גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמדה / גד פרץ: כל הסימנים שם - הוט בדרך למשבר קשה

מבט אחר ומעמיק על הדוחות הכספיים של הוט מגלה נתונים גרועים למדי ■ המנויים נוטשים, העובדים ממורמרים, ומנועי הצמיחה כבויים ■ ככה זה כשבעל השליטה לא חושב לטווח ארוך אלא מעוניין בשירות החוב בלבד

הדוחות שפרסמה חברת הוט לרבעון השני מהווים נקודת ציון שיש לשים לב אליה היטב. באופן מעורר השתאות או התפעלות (תלוי איך מסתכלים על זה), הצליחה הוט להפוך את הדוחות שלה מלימון ללימונדה, תוך שהיא מטשטשת לחלוטין את העובדה שבפרמטרים רבים וחשובים היא מידרדרת, והעתיד אינו מבשר טובות.

איך היא עשתה את זה? בזכות העובדה שהחברה אינה ציבורית ורק איגרות החוב שלה נסחרות, האנליסטים כבר אינם מסקרים אותה, ולכן לא יכלו להאיר בפני המשקיעים, הציבור והתקשורת, את העובדה שהדוח הכספי מתעתע כי הוא מראה על שיפור בכמה פרמטרים - אבל התוצאות העסקיות שלה גרועות.

הוט גילתה טפח וכיסתה טפחיים. זה התחיל בכך שהחברה החליטה לדווח על תוצאותיה בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד מבלי שהיא מדווחת על הרבעון הקודם. נכון שבדרך-כלל עורכים השוואה לרבעון המקביל, אבל במקרה זה הרבעון הקודם הוא הרלוונטי להשוואה, משום שברבעון המקביל בשנה שעברה התחרות רק החלה בסלולר, והוא מטעה שבעתיים מכיוון שהגידול בהכנסות נובע כל כולו מהסלולר.

אלא שהפעילות הסלולרית של הוט מובייל במשבר חמור כאשר משווים לרבעון הקודם. מסתבר כי החברה צמחה ב-3,000 מנויים בלבד מהרבעון הקודם לרבעון הנוכחי, בחישוב שכולל את הוט מובייל ואת מירס.

למרבה הצער, עיתונאים נפלו בפח ודיווחו על הוט מובייל בלבד, וכך דיווחו על גידול במצבת המנויים של 34 אלף. זה אולי נכון - אבל מטעה.

האמת היא שבחצי שנה האחרונה הוט מובייל מניידת אלפים בודדים של לקוחות בכל חודש. בחודש מאי החברה ניידה אליה פחות מ-1,000 מנויים. בלי מבצע אגרסיבי כמו 49 שקל לחודש לחבילת "הכול כלול", הסיכוי שהחברה תמכור הוא נמוך מאוד.

הנה נתון חשוב נוסף: בהכנסות משירותים נרשמה ירידה בהשוואה לרבעון הקודם, מ-185 מיליון שקל ל-182 מיליון שקל. הסלולר הוא מנוע צמיחה של הקבוצה, ואם הוא נעצר, מה אפשר לומר על הקבוצה, כאשר גם בשאר הפרמטרים היא בנסיגה?

האינטרנט מקרטע

בתחילת השנה הרצל עוזר, מנכ"ל הוט, כינס מסיבת עיתונאים מפוארת שבה דיווח על מהלך שמטרתו הייתה אחת: לצמצם את הפער מול בזק בגיוסים באינטרנט. המהלך היה השקה של מהירות 100 מגה כסטנדרט בחבילת הטריפל של הוט.

הוט היא היחידה שיש לה טריפל, והיא היחידה שיש לה 100 מגה בפריסה ארצית. זה אמור היה לשמש לה קרש קפיצה בגיוסים, אולם בפועל הוט מאבדת מנויי אינטרנט, וברבעון החולף איבדה 1,000 מנויים בהשוואה לרבעון הקודם.

כיוון שהחברה שינתה את אופן הצגת הנתונים ועברה לדווח לפי חבילות, יש לגלות יצירתיות רבה על מנת לחלץ את הנתונים; אבל כשעושים זאת מגלים שהחברה בנסיגה למרות ה-100 מגה, ולמרות שהיא החברה הזולה ביותר בשוק עם חבילת הטריפל. מה זה אומר על יחסי הכוחות בשוק דקה לפני שמיזם הסיבים האופטיים החדש של חברת חשמל מתחיל לעבוד, ומה זה אומר כאשר בזק מגייסת 17 אלף מנויים חדשים ברבעון?

יתרה מכך, ברבעון השלישי הוט נקלעה למשבר חמור עם עובדיה והיא סובלת משביתות, שיבושים בעבודה, תקלות חוזרות ונשנות ועוד שאר מרעין ובישין. ניתן להעריך כי הרבעון השלישי גם כן יהיה פושר (במקרה הטוב) מבחינת התוצאות העסקיות, ולכן התמונה המתבהרת מהוט היא עגומה, גם אם בהודעות לעיתונות הכול נהדר והרווח הנקי גדל.

בתחום השידורים, המצב אינו מעודד גם כן. הוט איבדה 5,000 מנויים ברבעון. זה נתון שמעיד יותר מכל על משבר. גם בשידורים שינתה הוט את מדיניותה וחשפה במסיבת עיתונאים כי היא הולכת למהלך של כל הערוצים בחבילה אחת תמורת מחיר קבוע. ניתן רק להעריך כי המנויים מצביעים ברגליים ופשוט עברו למתחרה yes שגדלה ב-5,000 מנויים - וזה עוד בלי חבילת טריפל ועם ידיים קשורות מאחורי הגב מבחינה רגולטורית.

העוגן של הוט הוא תחום הפקות המקור, שבגללן אנשים מסכימים להישאר מנויים למרות התלונות על שירות גרוע והתקלות החוזרות ונשנות. הנטישה מעידה כי הפקות המקור אינן מצליחות להחזיק את המנויים, שמבינים שהפקות מקור - טובות ככל שיהיו - לא מפצות על השירות, התקלות ובעיקר על הזלזול בהם.

לאן הולכים מכאן?

כדי להבין מה קורה בהוט צריך להבין את המציאות שבה היא פועלת ובעיקר להבין את הראש של בעל השליטה פטריק דרהי - וזה לא פשוט בכלל. למעשה, דרהי מנהל היום את הוט באמצעות שני אנשים שלו, כאשר הרצל עוזר המנכ"ל הוא חומת מגן. מדובר בפטריס ג'אמי, שמונה למשנה למנכ"ל ואחראי על עיקר הפעילות התפעולית, וז'אן-לוק ברבי, סמנכ"ל הכספים.

לנגד עיניו של דרהי עומד דבר אחד בלבד, והוא שירות החוב של החברה בהיקף 1.5 מיליארד דולר שהחברה גייסה לפני פחות משנה. למעשה, הוט עובדת היום במטרה לשרת חוב, והדבר גוזר הסתכלות אחרת לחלוטין של הפעילות, שבאה לידי ביטוי בתוכנית האגרסיבית לקיצוץ עלויות. זה בסדר להוריד עלויות, אבל כשמורידים עלויות לטובת הטווח הקצר והפקרת העתיד - זה כבר סיפור אחר.

משקיע אסטרטגי שרואה לטווח ארוך לא מוותר על העובדים שלו, שהם הנכס הכי חשוב שיש לחברה. הוט ויתרה על שירות לקוחות והוציאה אותו לטובת מיקור חוץ רק כדי לחסוך בעלויות, ויש גם מי שמטילים ספק אם היא תצליח בכך. אלפי עובדים שראו בהוט מקום עבודה למעשה פוטרו מהחברה ונקלטו תחת המעסיק החדש תיקשוב.

כך יוצרים גאוות יחידה? כך יוצרים מוטיבציה אצל העובדים לשפר ביצועים ולתת שירות איכותי יותר? ככה רותמים אותם? האם ג'אמי וברבי הם כאלה גאונים, שאף אחת מחברות התקשורת לא הבינה את גאוניותם ולכן לא הוציאה את השירות, שהוא לב-ליבה של החברה, למיקור חוץ?

מה שאנשיו של דרהי עושים זה להפוך את קבוצת הוט לגולן טלקום. הם רוצים להעתיק את המודל של מכירת שירותים עם מינימום שירות, והם עושים זאת רק מפני שהעובד הישראלי הוא הדבר האחרון שמעניין אותם; וגם טובת העסק לא מעניינת אותם. הדבר היחיד שאכפת להם הוא לעשות ביזנס. תודו שבצרפתית זה נשמע טוב יותר.

זהו קו פעולה של אנשי עסקים סוחרים, ולא של משקיעים אסטרטגיים. זהו הלך מחשבה ותפיסת עולם של מנהלים שאולי רגילים לעבוד כך בצרפת ובמקומות אחרים בעולם, אבל לא מתאימים לישראל. זו טרגדיה להוט, לאחר שכולנו חשבנו שדרהי הוא משקיע אסטרטגי בעל מוטיבציות ארוכות-טווח שלא מזכירות סוחר.

דרהי מחק את הוט מהמסחר בבורסה בגלל שרצה לעשות את מה שהוא עושה עכשיו הרחק מהעין הציבורית, אבל זה לא בדיוק מצליח לו. המטרה שלו היא למזג את הקבוצה בפועל (תוך כדי צפצוף מתמשך על משרד התקשורת ולמרות שאסור לו), לפטר עובדים כאוות נפשו, להוציא פעולות למיקור חוץ ולהרוס את כל מה שנבנה בתחום שירות הלקוחות - וכל זאת על מנת לשרת חובות ומינופים פיננסיים. הוא מצמצם השקעות כדי לחסוך כסף בתואנה שיש אי-ודאות בשוק, והקלות שבה הוא עושה זאת היא מדאיגה.

זה שהוט הפכה לפרטית לא אומר שמותר לו לעשות מה שהוא רוצה. אם היה מדובר ברשות השידור, או יותר מכך - אם היינו בתקופת בחירות - היו סמוכים ובטוחים ששר התקשורת גלעד ארדן כבר היה מתייחס למשבר הזה.

עוד כתבות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק כי גם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על מנת לפעול

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור שעיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

קניות בכרטיסי אשראי / צילום: Shutterstock

לפני פסח נרשם זינוק ברכישות בכרטיסי אשראי, אבל בחג עצמו הארנק נשאר בכיס

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף החשמל והאלקטרוניקה רשם את העלייה הגבוהה של השבוע בהיקף ההכנסות

איתי בן זקן (משמאל) ונמרוד שדות, מייסדי האניקומב / צילום: יוסי זליגר

חברת הביטוח הדיגיטלית האניקומב גייסה 36 מיליון דולר

האניקומב מציעה ביטוח דיגיטלי לבעלי בתים משותפים בארה"ב, שוק שמוערך ב-34 מיליארד דולר ● החברה תשתמש בכספי הגיוס להעמקת היתרון הטכנולוגי המבוסס AI שלה ולהתרחבות לשווקים משיקים

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

עימותים אלימים גם באירופה: המחאה נגד ישראל מתרחבת לקמפוסים ביבשת

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

יגאל דמרי מתכנן להקפיץ את שכרם של אשתו ובנו במיליוני שקלים לשנה

חברת הבנייה שבשליטת דמרי מבקשת לאשר מדיניות תגמול חדשה ממנה ייהנו גם חלק מבני משפחתו, שתאפשר להם לקבל תגמול הוני בהיקף של עד 1.5 מיליון שקל בשנה כל אחד

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"