גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחזירים את הטבע לעיר: הכירו את תופעת "הגגות החיים"

בערים רבות בעולם מצאו דרך להחזיר את השטחים הירוקים שאבדו מתחת לבטון: לשים אותם על הגגות ■ מגינות ירק פשוטות, עבור במדשאות פורחות ועד מערכות אקולוגיות של ממש ■ תופעה

על-פי נתוני משרד החקלאות והכפר, יותר מ-90% מתושבי ישראל מתגוררים בערים וביישובים עירוניים, מספר שבעתיד, ונוכח המגמות העכשוויות, כנראה יגדל עוד יותר. החסרונות הסביבתיים של הליכי האורבניזציה מוכרים במידה זו או אחרת (בחודש האחרון תוארו מעל דפים אלה הסכנות שבתסמונת הזיהום הביתי ובתסמונת זיהום האור). אחד המקומות שיכול לספק פתרונות לפחות לחלק מהבעיות הללו הוא הגג - "החזית החמישית", כפי שמכנים אותו בעגה המקצועית, ולא מעט מחקרים וניסיונות מתמקדים במשמעות הפיכתו ל"ראש דשא": לשים למעלה כרים ירוקים של אדמה טרייה ולתת לטבע לעשות את שלו.

היתרונות ברורים: גגות ירוקים (או בשמם המדויק יותר, כפי שנראה בהמשך, "גגות חיים") מורידים את הטמפרטורה בבניין באופן טבעי, ובמקרים שיש רבים מהם, גם את טמפרטורת האזור כולו; הם סופגים יותר מי גשמים, מה שמסייע בניקוזם; הם מעניקים יותר בידוד, הן מבחינת מזג אוויר והן מבחינת רעש; הם מפחיתים את הזיהום באמצעות פוטוסינתזה; ועם טיפול נכון הופכים לפינת טבע של ממש באמצע העיר - או יותר נכון, כמה קומות מעליה.

בעולם המגמה הזו תופסת תאוצה, ולא מעט בניינים הופכים לגבעות מוריקות מלאכותיות; בארץ יש בעיקר נכונות ומחקר, אבל התחום נמצא בתודעה הישראלית בעיקר דרך תת-הקבוצה שלו, החקלאות האורבנית, או בשמה הנפוץ יותר: חקלאות גגות. תת-הקבוצה הזו אף זכתה לאחרונה לסיקור תקשורתי וכבודה במקומה מונח, אבל סביר להניח שהשינוי הסביבתי (ולא פחות חשוב: הבריאותי) לא יגיע מגידול של כמה פלפלים על גג קטן באמצע העיר. השינוי הזה מתחיל במקום הרבה יותר בסיסי - להחזיר כמה שיותר מהשטחים הירוקים שהתמעטו בבנייה העירונית המסיבית.

לא סתם גינה על הגג

במרכז המחקר ע"ש קדס לאקולוגיה של גגות ירוקים (כן, יש דבר כזה) באוניברסיטת חיפה בוחנים כל היבט בתחום, ויש לא מעט לבחון: לגגות ירוקים, כאלה שממש מבוססים על מצע גידול שמונח על הבטון, יש כמה מגבלות - למשל, המשקל שיכול הגג לשאת (התקן המינימלי עומד כיום על 150 קילוגרמים למטר רבוע); או איטום הגג וניקוז מי הגשמים; או ההשקיה ועומק המצע, כך שיאפשר לצמח להיאחז ולהכות שורשים.

עמיאל וסל, חוקר במרכז, מוביל אותנו אל הגג של אגודת הסטודנטים ומספר שבחורף החלקה פרחה בצבעים עזים, אבל בקיץ היא חומה ויבשה, צמאה לגשמים. בהתאם לכך, מטרת המחקר היא לייצר מערכת חיים אקולוגית ללא השקיה, בהתאמה למחזור עונות השנה. כשאנחנו מגיעים למעלה, וסל מסביר לנו בנימוס שגגות ירוקים זה לא מינוח מאוד מדויק: "צריך לומר 'גגות חיים'", הוא מדגיש, "אנשים צריכים לעשות סוויץ'. זה לא גינת נוי. נכון, זה יכול להיות יפה, אבל זאת לא הסיבה העיקרית".

בחלק מחלקות הגגות המצעים מורכבים מסלעי טוף, אחרות מפרלייט (מחצב שמקורו בסלע וולקני), וחלקן מעורבבות. בכל מצע נזרעו אלף זרעים, בחלק מהחלקות נזרעו רק חמישה מינים, באחרות עשרים - כולם צמחים חד-שנתיים וצמחייה ארץ ישראלית.

- אז מה מסקנות הביניים?

"מצאנו שככל שיש מגוון של מינים על הגג, כך טוב יותר. הם יודעים לנצל יותר מינרלים ויעילים מול מינים פולשים".

- אז גם כשהגג יבש הוא תורם למגוון הביולוגי.

"בהחלט. המחזור הטבעי בארץ הוא חד-שנתי וגם הדבורים והחרקים מותאמים לזה".

- דבורים וחרקים?! לא נשמע מאוד מזמין.

הוא צוחק: "רובנו נרתעים מהמחשבה להזמין את המגוון הביולוגי לבית ומעדיפים לשים רשת על החלון, אבל לעיר יצא רק טוב מזה".

מחזור חיים שלם

חגיגה של ממש נרשמה השנה בגג החי של התחנה לחקר ציפורי ירושלים, כשנולדה בשעה טובה הזיקית הראשונה ילידת הגג. עמיר בלבן, רכז תחום טבע עירוני ירושלים בחברה להגנת הטבע, מדווח על ההתרגשות: "כל בוקר אנחנו מתחילים עם סיבוב בגג כדי לראות מה חדש ולבחון את ההשפעות או מה המגבלות של גג חי שכזה. גילינו שבדרך זו אפשר לייצר 'עיר מקיימת' שבשכבה אחת נותנת לבני האדם את כל מה שהם צריכים ובחזית החמישית מייצרת איים של טבע עשיר וקל לתחזוקה".

גם הגג החי בתחנה אינו ירוק בכל ימות השנה, וכמו הגג של אגודת הסטודנטים בחיפה, גם כאן לא משקים את הצמחייה ונותנים לטבע לעשות את שלו. ההבדל הוא במצע: בתחנה בירושלים זוהי אדמה של ממש. "יש התאמה מלאה בין מחזור החיים של הגג למחזור החיים בטבע", מסביר בלבן. "הדגש שלנו הוא על המגוון הביולוגי ופחות על המופע הבוטני".

- כמה זמן קיים כבר הגג הזה?

"קרוב לחמש שנים", מתגאה בלבן. "מבחינת מגוון ביולוגי זה עולם ומלואו. התחלנו במצב של אדמה חשופה, ועד שהגג התחיל לנבוט בחורף שנת 2009 הייתה עלייה מדהימה של יצורים חיים. בהתחלה הגיעו חרקים קטנים ואחר כך העכבישים שהגיעו עם קורי תעופה. אחרי זה הגיעו מינים שטורפים עכבישים, ובהדרגה, כשמערכת הצומח התבססה, הגענו למצב שבו על הגג יש כמות אדירה של חרקים מעופפים, בדגש על דבורים יחידאיות, כמות יפה של מיני זבובים עם חדק ארוך, מגוון יפה של פרפרים, ציפורים ומיני זוחלים כמו לטאות זריזות".

- ומה בתפריט?

"רוב השלד הצמחי מבוסס על בצלים ועל מינים רב שנתיים שיודעים לאגור מים במהלך החורף כמו חצבים, נרקיסים וסתווניות. זרענו את הגג בצמחייה ארץ ישראלית שמותאמת לכמות הגשם והקרינה באזור ירושלים. הוספנו ריהוט ביולוגי כמו אבנים וגזעי עץ שמייצרים מיקרו אקלים ובית גידול לחיות קטנות".

רק הדורבנים הם פרסונה נון-גרטה בגג. "הם מסתובבים סביבו ומריחים את הפקעות העסיסיות, מפנטזים על ארוחת גורמה בגג", מחייך בלבן. "אבל אם יום אחד יגיע דורבן לגג, מצבנו יהיה עגום מכיוון שתפקידם בטבע הוא לאכול את הבצלים".

- ומה לגבי גישה לבני אדם?

"אין נגישות לגג והוא לא מיועד לעלייה. המבנה יושב על מפלס הקרקע, חלקו נצפה מכביש הגישה לכנסת, שכן התחנה שוכנת בלב קריית הלאום. מי שיגיע משם יחשוב שמדובר בעוד טרסה ומי שיגיע מכיוון המרכז יבין שמדובר במפלס הגג".

- הכנסת יכולה להיות מקום אידיאלי לגג חי, לא?

פניו של בלבן נחמצות בחיוך מריר: "בכל פעם שיש יושב ראש חדש לכנסת אנחנו שולחים לו את המכתב הקבוע ורק מחליפים למעלה את השם. הנדון: גג חי לכנסת ישראל. התגובות נעו מהתעניינות זעירה ועד התעלמות טוטלית. אבל אנחנו אופטימיים ובטוחים שביום מן הימים יהיה גם ראש דשא לכנסת ישראל ומעל גג הכנסת ירחפו לא רק עורבים אלא גם פרפרים וירוצו לטאות זריזות. כך מבנה הכנסת יתרום באופן ישיר לטבע העירוני של ירושלים".

ביקב הרי גליל שליד קיבוץ יראון התנחלה משפחה של שועלים על הגג החי. לא מפתיע, בהתחשב בעובדה שהאדריכל גיל ועדיה, ממשרד האדריכלים ויינשטיין ועדיה, תכנן את גג המבנה כמו עוד טרסה בטבע. "רצינו שהמבנה בשלב ב' של הפרויקט, שיועד לחדר יין, יתחבר לקרקע", הוא מסביר. "חשבנו בהתחלה על כרם, לבסוף החלטנו לבנות טרסות והשארנו חורים. באחד מהם התנחלה משפחה של שועלים".

- זה גורם לך לחשוב שאפילו חיות הבר יכולות להסתדר על טבע שכזה בגג.

"בבנייה ובתכנון אי-אפשר להסתכל רק על בני אדם אלא על הטבע מסביב, ומה אתה יכול להחזיר לו על השטח שלקחת. אם זה עוד אלף מטר שבהם ציפורים יקננו ופרפרים יגיעו לצוף ומשפחה של שועלים תתנחל על הגג, אני חושב שזה שווה את המאמץ כמעט תמיד".

ועדיה הוא גם ממתכנני הגג של התחנה בירושלים וגם בגג שלו המצע הוא אדמה לא מושקית המותאמת לעונות השנה. "לא שתלנו שום דבר מלבד זריעה של צמחי בר, בעיקר כאלה שגדלים כפקעות - כמו חצבים, צבעונים, כלניות ורקפות. מעבר לאיטום ולטכנולוגיות של אגירת המים, רצינו להשאיר כמה שיותר פשוט וטבעי. המצע בגובה 30-40 סנטימטרים והוא אדמה רגילה לחלוטין שמדשנת את עצמה".

- היית מתכנן גג חי גם בגגות גבוהים?

"השאלה היא מי לא רואה את הגג. הרי הציפורים, למשל, יראו אותו. לכן, באופן עקרוני גגות חיים הם כיוון נכון בכל מבנה. מה שמרתיע את רוב הלקוחות הוא עניין התחזוקה: פתאום יש משהו חי על הגג. אלמנט נוסף זה המגוון הביולוגי, שמרתיע אנשים".

- ומה לגבי העלויות?

"עלות ממוצעת של בנייה למטר היא 5,000 שקלים. התוספות הן בסביבות 150 שקלים למטר".

דילמת ההשקיה

עניין העלויות והשיקולים הכלכליים הפך את הגגות החיים או הירוקים לאדוות אופנה קטנה שאולי תתפתח לגל רציני בהמשך. הקליינטים, כמו תמיד בתחילת הדרך, מגיעים מהמגזר העסקי הפרטי. "בשנים האחרונות יש תנופה ושינוי מגמה בסקטור הזה", מספר האדריכל אייל רונן, מומחה לתכנון גגות וקירות ירוקים ומתכנן במינהל הנדסה בעיריית תל אביב. "מקומות תעסוקה מעוניינים לתת את המרפסת או את הגג כשטח שמיש לעובדים בצורת גינת גג (כמו המבנים של אינטל, HP, IBM, צ' ק'). לקוחות אחרים יהיו בתים פרטיים שרוצים בצורה הצינית ביותר 'לפנפן' את המרפסת או הגג. ויש כאלה שיש להם מחשבות קצת יותר עמוקות על טבע ואנרגיה, אבל הם מתי מעט".

- קל יותר לתכנן את גינת הגג על הנייר.

"כן, בגלל ההיבט התקציבי וגם מההיבט התקני והבטיחותי. לכן רואים התעוררות גם במגזר של קבוצות קבלנות גדולות שאימצו את הרעיון ומשלבים את זה בתוך פרויקטים למגורים משיכון ובינוי, בוני הצפון, חנן מור ועוד. הם רואים בזה נדבך נוסף שאפשר להעניק לדיירים, הרי בגג יש משהו אקסקלוסיבי וגג ירוק נותן לפרויקט גם תו של עלה ירוק מבחינת מיתוג".

רוני בנין, בעל חברת גנרון, שנכנס לתחום הגגות הירוקים לפני 4 שנים, מציע לקליינטים שלו גינות אינטנסיביות, כאלה שמושקות לאורך השנה, שהמצע שלהם הוא אינרטי, נייטרלי ומנותק מתהליכים אורגניים המתרחשים באדמה. כך, בעצם, מדובר בסוג של חצר - רק על הגג.

"במידה מסוימת אנחנו עושים את הדבר הפחות נכון", הוא מודה. "אנחנו עושים גינון על הגג ומשקים אפילו שאין לנו הרבה מים".

- מהן העלויות לגג שיהיה ירוק במשך כל השנה?

"זה תלוי בגודל הגג, בגישה אליו, בצורך במנוף, מיני הצמחייה, וסוג ועומק שכבת המצע. עלויות גינה ששטחה בין עשרים לחמישים מטרים רבועים הן בין 1,000 ל-8,000 שקלים למטר רבוע".

ומה אומר הרגולטור? הרי עם כל הכבוד ליתרונות המיידיים, עדיין נדרשים גם עידוד ותמריצים מעבר לרצון טוב. ביוני האחרון קיים משרד החקלאות כנס למתעניינים בנושא הגג הירוק, עוד אחד מני רבים שמתקיימים בארץ ובעולם בשנים האחרונות, אבל זה בוודאי לא מספיק.

הילה בייניש, מנכ"ל המועצה לבנייה ירוקה בישראל, מסבירה שהכדור נמצא אצל הרשויות המקומיות: "גגות ירוקים יכולים לחולל מהפכה תפיסתית. תארי לך שכל הגגות של תל אביב היו ירוקים, כמה יופי ופונקציות אקולוגיות זה היה מוסיף לעיר. המתנגדים לגגות ירוקים בישראל יגידו שאין לנו מים, אבל מי שבעד יסביר שאפשר לאגור גשמים ומי מזגנים, להשקות במים אפורים או לא להשקות בכלל".

- ומה עם התקן לבנייה ירוקה?

"תקן 5821 הוא תקן וולונטרי, אלא אם רשויות מסוימות התחילו לחייב בעירן את היזמים. למשל, הרצליה, רעננה, תל אביב ואשקלון מחייבות כל בנייה חדשה בעיר לעמוד בתקן; וכל ערי הפורום ה-15, המונה בפועל 18 ערים, קיבלו החלטה שהחל משנת 2014 כל הערים יאמצו את התקן. גג ירוק זה אחד הנושאים שעוזרים לך לצבור נקודות כדי לעמוד בתקן, שכדי לקבל אותו עליך לעמוד במינימום 55 נקודות. הוא לא תנאי סף, אבל גם לא לוקסוס".

- מהו לדעתך הצעד הראשון שעל הרשויות המקומיות לעשות?

"רשויות מקומיות צריכות להתחיל בגגות של מבני ציבור כמו מתנ"סים, בתי ספר או ספריות. הן צריכות לראות בזה הזדמנות לרווחת העיר ותושביה".

דוגמה לכך אפשר למצוא בפיילוט המתהווה בימים אלה בעיריית תל אביב ועוסק בהקמת גגות וקירות ירוקים במבני ציבור בעיר. נמתין בסבלנות שהפיילוט ירקום עלים ושיחים, ונחזור לעדכן ולדווח.

עוד כתבות

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה; סנאפצ'אט מזנקת ב-24.5% במסחר המוקדם

אינטל נופלת ב-7% במסחר המוקדם לאחר שהחמיצה את הציפיות למכירות ברבעון הראשון של 2024 ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

ביקור שר החוץ האמריקאי, אנתוני בלינקן, בישראל / צילום: אמיל סלמן-הארץ

דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על גדוד נצח יהודה

שר החוץ בלינקן כתב במכתב ליו"ר בית הנבחרים ג'ונסון כי שלושת הגדודים שממשל ביידן מצא כי הפרו זכויות אדם של אזרחים פלסטינים יוכלו להמשיך ולקבל סיוע צבאי ● החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה תתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?