גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בארזים נפל אבסורד

איך זה שהרעה במצב הפירמה גורמת לה לרשום דווקא הכנסות מימון, כמה רע מצבה של ארזים וכמה זה תרם להכנסותיה ברבעון הראשון

חברת ארזים אגח 2 בקושי חיה: החובות השוטפים שלה לבנקים מסתכמים בכ-670 מיליון שקל; החוב האג"ח מסתכם ב-240 מיליון שקל; הגירעון בהון החוזר מסתכם ב-720 מיליון שקל, ובהונה העצמי הגירעון עולה על 200 מיליון שקל.

החברה שהייתה פעם מהחלוצות הישראליות בשוק הנדל"ן הבריטי, עלתה כמעט מכלום לשווי של מאות רבות של מיליונים, ואז עשתה חזרה את כל למטה - מה שנבנה במשך יותר מ-10 שנים, נמחק בשנים בודדות. המחיקות הללו מיוחסות למינוף הגבוה, אבל אל תאשימו אותו - הוא גם זה שהיה אחראי להקפיץ את החברה בתקופה הטובה.

המינוף, בשפה פשוטה, הוא חוב/הלוואה שהחברה לוקחת, ודרכו היא בעצם מגדילה את משאביה הכספיים; היא כבר לא פועלת רק במגבלות ההון העצמי שלה, אלא משתמשת גם בחובות הפיננסיים (בהון הזר). כמו כולם, ארזים השתמשה בשני מרכיבים של הון זר - חובות מהבנקים וחובות לציבור (איגרות חוב שהונפקו). בהינתן הגירעון, ברור שלא כל בעלי החוב יקבלו חזרה את חובם; זה תלוי ברמת הבטוחה/שיעבוד שיש על נכסים כנגד החובות; זה תלוי בהיקף הנכסים הלא משועבד מול החובות הלא משועבדים, ובפרמטרים נוספים.

מה שברור הוא שהסדר חוב מתבקש, ואכן החברה ומחזיקי האג"ח מתדיינים על הסדר כבר כמה שנים טובות, כשבדרך יש התקדמות, נסיגה, התקדמות, שוב נסיגה, וחוזר חלילה. בינתיים אין הסדר חוב מוסכם וסופי, והחברה איכשהו מתגלגלת מרבעון לרבעון, כשהמספרים במאזן כאמור מבטאים קשיים אדירים.

עם זאת, כשמסתכלים על דוח הרווח והפסד של החברה עולה לכאורה תמונה אחרת: בשנת 2012 היא הרוויחה תפעולית 82.6 מיליון שקל, ובשורה התחתונה הרוויחה 24.6 מיליון שקל; ברבעון הראשון של 2013 הסתכם הרווח התפעולי ב-14 מיליון שקל, והרווח בשורה התחתונה ב-16.5 מיליון שקל. איך זה יכול להיות? איך חברה עם גירעון בהון וערימה של חובות מצליחה להרוויח?

האם ההכנסות שלה מנדל"ן מניב עולות על ההוצאות התפעוליות והוצאות המימון? לא ממש. אמנם, על פי הדוחות החשבונאיים זה כך, אבל רק למראית עין. פשוט, כל פעם מחדש יש איזה עניין חשבונאי או עסקי, איזה הליך משפטי חד-פעמי שמציל את דוח הרווח והפסד.

נפלאות שיטת העלות המופחתת

בשנת 2012 נהנתה החברה מהכנסות אחרות בסך של 40 מיליון שקל, אשר אלמלא הן היא הייתה עוברת להפסד. ההכנסות האחרות האלו מסווגות כחלק מההוצאות התפעוליות, למרות שהן לא ממש תפעוליות - הן לא חלק מליבת העסקים, שכוללת את ההכנסות וההוצאות שמשיקות להליך יצירת ההכנסה. ובכל זאת, בחשבונאות מציגים את הסעיפים האלו כחלק מההוצאות התפעוליות, ומעוותים את השורה התפעולית. בחשבונאות הקודמת (התקינה הישראלית), רק אזכיר, ההכנסות וההוצאות האחרות היו מתחת לרווח התפעולי, כלומר הן לא השפיעו על השורה הזאת, ובצדק רב.

ההכנסות האחרות בארזים בשנת 2012 מורכבות משני סוגים - רווח ממימוש נדל"ן להשקעה והכנסות בגין תביעות משפטיות. ארזים היא מהחברות היחידות שמציגות את הנכסים להשקעה בשיטת העלות המופחתת, ולא לפי השווי ההוגן. המשמעות היא שאם יש ירידת ערך, היא נדרשת להציג את ההפסדים, אבל אם יש עליית ערך בנכסים אלו - היא לא רושמת אותה, אלא אם מדובר במימוש של הנכסים, ואז הרווח מתגלגל לספרים. זה מה שקרה בשנה שעברה, והחברה הכירה ברווח (במסגרת הכנסות אחרות) של כ-27 מיליון שקל.

מעבר לכך, רשמה ארזים הכנסות אחרות של 13 מיליון שקל בגין תביעות משפטיות. מדובר בעניין שהחל עוד ב-2011; כונס נכסים של פרויקט בעיר בון שבגרמניה הגיש תביעה נגד חברה נכדה של ארזים, להסרת שעבוד על קרקע הרשום לטובת ארזים. גם עיריית בון הגישה תביעה דומה. במהלך 2012 אושר הסכם פשרה, לפיו ארזים תסיר שעבוד כנגד תשלום של 3 מיליון אירו שתקבל מכונס הנכסים. בהמשך השנה התקבל סכום הפשרה - שהוא ההכנסה המשפטית תחת הכנסות אחרות ב-2012.

וזה לא נגמר כאמור ב-2012. ברבעון הראשון של 2013, במקביל לאימוץ של תקן חשבונאי חדש (IFRS 13), רשמה החברה הכנסות מימון של 12 מיליון שקל, שהיו המרכיב הדומיננטי ברווח שלה ברבעון - 16.5 מיליון שקל. התקן הזה מתייחס למדידת שווי הוגן של נכסים והתחייבויות, כשהוא מגדיר שווי הוגן כמחיר שהיה מתקבל במכירת נכס, או משולם בהעברת התחייבות, בעסקה רגילה בין פעילים/שחקנים בשוק.

החזר ההתחייבויות בספק - הן יקטנו

ואיך זה משפיע על דוחות ארזים? ובכן, לארזים יש התחייבות פיננסית שנובעת מעסקאות החלפת ריבית (Swap). מדובר במכשיר פיננסי/נגזר שיש לו ערך כלכלי בשוק, אבל זה תלוי גם במצבה של החברה עצמה. למעשה, ככל שהחברה במצב גרוע יותר, הסיכוי שהיא תוכל לעמוד בהתחייבות הזו קטן, משמע שהערך של ההתחייבות קטן; וההיפך - ככל שהחברה במצב טוב יותר, כך הסיכוי שההתחייבות הזו תשולם עולה, ולכן נשמר ערכה של ההתחייבות.

ארזים, עם הגירעון בהון החוזר ובהון העצמי, עם התדיינות על הסדרי חוב - היא חברה עם סיכון אשראי לא קטן, כזו שלא יכולה לעמוד בכל התחייבויותיה. לכן ערך ההתחייבות בגין הנגזר הזה, במקביל לאימוץ לראשונה של התקינה, אמור לבטא את סיכון החברה ולהירשם בהתאמה בסכום נמוך יותר. וזה בדיוק מה שקרה ברבעון הראשון.

החברה מסבירה בביאורים לדוחותיה שערך ההתחייבות הותאם בגלל ההשלכות הנובעות מהתאמות בגין סיכון האשראי של החברה עצמה, כשסעיף מכשירים פיננסיים נגזרים הסתכם ב-30 מיליון שקל לעומת 46 מיליון שקל בסוף השנה שעברה. "הקיטון בתקופה המדווחת נבע בעיקר מיישום לראשונה של תקן IFRS13 (והסתכם ב-12 מיליון שקל), בהתאם לחוות דעת של מעריך שווי חיצוני", נכתב בביאור.

זה מסביר את התוצאות הנאות לרבעון הראשון, אבל יש כאן כמובן אבסורד: חברות במצב קשה, או שמצבן מתדרדר, מציגות בגלל הגישה הזו רווחים; החובות שלהן כבר בספק, אז הן מתמחרות את הסיכון של עצמן, שמתבטא בחוב נמוך יותר, וחוב נמוך יותר משמעו הכנסות מימון ורווח.

הפסדים

עוד כתבות

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

רימוני הלם ומעצרים: המשטרה פינתה את המפגינים באוניברסיטת קולומביה

לבקשת ההנהלה, שוטרים פינו את ההיכל שבו התבצרו המפגינים ואת המאהל שהוקם על המדשאה • כ-100 מהמפגינים נעצרו בעימותים והמשטרה השתמשה ברימוני הלם כדי לפזר את המוחים • ההנהלה ביקשה מהמשטרה להישאר בקמפוס בשבועיים הקרובים

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: Shutterstock

מעלים מחירים: מפת ההתייקרויות המלאה

מהחלב המפוקח ועד הדלק: חג הפסח הסתיים, ושורת עליות מחירים צפויה להיכנס לתוקף החל מהיום ● אלה מצטרפות למספר גלי התייקרויות שפקדו את המשק בחודשים האחרונים ● גלובס מציג את המוצרים והשירותים שהתייקרו עד כה ב־2024, כשהסוף עוד לא נראה באופק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

טל–אור כהן מונטמאיור, מנכ''לית CyberWell / צילום: הגר בדר

גילויי האנטישמיות ברשתות החברתיות זינקו מאז המתקפה האיראנית

דוח חדש של ארגון CyberWell, שנלחם באנטישמיות ברשת, מצביע על כך ששיעור ההסרה של תוכן שטנה בערבית נמוך לעומת אנגלית ● המנכ"לית: "האכיפה חייבת להיות יותר אפקטיבית"

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

איורים: גיל ג'יבלי

הכירו את המנכ"ל שהרוויח השנה 50 מיליון דולר, במזומן

שמונה מנכ"לים ישראלים בחברות הנסחרות בוול סטריט קיבלו אשתקד תגמול של מעל 10 מיליון דולר ולעתים הרבה יותר ● מי המנכ"ל שקיבל כ־50 מיליון דולר במזומן, מדוע אחר העדיף לקבל הכול במניות, ולמה עלות העסקתו של אמנון שעשוע במובילאיי נחתכה דרמטית?

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

הפגנה פרו פלסטינית באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, השבוע / צילום: ap, Cliff Owen

איסור על שיח אנטישמי: בארה"ב מנסים לעצור את הכאוס באוניברסיטאות העילית

הצעת חוק חדשה נגד אנטישמיות תובא להצבעה השבוע בבית הנבחרים האמריקאי ● היא עשויה להפוך את הקריאות בהפגנות הפרו-פלסטיניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב לעבירות פליליות ● איך יגנו על הסטודנטים היהודים, והאם ביקורת על ישראל תיחשב אנטישמית?

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

סקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

סופרמרקט. ''המאבקים קורים מאחורי הקלעים'' / צילום: Shutterstock

האם שתיקת קמעונאיות המזון סוללת את הדרך להמשך העלאות מחירים?

החל מהשבוע יועלו המחירים של עשרות מוצרי מזון וטואלטיקה - חוליה נוספת בשרשרת העלאות מחירים בצל המלחמה ● בניגוד לעבר, לא צפויים כיפופי ידיים גלויים בין הרשתות הגדולות לספקים ● בכירה בענף: "אף אחד לא רוצה לריב עכשיו, כשלא יודעים מה יתפתח"

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס