גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פירוש חדש למונח כריזמה

כך הוציאו הסוציאל-דמוקרטים את גרמניה מהשפל וספגו סטירת-לחי

תוצאות הבחירות האחרונות בגרמניה נחשבות להצלחה גדולה של אנגלה מרקל. קודם כול משום שמרקל הצליחה להפוך את מפלגתה שוב ל"מפלגת-העם" שגרפה 40% מהבוחרים. כניסת ה"ירוקים" בשנות ה-80 וה"שמאל" בשנות ה-90 (ירושת מזרח גרמניה) הגדילה את מספר הסיעות בבונדסטג משלוש לחמש, ונגסה בהישגי שתי המפלגות הגדולות, עד שלפני ארבע שנים הגיע השפל: מפלגתה של מרקל זכתה רק בכשליש מהקולות, והמפלגה הסוציאל-דמוקרטית בכרבע מהקולות. מרקל סימנה אז לעצמה מטרה: להפוך את מפלגתה למפלגת-העם, שתמשוך 40% מהבוחרים. והיא הצליחה.

למטרה זו "ספגה/אימצה" מרקל את עיקר התוכניות של הסוציאל-דמוקרטים ושל הירוקים. כך שבוחרים רבים אמרו לעצמם: לשם מה להצביע לאחת משתי מפלגות אלה אם מפלגתה של מרקל הנוצרית-דמוקרטית הולכת באותה דרך? דוגמה שתבהיר עד כמה הייתה מרקל מוכנה לשנות כיוון הייתה תגובתה לאסון בפוקושימה. כשקלטה שהציבור הגרמני, החושש מכל דבר שמריח מאטום נכנס לפאניקה, היא מחקה את התוכנית שהציגה בבחירות ב-2009 לסגירה הדרגתית של תחנות-כוח גרעיניות, והחליטה על סגירתן המיידית.

זה אמנם מעלה את מחירי האנרגיה ודורש פתרון ארוך טווח של אנרגיות חלופיות, אבל בבחירות החודש זינק כוח מפלגתה ב-8%, והירוקים איבדו 2%. שיטתה עדיפה אפילו על שיטת הקוקייה: היא אינה דוגרת בקן לא לה, אלא נוטלת את הביצים המתאימות לקן שלה. מרקל שבאה מן המזרח, הפכה למייצגת של הפוליטיקה שבאה מן המערב.

מרקל ידעה גם אילו ביצים אין צורך לגנוב. מפלגתה לא נקטה מדיניות של הורדת המסים כמו שותפתה הקואליציונית, המפלגה הליברלית, והסתייגה מהנטייה תומכת הקפיטליזם של מפלגה זו.

התוצאה: המפלגה שנחשבת למייצגת של "המרוויחים טוב יותר" צנחה מ-15% לפחות מ-5%. אלא שכאן יצא הרווח של מרקל בהפסד. אמנם כמחצית מקולות הליברלים עברו למפלגתה, אבל היות שהליברלים לא עברו (לראשונה בתולדות הבונדסטג) את אחוז החסימה, הם לא ייכנסו לבונדסטג ולא יוכלו לשמש שותף קואליציוני כפי שהיו בארבע השנים האחרונות. החמצת הרוב המוחלט בבונדסטג תיאלץ את מרקל לחפש שותפה אחרת.

אחריות היא מילת-המפתח

מרקל נותנת למונח כריזמה פירוש חדש. זו כריזמה של קול רך בלי מקל גדול. הקולות שזכתה בהם מפלגתה הם בראש ובראשונה קולות בעדה (ובעד המנהיג הכריזמתי של המפלגה-האחות מבוואריה הורסט זהופר).

מרקל היא שם נרדף ליציבות, מה שנקרא בגרמנית "יד רוגעת", לביטחון כלכלי על-פי המסורת הגרמנית מאז ימי ביסמרק, ולאבטלה בסימן ירידה (מ-5 מיליון ל-3 מיליון מובטלים בקדנציה שלה). גם כאן עובד עקרון הקוקייה: את התוכנית שבעזרתה הוזילו את עלויות העובד הגרמני היקר (בשל הזכויות הסוציאליות הרבות) כדי לאפשר לגרמניה תחרותיות גדולה יותר, תכננה כבר ממשלת הסוציאל-דמוקרטים של שרדר ("תוכנית 2010").

כך הוציאו הסוציאל-דמוקרטים את כלכלת גרמניה מהשפל, אך ספגו סטירת-לחי מבוחריהם המסורתיים, והבטיחו את ההצלחה של מפלגת מרקל היריבה, לפני ארבע שנים וגם כיום. הסוציאל-דמוקרטים עשו זאת מתוך אחריות לכלכלת גרמנית תוך ידיעת הסיכון למפלגתם. וכך, גם בבחירות אלה זכו רק ב-26% מקולות הבוחרים, הרחק מקו המטרה של 40%.

בגרמניה אחריות היא שם המשחק. גרמניה מגלה אחריות כלפי אירופה, והגרמנים סברו שאחריות זו ראויה לתמיכה. המפלגה האנטי-אירופית החדשה ("אלטרנטיבה לגרמניה") לא עברה את אחוז החסימה; וגם מפלגת ה"שמאל" עם המגמה האנטי-האירופית איבדה 3% מהבוחרים. המשקיפים מבחוץ, גם בישראל, שניבאו את התמוטטות היורו, או את ניצחון מתנגדי היורו וספקני-אירופה בגרמניה, שגו. הבחירות היוו הצבעת-אמון במדיניותה האירופית ובמדיניות היורו של מרקל.

אחריות היא גם מילת-המפתח בשיחות הקואליציוניות. ניצחונה הגדול של מרקל לא הספיק לרוב מוחלט למפלגתה, או לחידוש הקואליציה עד כה. תיאורטית יש בבונדסטאג רוב לשלוש המפלגות האחרות: סוציאל-דמוקרטים, ירוקים ו"שמאל". אלא ששתי הראשונות התחייבו טרם הבחירות לא להיכנס לקואליציה עם ה"שמאל" (בעיקר עקב עברה הקומוניסטי), וגם אם תוכל קואליציה כזאת להכתיר סוציאל-דמוקרטי לקנצלר, הם לא יבקשו לעשות כך. קודם כול, הבטחת בחירות צריך לקחת ברצינות; ושנית, עם מפלגת "השמאל" לממשלה לא תהיה יציבות ברמה הלאומית (להבדיל מהרמה האזורית).

לפיכך, סביר שהסוציאל-דמוקרטים ייכנסו ל"ממשלה גדולה" בראשות מרקל, למרות הסיכון שיש בכך עבורם בבחירות הבאות. ייתכן גם שה"ירוקים" ייכנסו לראשונה לממשלה בראשות מרקל (במקום הסוציאל-דמוקרטים). ומכיוון שאחריות היא מילת-המפתח, סביר שמרקל לא תנסה להקים ממשלת מיעוט (חסרים לה 4 קולות לרוב בבונדסטג), ותהיה תלויה מהצבעה להצבעה בשיתוף-פעולה אד-הוק, או שירוצו מיד לבחירות חדשות.

אחד מעמיתיי, הפרופסור לפסיכולוגיה חברתית בגרמניה הארלד ולצר, קרא לפני הבחירות "לא ללכת לבחור" כי לדעתו אין הבדל ממשי בין המפלגות בגרמניה. התגובה הייתה נזעמת, ובצדק: כך מקריבים את לב הדמוקרטיה, ואם הרוב לא ילך לבחירות יש סיכוי אפילו לימין הקיצוני לעבור את אחוז החסימה. בשלב הדיון על הקמת הקואליציה פרופ' ולצר יוכל להיווכח שכן יש הבדלים ממשיים בין המפלגות: העלאת מסים, התחייבות לשכר-מינימום והמס על נסיעה באוטוסטרדות הגרמניות הם עניינים שנויים במחלוקת ממשית, ובעטיים יימשך המו"מ על הקמת קואליציה לפחות כחודש.

אבל גם אם הקמת הממשלה תימשך חודש, זה עדיין מעט לעומת מה שיקרה אחרי הבחירות ביום ראשון באוסטריה, שגם בהן צופים בסוף התהליך הקמת קואליציה של שתי המפלגות הגדולות. יצוין, כי בגרמניה אין ימין קיצוני המגיע לייצוג של כרבע מהפרלמנט כמו באוסטריה. הימין הקיצוני רחוק מאחוז החסימה.

מנגד, על מדיניות החוץ לא תהיה בין המפלגות בגרמניה מחלוקת אמיתית. גרמניה אינה אוהבת פתרונות אלימים לקונפליקטים. לכן היא עמדה מאחורי יוזמת פוטין-אובמה בעניין סוריה, והיא תומכת בהתקרבות איראן-ארה"ב. מרקל גם לא תחזור בה מהתחייבותה לראות בקיום ישראל חלק מ"היגיון המדינה" של גרמניה.

אבל אין זה אומר שהיא תתמוך בהמשך מדיניות ההתנחלות הישראלית, ואם יתמנה זיגמר גבריאל הסוציאל-דמוקרט לשר חוץ, הוא כבר הגדיר את התנהלות ישראל בשטחים כאפרטהייד.

הכותב הוא מנהל מרכז קבנר להיסטוריה גרמנית באוני' העברית

עוד כתבות

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

קיבוץ ניר יצחק הודיע על מותו של החטוף ליאור רודאיף

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

איתי בן זקן (משמאל) ונמרוד שדות, מייסדי האניקומב / צילום: יוסי זליגר

חברת הביטוח הדיגיטלית האניקומב גייסה 36 מיליון דולר

האניקומב מציעה ביטוח דיגיטלי לבעלי בתים משותפים בארה"ב, שוק שמוערך ב-34 מיליארד דולר ● החברה תשתמש בכספי הגיוס להעמקת היתרון הטכנולוגי המבוסס AI שלה ולהתרחבות לשווקים משיקים

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור שעיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

מגמה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה יורדת בכ-2%, טסלה ב-3.5%

הנאסד"ק יורד ב-0.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

חדרה. אין מספיק אוטובוסים / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials

בגלל מאבק על כביש בחדרה: במשרד התחבורה מאיימים לבטל נת"צים בכל הארץ

בעקבות סכסוך בין משרד התחבורה למשרד האוצר, מנכ"ל משרד התחבורה מאיים לבטל נת"צים ברחבי הארץ ● הסיבה: משרד האוצר לא אישר חתימה על הסכם עם עיריית חדרה לחידוש רחובות והקמת נתיבי העדפה

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים