גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ג'קי מצא: "במבט לאחור, צריך היה להגביל את הטבות המס"

מצא, שניהל את רשות המסים ב-2006: "בהחלט יכול להיות שבמצב הנוכחי צריך להעלות את שיעורי המס המוטלים על החברות הגדולות במשק"

"בהחלט יכול להיות כי במצב הנוכחי שבו המשק בגירעון, צריך להעלות את שיעורי המס המוטלים על החברות הגדולות במשק מכוח חוק עידוד השקעות הון ולתקן אותם. הדבר כבר החל להיעשות בתקציב המדינה. עם זאת, צריך להיזהר מאוד שלא ללכת לקיצוניות ו'לא לשפוך את התינוק עם המים'" - כך אמר אתמול (ד') ל"גלובס" רו"ח יהודה נסרדישי, מי שעמד בראש רשות המסים בשנים 2007-2011, בתגובה לנתונים שפרסמו האוצר ורשות המסים על הטבות המס העצומות שניתנו לחברות הציבוריות, ובראשן טבע, באותן שנים. זאת, בעקבות עתירת "גלובס" לחשיפת המידע.

מהנתונים עולה כי בשנים 2006-2011 קיבלה ענקית התרופות הישראלית טבע ממדינת ישראל הטבות מס בהיקף של כ-11.8 מיליארד שקל, שהם כ-70% מסך ההטבות בגובה כ-16.8 מיליארד שקל, שקיבלו החברות הציבוריות הגדולות באותן שנים.

עוד עלה כי צ'ק פוינט קיבלה בשנים אלה הטבות מס בהיקף כולל של כ-1.65 מיליארד שקל; כיל קיבלה הטבות מס בהיקף כ-2.2 מיליארד שקל; אלביט מערכות קיבלה הטבות מס בהיקף של כ-404.7 מיליון שקל; בזן קיבלה הטבה חד-פעמית של 140 מיליון שקל ב-2006; וחברת רפאל קיבלה בשנים 2010-2011 הטבות מס בהיקף של כ-144.7 מיליון שקל.

"לבחון את מכלול המס"

נסרדישי מברך על כוונת האוצר לבחון מחדש את סוגיית הטבות המס, והוא אף רומז כי אם שר האוצר, יאיר לפיד, יקים גוף מקצועי לבחינת הסוגייה, הוא לא יתנגד לקחת בו חלק.

"בעיניי, התהליך הכי נכון שצריך לקרות עכשיו הוא שקבוצת אנשי מקצוע תשב על המדוכה ותבדוק את נושא הטבות המס. אם תהיה אליי פנייה להשתתף בגוף הזה, אני אשקול את הנושא. חשוב לזכור כי האישורים לחברות ניתנו כהתחייבות חוזית, והגוף שיוקם יצטרך לבחון האם אפשר להפסיק אישורים שניתנו כהתחייבות חוזית".

- הטבות המס ניתנו ברובם המוחלט בתקופה שבה אתה עמדת בראש רשות המסים. האם במבט לאחור, אתה מבין את הביקורת הציבורית שגורסת כי מדובר בהטבות מוגזמות ומפלות שניתנות דווקא לתאגידים החזקים ביותר, בעוד שהעסקים הקטנים והבינוניים נאנקים תחת מחנק אשראי ולשלם מס מלא?

"במצב הכלכלי ששרר כאן בשנים האחרונות, המסלול של חלוקת ההטבות הללו לפי חוק עידוד השקעות הון היה מסלול טוב. כשבוחנים את הסוגייה, אסור לשכוח שהחברות הללו מעסיקות באופן ישיר או עקיף רבבות עובדים. אולי לא נגבה מהם כל מס החברות הישיר, אך צריך לזכור ולבדוק גם כמה המס שניכו מהעובדים - את מכלול המס.

"אי-אפשר להסתכל על זווית אחת בלבד, וגם ועדה שתקום תצטרך לבחון את מכלול המס. החברות שקיבלו את הטבות המס, קיבלו אותן על-פי חוק".

חיסיון על החברות הפרטיות

- שופטת המחוזי בתל-אביב, ד"ר מיכל אגמון-גונן, קבעה כי האוצר ורשות המסים צריכים לפרסם גם את זהות החברות הפרטיות שקיבלו את הטבות המס הגבוהות ביותר מכוח חוק עידוד השקעות הון בשנים 2006-2012, אך באוצר וברשות החליטו לערער על החלטתה לבית המשפט העליון. ממה הם כל-כך חוששים?

"אני חושב שרשות המסים חייבת הייתה לערער על כך, וכי אסור להסיר את החיסיון על הטבות המס לחברות הפרטיות. אם רשות המסים תחשוף את המידע לעיתון, מכובד ככל שיהיה, היא לא תקבל בעתיד את המידע מהחברות ולא תוכל להשתמש בו. המידע הזה הוא כלי העבודה של הרשות.

"לרשות המסים יש מידעים בכמות משמעותית בכל התחומים, כולל הכנסות והוצאות, ולא לשווא חיסיון מאוד חזק ומשמעותי על המידע הזה. חשיפת המידע על ההטבות שקיבלו החברות הפרטיות תגרום נזק גדול לרשות המסים בפעילותה היומיומית. מידע על הטבת מס של חברה מלמד על ההכנסה שלה והמחזורים והסודות המקצועיים של החברה. לכן, אסור לחשוף אותו, ובתי המשפט קיימו על הנושאים הללו דיונים רבים.

"חשיפת המידע על החברות הציבוריות היא דבר שונה, כי מדובר בחברות שקופות שכל רבעון מוציאות דוח, יש להן דירקטוריון ודוחות, שהם חייבים להוציא וכדומה'".

- שופטת מחוזית מכובדת נתנה פסק דין ארוך, מנומק ומקיף, שקובע כי זכות הציבור לדעת צריכה לגבור גם במקרה של החברות הפרטיות על האינטרסים שביסוד הטלת החיסיון על המידע.

"חלילה לי, כאזרח וכמנהל רשות המסים לשעבר, מלבקר את החלטות בתי המשפט. אבל יש במדינה זכות ערעור, ויש את הזכות לשכנע שלא ראוי ולא רצוי שרשות המסים תחשוף את המידע הזה, שמגיע רק אליה ושהיא שומרת עליו ומגינה עליו במנגנוני ההגנה הכי טובים".

מצא: היקף מופרז

רו"ח ג'קי מצא, שניהל את רשות המסים ב-2006, השנה הראשונה שלגביה מתייחסים הנתונים בדבר הטבות המס שפורסמו שלשום (ג'), סבור כי היקף הטבות המס לחברות הגדולות היה מופרז.

לדבריו, "המסקנה שלי מהתמונה שעולה כעת היא שבחשיבה לאחור צריך היה להגביל את היקף הטבות המס שניתנות לחברות בתקרות. בעיניי, פסק הדין של אגמון-גונן יצר יותר שקיפות בהיקף הטבות המס ופורש מידע ועובדות שלא היו במודעות היומיומית של מקבלי ההחלטות באוצר, ברשות המסים ובתמ"ת.

"חשוב לי לומר שהתפיסה והמטרות של חוק עידוד השקעות הן נכונות, וצריך להמשיך איתן, אבל עוגת ההטבות צריכה להיות מחולקת באופן יותר שוויוני בין החברות. צריך להביא לפריסה יותר רחבה שלהן.

"אני חושב שמוסר-ההשכל העיקרי בסיפור הזה הוא שכמו שסופרים מענקים שניתנים, צריך למדוד גם את הטבות המס. שקל ששילמת שווה לשקל שלא גבית".

"למדוד ולספור את היקף ההטבות"

- אתה מגן על העיקרון שעומד בבסיס החוק, לעודד השקעות הון ויוזמה כלכלית, באופן שבו תינתן עדיפות לחדשנות ולפעילות באזורי פיתוח. איך זה מסתדר עם העובדה ש-4 חברות, ובראשן טבע, מקבלות את כל 70% ההטבות?

"אולי הופתענו לטובה מכך שהיו מספר חברות, כמו טבע וצ'ק פוינט, שעשו פלאים, הגיעו לרווחים אדירים, והנגזרת מזה היא שההטבות שקיבלו הגיעו גם הן להיקף אדיר גם כן. לכן אני סבור כי החקיקה הייתה נכונה, אבל מה שחסר בה זה הגבלות של ההטבות. צריך ליצור נוסחאות קצת יותר מורכבות, שייצרו עידוד מתאים לחברה המתאימה ולא עידוד אינסופי, כפי שניתן בעבר.

"מה שלא קורה היום הוא חישוב של היקף ההטבות מדי שנה והתייחסות אליהן כאל חלק מהתקציב. זה לא קורה כי הטבות המס, להבדיל ממענקים, לא נמדדות כחלק מהתקציב בצורה שוטפת.

"מרגע שהמירו בתחילת שנות ה-90 את המענקים בהטבות המס, הפסיקו למדוד ולספור את היקף ההטבות. כשמדובר היה במענקים שהוצאו מהכיס, ידעו לספור, אבל כאשר מדובר באי-קבלת כסף, הסכומים בדרך של הקלות מס לא היו מחושבים מספיק".

- איך אתה מתייחס למקרה של טבע, שנהנית לאורך השנים מהטבות מס בשיעורים בלתי נתפסים כמעט.

"התמונה הפשטנית לנגד עינינו אומרת שטבע צריכה להפסיק ליהנות מהטבות. אבל צריך לזכור שטבע היא מסוג החברות שבאמת יכולה להמיר את הפעילות שלה בישראל בפעילות אחרת בעולם, והתמורות שמקבלים מטבע בארץ גם הן לא נמדדות (כפי שהטבות המס לא נמדדו).

"לצד הטבלה המדברת על ההטבות שקיבלה טבע, אין את הטבלה שמראה כיצד ההטבות הללו הביאו לצמיחה, לחיזוק הכלכלה ולפריפריה. עם זאת, אני בטוח שבהנהלת טבע שומעים את הקולות, ואיני חושב שהם יתנגדו לחשיבה מחודשת לגבי היקף ההטבות ויצירת תוקף שהוא מתאים ורלוונטי לתקופה הנוכחית.

"אם הייתי יושב בהנהלת טבע, הייתי חושב איך אני מביא לכך שמותירים את ההטבות, אבל בצורה יותר פרופורציונלית. בסוף, התוצאה של כל החשיבה המחודשת צריכה להותיר חברות כמו טבע בישראל".

לא רק טבע

עוד כתבות

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות בבורסה; אלארום מזנקת ב-20%, נובה ב-4%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.2% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● המניות הדואליות חוזרות עם פער חיובי ● טסלה פיספסה את התחזיות אך המניה זינקה במסחר המאוחר, תאיץ השקת דגמים מוזלים ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות" ● היום ומחר המסחר יינעל ב-14:30

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים