גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אלפי בעלי משכנתאות ייקלעו לקשיים בשנה הקרובה"

ארז כהן: "אם זוג צעיר רואה שהמשכנתא עולה על 50% מההכנסה שלו, אין ברירה - הם חייבים לשכור דירה"

בתקופה האחרונה מזהיר ארז כהן, יו"ר לשכת השמאים לשעבר ומבעלי משרד השמאות "זאב כהן-ארז כהן", מפני משבר חריף בשוק המשכנתאות בישראל. הוא אפילו הגדיל לעשות וטען כי המשבר בישראל יהיה דומה למשבר הסאב-פריים בארה"ב. היום (ד') טוען כהן כי "אלפי משקי בית" שנטלו משכנתאות של 700-800 אלף שקל או אפילו מיליון שקל ומעלה כדי לרכוש דירה - ייקלעו לחדלות פירעון כבר בשנה הבאה".

"ב-2014 קיימת סכנה ממשית לאי-עמידה של משקי בית רבים בהחזר המשכנתא, תרחיש שתהיה לו השפעה קשה ביותר הן כלכלית והן חברתית", מזהיר כהן. מבדיקת משרדו עולה כי "אם ב-2004 עמד מחיר דירה ממוצעת בישראל על כ-700 אלף שקל בלבד, הרי שכיום נושק המחיר ל-1.4 מיליון שקל ובהתאמה גם לקיחת המשכנתא הוכפלה מכ-350-400 אלף שקל בממוצע ב-2004 לכ-800 אלף שקל בממוצע היום, כאשר כרבע מתוכם לקחו משכנתא בגובה מיליון שקל ויותר".

נתוני המשכנתאות השוטפים של בנק ישראל מצביעים על כך שגובה המשכנתא הממוצע עומד על כ-570 אלף שקל בקירוב. עם זאת, יש לציין כי נתוני בנק ישראל כוללים את כל הארץ מבלי להבחין בין גוש דן לפריפריה, וכידוע הבדלי המחירים ניכרים ולפיכך גם פערי המשכנתאות.

"הנתונים שלי מתבססים על גוש דן שזה אזור הביקוש במדינה, לא על נתונים כלל-ארציים", אומר כהן בשיחה עם "גלובס".

"תיבת הפנדורה תתפוצץ בשנה הקרובה"

כהן ממשיך: "החזר משכנתא חודשי ממוצע היום הינו 5,000-6,000 שקל בקירוב, שווה ערך במקרים רבים למשכורת חודשית של אחד מבני הזוג. זוהי נקודה שברירית מאוד. מספיקה עלייה קלה של ריבית בנק ישראל ברבע או חצי אחוז; מספיקה עלייה קלה באבטלה במשק, כשאחד מבני הזוג לא יעבוד; מספיקה עלייה קלה בהוצאות המחייה של בני הזוג, לדוגמא על חינוך ילדים, נסיעות, ארנונה וכו' - על מנת לגרום לאותה נקודה שברירית להתפרק".

כהן טוען כי לפני 5 שנים בלבד עמד ההחזר החודשי הממוצע על כ-3,500 שקל, כך ש"היה 'מרווח בטחון' משמעותי. מרווח בטחון זה לא קיים היום".

לכן, מזהיר כהן כי "קיים סיכון גבוה שתיבת הפנדורה הזו תתפוצץ כבר בשנה הקרובה. על מנת למנוע תרחיש אפוקליפטי זה, ייתכן ולא תהיה ברירה לממשלה ולבנק ישראל אלא לנסות ולקבע במידת האפשר את משכנתאות הענק שכבר נלקחו. נכון, זוהי פעולה חריגה ולא מקובלת, אולם עדיפה על פני כל הנזק המשתמע ממשבר משכנתאות קולוסלי מקיף במשק".

- למה אתה מתכוון בקיבוע משכנתא?

"היום כולם מסתכלים על אחוז המשכנתא מערך הדירה. הבנק מסתכל פחות על מרכיב ההשתכרות של נוטל ההלוואה כי הוא חושב שיש גמישות מסוימת ברמת ההכנסה והיא משתנה, אז מסתכלים בעיקר על מרכיב שיעור המשכנתא מערך הדירה. הקיבוע יכול להיות רף מקסימלי של משכנתא שמעבר לו לא עולים; אני חושב שזוג צעיר שזו דירתו הראשונה, צריך לקבוע לו רף מקסימלי של 750 אלף שקל, שזה רף שעוד איכשהו אפשר לעמוד בהחזרים ולא להתאבד כלכלית, כי מעבר לזה הצעירים מסתכנים.

"כאשר קבלנים יידעו שיש רף מקסימלי במשכנתאות אז הם גם יבנו דירות יותר קטנות ויסתגלו למצב. השוק יתאים את עצמו למצב החדש. אני לא אומר שאלה המשכנתאות שצריך לתת לכל אדם, אבל לדעתי עבור זוג צעיר עם הכנסה דו-ספרתית זה מה שמתאים".

"כולם לא רוצים להאמין שזה יקרה"

- כמה בעלי משכנתאות לדעתך בסכנה?

"יש אלפי משקי בית שנטלו משכנתאות כבדות ב-4-5 השנים האחרונות והם כבר היום בבעיה".

- הבנקים, הקבלנים, בנק ישראל, הממשלה - כולם טוענים שאין סיכון ושהמשכנתאות בבנקים בטוחות. אז מה, כולם משקרים?

"כולם לא רוצים להאמין שזה יקרה, המשבר הזה. זה לא אינטרס של אף אחד לומר את האמת. הנגיד הקודם, סטנלי פישר, אמר בפירוש שאסור שתהיה ירידה של 30% במחירי הדירות כי זה יכניס את המערכת הפיננסית לבעיה. יש תקווה שזה לא יקרה, אבל אין ביטוח שזה לא יקרה. אני חושב שהמצב מסוכן".

- אתה משווה אותנו לארה"ב. שם, לפני משבר הסאב-פריים, נתנו משכנתאות של 100% ויותר מערך הדירה. זה לא קורה כאן...

"זה נכון, אבל מצד שני אם נגיע למצב שנוטלי המשכנתאות לוקחים הלוואות שהם לא יוכלו להחזיר, אז נכון שלא נהיה במצב שבו מחיר ההלוואה גבוה ממחיר הדירה, אבל מצד שני כן יהיו הרבה אנשים שלא יעמדו בהתחייבויות".

- בארה"ב, בסופו של דבר, נתנו למשקי הבית ליפול והממשלה הצילה את הבנקים, לא את בעלי המשכנתאות. מה לדעתך יקרה כאן?

"נתנו למשקי הבית בארה"ב ליפול כי ערך הבית ירד מתחת לגובה ההלוואה. פה מה שיכול לקרות זה שכושר ההחזר של האנשים ייפגע ויותר אנשים ייקלעו לחוסר יכולת להחזיר את המשכנתא. אנחנו עלולים להגיע למצב של ירידות מחירי הדירות וחוסר יכולת לשווק דירות במצב כזה. הסכנה כרגע היא יותר כושר ההחזר ולא ירידת מחירי הדירות".

- איזה בנק לדעתך עלול להיפגע הכי הרבה מהמשבר שאתה מתאר?

"אני מתקשה לומר מי הבנק הכי מסוכן כי אני לא מכיר את המערכת על בוריה. אני לא יודע מי הבנק בעל החשיפה המקסימלית למשכנתאות הממונפות".

- אז מה יש לך להגיד לזוג צעיר שלוקח היום משכנתא? תשכרו דירה?

"כן. במפורש. הייתי אומר להם להמתין".

- אבל אומרים לאותם צעירים להמתין כבר שנים והמחירים רק עולים...

"נכון, אבל אין מה לעשות. שוק הנדל"ן עובד לאט, לוקח שנים עד שדברים זזים. גם הצעדים ושיווקי הקרקעות היום של הממשלה ישפיעו בטווח של 3-4 שנים מהיום ואפילו יותר. הייתי אומר לצעירים שאם הם צריכים להקדיש יותר מ-50% מההכנסה למשכנתא - תשכרו דירה. ואני שמעתי על הרבה זוגות שלקחו משכנתא עם החזר של יותר מ-50% מההכנסה. כשהם זוג זה נראה להם סביר והם לא נבהלים, אבל כשבאים ילדים והצרכים משתנים, הסיכון גדל".

- בשורה התחתונה, אתה באמת רואה מצב שבו אלפי משפחות לא יוכלו להחזיר את המשכנתא, אולי אפילו יפונו מבתיהם ואנשים יצטרכו לעבוד כל חייהם כדי להחזיר חובות לבנקים ויישארו בסוף בלי דירה?

"כל עוד מחירי הדירות כה גבוהים ואם היקף המשכנתאות ימשיך לעלות - זה יוצר מצב בעייתי ומסוכן שחייבים לטפל בו".

עוד כתבות

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי