גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"החברה מפסידה כשאנשים יוצאים לפנסיה בגיל 62-67"

פסק הדין שחייב את אוניברסיטת בר אילן להחזיר לעבודה עובדת שהגיעה לגיל פרישה העלה לדיון את סוגיית העבודה אחרי גיל הפנסיה ■ המומחית לחקר הזקנה, פרופ' שרה כרמל: "אם דוחים את גיל הפרישה, תורמים להארכת החיים" ■ מדריך ומחשבון פרישה

האם בהגיעכם לגיל הפנסיה תרצו לפרוש מהעבודה או דווקא להמשיך לעבוד? נראה כי שאלה זו הופכת לרלוונטית בישראל יותר ויותר בשנים האחרונות, עם הדרישה לבחון העלאה נוספת של גיל הפרישה, העומד כרגע על 67 לגברים ו-62 לנשים.

מסקר שעשתה חברת גיאוקרטוגרפיה עבור קבוצת יעל מתברר כי אין הבדל משמעותי בין שיעור האנשים שירצו להמשיך לעבוד אחרי גיל הפרישה, לבין אלו שירצו לפרוש. מהסקר, שכלל 429 משיבים, עולה כי 38.1% חושבים שירצו להמשיך לעבוד אחרי גיל הפרישה לפנסיה, לעומת 32.6% שחושבים שירצו לפרוש. עוד עולה מהסקר כי בקרב הגברים הרצון לעבוד רב יותר - 40.8% מהגברים העריכו כי ירצו להמשיך לעבוד, לעומת 35.2% מהנשים. כמו כן עולה מהסקר, כי הרצון להמשיך לעבוד אחרי גיל הפנסיה חזק יותר בקרב קבוצת הגיל של בני 35-54 - 39.4% מהם אמרו כי ירצו לעבוד אחרי גיל הפנסיה, לעומת 38.1% בקרב גילאי 18-34 ו-35.5% בקרב בני 55 ומעלה.

עו"ד ארנה שר, מומחית לדיני עבודה, שותפה במשרד עו"ד נחום פינברג ושות', מציינת כי ההתייחסות לכל נושא הפרישה השתנתה בסוף 2012 עם פס"ד ליבי וינברגר נגד אוניברסיטת בר אילן. האוניברסיטה הודיעה לוינברגר שהעסקתה תסתיים בשל הגיעה לגיל 67, המועד שבו ניתן על-פי חוק לחייב עובד לפרוש מהעבודה, אך היא רצתה להמשיך לעבוד ולצבור זכויות לפנסיה. האוניברסיטה התנגדה ווינברגר פנתה לביה"ד האזורי לעבודה, שדחה את בקשתה. בערעור לביה"ד הארצי התקבלה בקשתה. ביה"ד קבע כי כאשר עובד פונה למעסיקו ומבקש לעבוד אחרי גיל 67 - מחובת המעסיק לשקול את בקשתו באופן ענייני ובכובד ראש.

"לאור פסק הדין הזה, כל עובד שהגיע לגיל 67 יכול היום להגיד למעסיק שהוא רוצה להישאר בעבודה והמעביד צריך להחליט האם הנסיבות האישיות שלו וצורכי העבודה מצדיקים את הישארותו במערכת. זמן קצר לאחר פרסום פסק הדין הרבה מאוד עובדים החלו לציין בפני מעסיקיהם שהם לא מעוניינים לפרוש מהעבודה עם הגיעם לגיל פרישה", היא אומרת.

שר לא משוכנעת שפסק הדין הזה פועל לטובת העובדים. "זה בעייתי. במקום לתת לעובד שעון זהב ולהגיד לו 'לך לשלום', צריך לעשות איתו דיון פרטני ובו להגיד לו כמה הוא פחות תורם. בנוסף, צריך לשאול האם זה משרת את האינטרס הכללי של המעסיק, שהוא ריענון שורות וקידום עובדים. איזה עובדים צעירים יישארו במקום עבודה אם לא רואים אפשרות להתקדם הלאה? פסק הדין עשה שינוי גדול בתהליך הפרישה. יש קצת בלבול בתחום הזה עכשיו", היא מציינת.

נתי אברהמי, מנכ"ל קבוצת יעל, המעסיקה יותר מ-800 עובדים, דווקא לא רואה בעייתיות בהעסקת עובדים לאחר גיל פרישה. "יש אצלנו בחברה עובדים מגילאי 21-22 ועד 70 פלוס. אבל מטבע הדברים הרוב צעירים יחסית".

אברהמי מציין כי אחת התופעות שהוא רואה בשנים האחרונות היא של אנשים שהגיעו לגיל פרישה ולא רוצים לפרוש. "זה לא בכמויות מסיביות כי מדובר בענף שלא מעסיק הרבה אנשים מבוגרים, אבל זה קורה. בשנים האחרונות היו לנו כעשרה עובדים שהגיעו לפנסיה ופרשו ועוד עשרה שהגיעו לגיל הפנסיה ובחרו להמשיך לעבוד".

- מה גורם לך להיענות לבקשה של עובד כזה?

"הקריטריון העיקרי מבחינתי הוא אם האדם מרגיש שהוא תורם. אם גם אנחנו מרגישים ככה - נשאיר אותו. לאנשים מבוגרים בהרבה מקרים יש תרומה משמעותית בעולם שלנו. הם עושים עבודה טובה, מכירים את הפרויקטים, את המשימות. דווקא העובדה שהם יותר מבוגרים ומיושבים מעניקה לארגון ניחוח של ניסיון, של דרך ארץ".

- יש מעסיקים שיגידו שזה חוסם קידום של אנשים צעירים.

"בתחום שלנו, היי-טק, אלה מספרים לא משמעותיים. בעולם ההיי-טק רוב העובדים הם בני 45 ומטה. יכול להיות שנגיע לזה עוד 10-15 שנה".

- כבר היום קשה לאנשים בני 45 ומעלה למצוא עבודה, אז איך אפשר לבקש ממעסיקים שישאירו בני 67 לעבוד אצלם?

"זו תופעה נוראית בעיניי, שאני לא יודע להסביר. אנשים בגיל 50 פלוס הם אנשים בשיא פריחתם, אין להם שום בעיה ללמוד טכנולוגיות חדשות, הם הרבה יותר יציבים, עם אורך רוח, ולאו דווקא יותר יקרים. בגלל התופעה הזו אני יכול היום להעסיק עובד בן 50 פלוס עם 25 שנות ניסיון בשכר יותר נמוך מאשר אשלם לעובד בן 35 עם 12 שנות ניסיון".

"עובדי כפיים צריכים לפרוש"

גם פרופ' שרה כרמל, יו"רית המרכז הרב-תחומי לחקר הזקנה באוניברסיטת בן גוריון ונשיאת המרכז הבינלאומי לאריכות ימים, סניף ישראל, רואה יתרונות רבים בהעסקת אנשים לאחר גיל פרישה. כרמל מציינת כי מדינות מנסות לדחות את גיל הפרישה או לבטלו משיקולים כלכליים וכדי למנוע הפליה בשוק העבודה על בסיס גיל (גילנות), אבל למהלכים אלו יש הרבה מאוד יתרונות עבור העובדים עצמם.

"ממצאי מחקרים שבוצעו בעולם ובארץ מצביעים על כך שעבודה בשכר ובהתנדבות תורמת להארכת החיים. לכן, אם דוחים את גיל הפרישה, תורמים להארכת החיים, כי מקום עבודה אינו רק מקור הכנסה, אלא גם מסגרת חברתית, ויציאה לעבודה בנוסף לפעילות פיזית, קוגניטיבית וחברתית, נותנת גם משמעות לחיים. עם זאת, חשוב לסייג - דחיית הפרישה מהעבודה אינה טובה לכלל העובדים - אנשים העובדים בעבודות פיזיות קשות רצוי שיפרשו קודם ויש לאפשר להם לעבור הסבה מקצועית. בנוסף, אנשים שיפרשו בגיל מתקדם יותר, מרצונם או שלא מרצונם, יהיו במצב כלכלי טוב יותר", היא אומרת.

- יש מעסיקים שטוענים שדחיית גיל הפרישה חוסמת קידום של אנשים צעירים.

"הגיל הכרונולוגי אינו משמעותי בגיל הזקנה. יש שונות גדולה ביכולות של אנשים בגילאים אלה. יש אנשים שבגיל מאוד מתקדם יכולים לתרום הרבה מאוד, ויש כאלה שגם בגיל צעיר יותר אינם תורמים הרבה. רמת הבריאות והתפקוד של בני 65-67 כיום שונה מאוד מזו של בני אותו גיל לפני 30-40 שנה.

"תוחלת החיים עולה במהירות, והמוגבלויות הפיזיות והקוגניטיביות נדחסות לשנות החיים האחרונות. גברים שנולדים היום יחיו כשש שנים עם מוגבלויות, ואילו הנשים יחיו כ-10 שנים עם מוגבלויות. החברה מפסידה כשהיא מוציאה אנשים לפנסיה בגילאים 62-67. אלה אנשים עם בשלות מקצועית, ניסיון חיים מצטבר ויותר סובלנות לזולת. רבים מהם נמצאים בגיל זה בשיא הקריירה שלהם".

- בכל זאת, האם אין חסרונות בהעסקה אחרי גיל פרישה?

"פרט לקבוצות אנשים שציינתי קודם כמו עובדי כפיים, איני מוצאת חסרונות".

לא ממהרים לפרוש

עוד כתבות

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילי שיוט חדשים ואופנועי שלג למשימות מיוחדות

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

ימי הזוהר מאחוריה? הקרן של משקיע העל דועכת

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● "לעובדים היה קשה לתפקד דווקא כשהבינה המלאכותית התפוצצה"

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"