גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הרפורמה שאושרה היום לא תביא להורדת מחירי הדירות"

כך טוען אהוד המאירי, יו"ר קבוצת שמאות המקרקעין, בתגובה לאישור רפורמת הפרגולות ע"י הממשלה ■ המטה לתכנון אחראי: "בשביל לבנות פרגולה לא צריך לשנות את מדיניות התכנון של מדינת ישראל"

הממשלה אישרה היום (א') את רפורמת הפרגולות שהציג שר הפנים גדעון סער. כזכור, מדובר בגרסה מקוצצת של רפורמת המרפסות הגדולה עליה הכריז ראש הממשלה, בנימין נתניהו כבר לפני למעלה משלוש שנים.

לאור אישור הרפורמה שעוסקת בין היתר במתן סמכויות נוספות לרשויות המקומיות, הקצבת פרקי זמן קבועים לדיון בתוכניות על ידי הוועדות והקמת מכוני רישויי פרטיים, מביעים פעילים בענף הנדל"ן סקפטיות גדולה האם אכן מדובר בהישג משמעותי שיקל על הענף או שמא בעוד תוכנית גדולה ללא בשורה של ממש. באותו הזמן, לצד המברכים, מתנגדי הרפורמה טוענים שמדובר בטעות חמורה.

כך,המטה לתכנון אחראי, הכולל 30 ארגוני סביבה וחברה תקף את הממשלה וציין כי "בשביל לבנות פרגולה לא צריך לשנות את מדיניות התכנון של מדינת ישראל". לדברי פעילי המטה, "את התוצאות המזיקות של הרפורמה הזאת נשלם כולנו וגם הדורות הבאים, שיישארו ללא קרקעות וללא שטחים פתוחים תוך פגיעה בבריאות הציבור". אנשי המטה הוסיפו כי בכוונתם להמשיך ולהאבק באישור הרפורמה בכנסת ובנוסף קוראים הארגונים לחייב דיור בהישג יד וכן תמהיל של גדלי דירות בכל תכניות מתאר.

אהוד המאירי, יו"ר קבוצת שמאות המקרקעין אהוד המאירי ושות' אמר היום: "הרפורמה שאושרה היום לא תביא להורדת מחירי הדירות בארץ. נכון שהיא תקל על אזרחים המעוניינים לבנות וילה או לסגור מרפסת, וככל הנראה הבירוקרטיה תפחת, אולם הבעיה האמיתית היא המחסור בקרקעות לבנייה בהיקפים גדולים וסגירת מרפסת או הוספת פרגולה אינם פקטור בהורדת מחירים. מדובר בהקלה שולית ביותר שלא פותרת את בעיית הכמויות הגדולות. גם היום בחוק התכנון והבנייה קיימת הגדרה של פרקי זמן ומועדים לאישורי תכניות, ואף אחד לא עומד בהם. השאלה היא אם עכשיו יהיו סנקציות נגד הוועדות שלא עומדות בלוחות הזמנים".

עו"ד צבי שוב מומחה בדיני תכנון ובנייה מציין כי הפתרון לבירוקרטיה בוועדות התכנון טמון בייעול הוועדות ובאכיפת החוק. לדבריו, גם אם התיקונים המוצעים ברפורמה נראים טוב, ללא אכיפה לא נראה שיפור. "יש להטיל סנקציות על ועדה שלא עומדת בזמנים הקבועים בחוק. כמו שיש היום ביקורת ופיקוח על התנהלות שופטים כך צריך להיות מנגנון ביקורת ופיקוח על גופי התכנון השונים כולל סנקציות מצד אחד ותמריצים מצד שני לוועדה שמצליחה לעמוד בזמנים הקבועים בחוק. לדוגמא, יש לבחון חבות נזיקין על ועדות שלא עומדות בזמנים וקביעת פיצויים לבעלי קרקעות או יזמים שנפגעים כתוצאה מעיכוב ההליכים". שוב מוסיף שכבר היום חוק התכנון והבנייה הקיים קובע מועדים לאישור תוכניות אולם מרבית הועדות לא עומדות בהן.

"כל מהלך שיזרז הליכי קבלת היתרי בנייה הוא מבורך אבל הצלחת כל רפורמה תלויה באופן היישום ובמקרה הזה מהלך רדיקאלי של הפרדת סמכויות מוחלטת בין הוועדה המקומית למחוזית לא נראה נכון ולא ישים לבצוע", כך לדברי שמאית המקרקעין והמשפטנית נחמה בוגין שהוסיפה כי "לצד זירוז קבלת ההיתרים הייתה המדינה צריכה לדאוג במסגרת הרפורמה גם לנושא הטיפול בשינויי ייעוד קרקעות ובשינוי החלטות המנהל לגבי מדיניותו בכל הנוגע לתמורה הכספית לבעלי הקרקע בעת שינוי ייעוד. במקום זה הרפורמה נוגעת בנושא זניח ולא רלוונטי כמו פטור מהיתרי בנייה בבניית פרגולה. האם זה מה שיציל אותנו? הנה שוב הזדמנות שהוחמצה".

עו"ד עפר טויסטר בעל משרד עו"ד המתמחה בדיני התכנון והבנייה: "יש פה פריצת דרך של הקמת מכוני בקרה פרטיים שיבדקו את הצדדים הטכניים של היתרי הבנייה. הדבר דומה למכוני הרישוי למכוני הרכב שהופרטו ופועלים בהצלחה רבה. אבל לצד היתרון, יש לציין כי חוק הוא מכשיר בידי מי שמבצע את הוראותיו. אם במסגרת ההתייעלות, ועדות תכנון לא יתוגברו בכוח אדם מתאים הרי שאיני צופה שינוי דרמטי. כמו כן, צריך להזהר מתופעה שמתגברת לאחרונה בחלק מהועדות שכאשר טיפול בבקשה לא עומד בלו"ז הרי שהיא מוחזרת למבקש מסיבות שלעיתים נראות טכניות וזאת כדי למנוע טענות של אי עמידה בלוחות זמנים. צריך לזכור שהמטרה בסוף היום צריכה לייעל את הליכי התכנון והבנייה ולא את הסטטיסטיקה של ועדות התכנון".

אדריכל גיל שנהב, ממשרד כנען שנהב אדריכלים סבור שהגדלת הסמכויות לועדות היא מבורכת אבל במקביל חשוב לדאוג גם לכל תחום ההתחדשות העירונית, נושא שלא מטופל ברפורמה: "אני מברך ברכה גדולה על הגדלת סמכויות הועדה המקומית. עם זאת, במידה והשינוי העיקרי ברפורמה יסתיים רק בהרחבת הסמכויות, יש חשש גדול שנפסיד הזדמנות פז לטפל בהיקף רחב בנושא ההתחדשות העירונית. ישנם לא מעט ראשי ערים, שהם העומדים בראש הועדות המקומיות, שהצהירו כי אין להם אינטרס לקדם פרויקטים של התחדשות עירונית בעירם. מדבריהם עולה כי הם רואים בתוכניות אלה דרך להוסיף תושבים אך לגרוע מקופת העירייה. לכן, במקביל לרפורמה חייבת לבוא גם מדיניות ארצית המחייבת ומגדירה לכל עיר את היקף ההתחדשות העירונית שעליה לעבור בכל שנה".

פורום ה-15 הביע תמיכה באישור הרפורמה ונציגיו הדגישו כי יש לייעד תקציב שיאפשר העצמה של הידע והיכולות המקצועיות של ועדות מקומיות לתכנון ובנייה, על מנת שיוכלו להפעיל את הסמכויות החדשות שיועברו אליהן באופן המיטבי.

לדברי ורד צרפתי, סמנכ"לית בחברת צרפתי שמעון "כל רפורמה שתפחית את הבירוקרטיה היא מבורכת, אך מעבר לכך צריך לבדוק האם הממשלה תקצה את המשאבים ליישום הרפורמה. כיום לוקח לאשר פרויקט בוועדה המחוזית חמש שנים בגלל שאין מספיק כוח אדם בוועדות. האם הממשלה תתקצב את הרפורמה ותוסיף לוועדות כוח אדם? בנוסף, על פי התרשמותי הממשלה לא הגבילה את לוחות הזמנים לגורמים נוספים שאחראים על מתן אישורים כמו כיבוי אש, הג"א ופקיד היערות שגם הם מתלוננים על מחסור בכוח אדם".

עוד כתבות

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

הנשיא טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

טראמפ: "ייתכן ותהיה עסקת חטופים עד שבוע הבא"

גורם ישראלי אישר כי ישראל קיבלה את המסמך ופרטיו נלמדים, לפי הדיווחים, חמאס העביר תשובה שכוללת "בקשה לתיקונים קלים" • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" • 50 חטופים - 638 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית