גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"כל הרשתות אכלו אותה - באר-שבע לא מסוגלת למשוך קונים"

חודשיים אחרי פתיחת גרנד קניון באר-שבע, מתברר כי כוח הקנייה בעיר לא גדל, והעוגה התחלקה מחדש על יותר מרכזי מסחר ■ מנכ"ל עופר השקעות המחזיקה בגרנד באר-שבע: "המכה שנחתה על הקניונים האחרים בעיר רק תלך ותגבר"

מה קורה בעיר באר-שבע? חודשיים אחרי פתיחת הגרנד קניון, מתברר כי הקניון החדש פגע אמנם בכל המרכזים המסחריים בעיר הדרומית, אך בזמן שהעסקים החדשים בעיר נהנים ממכירות גבוהות בגרנד, חלק אחר של הרשתות רושמות ביצועים נמוכים יחסית לממוצע הפדיון שנרשם באותה תקופה בקניונים האזוריים.

נתוני חברת ריס עבור "גלובס" חושפים כי בחודשים יוני-יולי השנה (1.6.13-27.7.13) עמד פדיון חנויות האופנה וההנעלה של הרשתות החברות במערכת ריס על 35 שקל למ"ר ליום בלבד בגרנד קניון, זאת לעומת פדיון ארצי ממוצע בקניונים של 62 שקל.

בנוסף, למרות צניחה של 25.7% במכירות החנויות בקניון הנגב של עזריאלי, הפדיון למ"ר שם היה גבוה מהגרנד קניון ב-45.7% ועמד על 51 שקל למ"ר ליום. חשוב להדגיש את מגבלת נתוני מערכת ריס, שאינה מודדת את כל הרשתות.

לדברי מנכ"ל רשת אופנה גדולה, "כל הרשתות בבאר-שבע אכלו אותה. אותו כוח קנייה התחלק עכשיו לעוד מרכז גדול. לא נוסף שקל אחד. הרשתות פתחו עוד חנות בעיר ונשארו פחות או יותר עם אותם מחזורים. באר-שבע לא מסוגלת למשוך אליה עוד קונים. מישהו ייסע מתל-אביב לבאר-שבע? מאיפה? עם מסוקים?".

"הקהל מתנסה"

אוכלוסיית באר-שבע מונה 208 אלף תושבים, שאליהם יש להוסיף עוד כ-30 אלף סטודנטים. בנוסף לגרנד ולקניון הנגב, בעיר פועלים גם 4 פאוור-סנטרים - ביג, One פלאזה, השדרה השביעית ו-B7, ולצדם יש עוד כמה מרכזים מסחריים שכונתיים. בחשבון פשוט, שטחי המסחר בעיר הגיעו לרוויה והם משקפים כ-1 מ"ר מסחרי לכל תושב.

לפי ריס, כל הפאוור-סנטרים בעיר רשמו ירידה דו-ספרתית בפדיונות האופנה בעקבות פתיחת הגרנד. ואולם למרות הירידה, הביצועים One פלאזה וביג באר-שבע לא רחוקים מהביצועים של הקניון החדש (הגרנד) ועומדים על פדיון של 34 שקל למ"ר, לעומת 35 שקל בגרנד.

בשדרה השביעית ירד פדיון רשתות ריס ב-40.3% ל-18 שקל למ"ר בלבד, כמחצית מהפדיון הארצי הממוצע בפאוור-סנטרים.

לדברי הנהלת השדרה השביעית, בהסתכלות על פדיונות כלל העסקים בשדרה השביעית בחודש יוני, הירידה הסתכמה ב-15% בלבד. לדבריהם, "הנתונים הללו תואמים את התחזיות שלנו ואת מפת התחרות. נתוני ריס רחוקים מלהיות מדויקים והתייחסות אליהם מטעה את הקוראים".

לדברי אבי לוי, מנכ"ל עופר השקעות המחזיקה בגרנד באר-שבע באמצעות מליסרון, "פדיון העסקים בגרנד באר-שבע בחודש יוני עמד על 55 מיליון שקל לפני מע"מ. הקניון עוד לא אמר את המילה האחרונה. התפוסה היום היא כ-70% ותגיע לקראת סוף השנה ל-92% לפי חוזים חתומים. כל מי שפוקד את הקניון לא חוזר למקום אחר. עסקים רבים עוד לא פתחו, ובהם פוראבר 21, לגעת באוכל ועוד. השמועה לא הגיעה לכולם. אנחנו מאוד מרוצים מהטרנד. המכה הקשה שנחתה על הקניונים האחרים תלך לדעתי ותגבר. קניון הנגב יהיה הנפגע העיקרי. השדרה השביעית כבר מתה".

בהתייחס לנתונים אומר ל"גלובס" בכיר בקבוצת עזריאלי: "איננו מופתעים מהנתונים. הערכות שהיו בידינו הצביעו על ירידה חדה יותר בחודשים הראשונים, כך שברור שקניון הנגב הוא קניון חזק עם קהל מבוסס. אני מאמין שכמו במקרים אחרים שראינו במשך השנים, הקהל מתנסה ובסופו של דבר יחזור הביתה, לבית חזק ומבוסס".

לדבריו, פדיונות כלל העסקים בקניון הנגב ירדו ב-21%.

קניבליזציה לחלק מהרשתות

בקבוצת מליסרון, אך גם שחקנים אחרים בענף, מסכימים כי העסקים שפתחו בגרנד באר-שבע את הסניף הראשון שלהם בעיר, עושים חיל. הדוגמה הבולטת ביותר היא רשת H&M, שזוכה לפדיונות גבוהים.

לעומת זאת, רשתות שפתחו בגרנד סניף שלישי בעיר, לא הצליחו להגדיל את סך המכירות משמעותית, ובפועל הן מפעילות יותר חנויות על אותם מחזורי מכירות.

עדות לקניבליזציה מספק ניתוח שערך שלומי ינאי, מנכ"ל חברת ריס. לדבריו, בשבועיים הראשונים של יולי, 50% מכלל פדיונות רשתות ריס (אופנה וחנויות כלליות) בגרנד באר-שבע הגיעו מקניון הנגב, 20% הגיעו מ-One פלאזה, 15% הגיעו מהשדרה השביעית, ו-12% הגיעו מביג באר-שבע.

בחלק מהרשתות אומרים כי בשל גודלו של הגרנד קניון, העסקים הגדולים הם הנהנים העיקריים. לדברי צביקה שווימר, מנכ"ל רשת דלתא, "גם בקניון מדהים, כמה צרכן יכול להסתובב? שעתיים וחצי? הוא נכנס ל-H&M וזארה, ונגמר לו הזמן. אין קניון יפה יותר וגדול יותר מהגרנד באר-שבע, אבל עדיין זו באר-שבע, ועדיין, כשבאים לקנות, מן הסתם המותגים הגדולים הם אלה שמושכים את הקהל".

בלא מעט רשתות אופנה אומרים שהם לא התלבטו אם לפתוח חנות בגרנד קניון, למרות שידעו שתהיה להם קניבליזציה. "כשאתה עומד מול קניון חדש שנותן חוויה קמעונאית אחרת, אתה לא יכול להישאר בצד, כי תיפגע אם לא תיכנס. קחו לדוגמה את נתניה. לא נכנסנו לעיר ימים? נכנסנו", אומר מנכ"ל רשת אופנה.

לדברי מנכ"ל רשת אחרת, "בכל מקרה הגרנד קניון היה פוגע, בין אם היינו פותחים חנות ובין אם לאו. לא היו לי ציפיות יותר מדי גדולות לפדיון בגרנד".

מנגד, רשת קרביץ בחרה שלא להיכנס לגרנד קניון ולהישאר בקניון הנגב. לדברי מנכ"ל הרשת, מנשה זילכה, "יש ירידה בלקוחות, אבל אין ירידה בפדיון. כל לקוח מגיע בשביל לקנות, ואנחנו יותר ממוקדים בהם. בגרנד קניון אין חנות בענף שלנו".

"עזריאלי לא התכונן"

למרות הנתונים, מרבית הרשתות מביעות חוסר שביעות-רצון מביצועי קניון הנגב ומותחות ביקורת חריפה על קבוצת עזריאלי. "עזריאלי לא התכונן בכלל לפתיחה. הוא לא עשה שום דבר רציני. הוא לא שיפץ את הקניון 25 שנה, וזה לא נראה טוב. אפילו שפתחו קניון ענק עם חניה חינם, הוא ממשיך לגבות תשלום על חניה. הוא חושב שהוא חי בחיים אחרים, והוא בסוף ישלם על זה", אומר מנכ"ל אחת מרשתות האופנה.

לדברי מנכ"ל אחר, "הפדיון למ"ר הוא לא העניין, כי בגרנד יש שטחים הרבה יותר גדולים לכל חנות, ושכר הדירה הרבה יותר נמוך מאשר קניון הנגב, כך שבאופן יחסי האפקטיביות בגרנד הרבה יותר גדולה. שכר הדירה בקניון הנגב לא ריאלי לחלוטין, ולכן רשתות היו מוכנות באופן טבעי לקחת שטחים הרבה יותר גדולים בגרנד, לפתוח חנויות יפיפיות שימשכו אנשים. כשפותחים חנויות יותר גדולות, באופן טבעי המכירות למ"ר יותר נמוכות. השטח שלנו בגרנד הוא כמעט פי שניים מהשטח שלנו בקניון הנגב.

"בטווח הקצר, רשת שהייתה גם בקניון הנגב וגם באחד הפאוור-סנטרים - נפגעה. בטווח הארוך ללא ספק צריכה להיות התאמת מחירים של שכר דירה, בייחוד בקניון הנגב. בפאוור-סנטר שכר דירה מאוד נמוך, ולכן אפשר לספוג את הפגיעה הזו. בקניון הנגב שכר הדירה יקר, ועכשיו, בעקבות המצב החדש, הוא הופך להיות קטלני לחלק מהסוחרים. באופן טבעי, או שהם ייצאו במהלך החוזה או בסופו, או שיתאימו להם את שכר הדירה. אני חושב שצריך להוריד את שכר דירה בקניון הנגב בכ-30%".

צביקה לוינסון, מנכ"ל רשת דפנה לוינסון, אומר כי הרשת חוותה ירידה של 20% בקניון הנגב וירידה נמוכה יותר בשדרה השביעית. "בקניון הנגב יצטרכו להמציא את הקניון מחדש. הם יצטרכו להשקיע בקניון, בסוחרים ולהוריד את שכר הדירה לרמה של הגרנד. בקניון הנגב אני משלם 50% יותר מהגרנד. אם לא יתנו לי את מה שאני רוצה, אני אעזוב כשייגמר לי החוזה. אין לי כוונה להחזיק בבאר-שבע 3 חנויות".

רשתות נוספות אומרות כי בכוונתן לצמצם חנויות בהתאם לחוזים. לדברי מנכ"ל אחת הרשתות, "נסגור כל חנות לא רווחית. בפאוור-סנטר שבו הייתי מאוד רווחי אני אהיה קצת פחות רווחי. קניון הנגב לא ידע לבדל את עצמו. ציפינו להתנהגות אחרת של עזריאלי".

לדברי אחר, "לא תהיה לי התלבטות אם לסגור את אחת הנקודות. בבאר-שבע יהיו עוד שטחים מסחריים. מתוכננים לפחות עוד שני אזורים משמעותיים בטווח של 3 שנים".

מנכ"ל רנואר, סרג' דרעי, שמפעילה בבאר-שבע 6 חנויות של רנואר ו-Twentyforseven, אומר כי "מי שציפה שייפתח באותה עיר עוד נקודת מכירה, וזה יגדל נומינלית ללא פגיעה - טועה. הכנסות שלנו בבאר-שבע גדלו, אבל כמובן שלא ביחס ישיר. זה לא שהגדלנו המכירות ב-35%.

"אם חנות לא תהיה רווחית - היא תצטרך להיסגר. שיעורי הרווח בחנויות הישנות ירדו משמעותית. אנחנו לא באנו לעשות עסקה למחר בבוקר. הדברים ייבחנו בעוד שנה. אני מאמין שאם שיעורי הרווח נפגעו, הם יתוקנו מחדש בעזרת הורדת השכירות באותם אזורים".

* אליעזר פישמן, הבעלים של ONE, הוא בעל השליטה ב"גלובס".

שיעור השינוי בפדיון

עוד כתבות

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים