גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אובדן עשתונות" בשוק ההעברות? "איבוד כל רסן"? לא בדיוק

קבוצה מהליגות הבכירות בזבזה רק 5.9 מ' אירו בממוצע על רכש; לפני כעשור הקבוצות הגדולות הוציאו 25% מהמחזור על שחקנים חדשים, וכיום - 9% בלבד

גארת בייל הפך באופן טבעי את חלון ההעברות של קיץ 2013 לסוג של היסטוריה. כמעט בלתי אפשרי להסביר איך הגיע הכדורגל למצב שבו קבוצת כדורגל משלמת בין 91 ל-100מיליון אירו על שחקן כדורגל (ועוד וולשי), או איך בקיץ אחד - ובתקופה של מצב כלכלי לא משהו - שולמו על לא פחות מחמישה שחקנים סכומי העברה של מעל 50 מיליון אירו (אוזיל, ניימאר, פלקאו, קבאני, בייל). הפרשנות הטבעית שמתלווה לחלונות ההעברות בשנים האחרונות היא של יציאה מפרופורציות וירידה מהפסים.

אבל למען האמת, המספרים די מרמים. הכדורגל האירופי, בכל הקשור לשוק ההעברות, מתנהל הרבה יותר בשפיות בהשוואה לחמש או עשר שנים לאחור. וגם בלי קשר להשוואות לעבר, לא בטוח שהמספרים ברוב המקרים אכן מתארים אובדן עשתונות. כן כן. הנה כמה הסברים:

אין היגיון בשיגעון 1?
בחלון הנוכחי הוציאו אמנם 98 הקבוצות בחמש הליגות הבכירות באירופה סכום של כ-2.1 מיליארד אירו. אבל אי אפשר לקחת את המספרים המוחלטים ולהציג אותם במנותק מהמשמעות האמיתית שלהם. בואו נסביר: מאוד סקסי לדבר על ההוצאה הכספית של קבוצות על רכש, אבל אי אפשר להתעלם מהסכום שנכנס במקביל לחשבון הבנק של הקבוצות ממכירת שחקנים. אותן 98 קבוצות ש"התפרעו", גם הכניסו ממכירת שחקנים סכום של 1.51 מיליארד אירו. כך שבאופן מוחלט, הבזבוז האמיתי על רכישת שחקנים הסתכם ב-586 מיליון אירו נטו.

זה נשמע לכם הרבה אולי, אבל המשמעות של המספר הזה היא שכל קבוצה בליגות הבכירות באירופה בזבזה בממוצע 5.9 מיליון אירו נטו על רכש.

הסכום הזה הוא בגבול הסביר, אם נזכור שקבוצת כדורגל בלבל הבכיר של אירופה (אותן 98 קבוצות) מכניסה נכון להיום ממוצע של כ-100 מיליון אירו. במלים אחרות, מכל הטירוף הגדול של מסעות הרכש וצעקות הפרשנים לשפיות - קבוצות בסופו של יום השקיעו העונה כ-5% מהמחזור שלהן על הצטיידות בשחקנים. סכום שאפשר להבין אותו בהתחשב בכך ששחקנים הם בסופו של יום הנכסים המשמעותיים ביותר למועדון כדורגל.

הסכומים לאורך השנים גדלו אמנם, אבל זה קרה ביחס ישיר לכך שהמחזור (ההכנסות) של הקבוצות גדל. בואו ניקח לדוגמה את קיץ 2007 שהיה קיץ כבד במיוחד בשוק ההעברות: באותו קיץ בזבזה כל אחת מהקבוצות בחמש הליגות הבכירות באירופה בממוצע 7.2 מיליון אירו נטו על רכש, סכום ששיקף הוצאה של 9% מהמחזור הממוצע של כל מועדון אז. הרבה יותר גרוע מהיום. גם אם הולכים עשר שנים אחורה, לעונות 2002/03 או 2003/04 מתברר ששיעור הבזבוזים של הקבוצות עמד על סכום פחות או יותר דומה לזה של היום - בסביבות 5% מהמחזור הממוצע של קבוצה אז. כלומר, מה זה משנה אם בקייצים של 2006 או 2007 מחירי השחקנים היו "שפויים" יותר, כשהנטל היחסי על המועדונים היה כבד יותר?

אין היגיון בשגעון 2?
לצורך העניין בדקנו באופן שרירותי שש קבוצות עשירות שידועות לאורך השנים ככאלו שנוטות לבזבז יותר מהיתר וגם מחויבות לרף תחרותי הכי גבוה שיש - ריאל מדריד, ברצלונה, מנצ'סטר יונייטד, צ'לסי, מילאן, באיירן מינכן. בקיץ הנוכחי ההוצאה נטו שלהן (הוצאות על רכש בקיזוז ההכנסות ממכירת שחקנים) הסתכמה ב-231 מיליון אירו. סכום שלמעשה משקף כ-40% מהבזבוז נטו של כלל חלון ההעברות הנוכחי. האם הסכום הזה הוא חסר פרופורציות? לא בטוח.

ההכנסות השנתיות של ששת המועדונים הללו מסתכמות בקרוב ל-2.5 מיליארד אירו, כך שסך ההוצאה על רכש מהווה סכום כמעט זניח בחיי היומיום שלהם - כ-9.5% מהמחזור השנתי בלבד. לפני 9 שנים, כששולמו סכומים נמוכים יותר עבור שחקנים ושעוד נראה היה שיש היגיון מסוים בשוק, אותן שש קבוצות בזבזו 340 מיליון אירו נטו בחלון ההעברות הקייצי של 2004, סכום שהיווה כ-25% מהמחזור השנתי שלהן.

ברצלונה, אז עדיין לא קבוצה עשירה, בזבזה בקיץ 2004 סכום שהיווה 27% מהמחזור השנתי שלה על רכש; בקיץ 2013 היא בזבזה כמעט אותו סכום, רק שהסכום הזה היווה בקושי 8% מהמחזור שלה. צ'לסי? רומאן אברמוביץ' בזבז בקיץ 2004 נתח של 66% מההכנסות של המועדון על רכש, והנה בקיץ 2013 הרכש הקייצי מהווה רק כ-15% מהמחזור השנתי.

שורה תחתונה: בעשור האחרון ההכנסות של מועדוני הכדורגל גדלו בקצב גבוה הרבה יותר מקצב הגידול של מחירי השחקנים.

אין היגיון בשיגעון 3?
חייבים להסביר ולסכם את הנקודה הזאת דרך סיפור גארת בייל. איזו רכישה כבדה יותר - זו של בייל או זו של כריסטיאנו רונאלדו? כשריאל מדריד קבעה את השיא הקודם והביאה את רונאלדו בקיץ 2009 עבור 94 מיליון אירו, הרכישה הזאת היתה שווה כ-25% מהמחזור השנתי של הבלאנקוס אז (הכנסות של 401 מיליון אירו). כשריאל "השתגעה" הקיץ והסכימה לשלם 100 מיליון עבור גארת בייל, היא כבר עושה את זה כשהמועדון עשה התקדמות כלכלית אדירה ומעמיד הכנסות שמתקרבות ל-550 מיליון אירו.

הדבר הזה היה נכון בכל 13 השנים האחרונות, כשריאל ניפצה חמש פעמים את שיא ההעברות: בכל פעם שעשתה את זה (פיגו 2000, זידאן 2001, קאקה 2009, רונאלדו 2009, בייל 2013) היא כבר היתה בנקודה כלכלית אחרת לגמרי בחייה.

לאורך העשור האחרון ריאל שמרה על ממוצע של 50 מיליון אירו בכל קיץ על רכישת שחקנים (עם חריגות למעלה ולמטה). רק שאת העשור הזה היא החלה כארגון שההכנסה השנתית שלו מסתכמת בסביבות 200 מיליון אירו לעונה, והיא מסיימת אותו כשההכנסה השנתית שלה כבר מגרדת את רף ה-550 מיליון אירו.

אין היגיון בשיגעון 4?
המספרים המוחלטים של שוק ההעברות מחמיצים את הנקודה האמיתית. באופן טבעי, המספרים מוטים בצורה קיצונית בגלל פעילות מצומצמת מאוד של כמה מועדוני ענק, ובגלל כניסה נקודתית של אוליגרכים או איילי נפט לכדורגל. אבל רוב המועדונים דווקא משתמשים בשוק ההעברות כדי לייצב את עצמם ולשרוד.

מתוך 98 המועדונים בליגות הבכירות, 59 סיימו את שוק ההעברות של קיץ 2013 עם רווח (60% הרוויחו בשוק "נטול הרסן" הזה). אם שמים בצד את מועדוני הפרמיירליג העשירים שממילא יחזירו את הכסף הזה בזכות הסכמי הטלוויזיה הגואים, אז אפשר להגיד שכל הכדורגל האירופי מתגלגל יפה מאוד ובשפיות מעסקאות הקח-תן האלו: 57 מתוך 78 מועדוני ארבע הליגות הבכירות הנותרות (ללא הליגה האנגלית) סיימו את השוק של 2013 עם רווח. וזה קורה למרות - או אולי בעצם בזכות - "סכומי העברות לא הגיוניים".

שפיות או טירוף? בזבוז נטו בקיץ 2013 מול קיץ 2004
ריאל מדריד
2013:
בזבוז על רכש 58 מ' אירו; הכנסה מוערכת 550 מ' אירו (9% מהמחזור השנתי)
2004: בזבוז על רכש 53 מיליון אירו; הכנסה שנתית 207 מ' אירו (27% מהמחזור)

ברצלונה
2013:
בזבוז על רכש 41 מ' אירו; הכנסה שנתית מוערכת 500 מ' אירו (8% מהמחזור)
2004:
בזבוז על רכש 57 מ' אירו; הכנסה שנתית 207 מ' אירו (27% מהמחזור)

באיירן
2013:
בזבוז על רכש 21 מ' אירו; הכנסה שנתית מוערכת 390 מ' אירו (5.3% מהמחזור)
2004: בזבוז על רכש 57 מ' אירו; הכנסה שנתית 207 מ' אירו (27% מהמחזור)

מנצ'סטר יונייטד
2013:
בזבוז על רכש 34 מ' אירו; הכנסה שנתית מוערכת 410 מ' אירו (8% מהמחזור)
2004: בזבוז על רכש 54 מ' אירו; הכנסה שנתית 246 מ' אירו (22% מהמחזור)

צ'לסי
2013:
בזבוז על רכש 67 מ' אירו; הכנסה שנתית מוערכת 340 מ' אירו (20%מהמחזור)
2004: בזבוז על רכש 146 מ' אירו; הכנסה שנתית 220 מ' אירו (66% מהמחזור)

מילאן
2013:
בזבוז על רכש 10 מ' אירו; הכנסה שנתית מוערכת 260 מ' אירו (4% מהמחזור)
2004: בזבוז על רכש 5 מ' אירו; הכנסה שנתית 234 מ' אירו (2% מהמחזור)

עוד כתבות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח

חשד לפיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על נצח יהודה • בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה  ● כל העדכונים

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

וול סטריט / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית בוול סטריט: הנאסד"ק קופץ ביותר מ-2%

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם