גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חשיפת "גלובס": איך אושרה עסקת הנפל ליבוא הגז המצרי?

פרוטוקול החקירה של אלי לנדאו בפרשת הקלטת של יוסף פריצקי מעלה שאלות קשות ■ לנדאו: "אין לי עניין לפתוח את הנושא מחדש"

בימים אלה ישראל מציינת 40 שנה למלחמת יום הכיפורים, והעיסוק במלחמה ובמחדל שקדם לה מגיע לשיאו. ברוח זו, נזקים ישירים של כ-15 מיליארד שקל שגרם משבר הגז המצרי למדינה יכולים להיחשב "מלחמת יום הכיפורים" של משק האנרגיה הישראלי.

הסכם הגז שנחתם ב-2005 בין חברת החשמל לבין יבואנית הגז המצרי EMG התגלה כעסקת נפל שגרמה למשק נזקים המוערכים במיליארדים. צרכני החשמל בישראל עדיין משלמים מכיסם מדי חודש תוספת לחשבון החשמל שלהם בגין הדלק היקר שנאלצה חברת החשמל לרכוש במקום הגז המצרי שהיה אמור לזרום לכאן.

תושבים רבים בישראל, בעיקר אלה המתגוררים בסמיכות לתחנות כוח של חברת החשמל, עתידים לסבול מנזקים בריאותיים כתוצאה מהחשיפה למזהמים שנפלטו בשנתיים שבהן הופעלו תחנות הכוח של החברה בסולר ובמזוט במקום בגז הטבעי.

על רקע המחדלים הללו, "גלובס" חושף כאן מסמך שטרם פורסם, המציג את גרסתו של אלי לנדאו, יו"ר חברת החשמל לשעבר ומי שנחשב השושבין המרכזי של עסקת הגז המצרי. המסמך הזה מגלה עד כמה הסתייגו הדרגים המקצועיים בחברת החשמל וחברים בדירקטוריון מהעסקה ובכל זאת היא אושרה לבסוף בלחץ ראש הממשלה אז אריאל שרון ולנדאו, וזאת לאחר שהיו"ר לא דיווח לדירקטוריון על עומק קשריו עם בכירים בקבוצת מרחב, השותפה הישראלית ב-EMG.

הסכם העקרונות בין חברת החשמל ל-EMG אושר בדירקטוריון חברת החשמל ב-25 במאי 2004, ברוב קטן של קולות ובתום שתי ישיבות סוערות שכמוהן לא זכורות בתולדות החברה בת ה-90. אפילו בעלי קבוצת מרחב יוסי מימן "כמעט התעלף" מרוב מתח, העיד לנדאו, שהתקשר לדווח לו על תוצאות ההצבעה.

"שבתי הוא מעין בן בית אצלי"

לנדאו, שכהונתו כיו"ר חברת החשמל פקעה שלושה ימים בלבד לאחר ההצבעה הדרמטית על אישור ההסכם, לחץ בכל כוחו להביא לאישורו עוד בטרם יסיים את כהונתו. כעבור כמה שבועות, ב-6 ביולי, הודיע שר התשתיות הלאומיות אז יוסי פריצקי לראש הממשלה אריאל שרון על החלטתו הסופית למנוע מלנדאו קדנציה שלישית כיו"ר חברת החשמל.

יממה בלבד לאחר הודעתו של פריצקי פרסמה כתבת הערוץ הראשון איילה חסון קלטת ובה נשמע פריצקי מתכנן את "חיסולו" הפוליטי של יריבו למפלגת שינוי, אברהם פורז. בעקבות פרסום הקלטת, שנמסרה לחסון על ידי החוקר הפרטי מאיר פלבסקי, פריצקי סולק מהממשלה ומהחיים הפוליטיים. מאוחר יותר התברר כי שכרו של פלבסקי שולם על ידי יוסי מימן, בעלי קבוצת מרחב, השותפה הישראלית ב-EMG. פריצקי לא הסתיר את התנגדותו לעסקת הגז עם EMG ואת רצונו לחתום על עיסקה עם חברת בריטיש גז, המחזיקה במאגר השייך לרשות הפלסטינית.

סמיכות הזמנים של פרסום הקלטת וההודעה על אי-הארכת כהונתו של לנדאו הביאה את המשטרה לחשוד כי לנדאו היה שותף לקנוניה נגד פריצקי. ב-25 באוגוסט נחקר לנדאו במשך 12 שעות במשרדי היחידה הארצית לחקירות הונאה בבת ים.

לנדאו הכחיש כל מעורבות בפרסום הקלטת והיועץ המשפטי לממשלה החליט בסופו של דבר לסגור נגדו את תיק החקירה בשל היעדר אשמה. עם זאת, לנדאו סיפק בחקירה פרטים רבים על קשריו עם בכירים ב-EMG ובראשם שבתי שביט, ראש המוסד לשעבר ששימש באותה תקופה סגן נשיא קבוצת מרחב של מימן.

"שבתי הוא מעין בן בית אצלי", אמר לנדאו לפי תמליל החקירה, "(שביט) מוזמן לכל החתונות ולכל הבריתות ואני מוזמן אליו. מסגרת הידידות שלנו היא 40 שנה לפחות".

שביט, כך התברר זמן רב לאחר החקירה, קיבל ממימן תשלום בסך 11.5 מיליון דולר עבור תקופת עבודתו הלא-ארוכה בקבוצת מרחב, במסגרת בוררות שהתנהלה בפני עו"ד רם כספי. מה הביא את מימן לשלם לשביט סכום עתק כזה? מימן ושביט לא דיברו על כך מעולם.

חוקרי המשטרה לא ידעו בעת החקירה של לנדאו על התשלום המיוחד שקיבל שביט. למרות זאת הם הקשו על לנדאו שוב ושוב בנושא קשריו עם ראש המוסד לשעבר. כשנשאל על ידי חוקרי המשטרה אם דיווח לדירקטוריון החברה על חברותו העמוקה עם שביט ואם לא חשב שעליו לפסול את עצמו בשל כך מדיון בעסקת הגז, השיב לנדאו: "למה הייתי צריך לספר? מישהו פה בארץ לא חבר של מישהו? הם לא צריכים לדעת".

לנדאו לא מצא כל פסול גם בפגישות הרבות שקיים עם שביט וכן עם מימן וד"ר נמרוד נוביק לפני ההצבעה על העסקה בדירקטוריון חברת החשמל. הנה קטע מתוך פרוטוקול החקירה:

"היכן נפגשתם?"

"עם שבתי אצלי בבית או אצלו בבית. עם יוסי מימן נפגשתי בדירקטוריון ועם נוביק גם במשרדי חברת החשמל".

"האם פגשת בהם במשרדי חברת מרחב?"

"לא. פעם או פעמיים פגשתי בהם במשרדי חברת מרחב, כאשר קלינטון הוזמן לארץ וביום העצמאות, כשהאירוע שעורך מימן הועבר מביתו למשרדי מרחב".

"האם ביקרת ביאכטה של מימן?"

"הייתי ביאכטה עם הגברת נאוה ברק לרגל חסות שנתנה חברת החשמל לעל"ם (העמותה שבראשה עמדה ברק - ע"ב). הייתי שם ערב אחד לארוחת ערב. הייתה מסיבה. אני לא יכול לומר שהיו הרבה משתתפים. מקרה שני הייתה ארוחת ערב לראש הממשלה לפני שנתיים. היו שם רה"מ, סגן רה"מ, ממלא מקומו, אני, מימן שבתי ואחרים".

הבכירים מזהירים: "ההסכם לא בשל"

לנדאו אישר בחקירתו כי ראש הממשלה אריאל שרון פעל לאישור הסכם העקרונות בין חברת החשמל ל-EMG. "ראש הממשלה אמר שבעניין המדיני נראה חשוב להתקשר עם המצרים", אמר לנדאו, "ולדעתי את זה אמר אחד מפקידיו גם ערב ההצבעה לנציגות (משרד ראש הממשלה - ע"ב), סימה פישר וגברת פרגו (שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה - ע"ב). אחת הייתה בהצבעה בעד העסקה ואחת נגד".

חוקרי המשטרה ציינו כי בכירים בצוות המו"מ של חברת החשמל ובהם סמנכ"ל הכספים יוסי דביר והמנכ"ל יעקב רזון, הציעו לעצור את המו"מ עם EMG ולנהל מו"מ עם המתחרה בריטיש גז. הבכירים התלוננו שההסכם "לא היה בשל" בעת שהובא לאישור דירקטוריון חברת החשמל והשותף המצרי ב-EMG חוסיין סאלם "כהרגלו משפר עמדות בכל פעם".

על רקע האזהרות הללו, נשאל לנדאו מדוע היה לו חשוב כל כך לאשר את הסכם העקרונות ימים ספורים לפני סיום כהונתו, ולעשות זאת כהגדרת החוקרים "באווירה שהדירקטורים טענו בחלקם שהיא רוויית שמועות, לחצים ואיומים". לנדאו השיב: "לי הייתה דחיפות. חשבתי שאני צריך לסיים פרק שהתחלתי בו. למדינת ישראל אין ברירה אלא לקחת ממצרים גז. זו בכל מקרה הייתה הצבעה דרמטית והעיתונות רעשה. התייעצתי עם חברים, אבל לא אמרתי להם מה להצביע".

"העסקה הזאת לא טובה רק למדינת ישראל ולחברת החשמל אלא גם לחברים של לנדאו", ציינו החוקרים. "מי זה החברים של לנדאו, שנבין?" השיב להם לנדאו. "שביט ומימן", השיבו לו החוקרים. "אני לא רואה פסול בכך שיזמים מרוויחים כסף", ענה לנדאו. "ידידי שבתי שכיר בחברה. אני מניח שאם היה בעלים אפשר שהייתי מתנהג אחרת".

אלי לנדאו מסר היום בתגובה לכתבה: "לא נחקרתי על עסקת הגז אלא רק על נושא הקלטת, שבו לא היה לי יד ורגל. הנושא כולו נבדק ונחקר עד תום ונסגר בשל חוסר אשמה. אין לי כל עניין לפתוח אותו מחדש אחרי כל כך הרבה שנים".

למה קיבל שבתי שביט 11.5 מיליון דולר מיוסי מימן?

חברים בדירקטוריון חברת החשמל שהצביעו על אישור הסכם העקרונות עם EMG אמרו היום ל"גלובס" שלא היה להם כל מושג על קיומם של קשרים אישיים בין היו"ר אלי לנדאו לשביט. ואכן, מעטה חשאיות כבד, שגובה בצווי איסור פרסום, אופף את הנסיבות שבהן פעל שביט להשלמת עסקת הגז בין חברת החשמל ל-EMG - נסיבות שתמורתן קיבל שביט ממימן סכום עתק של 11.5 מיליון דולר.

שביט, ששימש ראש המוסד בשנים 1989-1996, הובא על ידי מימן בתחילת שנות ה-2000 לשמש סגן נשיא מרחב. לפי גרסה אחת, מימן רצה בו בשל קשריו המיוחדים עם אישי מפתח בצמרת הממשל המצרי ובראשם שר המודיעין המצרי עומר סולימאן. לפי גרסה אחרת, חשש מימן ששביט יתחרה בו ויסגור עיסקה עם המצרים עבור איש עסקים ישראלי אחר.

שביט ומימן לא התבטאו מעולם בעניין זה, אך בתחילת השנה שעברה התברר כבדרך אגב ששביט קיבל ממרחב 11.5 מיליון דולר עבור פעילותו להשלמת עסקת הגז. הנתון הזה פורסם בין היתר במסגרת מסמכים שהותרו לפרסום לאחר ששביט ביקש להוציא התראת פשיטת רגל למימן, בטענה ש-2.4 מיליוני השקלים האחרונים של החוב לא שולמו. ל

בקשתו הוציאה השופטת ורדה אלשיך צו איסור פרסום על פרטי התיק, אשר הוסר בחלקו לאחר שמימן שילם את החוב ושביט מחק את בקשתו. מהמידע שהותר לפרסום עולה כי הסכום ששילם מימן נקבע בהסכם שאליו הגיע עם שביט במסגרת גישור שהתנהל בפני עו"ד רם כספי. מרחב הייתה אמורה לשלם את התמורה בארבעה תשלומים, ומימן חתם על ערבות אישית לתשלום מלוא הסכום - ערבות שהייתה אחר כך העילה לבקשת התראת פשיטת הרגל נגדו.

לאחר ההפיכה במצרים והפסקת הזרמת הגז לישראל, אירועים שגרמו נזקים כבדים לקבוצת מרחב, ביקש מימן לפתוח את ההסכם ולצמצם או אף לבטל את יתרת חובו לשביט. עו"ד כספי דחה את בקשתו של מימן, ולעומת זאת קיבל את בקשתו של שביט והעלה את הריבית שחויבה מרחב לשלם לו בגין התשלומים העתידיים.

כספי גם דחה בקשה מאוחרת יותר של מימן לבטל את יתרת התשלומים לשביט, שוב - בשל ההתפתחויות במצרים. כספי הסכים רק לדחות את התשלומים שנותרו, והאחרון שבהם נקבע ל-1.6.12. בשל האיחור בתשלום זה, ביקש שביט מבית המשפט המחוזי בתל אביב לאשר את פסק הבוררות, ולאחר מכן הגיש את הבקשה נגד מימן.

"מי שדאג לחברים - יצא ללא פגע. מי שדאג לציבור - יצא טומטום"

בזיכרון הציבורי הקצר זה נשמע אולי רחוק כמו מלחמת יום הכיפורים, אבל שר התשתיות הלאומיות המודח יוסף פריצקי ממשיך לחיות עד היום עם צלקות פרשת הגז המצרי.

- למה הפרשה הזאת צריכה לעניין היום את הציבור הרחב?

"כי אין סיבה שלא יגיע מחר בבוקר נוכל שיחזור על אותו תרגיל. לא נעשה דבר להבטיח שזה לא יקרה שנית. אולי עכשיו, ערב יום כיפור, זה זמן מתאים לעריכת חשבון נפש".

- מה ציפית שייעשה?

"גוף בלתי תלוי היה צריך לחקור איך מדינת ישראל הגיעה למצב שבו הפסידה כל כך הרבה כסף ומי אחראי לזה. הפסדים בסדר גודל כזה לא יכולים לעבור מתחת לרדאר. על הרבה פחות מזה הקימו כאן ועדות חקירה".

פריצקי העדיף בשעתו שישראל תרכוש את הגז הטבעי ממאגר עזה מארין שמול חופי עזה, הנמצא בשליטת חברת בריטיש גז, CCC והרשות הפלסטינית, אלא שזמן לא רב אחרי הסתלקותו מהחיים הפוליטיים השתלט החמאס על הרצועה ומאז לא נעשה דבר לפיתוח המאגר.

- אלמלא נפילת מובארק ייתכן שהגז היה זורם כסדרו.

"מההתחלה הם לא סיפקו את כמות הגז שהתחייבו לה, הרבה לפני נפילת מובארק. אחרי שנה הם העלו את המחיר רטרואקטיבית וגם אז הם לא סיפקו את הכמות הדרושה. אני שאלתי מיהי חברת EMG וכאשר התברר לי שזו חברה בלי נכסים, בלי דוחות כספיים פומביים שרשומה במצרים ושכל מה שיש לה ביד הוא איזה פתק, היה לי ברור שלהשליך את כל יהבנו על הקבוצה הזאת יהיה טירוף. בריטיש גז זו חברה ציבורית ידועה ומוכרת שיש לה מוניטין ויש לה נכסים. נכון שבזמן שאני ניהלתי את המו"מ שלט הפת"ח, והאיחוד האירופי היה מוכן לעזור ולסייע, אבל גם אחרי לכתי, כשכבר היה שם חמאס, ניסו אולמרט וגם נתניהו לחדש את המו"מ עם בריטיש גז".

- במה פרוטוקול החקירה של לנדאו חידש לך?

"יש כאן אדם שנושא בתפקיד בכיר מאוד ולא מגלה את עובדת חברותו עם המוציא והמביא אצל הספק הראשי ואח"כ אומר שהוא רוצה לעזור לו. הוא שאל את עצמו 'מה יעשה טוב לחבר שלי'. כל מי שמסתכל על החומר מבין שהיה כאן קשר אישי, ולצערי - נתנו לזה לעבור לסדר היום. האמירה (של רשויות החוק - ע"ב) היא: 'מותר לכם לפעול ככה'. אני יכולתי לתת לאיש הזה להמשיך ולכהן כיו"ר חברת החשמל אבל ראיתי קודם כול את טובת העניין ולא את הטובה האישית שלי. מה יצא מכל הסיפור? שאני טומטום ואלה שפעלו לפי טובה האישית יצאו ללא פגע".

יש חוזה, יש ערבות, אז למה חברת החשמל לא תובעת את EMG?

פרשת הגז המצרי מתייחסת ברובה לאירועים שקרו לפני כעשר שנים, אך התנהגותה התמוהה של חברת החשמל ביחס ל-EMG נמשכת גם בימים אלה. כמו אישה נבגדת המתעקשת להאמין להסבריו הקלושים של בעלה, ממשיכה חברת החשמל לשתף פעולה עם החברה המצרית ונמנעת מנקיטת כל צעד שעלול לפגוע בה.

חברת החשמל מעולם לא תבעה את EMG על נזקיה, אף שבדוחותיה הכספיים היא מציינת במפורש כי "מאז תחילת אספקת הגז על ידי EMG לא עמדה EMG בהתחייבויותיה החוזיות, וזאת מטעמים שונים אשר פורטו בהודעותיה".

יתרה מכך, בידי חברת החשמל ערבות כספית בסך 18 מיליון דולר ש-EMG הפקידה להבטחת התחייבויותיה - אך החברה מעדיפה שלא לחלט אותה.

בתגובה לפניית "גלובס" בנושא השיבה חברת החשמל כי היא נמנעת מחילוט הערבות בעצת עורכי הדין הבינלאומיים שלה המייצגים אותה בהליך הבוררות מול חברות הגז המצריות. מדובר בהליך שנפתח ביוזמת EMG וחברת החשמל הצטרפה אליו. במסגרת ההליך המתקיים בפריז תבעה חברת החשמל 4.3 מיליארד דולר מחברות הגז המצריות בגין הנזקים שגרם לה משבר הגז המצרי.

על סיכויי ההליך העיד לא אחר מאשר יו"ר חברת החשמל, יפתח רון-טל, שאמר בדיון בכנסת לח"כ מירי רגב: "שנינו נהיה בפנסיה לפני שנראה גרוש מזה".

עוד כתבות

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

ימי הזוהר מאחוריה? הקרן של משקיע העל דועכת

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה