גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שפיצר: "רבים חייבים התנצלות לשופטים שהושמצו לשווא"

למנהל בתי המשפט, מיכאל שפיצר, יש בשורות טובות בקשר לעומס בביהמ"ש: "סגרנו השנה 37 אלף תיקים יותר ממה שנפתחו, ומלאי התיקים צנח לשיעור הנמוך מזה 16 שנה" ■ "אני מציע שהתקשורת תעסוק במשפט ולא בשופטים"

"בישראל נפתחים בכל שנה 750 אלף תיקים חדשים, שזה מספר דמיוני; לעומת זאת, יש רק 700 שופטים ורשמים. שופט יושב על שמיעה, הכנה וכתיבה של תיקים בין 10 וחצי שעות ל-11 שעות ביום, וזה עוד לפני שהוא קורא פסיקות ועושה דברים נוספים" - כך אמר היום (ד') ל"גלובס" מנהל בתי המשפט, השופט מיכאל שפיצר, בראיון לקראת שנת המשפט החדשה שתיפתח בשבוע הבא.

שפיצר כיהן בעבר כנשיא בית הדין האזורי לעבודה בתל-אביב, ומכהן כמנהל בתי המשפט מחודש מארס 2012. לדבריו, חסרים עדיין שופטים רבים כדי להקל על עומס העבודה הרב, שמביא גם להתארכות ולהתמשכות ההליכים המשפטיים ולפגיעה במתדיינים. עם זאת, הוא מציין כי במערכת בתי המשפט קיים כיום מלאי התיקים הנמוך ביותר זה שנים.

"עשינו לא מזמן מחקר מקיף על משקלות התיקים, כי סברנו שחלוקת הנטל תלויה לא רק בכמויות תיקים אלא גם בסוגי התיקים ובגודלם. הרי לא תיק הארכת מעצר כתיק תביעה ייצוגית. שקללנו את הנושא וקבענו משקלות תיקים שמשמשים היום בסיס לחלוקת המשאבים בין השופטים, וכך אנחנו יודעים היכן מרוכזים העומסים השונים, לפי משקל ולא לפי כמות".

ממשקים בתוך ומחוץ לבית

אחד המושגים שחוזרים שוב ושוב לאורך הריאיון עם השופט שפיצר הוא "ממשקים". לדבריו, מערכת המשפט מתמקדת בתקופה האחרונה ב"ממשקים". כלומר, בעבודה משותפת, בשיתוף-פעולה ובניהול משותף "בתוך הבית" עם נשיאי בתי המשפט השונים; ו"מחוץ לבית" עם המשטרה, שירות בתי הסוהר, הסנגוריה, הפרקליטות וגורמים נוספים רבים.

כדוגמה "לפירות הנהדרים" של שיתופי-הפעולה בין הנהלת בתי המשפט לבין המשטרה והשב"ס, מביא שפיצר את נושא הארכות המעצרים של חשודים בפלילים. "לקצין משטרה יש סמכות לשחרר עציר בתחנה בלי להביא אותי בפני שופט. אחרי דיון משותף של צוות בראשות מפכ"ל המשטרה, יוחנן דנינו, ושל נציב שב"ס ושלי, הגענו להסכמות להרחיב באופן משמעותי את השימוש בסמכות הזו, וזה כבר מיושם בשטח".

- מהו האתגר הבוער ביותר עבור מערכת המשפט לקראת שנת המשפט החדשה?

"האתגר הכללי של המערכת הוא לשפר את השירות שהיא נותנת, להביא לקיצור הליכים, לנהל את ההליכים בדרך טובה, מקצועית וראויה; והמערכת אכן עושה את זה, הן כלפי פנים בהיערכות פנימית, והן בהיערכות חיצונית. שוב, זה תהליך, והתהליך הזה כבר הניב פירות.

"על-פי הנתונים שיש לנו, במחצית הראשונה של השנה סגרנו 37 אלף תיקים יותר ממה שנפתחו; ונכון לסוף חודש יוני 2013, במערכת בתי המשפט קיים מלאי התיקים הנמוך ביותר זה 16 שנה".

ועדיין, מתדיינים רבים מתלוננים על עינוי דין, עומס עצום; וגם שופטים מתלוננים על עומס ועל הליכים משפטיים שנמשכים לעתים שנים ארוכות.

"הנושא הזה מטופל על-ידינו. כל נשיא של בית משפט מקבל כיום אחת לחודש דוח עדכני על הפעילות של בית המשפט שלו בחודש החולף, כולל תיקים ישנים, ומעת לעת אנחנו מעבירים דוחות יותר מפורטים. כך שלנשיאים היום, שהם גורם מרכזי בניהול של מערכת המשפט, יש כלי עבודה משופרים וטובים לפקח. רואים שיפור ממשי בכל התהליך".

עלילת כזב על סגל שיפוטי

התקשורת הישראלית הוצפה באחרונה בפרסומים על שופטים שהתבטאו באופן לא הולם כלפי נפגעות תקיפה מינית שעניינן נדון בבית המשפט. במקרה אחד התפטר השופט בדימוס ניסים ישעיה, לאחר שפורסם כי בעת דיון משפטי הוא אמר כי "יש בנות שנהנות מאונס".

בהמשך הואשם השופט בדימוס נתן נחמני בכך שבמהלך דיון בבית משפט לענייני משפחה בשנת 2008 סירב להתרשם מטענת אב לילדה בת 5 כי סבה של הילדה מלקק את שדיה.

מקרה נוסף, שהיכה גלים - והחודש התברר כעורבא פרח - היה הפרסום כי שלושת שופטי בית המשפט המחוזי בירושלים, צבי סגל, משה דרורי ויורם נועם, אילצו לכאורה במהלך משפטם של נאשמים באונס, את הנערה המתלוננת לכרוע על ארבע ולהדגים כיצד נאנסה.

אחרי חקירת העניין, נציב תלונות הציבור על שופטים, אליעזר גולדברג, העניק גיבוי מוחלט לשופטים סגל, דרורי ונועם, דחה באופן גורף את התלונה שהוגשה בעניינם וקבע כי "שמיעת ההקלטה (מהדיון) אינה מותירה כל ספק בכך שהמתלוננת לא התבקשה לכרוע על ארבע ולהדגים את מעשה האונס שבוצע בה".

כשמנהל בתי המשפט מתבקש להתייחס לתופעה הזו, מדגיש שפיצר את החשיבות להפריד בין המקרים השונים, ויוצא להגנת השופטים שהושמצו. "היו שני מקרים של שופטים שהתבטאו בצורה בוטה ולא ראויה. והשופטים האלה - ואני אומר את זה לשבחם - הכירו בחומרת הדברים, קיבלו אחריות על המעשה, האחד תוך יום, והשני תוך מספר ימים, והודיעו על פרישתם.

"המקרה השלישי הוא מקרה של עלילת כזב על סגל שיפוטי, עם טענות ומענות מצוצות מהאצבע ופרי הדמיון. נציב תלונות הציבור על שופטים הביע אמירה נחרצת שמדובר בעלילה, ורבים-רבים חייבים התנצלות לאותו הרכב שופטים, על פגיעות קשות, מעליבות ופוגעניות, שבסופו של יום פגעו גם בהרכב השופטים עצמו, וגם הוציאו את דיבת המערכת כולה".

- סקרים מראים שישנה ירידה נמשכת באמון הציבור במערכת המשפט. האם האמון יחזור בשנים הקרובות?

"מערכת המשפט היא חלק ממערכות שלטון אחרות, והאמון בכל הגורמים השלטוניים נמצא בירידה. אצלנו הירידה באמון דווקא קצת יותר מתונה. ככל שאנחנו מדברים על אמון ביושרה של השופטים, במקצועיות של השופטים, בעבודה הנקייה שמערכת המשפט מייצרת - הרי שלדעתי, אם היו מנטרלים את הרכיבים האלה לשאלה נפרדת, היינו מגיעים לתוצאות גבוהות ביותר.

"יש לנו הרבה מה לשפר, אבל כשאתה בא לבית המשפט, אתה יודע שהתהליך, גם במקרה הטוב, הוא עניין של כמה חודשים טובים, וברור שנוצרת תחושה של התמשכות הליכים, ואולי של סחבת. יכול להיות שגם לאלה יש חלק בתוצאות המחקרים הללו, אבל אנחנו מנסים להשתפר".

- לסיום, מה החלום שלך לגבי מערכת המשפט? מה היית רוצה שיקרה כדי שהמערכת תתפקד ביעילות ולשביעות-רצון הכול?

"אני חושב שמערכת המשפט היא מערכת שנוסעת בעלייה, ואני מקווה שיהיו לנו את כל הכוחות להמשיך להתמיד בעלייה הזאת, שנשכיל להגיע למצב שבו אנחנו עובדים היטב, באופן יעיל, רגוע ונינוח, ושהתקשורת תעסוק במשפט ולא בשופטים".

עוד כתבות

צבאות נאט''ו מרחיבים את הגיוס / עיצוב: אלישע נדב

צבאות אירופה מרחיבים את הגיוס: האם האזרחים יסכימו להילחם למען המולדת?

אחרי עשורים של שלווה מדינות אירופה משנות סדרי עדיפויות - ומסיטות תקציבים לעסקאות נשק ● אלא שבזמן שמחסני החירום מתמלאים, נחשפת החוליה החסרה: לוחמים ● בשנה הקרובה ייכנסו לתוקף תוכניות גיוס, והן יידרשו לשאלה הקשה: האם אזרחיהן מוכנים לשלם מחיר אישי בשדה הקרב? ● האירועים הגדולים של 2026, פרויקט מיוחד

בצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: מירי שמעונוביץ

המדינה לבג"ץ: אין עילה להתערבות בהחלטה להרחיב את הפטור ממע"מ על יבוא אישי

לאחר עתירת איגוד לשכות המסחר נגד העלאת תקרת הפטור ממע"מ על יבוא אישי, המדינה משיבה לבג"ץ וטוענת כי אין לו סמכות להתערב בחקיקה מסוג זה ● בין היתר נכתב כי שר האוצר סמוטריץ' "בחן מגוון של שיקולים מקצועיים" בטרם קיבל את ההחלטה

תחזית מנהלי ההשקעות ל-2026 / צילום: Shutterstock

ת"א תעלה ב־13% והשקל יגיע לשיא חדש: שאלנו 9 גופי השקעה מה הם מעריכים שיקרה בשנת 2026

לאחר שנה יוצאת דופן בבורסה בת"א, והתרסקות של הדולר מול השקל - מעריכים בגופים הפיננסיים המקומיים כי המגמות הללו יימשכו גם ב–2026 ● בדיסקונט צופים עלייה של 16% במדד הדגל המקומי, בעוד שבמזרחי מעריכים מחצית מכך ● ומי הגוף שמהמר כי הדולר יצנח אל מתחת ל-3 שקלים

מוריס קאהן. 1930-2026 / צילום: תמר מצפי

יזם כושל בתחילת הדרך, חלוץ הייטק ופילנתרופ: פרידה ממוריס קאהן

מוריס קאהן שהלך לעולמו בגיל 96, נטל חלק פעיל בתעשייה, שהפכה ברבות הימים להייטק הישראלי ● קבוצת עורק שהיה ממייסדיה, אחראית למיזם "דפי זהב" ולהקמת אמדוקס ● את מרבית הונו עשה עם הנפקת אמדוקס, ומאז תרם רבות לפעילות פילנתרופית

שגיא דקל חן בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: צילום מסך יוטיוב

איש לא נותר אדיש לשגיא דקל חן, והפרסומת של מזרחי טפחות היא הזכורה ביותר

הפרסומת האהובה ביותר זה השבוע השני ברציפות שייכת לפרטנר, שלישיית "מה קשור" וסטטיק, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● לפי נתוני יפעת בקרת פרסום, ההשקעה הגדולה ביותר שייכת ל–HOT, כ–3 מיליון שקל

נמל אילת / צילום: שלומי יוסף

המדינה דוחה את בקשת נמל אילת להארכת תקופת ההפעלה

מנכ"לי משרדי התחבורה והאוצר שלחו מכתב תגובה להנהלת נמל אילת, ובו דחו את בקשתה להארכת תקופת ההסמכה להפעלה פרטית - בשל אי-עמידה ביעדי הפעילות ● המכתב מנגיעה בעקבות הפנייה אתמול של הנהלת נמל אילת, בה נטען כי המדינה מתעלמת מנסיבות חריגות של הנמל כגון משבר השיט בים האדום ותקיפות החות'ים

ד''ר שמרית ממן / צילום: דני מכליס

בשורת החלל המותאם אישית של יו"ר סוכנות החלל הישראלית החדשה

ד"ר שמרית ממן מנהלת באוניברסיטת בן גוריון מעבדה שמשויכת לנאס"א, שותפה של האו"ם בתוכניות להתמודדות עם אסונות ומקדמת לימודי מדעים בקרב נערות ● לפני כחצי שנה היא גם מונתה ליו"ר סוכנות החלל הישראלית ● בראיון ראשון בתפקיד, היא מסבירה איך החלל יכול לעזור לנו להתמודד עם אסונות ומגלה את מי הייתה רוצה לראות כאסטרונאוטית הישראלית הראשונה

דיפאל S05 חשמלית / צילום: יח''צ

הקרוס-אובר שמציג ממדים רחבים במחיר של 150 אלף שקל

לקרוס־אובר החשמלי החדש מבית שנגאן הסינית יש ממדים של רכב עם מיצוב ותמחור הרבה יותר גבוהים ● הוא מרווח, זריז ומאובזר היטב בגרסה הבכירה - אבל יש בפלח מכוניות עם התנהגות כביש יותר מלוטשת

חסן עבאסי / צילום: כפיר זיו

הדוקטור למחשבים שטיפח קריירה מבטיחה בענקיות הטכנולוגיה - ואז החליט לשנות כיוון

חסן עבאסי הקים את אפליקציית HAAT כדי שלתושבים הערבים בצפון יהיה שירות משלוחי מזון ראוי ונוח ● אלא שמאז היא לא מפסיקה להתרחב - והשבוע נכנסה לראשונה לגוש דן ● עם מחירים אטרקטיביים וממשק נגיש היא מבטיחה לתת פייט אפילו לוולט ● ראיון

מנהלי השקעות בת''א בוחרים את הפתעת השנה / צילום: Shutterstock

מהראלי בביטוח ועד זינוק השקל: מנהלי השקעות בת"א בוחרים את הפתעת השנה

שנת 2025 שברה כל שיא אפשרי בשוק המניות המקומי, כאשר מדד הדגל של ת"א הניב למשקיעים תשואה פנטסטית של 52% - הגבוהה בבורסות המערב ● מספר השיאים החדשים ששבר המדד היה הגבוה ביותר מאז 1992 (63 השנה), מחזורי המסחר בבורסה זינקו ושוק ההנפקות התעורר לחיים ● ביקשנו ממנהלי השקעות בכירים לסמן את המהלך המפתיע של השנה, ואלה היו הבחירות שלהם

מנות קוויאר  ב–Ocean Star / צילום: שני הלוי

באזור התעשייה הזה יש מעדנייה עם אוצר שעולים אליו לרגל מכל הארץ

סדנת קרמיקה עם תוצרים מינימליסטיים, משתלת סחלבים נדירים, ממלכת סבונים טבעיים ופנינה קולינרית שמציעה תפריט מעשרה סוגי קוויאר ● כך תעבירו יום בעמק חפר

בנייה חדשה / צילום: Shutterstock

מינהל התכנון רשם שיא באישור יחידות דיור, אך רובן יישארו על הנייר

מינהל התכנון פרסם את נתוני השנה החולפת, בו מוצגים הפעילות בתחומי הדיור, התשתיות, התחבורה והשטחים הפתוחים ● מהנתונים בתחום הדיור, עולה כי מוסדות התכנון הציגו ביצועים שגבוהים ב-80% מהיעד הממשלתי שעמד על אישור 125 אלף דירות ● פער זה מתקרב כבר למיליון דירות, שלפי קצב הבנייה הנוכחי מספיק ל-15 שנים

איי פוקלנד / צילום: Shutterstock

32 אלף חביות ביום: החברה הישראלית שמצאה נפט באוקיינוס האטלנטי

15 שנה עברו מאז התגלה נפט באיי פוקלנד שבאוקיינוס האטלנטי ● אלא שמאז המאגר עבר בין חברות, שנקלעו לקשיים, ונשאר על הנייר ● בחודש שעבר נאוויטס הישראלית רשמה פריצת דרך - והחל מ־2028 תפיק ממנו 32 אלף חביות ביום ● המהלך צפוי להזרים מיליארדי דולרים לטריטוריה הקטנה, שעד היום התבססה בעיקר על דיג ● איך היא תשרוד את הצמיחה הדרמטית?

ארי קלמן, מנכ''ל מנורה מבטחים / צילום: איל יצהר

הבכירים במנורה שנחקרו בפרשת ההסתדרות: מנכ"ל הקבוצה, יו"ר חברת הביטוח ומנהלת אגף הבריאות

מנכ"ל חברת ההחזקות ארי קלמן, יו"ר חברת הביטוח יהודה בן אסייג והמשנה למנכ"ל ומנהלת אגף הבריאות אורית קרמר נחקרו ביום שלישי בלהב 433 במסגרת פרשת השחיתות בהסתדרות "יד לוחצת יד" ● לפי המשטרה, מנורה מבטחים חשודה "בביצוע עבירות מתחום השחיתות הציבורית"

אנילוטי / צילום: אפיק גבאי

20 שנה של אוכל טוב ואירוח מספק לא הולכות ברגל

"גוצ'ה" התל אביבית עומדת היטב במבחן הזמן, ויש לה תפקיד חשוב שכמעט ונעלם: מסעדה שהיא חלק מהחיים, לא אירוע חד-פעמי

''הלוטוס הלבן'' של HBO / צילום: באדיבות YES ו-סטינג+

לא מתחשבים ביוקר המחיה: HBO נכנסת לישראל, והמחירים עולים

המהלך של HBO מייצר לא מעט חששות בשוק ● כמה שווה המכונית שקיבל השבוע ערן זהבי? ● יו"ר מליסרון רכש שתי יצירות וידאו ארט תמורת כ-40 אלף דולר ● רשת מלונות פתאל יוצאת במהלך לחיילי וחיילות המילואים ● וזה העו"ד שמצטרף כשותף לפירמת עורכי הדין גורניצקי GNY ● אירועים ומינויים

מוריס קאהן / צילום: איל יצהר

בגיל 96: מוריס קאהן, ממייסדי אמדוקס, הלך לעולמו

קאהן היה אחד ממייסדי חברת אמדוקס, שנסחרת כיום בוול סטריט לפי שווי של 8.7 מיליארד דולר ונחשבת לאחר החברות הוותיקות בהייטק הישראלי ● בשנים האחרונות היה בין התורמים והרוח החיה של פרויקט Space IL, שהוביל להנחתת חללית פרטית ראשונה על הירח

שוק הסטרימינג / צילום: Shutterstock

HBO Max יעלה לישראל ב-13 בינואר. כמה זה יעלה?

חברת וורנר ברדרס דיסקברי הודיעה היום על תאריך ההשקה בישראל של HBO Max, שירות הסטרימינג הגלובלי שלה, וחשפה גם את המחירים לקהל המקומי ● מספר שעות לאחר הודעת HBO, הספקיות yes והוט הודיעו על שיתוף-פעולה אסטרטגי עם החברה, אך לא ציינו בהודעתן את המחירים המוצעים

אילוסטרציה: Shutterstock

הקרב על הדירות: ההבדל בין הסכם הדדי, מתנה והתחייבות למתנה

פסק דין שניתן השבוע בבית המשפט לענייני משפחה ממחיש את החשיבות שבהגדרה מדויקת של עילת התביעה ע"י התובע - וזאת לאחר שמחיקת התביעה, בתום שלוש שנות דיונים, נבעה משגיאה בסיווג העילה המשפטית

ענף התעופה והתיירות משגשג / צילום: יח''צ

נתקעתם בחו״ל בלי ביטוח? מה אפשר לעשות ואילו כיסויים אסור לפספס

מה ניתן לעשות אם התגלה רק אחרי הנחיתה שאין ביטוח נסיעות לחו"ל, האם אפשר לרכוש ביטוח מחברה מקומית במדינת היעד ואילו ביטוחים מומלץ לעשות? ● גלובס עושה סדר