך שהלקוחות ינהרו כדי לעמוד ביעדים שהציב, לרבות היעד של הגדלת נתח השוק מדי שנה.

יתרון נוסף של קרן הוא בכך שהרשת במצב כל-כך רעוע, שמכאן הרבה יותר קל לעלות.

נתח שוק

מבנה ההחזקות

פעילות המזון של קבוצת אלון

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20