גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עו"ד רובין מזהיר מפגיעה בהטבות המס: "טבע תעבור לחו"ל"

עו"ד פנחס רובין, המייצג את צ'ק פוינט, מזהיר כי שלילת הטבות המס תבריח משקיעים מהארץ: "הם יראו בכך מעשה תועבה ובגידה" ■ "אני רוצה לקחת תאגידי ענק ולהחזיר אותם לישראל. אני קורא לזה פרויקט 'ושבו בנים לגבולם'"

זה לא שעו"ד פנחס רובין, ראש משרד גורניצקי ואחד ממומחי המס הגדולים בזירת עריכת הדין והתאגידים הגדולים, מתנגד להעלאת מס לחברות הנהנות כיום מהטבות מס מפליגות במסגרת החוק לעידוד השקעות הון. חשוב לו לציין כי למרות המשנה הסדורה שהוא מבקש לפרוס, המסקנה מדבריו איננה שהוא מתנגד להעלאת מס.

"אני בהחלט בעד - בעד! - העלאת המס", הוא אומר, "אבל רק עד לאותו שיעור שלא יבריח משקיעים קיימים או חדשים, ושחלילה לא יהיה מס רטרואקטיבי".

נדמה שכמקובל בעולם המשפט, כל אחד ממרכיביו של המשפט הזה מצריך ניתוח ופרשנות בנפרד. זו לא עמדה פשוטה שמציג רובין, והוא מבקש את תשומת-לבכם כדי שיוכל להסבירה.

תקציר הפרקים הקודמים: שופטת בית המשפט לעניינים מינהליים בתל-אביב, ד"ר מיכל אגמון-גונן, קיבלה בשבוע שעבר את עתירת "גלובס" לקבל מרשות המסים, בהתאם לחוק חופש המידע, את רשימת החברות שקיבלו את הטבות המס הגדולות ביותר בשנים 2006-2012, בהתאם לחוק עידוד השקעות הון.

המידע נחשף בחלקו השבוע בהתאם לפסק הדין, ועל חלקו האחר - הנוגע להיקף הטבות המס הגדולות שקיבלו חברות פרטיות - קיבלה המדינה עיכוב ביצוע, במסגרת הליכי בקשת רשות ערעור שהגישה לבית המשפט העליון.

חשיפת הטבות המס לתאגידים הגדולים, שחלקן שילמו 0% מס במסגרת ה"מסלול האסטרטגי" שכבר בוטל, ובהן טבע ואינטל, עוררה סערה ציבורית ודיונים במשרד האוצר, בדבר האפשרות לבטל את יתרת התקופה שבהן זכאיות אותן חברות להטבות המס המפליגות.

"אני מצר על פסק הדין של בית המשפט המחוזי", אומר ל"גלובס" רובין, שטיפל בסוגיית הטבות המס עבור חברת צ'ק פוינט. עם זאת, הוא מדגיש כי הוא מציג את תפיסת עולמו המקצועית העצמאית, ולא מדבר כמי שמייצג תאגידי-עתק.

לדבריו, "פסק הדין שיבר את הסעיפים הסטטוטוריים המפורשים של הסודיות המוקנית לדיוני מס הכנסה, ואנחנו עוסקים במלאכת המס לאורך שנים. ראינו בסעיפי הסודיות את קודש-הקודשים של דיני המס, והקפדנו בכך בכל ערעורי המס שנערכים בדלתיים סגורות. והנה טפח בית המשפט המחוזי על פנינו, ועירער את מה שחשבנו שנכון וצודק, או לפחות קבוע בחוק".

- אתה מביע תרעומת על כך ששינו לכם את הכללים. אבל גם בהנחה שכך, מה ההצדקה האמיתית לחסות תחת סודיות את אותו נתח מדיני המס, שעוסק בהטבות המפליגות שניתנות במסגרת חוק עידוד השקעות הון?

"הנישה הזאת היא נישה מנישות המס, וקשורה בטבורו של המס, כיוון שמס כולל גם הטבות מס. לכן, אני לא רואה איך ההתמודדות האינטלקטואלית הזו, שיכולה הייתה לעשות שכל אילו הכנסת הייתה יושבת על המדוכה, יכולה להתחולל בין כותלי בית המשפט, למרות סעיפי חוק ברורים הפוכים.

"אינני שולל את האפשרות שמחשבה חדשה בעולם תכרסם או תהפוך על פיהם את סעיפי הסודיות, אבל כל עוד הסעיפים הללו קיימים וחקוקים, קשה לי להשלים עם התוצאה הזו, למרות הרעננות המחשבתית והליברליות שנסוכה על פני פסק דין.

"אני אומר את זה לא חלילה בזלזול אלא בהערכה, אבל ההערכה הזו מהולה בגישה ספקנית ביחס לאפשרות של בית המשפט להתמודד עם הוראות חוק מפורשות. אבל אי-אפשר לסיים את האמירה הביקורתית שלי, בלי לברך את 'גלובס' על ההישג המרשים".

- אתה נשמע לי מודאג מהגישה הליברלית המנשבת מפסק הדין.

"לא, אני מכבד אותה. אני מבין שהקונוטציה יכולה הייתה להיות שלילית".

- לא נוח לך שהפרשה הזו מציבה אותך בעמדת השמרן.

"הוצאת לי את המילים מהפה. הביקורת שלי משקפת שמרנות משפטית שלי. זה נכון, אלא אם כן המחוקק יחכוך שוב בדעתו אם לשנות את מוסד הסודיות אם לאו; והוא בהחלט יכול לעשות את זה. לעשות את זה בחקיקה שיפוטית - קצת קשה לי, ויכול להיות שקשה לי מבחינה סובייקטיבית כי גירסא דינקותא כנראה מאפילה על מחשבות ליברליות חדשניות שלי, לאחר הרבה שנות ניסיון בתחום. חיינו לפי מתכונת ודפוסים מסוימים שאותם כיבדנו, ופתאום הם נטרפים".

- יכול להיות שאתה מעדיף ששינויים כאלה בדין ייעשו בכנסת ולא בבית המשפט, כי במסגרת הדיון בעתירה המינהלית החברות עצמן לא היו צד, בעוד שבכנסת יש לכם כוח לוביסטי לא מבוטל.

"זה לא הטעם שבגללו אני אומר את הדברים. אני לא מדבר מתוך פוזיציה ולא כעמדה אסטרטגית אלא כעמדה מקצועית שמרנית, לא כעמדה שמייצגת צד זה או אחר. הסדר ראשוני, מקום עיגונו הוא בחקיקת הכנסת, תוך שמיעת ציבור רחב ותוך ליבון היבטים שונים של הסוגייה. זה לא בלתי אפשרי, בוודאי לא בליברליות היתרה שאנחנו הולכים ומסגלים לעיקרון חופש המידע".

חרדה כפולה ומכופלת

מלבד התרעומת שמעורר פסק הדין אצל רובין, הוא בעיקר חושש מההשלכות הפופוליסטיות, לדבריו, שמעוררת חשיפת המידע על הטבות המס שקיבלו תאגידי הענק.

"תוצאות פסק הדין מלבות אש", מאבחן רובין. "ליבוי האש הזו בהוויה הישראלית הנוכחית, שאיננה מרנינה כלפי מצליחנים למיניהם, לא מוסיפה להם בריאות, כיוון שחורשים על גבם וחושפים את מה שהם עשו כדבר שעלול להצטייר תקשורתית כמשהו בלתי לגיטימי, בעוד שהם לבטח פעלו בדלת אמות חוק.

"לא זו בלבד שהם פעלו בחוק, אלא שהחוק הזמין אותם לנהוג כפי שנהגו, אמר להם 'בואו בשערינו וראו כמה טוב יהיה לכם לאורך תקופת ההטבות'. והנה הופכים עליהם את הקערה, ולפחות שופכים עליהם מים קרים, גם אם עדיין לא משנים את החוקים. זה לא מלבב".

- בוא ננסה להפריד בין השיח על המהות, שיכול להיות לפעמים מתלהם ודורסני, לבין המהות. והמהות היא שאותן הטבות מס מפליגות, שנהנית מהם השכבה העליונה ביותר במרקם החברתי, גם אם ניתנו בחוק - עשויות לעורר תרעומת מוצדקת לחלוטין, בוודאי בסודיות שבה ניתנו.

"כמוני, כמוך. גם אני חרד לבור התקציבי ושותף לצורך במילוי הבור, גם בדרך של העלאת מסים. זהו כנראה צו השעה וכורח בל יגונה להעלות מסים, אבל עלינו לתת לעצמנו דין וחשבון על ההשלכות שעלולות להיות לטווח הארוך משינוי הקונספט של עידודי אותן חברות להשקיע בישראל.

"הברירה עלולה להיות בין החלטה לחיות חיי שעה לבין החלטה לחיות חיי נצח מבחינת כלכלה טובה בישראל. חיי השעה זו גביית מסים מיידיים, ויש צורך במילוי הבור; אבל יש גם שיקול אחר - אני מצוי בעניינים ובשיקולים של חברות ענק בינלאומיות, ואני חייב לומר שאני חרד לתגובתן, ואם ישונה חוק באופן רטרואקטיבי, החרדה כפולה ומכופלת".

- השינוי הנשקל כעת איננו לחייב את החברות הללו לשלם מס בעבור שנים קודמות, אלא ליטול מהן את יתרת תקופת ההטבה שניתנה להן, כל אחת והמסלול שלה, חלקן יהיו זכאיות למס בשיעור 0% עד תום העשור.

"חשוב להבין שהרטרואקטיביות שאליה אני מתייחס איננה רק גביית מס בגין העבר השחון מבחינת מס - זוהי בוודאי גבייה רטרואקטיבית בוטה - אבל יש גם רטרואקטיבית מתונה יותר שמהווה התערבות, והיא שלילת יתרת תקופת הפטור.

"מסלול ההטבות הוא ביחידות של כמה שנים, והוא מהווה מעין הבטחה סטטוטורית שמס הכנסה לא ישנה את הכללים בפרק הזמן המוטב. הערך הסטטוטורי של ההבטחה הזו מעוגן ומשוריין בסעיף היציבות בחוק עידוד השקעות הון.

"לא בכדי הוסף סעיף כזה לחוק העידוד, כי מדובר בקבוצת משקיעים שפותו או עודדו להשקיע רק על סמך אותן הטבות שמעניקים להן בגדרו של החוק, ולא יכול להיות שיטרפו להם את הקלפים באמצע הדרך".

אש בשדה קוצים

רובין מבקש להכניס אותנו אל תוך חדרי הישיבות של התאגידים הבינלאומיים, והחברות הזוכות לקבל הטבות מס מפליגות בישראל; לא רק כדי להבין את שיקוליה של המדינה בהחלטתה להעניק את ההטבות, אלא את שיקוליהן של החברות הללו, בעת שהן עורכות מעין מכרז פרטי בין מדינות העולם, שבסופו הן מחליטות היכן להקים את המפעל הבא שלהן.

"למשקיעים האלה יש את הקודים הפנימיים שלהם. גם אם לפי דיני המדינה לא יראו בשינוי החקיקה הזה התערבות רטרואקטיבית בלתי חוקתית, מבחינה כלכלית כל אחד מהמשקיעים הללו יראה בכך מעשה תועבה, שמשנה לחלוטין את האטמוספירה של עידוד ההשקעות בישראל.

"הרי רוצים לנסוך במשקיעים הללו תחושה שישראל היא סביבה ידידותית, לא רק למשקיעים חדשים, אלא גם לאלה הקיימים. הם עלולים לשנות את טעמם, וסהדי במרומים שאני כבר חש בזה בקצה לשוני כשאני יושב עם גופים כאלה, למגינת-לבי הגדולה. מתחילות לעלות מחשבות על כך שמא הם צריכים לבחור מקומות קצת יותר נוחים וידידותיים מבחינה פיננסית ופיסקלית, כי ממילא אין הערכה לגופים הללו, שמפריחים את הכלכלה הישראלית".

- מה מסכת השיקולים העומדים בפניהם?

"התאגידים הגדולים רואים את עצמם בראש ובראשונה - מעבר לציונות שמפעמת אצל כל מי שהוא ישראלי במקורו - כמי שאמורים לדאוג להשאת תשואה מרבית לחברה ולרווחת בעלי מניותיהם, שלא כולם בהכרח ישראלים. הם עורכים לעצמם טבלאות מפורטות של השוואה בין-מדינתית. אנחנו נוהגים לנקד את המדינות השונות שמהוות פוטנציאל, כשאנחנו מנסים להסתכל על כל כנפות הגלובוס ולראות איפה אנחנו יכולים למקם את המפעל או למקד את הפעילות.

"הפרמטרים שנמצאים באותן טבלאות מפורטות הם, בין היתר, שפת הדיבור, הריחוק הגיאוגרפי ממטה החברה, נוחיות המגורים של העובדים, הרמה התרבותית של המדינה, היציבות הכלכלית והביטחונית, האקלים, המציאות הפיסקלית, מידת הזגזוגים והשינויים הקיימת בחקיקה הפיסקלית, האם עולם המשפט של אותה מדינה הוא משפט נאור או משפט מוכר, האם בתי המשפט הם אמינים, האם ראיית החשבון היא ראויה, האם זו מדינה חפה משחיתויות והלבנת הון.

"אחד מהפרמטרים החשובים הוא היציבות הפיסקלית והידידותיות הנורמטיבית כלפי משקיעים. ואני חושש - ואני אומר זאת בלב כבד - שאנחנו עלולים להיות במצב שסכימת הטבלאות תהיה לרעתנו".

להיזהר בכבודו של הגביר

- אנחנו לא מנצחים?

"לא. אנחנו יודעים שאנחנו לא מנצחים, יש הרי תחרות גלובלית על אותן חברות, כולם חפצים ביקרן, כי יקרן מוסיף טוב למדינה. אני לא אומר שאני משתרכים בסוף הטבלה, אבל אני רוצה שנהיה בראש הטבלה, של מדינה טובה ואקלים מצוין וכלכלה יציבה. אני רוצה שנהיה בראש הפירמידה, עם שיעורי מס גבוהים. אבל אם שיעורי המס יהיו גבוהים, לא נהיה בראש הפירמידה. לא רק שלא נהיה פיתוי לאלה שלא ירצו לבוא, אלא שחלילה תתחיל תופעה הפוכה, שהיא כבר קיימת.

"העולם היום יותר מנוכר ויותר קר, השיקולים המשפטיים של השורה התחתונה במאזן מקבלים משקל גדול יותר מהשיקולים הציוניים. קשה מאוד להביא פירמות גדולות למדינת ישראל. ברגע שקנית את המוניטין של חברה והבאת אותה, אם אתה מתחיל לדחוק את רגליה החוצה, זה עלול לפשוט כאש בשדה קוצים. טבלאות האקסל יכריעו את הכף, ואז אני לא יודע אנה אנו באים. שלילת הטבות רטרואקטיבית תיחשב לבגידה באמנה הלא כתובה בין תאגיד מפותה למדינה מפתה".

כאב הלב של רובין ניכר. כמעט ניתן לומר - כאב לב אישי, רגשי, מעבר לתסכול המקצועי. הנה סיבה אפשרית לכך: "אני שוקד בשנה האחרונה על מהלכים הפוכים למה שהיה קיים בעשורים האחרונים, שכל החברות הישראליות המצליחות שמו את פעמיהן לניכר. הרבה חברות היי-טק מצאו מקלטי מס נוחים יותר. אני רוצה לקחת תאגידי ענק, של מיליארדים ולא של מאות מיליונים, ולהחזיר אותן לישראל. אני קורא לזה 'פרויקט ושבו בנים לגבולם'.

"יש לי הצלחה לא מבוטלת בתאגידים גדולים, שיש להם אוריינטציה ישראלית ובוחנים באהדה, ובעידודי, את חזרתם לישראל. איך הם מתחילים לחשוב בכיוונים האלה? בזכות אותם חוקי עידוד שעומדים בתחרות, גם אם חלקית, מול מדינות הניכר. השינויים שיהיו בחוקי המס, יביאו לשיקול מחודש - ולא מלבב - של אלה ששוקלים לחזור ארצה".

- אז אתה בעצם מטיף להימנעות מהעלאת שיעורי המס על התאגידים הגדולים. זו לא רק שאלה של שלילה רטרואקטיבית.

"אינני אומר שלא צריך לשנות או להעלות את המסים, נהפוך הוא - זאת המדינה של כולנו, ואנחנו צריכים למלא את הבור. אני רק אומר שאנחנו מצווים במשנה זהירות, כי צריך לדעת מה הסכנות האורבות, שבעוד 5 או 10 שנים נתגרד בפדחת ונגיד, זו הייתה טעות, נתפסנו לפאניקה, היה לנו בור וחשבנו על חיי השעה ולא על צרכים ארוכי-טווח, והנה נשרכים תורים ארוכים של מחוסרי עבודה, וראו מה קרה לחברת טבע, גאוות המולדת, שתימצא במדינות אחרות ולא אצלנו. יש סכנה כזו".

- בסופו של דבר אתה משמיע נרטיב שאיננו זר לנו, שאומר - היזהרו בכבודו של הגביר, שמא הגביר יחליט לפרוש מאיתנו.

"שמעתי את השאלה הזו בנימה יותר בוטה, יותר מקנטרת ומתריסה, שאומרת, אל תהלכו עלינו אימים; אתם ששייכים לספירות אחרות, לא מכירים את החיים, לא יודעים כמה אנחנו הציבור הרחב, נאנקים, ולא מסוגלים לעכל את האפשרות שיש מי שישלמו כל-כך מעט מסים בישראל. אני מכיר את התחושה הזו ושותף לה, אבל אינני שותף לאלה שאומרים לי 'אל תהלך אימים', כי אני מהלך אימים גם על עצמי.

"אני אומר לך שאני חושש שבלי אותם גבירים, אותם יזמים, בעלי הון, משקיעים מפריחי שממה - היינו נראים אחרת מבחינה כלכלית. בלעדיהם אנחנו עוד עלולים להיראות אחרת מבחינה כלכלית, אם לא יהיה מי שיחליף אותם. האם אנחנו צריכים אילי הון בישראל, יזמים נועזים, משקיעים? התשובה היא: כן. אנחנו זקוקים להם מאוד".

עוד כתבות

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו