גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משקיעים פרטיים: להתנגד להצעת הרכש לדלק אנרגיה

המשקיעים לא מרוצים גם מההצעה המשופרת שהגישה דלק בסוף השבוע: "מסתירה את האינטרס האמיתי - רישום רווח הון חשבונאי ‏‎‎■ קבוצת דלק: "מיעוט שמפעיל לחץ פסול שלא בתום לב, המתבסס על עובדות ונתונים לא נכונים"

בעוד יומיים יחול מועד הקיבול האחרון להצעת הרכש שהגישה קבוצת דלק לבעלי מניות הציבור (כ-13.3% מההון) של דלק אנרגיה, ושני הצדדים פועלים במלוא המרץ למען האינטרס שלהם. מצד אחד ראשי קבוצת דלק, ובהם המנכ"ל אסי ברטפלד וסמנכ"ל הכספים ברק משרקי, עורכים בשבוע האחרון מרתון פגישות אצל משקיעים מוסדיים ופרטיים, במטרה לשכנעם כי הצעת הרכש הוגנת.

מן העבר השני, קבוצה של משקיעים פרטיים שסבורים כי ההצעה אינה הוגנת, וששכרה את עו"ד יצחק אבירם (העו"ד שייצג את רו"ח דב כהנא בתביעה הייצוגית נגד כור, בעסקת מכירת מכתשים אגן לכמצ'יינה, שהסתיימה בתשלום של 45 מיליון דולר לבעלי מניות הציבור במכתשים).

אבירם שלח הבוקר מכתב לבית ההשקעות פסגות בדרישה שיסרב להצעה הנוכחית, אשר הוא מפרט את הבעיות שבה, וציין כי הוא ייכנס למו"מ עם קבוצת דלק לצורך שיפור ההצעה. פסגות הוא הגוף המוסדי הגדול ביותר המחזיק במניות דלק אנרגיה - כ-3% מהון המניות של החברה (כ-22% מסך אחזקות הציבור).

נזכיר, כי הצעת הרכש כללה שלושה מרכיבים: יחידות השתתפות בשותפויות הבנות של הקבוצה - אבנר ודלק קידוחים; מזומן; ומניות בחברת "דלק תמלוגים", שתירשם למסחר אם הצעת הרכש תתבצע. לתוך חברה זו, שתהיה דומה במתכונתה לחברת כהן פיתוח - הזכאית ל"תמלוג על" משותפות אבנר, ונמצאת אף היא בשליטת קבוצת דלק - יועברו זכויותיה של דלק אנרגיה בתמלוג העל של דלק קידוחים.

בסוף השבוע האחרון שיפרה דלק את הצעת הרכש בכ-6%, לאחר שקיבלה אינדיקציות כי קיימות התנגדויות להצעה בקרב חלק מהמשקיעים המוסדיים. אלא, שהמשקיעים הפרטיים טוענים כי גם ההצעה המשופרת אינה הוגנת.

‏‎רוצים חלק ברווח ההון החשבונאי

‏אחת הטענות המרכזיות שמעלה עו"ד אבירם במכתבו לפסגות, אשר הגיע לידי "גלובס", הוא שקבוצת דלק מסתירה את האינטרס האמיתי שלה בביצוע הצעת הרכש - רישום רווח הון חשבונאי אם תיענה. הסיבה היא שיחידות ההשתתפות של אבנר ודלק רשומות במאזן החברה במחירים היסטוריים נמוכים. על רקע זה, דורשים המשקיעים לקבל במסגרת הצעת הרכש את החלק היחסי ברווח בהתאם לחלקם.

טענה נוספות שעולות במכתב, הוא הניסיון של ראשי קבוצת דלק להציג את השיקולים למחיקת דלק אנרגיה בסחירות הנמוכה של המניה. "לאחר שהוציאו את דלק אנרגיה מהמדדים וגרמו לכך שבפועל קטנה בהכרח היקף האחזקה של הגופים והקרנות, הם מוסיפים חטא על פשע ומנפנפים בעובדה שדלק אנרגיה לא סחירה עקב היציאה מהמדדים כאמור, ולדידם כמעט ולא ניתן לממש אחזקה. חוסר הסחירות לא מפריע להם 'לשווק' את חברת התמלוגים שבה הסחירות רק 10%".

להערכת המשקיעים, הסחירות הנמוכה שצפויה להיות בדלק תמלוגים, תגרום לכך שהגופים המוסדיים יהיו בין הראשונים שירצו להיפטר מהמניה, מה שיביא ללחץ על המניה שתיסחר בשערים נמוכים משמעותית מהשער המתקבל בהצעת הרכש.

המשקיעים הפרטיים אף חוששים מכך שלחברה החדשה יהיה מנגנון הוצאות שכר מנופח. "בגלל אופייה של חברת התמלוגים שאין לה כל פעילות מלבד קבלת תמלוגים מידי חודש בחודשו, ניהול החברה הוא מינימלי ופשוט, ולכן חייב להיות מנגנון שיקפיד שהוצאות החברה יהיו מינימליות, ללא מנגנון מנופח של משכורות, בונוסים ואופציות ליו"ר, מנכ"ל, סמנכ"ל כספים ואחרים", דורשים המשקיעים.

דרישה נוספת של המשקיעים היא שהחברה תתחייב באופן משפטי, כי לפחות שמונה שנים מיום תחילת המסחר במנייתה בבורסה (ולא שלוש שנים כפי שהתחייבה דלק) לא תוגש הצעת רכש למניות דלק תמלוגים. זאת, מכיוון שעד השנים 2016-2017 היקף התמלוגים צפוי להיות קטן, שכן הוא עומד על 3% מההכנסות עד החזר הוצאות הפיתוח של מאגר 'תמר' ו-13% מההכנסות לאחר החזר הוצאות הפיתוח. בנוסף, בשנים אלו צפוי היקף התמלוגים לעלות, בעקבות מכירות גז גבוהות יותר מ"תמר" וצפי להתחלת מכירות גז ממאגר "לוויתן".

‏‏מקבוצת דלק נמסר בתגובה כי "אנו דוחים על הסף את הניסיון להטיל דופי בהצעה ובכדאיותה לציבור המשקיעים, תוך זריית חול והעלאת עובדות ונתונים לא נכונים ולא מבוססים. יודגש כי עד למועד שליחת תגובה זו טרם הגיע המכתב האמור לשולחנה של הקבוצה וגם מדרך התנהלות זו ניתן ללמוד רבות על כוונותיו האמיתיות של 'כותב המכתב' והעומדים מאחוריו.

"הקבוצה דוחה על הסף את הניסיון לטעון, כאילו השלמת הצעת הרכש נועדה להביא לזקיפת רווח חשבונאי מיוחד בדוחותיה הכספיים. מדובר בטענה מוטעית, ויודגש כי השלמת העסקה לא תביא לזקיפת רווח חשבונאי בדוחות הקבוצה".

כאמור, ההצעה המשופרת והמעודכנת שפורסמה ביום שישי האחרון לרכישת מניות דלק אנרגיה, אשר מתחילת השנה רשמה עלייה של כ-24% לעומת עלייה של כ-5% בלבד ביחידות ההשתתפות, כוללת בתוכה יתרונות רבים עבור המחזיקים כדוגמת המשך שימור זכאותם של המחזיקים לקבלת תמלוג על מהרישיונות וההיתרים הקיימים, ומאלה שיהיו קיימים בעתיד (לרבות מהתגליות האחרונות שהוכרזו בבלוק 12); חבילה 'נזילה' הכוללת כ- 90% נכסים סחירים (מזומן ויחידות השתתפות בשותפויות הגז הנסחרות במדד תל אביב 25); התחייבות למתן הלוואה בתנאי Non Recourse בריבית מועדפת. צר לנו, שמיעוט מסוים בקרב המחזיקים מבקש לנסות ולהפעיל לחץ פסול שלא בתום לב, תוך התבססות על עובדות ונתונים לא נכונים ואנו דוחים על הסף את הדברים".

‎בפסגות ובהלמן עוד מתלבטים

מפסגות נמסר כי טרם התקבלה החלטה האם להיענות או להתנגד להצעת הרכש. בבית ההשקעות הלמן אלדובי, המחזיק בכ-8% מהחזקות הציבור בדלק אנרגיה, והתנגד להצעות הרכש הקודמות, אמרו היום ל"גלובס" כי ההצעה הנוכחית משופרת משמעותית מקודמותיה והיא מקבעת את הרווח העודף לעמיתים ולמשקיעים, שהיו סבלניים לחכות לשיפור ההצעה.

‏"תפקידם של המוסדיים הוא להוביל מהלכים עד לשלב שבו ניתן למקסם את טובת העמיתים", נמסר מהלמן אלדובי, "ושוב הוכח שהאקטיביזם המוסדי וההתעקשות למנוע את מחיקת דלק אנרגיה עד כה, שיפרה משמעותית את ההצעה לטובת העמיתים". מבית ההשקעות נמסר כי ישנם נושאים הקשורים בהצעה הנמצאים עדיין בבחינה, וכי ההחלטה האם לתמוך בה תתקבל רק סמוך למועד הקובע.

אלה פריד, אנליסטית האנרגיה של בנק לאומי, אמרה ל"גלובס" כי "זאת לא ההצעה הטובה ביותר, אבל היא ראויה. התנגדנו להצעה הקודמת כי לא הייתה בה פרמיה ביחס למחירי היעד שלנו לשותפויות, וכעת יש פרמיה של 5%, וכן בשל היעדר ההתחייבות לא למחוק את דלק תמלוגים לאחר רישומה. כעת יש התחייבות לא למחוק את חברת התמלוגים למשך שלוש שנים, שזה לדעתנו פרק זמן מספק כדי לקבל אינדיקציה לשווי החברה". ביחס ללקוחות הפרטיים אמרה פריד כי "להם יש אירוע מס משמעותי, וכל אחד צריך להעריך באופן אישי את ההצעה".

עיקרי הדרישות של המשקיעים הפרטיים ביחס להצעת הרכש של דלק:

■ קבלת החלק היחסי ברווח ההון שעשוי להיווצר בקבוצת דלק ממחיקת דלק אנרגיה

■ התחייבות תקנונית לחלוקת דיבידנד לפחות פעמיים בשנה

■ הוצאות שכר מינימליות, ללא מנגנון בונוסים ואופציות

■ התחייבות משפטית כי לפחות 8 שנים מיום תחילת המסחר בבורסה, לא תוגש הצעת רכש למניות דלק תמלוגים

עוד כתבות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון