גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה שווה "הון עצמי" בשוק?

ההון העצמי של חברה הוא לפעמים מעל לשווי ולפעמים תחתיו

ההון עצמי של פירמה הוא תוצאה של הנכסים בניכוי ההתחייבויות - פשוט סוכמים את הנכסים לפי הערך בספרים (חשבונאי) ומפחיתים את ההתחייבויות על פי ערכן בספרים; ההון העצמי החשבונאי שמתקבל מבטא את ערך החברה, במקרה שמחר בבוקר מפרקים אותה ומקבלים את הערך הרשום בספרים עבור הנכסים וההתחייבויות.

זה כמובן לא בטוח - חברות שנמצאות במצוקה פיננסית/קשיים תזרימיים, ומחליטות - או שמחליטים בשבילן - על פירוק, לא ממש מצליחות להיפגש עם הערך בספרים; ערך המלאי במימוש/פירוק הוא במקרים רבים נמוך מערכו בספרים, וגם ערך הנדל"ן והרכוש הקבוע ברוב המקרים נופל משמעותית במימוש מהיר/פירוק. לכן, אגב, כשיש חשש לחיי החברה, ורואה החשבון מחליט לרשום לה הערת "עסק חי", יש להציג את הסעיפים המאזניים בערכי מימוש.

ההון העצמי שאמור לבטא כאמור את ערך החברה אם היא מפסיקה לפעול (אבל בהנחה שמממשים את הנכסים "בלי לחץ"), הוא אינדיקציה ראשונית לשוויה. אבל אם תעברו על גיליונות החברות שמניותיהן נסחרות בבורסה, תמצאו שהקשר בין שווי חברה (על פי שווי השוק שהוא האינדיקציה היומיומית לשוויה) ובין ההון העצמי, הוא קלוש. ישנן חברות רבות שהשווי שלהן עולה פי כמה וכמה על הונן העצמי, לעומת לא מעטות ששווין נופל מההון העצמי החשבונאי.

השוק מעריך רווחים או הפסדים עתידיים

אלו ששווין גבוה מהונן העצמי (המקרים הנפוצים יותר), מקבלות מהמשקיעים בשוק ערך בזכות היותן גוף בתנועה שאמור לייצר רווחים ותזרימים בעתיד. המשקיעים מודעים לכך שההון נופל מהשווי בשוק, אבל בהינתן יכולת החברה להרוויח בעתיד ולייצר תזרים, היא נסחרת בפרמיה על ההון. הפרמיה הזו מבטאת את הערך שטמון במוצרים/בעובדים/בקשרים עם הלקוחות והספקים, בכל מה שהופך את החברה הזו לגוף שיודע לייצר רווחים. השוק פשוט מתמחר את הרווחים וזרמי המזומנים העתידיים, ומהוון אותם לערכים נוכחיים.

זו הסיבה שחברת פייסבוק נסחרת בעשרות מיליארדים, ולמעשה קרוב ל-100 מיליארד דולר, בשעה שההון שלה הוא "רק" 2 מיליארד דולר. זו הסיבה מדוע אמדוקס (DOX) הצליחה לגייס (בהנפקתה הראשונית לפני כ-15 שנה) מאות מיליונים לפי שווי של כ-4 מיליארד דולר, למרות שהיה לה גירעון בהון העצמי.

פשוט, להון החשבונאי אין באמת משמעות אם מדובר בחברות תפעוליות שמייצרות הכנסות, רווחים ומזומנים. הערך של חברות אלו נמצא בעתיד - ברווחים בעתיד שיעלו את ההון העתידי, במזומנים שייווצרו בעתיד שיתווספו לקופת המזומנים, ואמורים (בתיאוריה ולעתים גם בפרקטיקה) לזרום בסוף כדיבידנדים לבעלי המניות.

אבל, יש כאמור גם חברות שהשווי שלהן בבורסה נמוך מההון העצמי החשבונאי. איך זה יכול להיות, מה זה בעצם מבטא? ובכן, בדומה למצב שבו השווי גבוה מההון כתוצאה מרווחים עתידיים, גם כאן ההסבר נמצא בשורה התחתונה של דוחות הרווח-והפסד העתידיים, רק שכאן השוק מעריך הפסדים עתידיים ולא רווחים. ההון החשבונאי מתבסס על הנכסים וההתחייבויות בספרים, וכאשר השווי נמוך מההון, השוק בעצם אומר שהוא סבור שהחברה לא תצליח לייצר מנכסיה תשואה/רווחים עודפים, ומעריך שהנכסים שווים מתחת לערכם בספרים.

מצב כזה מתרחש בחברות החזקה, שבספרים רושמות את המוחזקות בערכים מסוימים (מגובים בהערכות שווי חיצוניות), אבל בשווקים ההחזקות נסחרות במחירים נמוכים יותר, והשוק כביכול מתמחר את ההערכה הנמוכה בחישוב השווי של החברה המחזיקה. נניח, שלחברה מסוימת חוב של 20 מיליון שקל והיא מחזיקה ב-50% מחברה שרשומה במאזן בסך של 120 מיליון שקל, אך שווי החזקה זו הוא 90 מיליון שקל.

במצב כזה, ההון העצמי החשבונאי של המחזיקה יסתכם ב-100 מיליון שקל (נכסים ב-120 פחות התחייבויות של 20 מיליון), אבל בשוק יעריכו אותה (בהתעלם מערך האופציה שנובעת מהמינוף) באזור ה-70 מיליון שקל (שווי החזקה של 90 מיליון שקל פחות חוב של 20 מיליון שקל). כלומר, החברה נסחרת בפחות מהונה - 90 מיליון שווי בשוק לעומת 120 מיליון הון עצמי.

עד כאן שני המקרים הקלאסיים - שווי העולה על ההון בזכות רווחים עתידיים, ושווי נמוך מההון העצמי בגלל הפסדים או רווחים עתידיים לא מספקים (מחיקות נכסים/ירידות ערך, או תשואה נמוכה על נכסים). אבל יש מצבים נוספים שמראים שההון העצמי החשבונאי רחוק מלהעיד על שוויה של פירמה.

מרבה נכסים - מרבה הלוואות

תחשבו על המקרה הבא: נניח שחברה הפועלת בתחום הנדל"ן המניב מחזיקה שלוש חברות (בשליטה ובעלות מלאה), כשבכל חברה-בת יש נכס מניב ומולו הלוואה מסוג Non Recourse.

בהלוואה כזו הבטוחה היחידה היא הנכס עצמו; המלווה מספק מימון בידיעה שאין לו בטוחה/שעבוד/ערבות מעבר לנכס עצמו, כלומר המימון ספציפי ותלוי בנכס ובערכו; ובמצב כזה, אם הנכס יורד בערכו, אזי ההלוואה בבעיה. וכאשר ערך הנכס נמוך מערך ההלוואה, המלווה כאילו מכוסה על ערך נמוך יותר מסכום ההלוואה - ערך הנכס עצמו בלבד.

אם הלווה אינו יכול לשרת את החוב (לא עומד בתשלומי הקרן והריבית), אזי המלווה יכול לקחת את הנכס (הבטוחה) ולוותר על חובו. כלומר, הוא נשאר עם נכס במקום הלוואה, ומכאן שאם ערך הנכס נמוך מערך ההלוואה, ההלוואה הפרקטית היא סכום/שווי הנכס - הן בעיני המלווה והן בעיני הלווה.

בחברה שמחזיקה שלוש חברות מוחזקות, נניח שבאחת מהן יש חוב של 10 מיליון שקל מול נכס שערכו 3 מיליון שקל. בחשבונאות עדיין יופיע החוב במלואו - 10 מיליון שקל, כך שהחברה המוחזקת שווה בספרים (7-) מיליון שקל. אבל, אם החברה חוזרת למלווה ואומרת לו 'קח את הנכס, בטל את ההלוואה', היא למעשה מעיפה את המוחזקת מהמאזן, ובמצב כזה מתפטרת מהפסד/גירעון של 7 מיליון שקל, שכן אין לה אחריות עליו.

המצב הזה מתרחש במספר חברות נדל"ן בורסאיות, והמשמעות היא שההון החשבונאי מוטה כלפי מטה, כשהוא לוקח נכסים וחברות-בת בערכים שליליים, למרות שלחברה-האם אין אחריות עליהן והיא יכולה להיפטר מהן במהרה.

פרמיה

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים