גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך טלטל ערוץ 2 את ענף הפרסום בישראל

הטלוויזיה המסחרית גרמה למשרדים לעשות רה-ארגון, הכתירה כוכבים חדשים ומחקה אחרים - ובדרך גם הכניסה הרבה כסף ■ "האמת? לא צפינו", הם אומרים

לפני 20 שנה עמד עמוס טלשיר, אז מנכ"ל צעיר יחסית במשרד פרסום אריאלי, בכנס שערך אלכס גלעדי בנושא השקת ערוץ 2, והעריך שבתוך פרק זמן קצר יחסית הטלוויזיה המסחרית תחזיק בנתח של 30% מעוגת הפרסום. ההערכה הזאת נשמעה כמעט מופרכת בעידן שבו שיא החשיפה היה דאבל-ספרד ב"ידיעות אחרונות" או "מעריב", ופסגת היצירה הפרסומית הייתה תשדיר שירות בסגנון "אלברט פירות" בערוץ 1 או סרטון קצרצר בקולנוע.

גם מי שהעריך כי הפרסום בטלוויזיה יהפוך לחלק חשוב בתעשייה, לא האמין שבשוק יתחולל מפץ גדול שישנה את השוק באופן דרמטי ובלתי הפיך. שיטות העבודה, הקצב, התגמול, סכומי הכסף, המקצועות המרכיבים את התעשייה - אפילו סוג הטאלנטים - עברו שינוי כל כך קיצוני, שהיום קשה לתפוס שפעם היה אפשר אחרת.

הטלוויזיה המסחרית יצאה לדרך אחרי 30 שנות טלוויזיה בעולם ואחרי למעלה מעשור של דיבורים אודותיה שבוששו לקרום עור וגידים. בקרב חלק מאנשי המקצוע המקומיים, שלמדו בארה"ב ובלונדון, הייתה ציפייה שהמדיה שעל ברכיה התחנכו תגיע לכאן ו"תחלץ אותם מדפי העיתון". אבל הם היו מיעוט. פוליטיקאים דיברו נגד הערוץ המסחרי, "מעריב" ו"ידיעות אחרונות" ניהלו קמפיינים נחושים נגדו ורוב ענף הפרסום ישב על הגדר בהמתנה לראות מה יקרה. רק מעטים נערכו. וכשהגיע הרגע, התברר שהם הרוויחו - ובגדול.

"קודם לעליית הערוץ, התחושה השלטת בציבור ובמסדרונות השלטון הייתה שהשטן עומד לכבוש את הטלוויזיה", נזכר טלשיר. "'ידיעות' ו'מעריב' הבינו שהם הולכים לחטוף מהטלוויזיה המסחרית, ולכן היו חרוצים, יעילים ולא תמיד דוברי אמת בפרסום תחקירים על ההשפעה המפחידה שיש לטלוויזיה המסחרית על אומות אחרות בעולם. הציבור חשש שיגנבו את דעתו, בממשלה חששו מאובדן שליטה, שכן ערוץ 1 הוא ערוץ ממלכתי שקל לשלוט בו. לכן, הלך הרוח הכללי היה שהטלוויזיה תתפוס נתח שוק של 10%-20%. כשאני הערכתי שהטלוויזיה תגיע ל-30%, זה נשמע מספר שאיים על הקופה של 'ידיעות אחרונות' ו'מעריב', אבל מה שקרה זה שהטלוויזיה הצליחה מעל ומעבר".

יגאל בר-און, אז מנכ"ל פרסום או.קיי והיום מנכ"ל איגוד חברות הפרסום, זוכר את נציגי הזכייניות מסתובבים במשרדי הפרסום ומנסים לשכנע שיש להם ביד בוננזה - לא תמיד בהצלחה. "הייתה תפיסה שזה שדרוג של הקולנוע ולא תפסו את העוצמה והמהירות של הטלוויזיה".

הקריאייטיב יוצא מהמונו

ההצלחה המטאורית של הטלוויזיה המסחרית, בניגוד לחלק מהתחזיות, שינתה את פני עולם הפרסום כפי שהיה מוכר עד אז. רזי פלד, באותה תקופה מבעלי פרסום פלד ויו"ר איגוד הפרסומאים, מגדיר את ראשית ימי הטלוויזיה המסחרית כמהפכה: "עד אז היו מהלכים קטנים שעשו דרמות גדולות, למשל כניסת עמודי הצבע לעיתונות היומית, אבל דבר לא השתווה למהפכה של הטלוויזיה שהעבירה כמעט בן-לילה תקציבים מצד לצד. כל מפת המדיה השתנתה. משרדי הפרסום היו צריכים להתמודד עם משהו שהם לא הכירו. זה סיפור שונה לגמרי לייצר פרסומת של 2-3 דקות לקולנוע או לדחוף סיפור ב-30 שניות. הטלוויזיה הביאה עוצמות בחשיפה שלא הכרנו".

השינוי בענף הפרסום התבטא הן במבנים של משרדי הפרסום והן בתוצרים שלהם. "הייתה בענף פריצה מטורפת של טאלנטים מכל הסוגים", אומר טלשיר. "מחלקות הקריאייטיב גדלו כי פתאום זה לא היה רק לעשות מודעות, ובמקום בוגרי גרפיקה ועיצוב של בוגרי ויצו ובצלאל התחילו לאכלס אותן בוגרי בתי ספר לקולנוע ותסריטאות. במקום תקציבאים שרבו על אינצ'ים, היה צריך בוגרים שידעו לעבוד על אקסלים".

לדברי פלד, "הקצב היה אחר לגמרי ובסוג עבודה שונה, והיה צריך לעבור למדיה שהיא גם תנועה וגם צליל וגם מספרת סיפור - ובארץ מעטים שידעו לעשות את זה. בגלל שדיברו על הערוץ 10 שנים וכל הזמן מצאו סיבות למה לא להקים אותו, לא כל המשרדים נערכו לכך. הם לא הבינו כמה מהר זה יכול להיות וכמה הרבה זה יתפוס מהתקציבים".

רוני כהן, לשעבר מבעלי טמיר-כהן, זוכר "הקריאייטיב היה רגיל לעבוד במדיה 'מונו' - בלי תנועה וצליל. פתאום הייתה יכולת להביע רגשות, להפעיל חושים, לספר סיפור. זה יצר פוטנציאל שלא היה קודם, לייצר שינוי עמדות אצל הצרכן. הייתה תחרות גדולה מאוד בין המשרדים. מי שלא התעשתו מהר - והחודשים הראשונים היו קריטיים - שילמו על זה".

לדבריו, "פתאום נדרשו במאים, מפיקים, תסריטאים, ובשוק לא היה שפע במקצועות האלה כי עד אז היה ערוץ 1 עם האופי שלו וסוג האנשים שלו, ולכן לא רצו לקחת אנשים משם. ומצד שני, היו צעירים שהיו צריכים ללמוד להיות פרסומאים. הכוכבים של הפרסום בתחום היצירתי השתנו ונולדו נסיכים חדשים בפרסום".

ראובני פרידן היו בין המובילים שקפצו על העגלה, ויצרו פרסומות כמו המעיל של קסטרו שחקוקה עד היום בתודעה הציבורית. באריאלי הפנימו מהר את השינוי, וגם טמיר-כהן, שהיה חזק בפרסומות בקולנוע, עשה מהר הסבה ולמד לדבר בשפה החדשה. הפנים החדשות של ענף הפרסום, הלכו ודחקו לאחור את הדור שלא השלים את הפער.

"לפני עידן הטלוויזיה המשרדים המובילים היו אלה שמבינים בפרינט, כמו פוגל", מנתח בר-און, "אחר כך נוצרה מקפצה למי שהבין טלוויזיה - חלק עלו בגלל שימוש נכון בה וחלק ירדו בגלל אי הבנה".

גורם נוסף שהושפע מהטלוויזיה המסחרית, הוא הפרודקשן וואליו. סרטים גדולים וראוותניים לטלוויזיה דרשו אנשי מקצוע מיומנים, וגם ציוד. יורם אלטמן הקים את בית הפוסט שלו גראויטי שנה אחרי שערוץ 2 עלה לאוויר. "גראויטי, שהוקמה כחברת ויז'ואל ואנימציה, הייתה הראשונה שהוקמה רק לצורך ענף הפרסום", אומר אלטמן. "פתאום נוצר גם בשוק הזה, המשיק לפרסום, צורך באנשי אנימציה, עורכים, במאים שמתמחים בפרסומות. נולדו דור חדש ותעשייה חדשה שנותנת שירותים לענף הפרסום ומעסיקה אלפי אנשים".

ההתחדשות בענף הפרסום, הביאה עמה חידושים גם בגזרת המפרסמים. בר-און, למשל, סבור כי עליית הטלוויזיה המסחרית הייתה מהטריגרים לכניסת חברות ומותגים בינלאומיים לפעילות בישראל. "הטלוויזיה אפשרה לעשות פרסום מערבי עם עוצמות שלא היו קודם לכן, ולדעתי זה היה גורם בשיקולים של חברות בינלאומיות".

"ערוץ 2 שינה גם את עוצמת החברות הגדולות", אומר כהן, "כי היה צריך סף מינימום של כסף כדי להיכנס לטלוויזיה, וחברות קטנות לא יכלו לשבור את מחסום הרף התקציבי. נוצרה תחרות, אלמנט של סטטוס, אין מצב שמותג גדול לא יופיע בטלוויזיה".

*** הכתבה המלאה - במגזין "פירמה"

ערוץ 2

עוד כתבות

תא''ל (מיל') פיני יונגמן / צילום: יוסי זמיר

המהנדס שישיא משואה: "טיל בליסטי עם ראש קרב מאיראן יכול לעשות נזק משמעותי"

פיני יונגמן, ראש חטיבת ההגנה האווירית ברפאל, נבחר להשיא משואה ביום העצמאות לאור תרומתו לקו ההגנה מפני איומים אוויריים ● "זה אחד מהרגעים המרגשים בחיי, אני מסתכל על כל מי שהלך איתי" ● בראיון מיוחד לגלובס לרגל בחירתו, הוא מספר על הפעילות האינטנסיבית מאז 7 באוקטובר, מדבר על האיומים האוויריים העתידיים ומסביר למה אינו "מתבשם משיעור היירוטים הגבוה"

ערן כהן, מנכ''ל אלסטום ישראל / צילום: אלסטום

מנכ"ל אלסטום בישראל לא חושב שצפויה בריחת משקיעים: "הפן הכלכלי קובע"

ערן כהן, מנכ"ל אלסטום ישראל, תאגיד התשתיות הצרפתי, מסביר כי פעילות החברות הזרות לא נפגעה, למרות המלחמה: "מה שמוביל זה האינטרס העסקי" ● בראיון לגלובס הוא מתייחס לראשונה לטענות על עיכוב בקו האדום ולעזיבת החברה הספרדית שבנתה את הרכבת הקלה בירושלים

בניין חברת טבע / צילום: Shutterstock, Cineberg

האנליסטים מרוצים מטבע: "השוק עוד לא עיכל את שינוי ה-DNA בחברה"

טבע פרסמה אתמול דוחות ואשררה את התחזית השנתית, כשבמקביל דיווחה על תוצאות חיוביות בניסוי קליני בתרופה מקורית לטיפול בסכיזופרניה ● האנליסטים מעריכים כי התרופה תוכל להימכר במאות מיליוני דולרים ואף למעלה ממיליארד דולר

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון, אמש / צילום: Associated Press, Martin Meissner

יותר מנועה קירל ונטע ברזילי: עדן גולן שוברת שיאי רייטינג עבור תאגיד השידור הציבורי

עדן גולן לא רק הצליחה לתת מופע מרשים - אלא גם לשבור שיאי רייטינג לתאגיד השידור הציבורי ● משדר חצי גמר אירוויזיון אמש רשם לתאגיד השידור הציבורי 25.9 נקודות רייטינג - יותר מהמשדרים של 2023 ו-2018, אז התחרו נטע ברזילי ונועה קירל ● האם התאגיד יצליח לשמר את הצופים החדשים?

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בורסת ת"א סוגרת שבוע ירוק: המדדים המובילים זינקו ביותר מ-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.9% ● הבורסה פרסמה את סיכום המסחר השבוע: מדדי הטכנולוגיה הובילו את העליות ● עליות שערים אפיינו גם את מדדי איגרות החוב המקומיות, בדומה לאגרות בארה"ב ● מניות קמטק, טאואר ונובה זינקו היום בעקבות הדוחות

עידו אהרונוביץ / צילום: מסע ישראלי

הסדנה שטייסי הקרב עוברים כדי לעבד את חוויות המלחמה

חיל האוויר וארגון מסע ישראלי מציעים לטייסים סדנה בת יומיים שבה הם רוכשים כלים להתמודדות עם קשיים רגשיים ומנטליים ● "אלה דברים שלא יעלו בתחקיר מבצעי", מסבירים המארגנים ● ישראל מתגייסת

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

וול סטריט ננעלה בעליות; פאגאיה זינקה ב-20%, פלייטיקה ב-14%

הדאו ג'ונס עלה ב-0.9% וחתם רצף של שבעה ימי עליות ● ישראליות: טאואר, קמטק, ופייבר עלו בעקבות הדוחות, סולראדג' נפלה ב-9% ● חברת משחקי הוידאו רובלוקס צללה ב-20% ● האנליסטית שמסמנת את החברה שתרוויח הכי הרבה מ-AI ● בבנק אוף אמריקה אופטימיים לגבי Arm, למרות התחזית הפושרת של החברה ● באופנהיימר ממליצים על גילת עם אפסייד של 43%, מתמודדת על שלושה חוזים גדולים

עמית גוטליב / צילום: ענבל מרמרי

"לא צריך להתנצל על זה שאני מרוויח": היו"ר החדש של ארגון הקבלנים בתל אביב בראיון

לתפקיד יו"ר איגוד הקבלנים בתל אביב נכנס עמית גוטליב בתקופה של משבר חמור בענף הבנייה, עם מחסור בכוח אדם וחרם על יבוא מטורקיה ● "אחי ואני באנו לאתר לעשות שפכטל בעצמנו כדי לסיים את הפרויקטים בזמן"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

הדוחות המאכזבים שהפילו את המניה הישראלית בוול סטריט

סולאראדג', המפתחת טכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית, מסכמת רבעון חלש נוסף ● ההכנסות צללו בכ-80% וההפסד הנקי גדל ● גם התחזיות להמשך שהציגה החברה מאכזבות

משלוח יצוא בנמל אשדוד / צילום: תמר מצפי

"תהיו עם היד על הדופק": האזהרה לישראלים שמייצאים לדרום אפריקה

ברקע עצירת היבוא מטורקיה, חברת הביטוח "אשרא" פירסמה אזהרה ליצואנים לדרא"פ ● הבחירות במדינה בסוף החודש עלול לפגוע "בקשרי המסחר בין המדינות, באופן דומה למקרה של טורקיה"

נשיא טורקיה, ארדואן / צילום: Shutterstock, Mr. Claret Red

ישראל מנעה מארדואן מרחב הכחשה, וטורקיה נסוגה מההקלות בסחר - בינתיים

משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל - אך הפרסומים בתקשורת הישראלית וההודעה החריפה של שר החוץ ישראל כ"ץ בנושא שברו את הכלים 

וולבו EX30 TWIN MOTOR / צילום: יח''צ

החל מ-234 אלף שקל: הרכב שמצליח לעורר סערה

רכב הפנאי החשמלי הקומפקטי של וולבו מצליח לשלב ביצועים רציניים מאוד עם טווח נסיעה שימושי ושלדה אירופית ● יש כמה מוזרויות בתא הנוסעים, אך החבילה הכוללת מרשימה מאוד

היישוב עלי ביהודה ושומרון / צילום: מיכאל יעקובסון

לראשונה: בג"ץ חייב את המשטרה לחקור בנייה לא חוקית ביו"ש

בג"ץ קבע כי על משטרת ישראל לפתוח בחקירה פלילית בגין בנייה לא חוקית במאחז היובל, שנמצא ביישוב עלי ● ההכרעה בעתירה, שהוגשה על־ידי תנועת "שלום עכשיו", נדחתה מאז 2018, עקב הצהרת המדינה כי תוקם יחידת אכיפה ייעודית שתחקור חשדות לבנייה לא חוקית - שהקמתה בסוף בוטלה

לוחמי צה''ל ברצועת עזה, השבוע

דיווח בארה"ב: הדרישה של חמאס שהביאה לפיצוץ במגעים לעסקה

צה"ל הפציץ ביממה האחרונה כ-40 מטרות ברצועת עזה • דיווח: הסיבה לפיצוץ במו"מ לשחרור החטופים - הדרישה של חמאס להפסקת אש של 12 שבועות • הבית הלבן: סיפקנו לישראל אלטרנטיבות לפעולה נגד חמאס • בריטניה וארה"ב לא מוכנות להציב חיילים ברציף ההומניטרי ברצועה - הפתרון: קבלן ישראלי • מטוסי קרב תקפו תשתיות טרור בלבנון • עדכונים בולטים

אלכס קארפ, מנכ''ל פלנטיר / צילום: ap, Thibault Camus

ענקית ה-AI הייתה אחת מהמניות האהודות בוול סטריט. ואז היא פרסמה דוחות

פלנטיר, אחת החברות הגדולות בתחומי ה־AI, נסקה בשנה האחרונה ביותר מ־175% והפכה לאחת המניות היקרות בוול סטריט ● עד שהגיעו הדוחות שהביאו לצניחה של 15% במניה

הפגנה פרו־פלסטינית בטריניטי קולג' בדבלין, ביום שבת האחרון / צילום: Reuters, Mostafa Darwish

האוניברסיטה היוקרתית באירלנד שנכנעה למפגינים הפרו־פלסטינים

התקשורת בבריטניה דיווחה כי טריניטי קולג', המוסד האקדמי היוקרתי ביותר באירלנד, הודיע שיסיט השקעות מישראל, בתום משא ומתן עם מוחים פרו־פלסטיניים בקמפוס ● המפגינים השתלטו על הכניסה למכללה, המהווה אטרקציה תיירותית, ומנעו כניסה של תיירים ומבקרים לאתר

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

איך דחף נתניהו את ביידן אל קצה "הקו האדום" שלו

הפעולה הצבאית ברפיח דחפה את ביידן, ששאף להגיע להפסקת אש של 6 שבועות, לעצור משלוח נשק לישראל ● נשיא ארה"ב חטף ביקורת על ההחלטה מצד אנשי מפלגתו ומצד רפובליקנים ● ובמבט לאחור, נראה שביידן רמז על ההחלטה כבר לפני חודש

צילום: איל יצהר

38 שופטים חדשים נבחרו לבתי משפט השלום. הרשימה המלאה

הוועדה לבחירת שופטים מינתה היום 38 שופטים חדשים לבתי משפט השלום בתל אביב ובמחוז מרכז, בהם עורכי דין מהמגזר הפרטי בתחום האזרחי והפלילי, פרקליטים ורשמים בכירים ● מחצית מהשופטים החדשים - נשים

השופט בדימוס אורי שהם, נציב תלונות הציבור על שופטים היוצא / צילום: ליאור מזרחי

נציב השופטים פורש ללא מחליף נוכח התנגדות לוין למנות שופט עליון בדימוס

שר המשפטים יריב לוין מבקש לשנות את השיטה הקיימת ולמנות לתפקיד נציב התלונות שופט מחוזי בדימוס - ולא שופט עליון בדימוס כפי שהיה ב-20 השנים האחרונות ● מ"מ נשיא העליון עוזי פוגלמן מתנגד לכך ● הנציב הפורש אורי שהם כתב ביקורת קשה על כך שטרם מונה לו מחליף: "פעילות הנציבות נגדעת עתה במחי יד וללא כל הצדקה"

פועלים של חברת החשמל / צילום: יוסי וייס, חברת החשמל

100 שעות בלי חשמל: הדוח שחושף את הנזק מאי הקמת תחנות כוח חדשות

דוח שהגיע לידי גלובס מונה את ההשלכות של העיכובים הנוכחיים בהקמת תחנות כוח חדשות בישראל ● לפיו, ב־2028 יתגברו הפסקות החשמל שיגרמו לנזק כלכלי של מיליארדי שקלים