גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שפיצר: "רבים חייבים התנצלות לשופטים שהושמצו לשווא"

למנהל בתי המשפט, מיכאל שפיצר, יש בשורות טובות בקשר לעומס בביהמ"ש: "סגרנו השנה 37 אלף תיקים יותר ממה שנפתחו, ומלאי התיקים צנח לשיעור הנמוך מזה 16 שנה" ■ "אני מציע שהתקשורת תעסוק במשפט ולא בשופטים"

"בישראל נפתחים בכל שנה 750 אלף תיקים חדשים, שזה מספר דמיוני; לעומת זאת, יש רק 700 שופטים ורשמים. שופט יושב על שמיעה, הכנה וכתיבה של תיקים בין 10 וחצי שעות ל-11 שעות ביום, וזה עוד לפני שהוא קורא פסיקות ועושה דברים נוספים" - כך אמר היום (ד') ל"גלובס" מנהל בתי המשפט, השופט מיכאל שפיצר, בראיון לקראת שנת המשפט החדשה שתיפתח בשבוע הבא.

שפיצר כיהן בעבר כנשיא בית הדין האזורי לעבודה בתל-אביב, ומכהן כמנהל בתי המשפט מחודש מארס 2012. לדבריו, חסרים עדיין שופטים רבים כדי להקל על עומס העבודה הרב, שמביא גם להתארכות ולהתמשכות ההליכים המשפטיים ולפגיעה במתדיינים. עם זאת, הוא מציין כי במערכת בתי המשפט קיים כיום מלאי התיקים הנמוך ביותר זה שנים.

"עשינו לא מזמן מחקר מקיף על משקלות התיקים, כי סברנו שחלוקת הנטל תלויה לא רק בכמויות תיקים אלא גם בסוגי התיקים ובגודלם. הרי לא תיק הארכת מעצר כתיק תביעה ייצוגית. שקללנו את הנושא וקבענו משקלות תיקים שמשמשים היום בסיס לחלוקת המשאבים בין השופטים, וכך אנחנו יודעים היכן מרוכזים העומסים השונים, לפי משקל ולא לפי כמות".

ממשקים בתוך ומחוץ לבית

אחד המושגים שחוזרים שוב ושוב לאורך הריאיון עם השופט שפיצר הוא "ממשקים". לדבריו, מערכת המשפט מתמקדת בתקופה האחרונה ב"ממשקים". כלומר, בעבודה משותפת, בשיתוף-פעולה ובניהול משותף "בתוך הבית" עם נשיאי בתי המשפט השונים; ו"מחוץ לבית" עם המשטרה, שירות בתי הסוהר, הסנגוריה, הפרקליטות וגורמים נוספים רבים.

כדוגמה "לפירות הנהדרים" של שיתופי-הפעולה בין הנהלת בתי המשפט לבין המשטרה והשב"ס, מביא שפיצר את נושא הארכות המעצרים של חשודים בפלילים. "לקצין משטרה יש סמכות לשחרר עציר בתחנה בלי להביא אותי בפני שופט. אחרי דיון משותף של צוות בראשות מפכ"ל המשטרה, יוחנן דנינו, ושל נציב שב"ס ושלי, הגענו להסכמות להרחיב באופן משמעותי את השימוש בסמכות הזו, וזה כבר מיושם בשטח".

- מהו האתגר הבוער ביותר עבור מערכת המשפט לקראת שנת המשפט החדשה?

"האתגר הכללי של המערכת הוא לשפר את השירות שהיא נותנת, להביא לקיצור הליכים, לנהל את ההליכים בדרך טובה, מקצועית וראויה; והמערכת אכן עושה את זה, הן כלפי פנים בהיערכות פנימית, והן בהיערכות חיצונית. שוב, זה תהליך, והתהליך הזה כבר הניב פירות.

"על-פי הנתונים שיש לנו, במחצית הראשונה של השנה סגרנו 37 אלף תיקים יותר ממה שנפתחו; ונכון לסוף חודש יוני 2013, במערכת בתי המשפט קיים מלאי התיקים הנמוך ביותר זה 16 שנה".

ועדיין, מתדיינים רבים מתלוננים על עינוי דין, עומס עצום; וגם שופטים מתלוננים על עומס ועל הליכים משפטיים שנמשכים לעתים שנים ארוכות.

"הנושא הזה מטופל על-ידינו. כל נשיא של בית משפט מקבל כיום אחת לחודש דוח עדכני על הפעילות של בית המשפט שלו בחודש החולף, כולל תיקים ישנים, ומעת לעת אנחנו מעבירים דוחות יותר מפורטים. כך שלנשיאים היום, שהם גורם מרכזי בניהול של מערכת המשפט, יש כלי עבודה משופרים וטובים לפקח. רואים שיפור ממשי בכל התהליך".

עלילת כזב על סגל שיפוטי

התקשורת הישראלית הוצפה באחרונה בפרסומים על שופטים שהתבטאו באופן לא הולם כלפי נפגעות תקיפה מינית שעניינן נדון בבית המשפט. במקרה אחד התפטר השופט בדימוס ניסים ישעיה, לאחר שפורסם כי בעת דיון משפטי הוא אמר כי "יש בנות שנהנות מאונס".

בהמשך הואשם השופט בדימוס נתן נחמני בכך שבמהלך דיון בבית משפט לענייני משפחה בשנת 2008 סירב להתרשם מטענת אב לילדה בת 5 כי סבה של הילדה מלקק את שדיה.

מקרה נוסף, שהיכה גלים - והחודש התברר כעורבא פרח - היה הפרסום כי שלושת שופטי בית המשפט המחוזי בירושלים, צבי סגל, משה דרורי ויורם נועם, אילצו לכאורה במהלך משפטם של נאשמים באונס, את הנערה המתלוננת לכרוע על ארבע ולהדגים כיצד נאנסה.

אחרי חקירת העניין, נציב תלונות הציבור על שופטים, אליעזר גולדברג, העניק גיבוי מוחלט לשופטים סגל, דרורי ונועם, דחה באופן גורף את התלונה שהוגשה בעניינם וקבע כי "שמיעת ההקלטה (מהדיון) אינה מותירה כל ספק בכך שהמתלוננת לא התבקשה לכרוע על ארבע ולהדגים את מעשה האונס שבוצע בה".

כשמנהל בתי המשפט מתבקש להתייחס לתופעה הזו, מדגיש שפיצר את החשיבות להפריד בין המקרים השונים, ויוצא להגנת השופטים שהושמצו. "היו שני מקרים של שופטים שהתבטאו בצורה בוטה ולא ראויה. והשופטים האלה - ואני אומר את זה לשבחם - הכירו בחומרת הדברים, קיבלו אחריות על המעשה, האחד תוך יום, והשני תוך מספר ימים, והודיעו על פרישתם.

"המקרה השלישי הוא מקרה של עלילת כזב על סגל שיפוטי, עם טענות ומענות מצוצות מהאצבע ופרי הדמיון. נציב תלונות הציבור על שופטים הביע אמירה נחרצת שמדובר בעלילה, ורבים-רבים חייבים התנצלות לאותו הרכב שופטים, על פגיעות קשות, מעליבות ופוגעניות, שבסופו של יום פגעו גם בהרכב השופטים עצמו, וגם הוציאו את דיבת המערכת כולה".

- סקרים מראים שישנה ירידה נמשכת באמון הציבור במערכת המשפט. האם האמון יחזור בשנים הקרובות?

"מערכת המשפט היא חלק ממערכות שלטון אחרות, והאמון בכל הגורמים השלטוניים נמצא בירידה. אצלנו הירידה באמון דווקא קצת יותר מתונה. ככל שאנחנו מדברים על אמון ביושרה של השופטים, במקצועיות של השופטים, בעבודה הנקייה שמערכת המשפט מייצרת - הרי שלדעתי, אם היו מנטרלים את הרכיבים האלה לשאלה נפרדת, היינו מגיעים לתוצאות גבוהות ביותר.

"יש לנו הרבה מה לשפר, אבל כשאתה בא לבית המשפט, אתה יודע שהתהליך, גם במקרה הטוב, הוא עניין של כמה חודשים טובים, וברור שנוצרת תחושה של התמשכות הליכים, ואולי של סחבת. יכול להיות שגם לאלה יש חלק בתוצאות המחקרים הללו, אבל אנחנו מנסים להשתפר".

- לסיום, מה החלום שלך לגבי מערכת המשפט? מה היית רוצה שיקרה כדי שהמערכת תתפקד ביעילות ולשביעות-רצון הכול?

"אני חושב שמערכת המשפט היא מערכת שנוסעת בעלייה, ואני מקווה שיהיו לנו את כל הכוחות להמשיך להתמיד בעלייה הזאת, שנשכיל להגיע למצב שבו אנחנו עובדים היטב, באופן יעיל, רגוע ונינוח, ושהתקשורת תעסוק במשפט ולא בשופטים".

עוד כתבות

א.ל.מ / צילום: אייל טואג

לא רק בנקים וחברות תעופה: א.ל.מ נכנסת לעולם סוכני ה-AI

רשת מוצרי החשמל משיקה סוכן AI שלומד את העדפות וצרכי הלקוח, משווה דגמים ועונה על שאלות ● מהנדסי ישראל קוראים להאצת פרויקטי תשתיות לאומיים ● סטודיו באובאב יוצא במכירת אמנות פומבית למען נפגעי המלחמה ● וגם: המינויים החדשים של הח"כ ומנהל רשות המסים לשעבר ● אירועים ומינויים

חיילי מילואים בחוף עזה / צילום: Associated Press, Ariel Schalit

רגע לפני מועד התשלום, מאות קצינים עלולים לאבד מענק של אלפי שקלים

כחלק ממתווה הסיוע למשרתי המילואים, הממשלה הבטיחה לפני כחצי שנה מענקים מיוחדים למפקדים לוחמים עבור שירותם במלחמה ● המענקים, בגובה של עד 20 אלף שקל אמורים לעבור ללוחמים ב-1 בדצמבר, אולם כעת מתברר שעשרות עד מאות מפקדים נשמטו מהרשימה למרות זכאותם ● היום יתכנסו נציגי משרד האוצר ומערכת הביטחון בניסיון לפתור את הסוגייה

מגדל ביונד של תדהר ויוניון / הדמיה: סטודיו 84

למרות שחתם על חוזה שכירות: משרד עוה"ד פישר לא יעבור למגדל ביונד

משרד עורכי הדין פישר-בכר-חן החליט לוותר על המעבר ולהישאר במגדל עזריאלי טאון ● רמ"י והרצליה חתמו על הסכם גג, במסגרתו יושקעו בעיר יותר מ-5.5 מיליארד שקל ● רק עם 60% הסכמה: זו רפורמת ההתחדשות העירונית שמקודמת בחוק ההסדרים ● וגם: שתי תוכניות לשכונות ענק עשו צעדים משמעותיים ● חדשות השבוע בנדל"ן

אילוסטרציה: Shutterstock

שני עורכי דין חשודים בתרמית של מאות מיליונים. כך עבדה השיטה

פרקליטות המדינה הגישה כתבי אישום חמורים נגד חמישה נאשמים, בהם שני עורכי־דין ומהנדס, בטענה כי פעלו במשך שנים לשיווק קרקעות ציבוריות באזור סכנין תוך זיוף מסמכים, הצגת מצגי שווא והלבנת הון בהיקף של כ־200 מיליון שקל ● יחד עם כתבי האישום הוגשה בקשה לתפיסת רכוש בשווי כ־55 מיליון שקל

בועז ביסמוט, יו''ר ועדת חוץ וביטחון / צילום: ראובן קסטרו- פול וואלה

ביסמוט חשף את הטיוטה לחוק הפטור מגיוס: "יוצאים לדרך"

במסגרת השינויים בהצעה - תבוטל הדרישה למכסה של לוחמים קרביים, ושירות אזרחי-ביטחוני יוכר כחלק מהמכסה ● בנט תקף: "החוק הכי אנטי-ציוני בתולדות המדינה, לא ניתן לזה לעבור" ● גם איזנקוט ביקר בחריפות: "הממשלה בוחרת בהחלשת הצבא. ההצעה - תעודת עניות לפוליטיקה הישראלית"

מודעות של כאל, טפחות, בנק לאומי, ישראכרט / צילום: צילומי מסך

הסיבה שהלוואות מפתות עם פרזנטור מחויך דווקא מייצרות אצלנו דחייה

מחקר ישראלי חדש ניתח את הבעות פנים ותנועות העיניים מול פרסומות של בנקים וחברות כרטיסי אשראי וביטוח ● תנאי ההלוואה והסכום התגלו כחשובים בהרבה מהמעטפת השיווקית

ניצול קשישים / צילום: Shutterstock

כשהמטפלת הופכת ליורשת: שני פסקי דין חדשים חושפים טפח מתופעת ניצול הקשישים

בשני פסקי דין שפורסמו לאחרונה פסל ביהמ"ש צוואות בהן עותרים טענו כי מדובר היה בניצול של קשיש ● מומחים מסבירים איך להתגונן ומהן נורות האזהרה

בני זוג חויבו להחזיר מיליונים למאהב / צילום: Shutterstock

המאהב דרש מאישה ובעלה להשיב לו מיליוני שקלים. מה קבע בית המשפט?

לאחרונה דן בית משפט בתביעה חריגה, במסגרתה אדם תבע את המאהבת שלו ואת בעלה ודרש מהם להשיב לו כספים שהעביר להם לאורך השנים בהם ניהל עימה רומן ● בית המשפט בחן האם מדובר בהלוואות עסקיות או במתנות שניתנו כחלק ממערכת היחסים - מה נפסק?

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באירופה; פומה מזנקת בכ-16%

הדאקס מטפס בכ-0.4% ● הניקיי עלה בכ-1.3% ● וול סטריט סיכמה אתמול יום רביעי רצוף של עליות, אם כי לא ברור כמה זמן המגמה תימשך ● אנבידיה טיפסה ואלפאבית נפלה, אך האחרונה עדיין לא רחוקה מרף שווי השוק של 4 טריליון דולר ● הביטקוין התאושש אתמול ונסחר הבוקר סביב 91 אלף דולר ●

סכר מרכזי באיראן שנפגע מהבצורת / צילום: Reuters, Vantor

כך מייצר המחסור במים במדינות שכנות הזדמנות לגופי אנרגיה והתפלה בישראל

בעוד איראן מתפוררת כתוצאה ממחסור במים, גם ירדן ומצרים בסיכון גבוה להתייבשות, והופכות לתלויות בישראל לאספקת מים ואנרגיה ● מהן המשמעויות הכלכליות שייגזרו מכך, היכן הזדמנויות ההשקעה, ואיך זה יתגלגל עד האג"ח הממשלתיות והדירוג של ישראל

הסכמי מתנה / איור: לירון בר עקיבא

אחות נתנה לאח את הדירה שירשו, ואז התחרטה. מה קבע ביהמ"ש?

אחות העבירה לאחיה את כל זכויותיה בנכסים שירשו יחדיו מהוריהם המנוחים ללא תמורה ● לאחר שהאח העביר את הזכויות בנכסים לבתו ללא תמורה, הגישה האחות תביעה נגד אחיה ובתו בטענה כי החוזים היו למראית עין בלבד ● מה קבע בית המשפט?

שלומי ויוסי אמיר, בעלי השליטה ברשת שופרסל / צילום: יונתן בלום

דוחות שופרסל: המכירות בחנויות זהות נפלו בחדות

הכנסות רשת המזון הסתכמו ב-3.7 מיליארד שקל ברבעון השלישי, ירידה של 9% בתוך שנה ● הרווח הנקי של שופרסל ירד ברבעון השלישי ב-36% ל-168 מיליון שקל, אך בנטרול מכירת ההחזקה בפייבוקס ברבעון המקביל אשתקד, הרווח הנקי עלה בכ-4.5%

מגן אור, מערכת קרן הלייזר הישראלית / צילום: דוברות משרד הביטחון

ישראל לא לבד: המדינה האירופית שמתקרבת למערכת לייזר להגנה

למרות הביקורת על ישראל, נורבגיה רוכשת את טנקי ליאופרד החדשים שמצוידים במערכת מעיל רוח של רפאל ● שמונה חברות דיפנס-טק ישראליות הציגו בתערוכת הטכנולוגיה הגדולה באסיה ● בריטניה קידמה חוזה לפיתוח מערכת דראגון פייר ● רוסיה החלה להשתמש בדגם איראני מתקדם של חימוש משוטט ● וגם: אוקראינה ויוון חותמות על הסכם לייצור כשב"מים משותף ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מגדל השעון ביפו. המערערת חויבה בהוצאות המשפט / צילום: Shutterstock

האם מכירת מניות בחברה שהחזיקה בניין להשכרה מזכה בתשלום מס שבח מופחת?

בעקבות סכסוך שהוכרע בעליון חויבה חברה למכור את חלקה בחברה אחרת שהחזיקה בניין אחד להשכרה ביפו ● המוכרים ביקשו לשלם מס שבח מופחת לפי החוק לעידוד השקעות הון, אך מנהל מיסוי מקרקעין חשב אחרת ● מה קבעה ועדת הערר?

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

נעילה חיובית בתל אביב; דוראל זינקה ב-17%, אל על ושופרסל נפלו

ת"א 35 הוסיף 0.5% ות"א 90 עלה ב-0.9%  ● אל על נפלה על רקע ההתקדמות להקמת בסיס ווייזאייר בישראל ● דוראל זינקה לאחר הדוחות, ושופרסל נפלה ● אנבידיה עלתה במסחר אתמול, ואלפאבית ירדה, אך עדיין לא רחוקה מרף שווי השוק של 4 טריליון דולר ● וגם: האנליסט שצופה לאורקל אפסייד של 90%

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

מה שחק את הרווח של רמי לוי, ואלטשולר ממשיך לאבד לקוחות

גלובס מביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● התחזקות השקל וירידה בתיק ני"ע פגעו ברווח של רמי לוי ● אלטשולר שחם איבד 150 אלף לקוחות מתחילת השנה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

הבנקים הגדולים בארה"ב מעריכים: מה יקרה ל-S&P 500 בשנה הבאה?

בנקי השקעות בארה"ב ובעולם מפרסמים את תחזיותיהם העדכניות למדד הדגל האמריקאי - ורבות מהן חיוביות באופן ניכר ● בג'יי. פי. מורגן מאמינים כי ייתכן שה-S&P 500 יחצה את רף 8,000 הנקודות - מה שישקף עבורו אפסייד של מעל 17% ● מנגד, בבנק אוף אמריקה צופים "תשואות צנועות" ומזהירים מפני "כיס אוויר" בתחום ה-AI

עופר ינאי, בעלי נופר אנרג'י / צילום: נועם גלאי

עופר ינאי מבצר שליטה בנופר באמצעות לאומי פרטנרס

ינאי יעביר את מניותיו בנופר לחברה משותפת, שלתוכה תזרים לאומי פרטנרס כחצי מיליארד שקל בהון וחוב לטובת רכישת מניות נוספות ● בחודש האחרון מניית החברה סובלת ממומנטום שלילי ואיבדה כ-11%

מנכ''ל מקורות, עמית לנג, בוועידת ישראל לעסקים 2025 / צילום: רפי קוץ

דוחות מקורות: הרווחים קפצו ב-47% בתשעת החודשים הראשונים של 2025

הזינוק ברווחי חברת המים הממשלתית נרשם בעיקר בעקבות עלייה בשיעור התשואה על ההון שמוכר לה, בעקבות העלייה בתשואות על אגרות החוב הממשלתיות ● מתחילת השנה, השקיעה החברה כ-1.3 מיליארד שקל בהקמה וחידוש מפעלי מים

מוצרי סוגת בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנפקת סוגת מתקרבת: תגייס 300 מיליון שקל, לפי שווי של 850 מיליון שקל

חברת המזון, שבשליטת פורטיסימו, ממשיכה לקדם את הנפקתה שצפויה לצאת לדרך עד סוף השנה ● הנהלת סוגת, בראשות המנכ"ל גיא פרופר, תחזיק מניות בהיקף של כ-28 מיליון שקל