גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"מדינת ישראל מנוהלת על-ידי אנשים שהם הלומי קרב"

הבמאית נורית קידר חוזרת בסדרה "מלכוד 73" אל הילדים של מלחמת יום כיפור - והמסקנה שלה חד-משמעית: "כולם הלומי קרב" ■ על הניסיון של צה"ל לצנזר תמונות קשות מהמלחמה: "אמרו לי שזה ישפיע לרעה על המורל של העם"

במהלך מסעה בן עשרות השנים בעולם הדוקומנטרי, ראיינה נורית קידר אינספור חיילים. שוב ושוב היא יושבת מולם, לרוב אחרי שכבר הזדכו על המדים, והם נזכרים, מדברים ובוכים ולא אחת היא בוכה איתם. היא ראיינה צלפים בסרט "אחת בודדת" וחזרה אל הדור שיצא מלבנון ב"מבוזבזים", ואת לוחמי מערכת "עופרת יצוקה" תיעדה בסרטה "בטון". הפעם, החיילים שאיתם שוחחה בסדרה "מלכוד 73", שהופקה על-ידי הרשות השנייה ותשודר ביום שבת בזכיינית רשת בערוץ 2 (22:30), הם ילדיה של מלחמת יום כיפור.

שיערם כבר אפור או איננו, והם היום האנשים שמנהיגים את המדינה - פוליטית, אקדמית או תרבותית. ועדיין, קידר מזהה במבטם ובדיבורם בדיוק את מה שהיא חשה מבניהם הצעירים בסרטיה הקודמים. "כולם הלומי קרב", היא פוסקת.

"כולם מגיעים לצבא עמוסי אדרנלין ורצון לעשות, ואז אחרי שנתיים, שלוש ולפעמים חמש, הם מבינים מה קורה סביבם. כולם גם מוצאים שם את הזהות שלהם, את הישראליות, בדרכם. ואז כשאני מגיעה אליהם, הם מתפרקים. מה שעבר עליהם בצבא פשוט יושב אצלם בראש כל הזמן. אלה תמונות שלא זזות ומלוות אותם לכל החיים".

- מצאת את זה גם היום בקרב לוחמי מלחמת יום כיפור?

"על אחת כמה וכמה במלחמה כזו, כשאתה לא מבין מה הולך סביבך. זה דור מאוד אבוד. לדעתי, הם כולם הלומי קרב, בדרך כזו או אחרת. גם אם לא קלינית. הם גם מדברים על זה".

- זה הדור שמוביל היום את המדינה.

"נכון. אנחנו מנוהלים על-ידי אנשים שהם הלומי קרב. כל הרעיון היה לקחת אנשים שהיו חיילים באותה תקופה והשפיעו במשך השנים על חיינו. מרואיינים בסדרה אנשים כמו רוני סומק, חיים רמון, מאיר שטרית, שאול מופז, פרופ' אריאל הירשפלד, עדנה מזי"א והם כולם באים ומספרים את הסיפור על האנשים שמקבלים למעלה את ההחלטות, ולמטה יש לא סתם בלגן, אלא צונאמי של בלגן. ההוראות מבולבלות, הכול יוצא מההקשר ואין לך על מי לסמוך פרט לחבריך שנהרגים לידך. כמות הרוגים עצומה, חוסר ודאות. איך אפשר לצאת מזה בסדר? והיום הם יושבים בבור ומקבלים החלטות על איראן וסוריה, לתקוף או לא לתקוף, וקשה לדעת האם ההחלטות נעשות היום אחרת".

- ניסית להביא לסדרה גם את ראש הממשלה בנימין נתניהו. למה זה לא צלח?

"ברגע שבלשכה לא ענו לי, אמרתי 'לא צריך'".

- לא שיתפו פעולה?

"דווקא שיתפו. לירן דן, ראש הלשכה, מאוד רצה והגשתי מסמך מפורט עם כל מה שהסדרה מכילה, ואז רגע לפני שקבענו תאריך, הם נעלמו. כמה כבר אפשר לחכות לראש הממשלה?".

- למה את חושבת שזה לא קרה בסוף?

"כי זה לא בראש מעייניו של ביבי. הוא כנראה מעדיף כתבת תדמית שבה הוא ואשתו מארחים ילדים ביום העצמאות, על פני סדרה שיש בה חשבון נפש אמיתי".

- את סבורה כי המלחמה, שבה לחם כקצין מילואים, השפיעה עליו?

"אני בטוחה שכן. אין לי ספק שהראייה הפוליטית שלו התגבשה שם. היו כמה מרואיינים כאלה בסדרה ובהם השר אורי אריאל, שתכנן לצאת לטיול בחו"ל אבל אחרי הצבא נמשך להקמת התנחלות במסגרת גרעין מעלה אדומים. הצורך לעשות משהו, להקים מחדש, להזיז את הסדר הישן".

התקציב: כמיליון שקל לעבודה של שנה

הרעיון לסדרה, בת שלושת הפרקים, שהופקה יחד עם מוש דנון, הגיע מד"ר אמיר מרמור שביקש למפות, לראשונה, את מה שכולם מדברים עליו ללא הרף - זה שמלחמת יום הכיפורים, שבימים אלה אנו מציינים 40 שנה להתרחשותה, שינתה את החברה הישראלית ללא היכר.

- יש הרבה ביקורות על כך שהעיסוק התקשורתי במלחמה מוגזם. מה דעתך?

"יכול להיות, ועדיין העיסוק הזה הביא לעומק שלא ראינו עדיין. העיסוק אולי נראה מוגזם לדור הצעיר שקשה לו להבין את נקודת השבר הזו. בני ה-30, מה הם בכלל מבינים?".

- כמה כסף הושקע בסדרה?

"לא מספיק. הרשות השנייה השקיעה 1.1 מיליון שקל כולל מע"מ, לעבודה של שנה".

- איך זה להיות היום יוצר דוקומנטרי בארץ?

"קשה. מצד אחד תמיד יהיו חבר'ה צעירים שיוציאו מצלמה ויתחילו לצלם את אימא או את הסבתא שלהם כי 'יש לה סיפור חיים מעניין'. אז אתה רואה הרבה סרטי משפחה כאלה. אבל אם אתה באמת רוצה להשקיע בתחקיר, בצילום ובעריכות כמו שצריך, אז קשה מאוד, כי התקציבים מתכווצים, ובעיקר אין ביקוש".

- למה לא?

"הנה, עשיתי עכשיו סרט שנקרא 'משפטי חיים', שזכה בפרס בפסטיבל ירושלים, והוא עוסק בבנו היהודי של מחבל פלסטיני. נראה לך שזה מעניין את ערוץ 2? למה הוא צריך לקנות סרט כזה? המזל שלנו, היוצרים, הוא שיש את yes דוקו ואת ערוץ 8, וזהו. זה קושי שקיים בכל העולם, אבל אתה נאבק. מתחיל כל פעם מהתחלה ומגיש תסריט למכרזים ולקרנות ומתמודד מול 300 אחרים".

- בעבר, במסגרת עבודתך בקשת, יצרת סדרות כמו "השמן עם הסוני" שבה ירון לונדון מסייר בין אתרים היסטוריים בארץ ומספר את סיפורם מנקודת ראותו. למה אין שם דברים כאלה היום?

"כי הכול צריך לעבוד מהר מהר. אין כבר סבלנות לשבת שעה ולהתעמק".

- הריאליטי תפס לדעתך את המקום של הדוקו?

"כן, הריאליטי חושב שהוא דוקומנטרי, וזה פשע. זילות של יצירה דוקומנטרית. אני יכולה לשים מצלמה בכל מסעדה ובית ולהגיד שזה דוקו. העולם מחפש סיפורים טובים אמיתיים ולכן הוא בא ומתעניין שוב בדוקו הישראלי, כמו 'שומרי הסף'. הקהל צמא לזה. בשבת הייתה הקרנה לסרט שלי בסינמטק בת"א, והתרגשתי לראות 150 איש קונים כרטיס ומתרגשים".

"אני נורא מיואשת"

קידר החליטה לנקוט בסדרה שיטה אמנותית מיוחדת, בהשראת היוצר האמריקאי קן ברנס, העומד מאחורי הסדרה "המלחמה" על מלחמת העולם השנייה. בסדרה שזורים כ-1,500 צילומי סטילס מהמלחמה ומהתקופה אחריה, מרביתם נדירים, שנבחרו מבין כ-3,000 תמונות שנאספו על-ידה בעזרת חברים ששמעו על הפרויקט. "הגעתי לאנשים - מקצועיים וחובבים - בכל רחבי הארץ, זה עבר מפה לאוזן. שמעתי שיש תמונות בארכיון צה"ל ומצאתי שם 3 תמונות שלא ראיתי כמוהן", היא מספרת. בהן, היא מגלה תמונה של שתי גופות חיילים ישראלים, שרק רגליהן מבצבצות מתוך השמיכה שמכסה אותן. "למחרת באתי לקחת את הדיסק שעליו צרבו לי את התמונות ואז אמרו לי 'את לא יכולה לקבל את תמונות ההרוגים'. שאלתי 'למה?' ואמרו לי 'כי תהיה לזה השפעה רעה על המורל של העם'".

- ואת זה אומרים לך היום ב-2013. ויתרת?

"ודאי שלא, ואכן קיבלתי את התמונות. אבל עדיין הרגשתי מזעזע כשהתקשרתי לאורון הדר, העורך (טלי הלטר שנקר ערכה את התוכן וטלי גולדנברג ערכה את אחד הפרקים, ל"א) ואמרתי לו 'אתה לא מאמין! תמונות של שני הרוגים!'. מצד שני, משהו איתי לא בסדר אם אני שמחה שיש לי כאלה תמונות".

- אחרי כל הסרטים שעשית, ואחרי הסרט הזה, את אופטימית לגבי המדינה?

"לא. אני נורא מיואשת. כשאתה יושב ומלקט את הראיונות ואת אלפי התמונות האלה, אתה לא יכול לצאת אופטימי. אתה אומר, לא יכול להיות שאני חי במדינה הזאת, שהדברים עוברים עליך במין טירוף כזה, שאין לך רגע אחד לחשוב, לעכל, להפנים, לספוג, כי מיד באה לך מכה חדשה. זה כמו נהר שוצף".

- זו סדרה פוליטית?

"ברור. אי-אפשר אחרת".

עוד כתבות

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

"נאמנות גבוהה של לקוחות": באופנהיימר מעריכים שמניית האיפור מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

פתיחה ירוקה בתל אביב; מדד הבנקים עולה ב-1.7%, אודיוקודס צוללת ב-15%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.8% ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" ● עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ב-5%

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?