גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה ביקשנו, עוזי דיין?

ההמונים תומכים ב"יורדים" ובזים ל"שכבת השמנת"

האמת, נשבר לנו - ואנחנו מאות אלפים אם לא מיליונים. נשבר לנו שמלטפים אותנו בהתנשאות מחליאה עם "אחיי העבדים" ואחר כך מטיפים לנו מוסר ממרומי הכנסות אישיות של עשרות מיליוני שקלים. מעליב אותנו שיו"ר מפעל הפיס, האיש שיושב על אחת המשרות הכי נחשקות במגזר הציבורי, מכנה חברים שלנו "בוגדים" ו"מאוסים". נמאס לנו, לחלוטין, מהיאיר לפידים ומהעוזי דיינים של העולם הזה.

דיין, עוזי, באמת לא מבין מה רוצים ממנו. יותר מ-30 שנים הוא תרם לצבא ההגנה לישראל, הוא מלח הארץ, הוא יגיד מה שירצה על כל אחד ומתי שירצה. בטח. הוא רשאי להדביק תארי גנאי לישראלים שהחליטו לעזוב לברלין, כי הוא יודע מה ובעיקר מי טוב. דיין משתכר יותר מ-100 אלף שקל בחודש מעבודתו כיו"ר הפיס ומפנסיה צבאית מוקדמת, אבל הוא יגיד לנו כמה זה רע לא לנסות "לתקן מבפנים".

עוצמת התגובות נגדו, בפייסבוק כמו גם בידיעה שכיכבה אתמול באתר "גלובס", לא משאירה הרבה מקום לספק. ההמונים בחרו צד. מעולם לא הייתה כאן תמיכה שכזו באקט שנחשב מוקצה כל-כך הרבה שנים - "הירידה". יותר ויותר אזרחים ישראלים מבינים אותם, כואבים את כאבם, אפילו שוקלים אולי אם ללכת בעקבותיהם.

זה קרה לנו לא מעט בגלל חוסר החוכמה של "שכבת השמנת", שלפיד ודיין הם רק שניים מנציגיה הנאמנים ביותר. אנשים שחיים כאן טוב, טוב מאוד, מצוין, מעולה - ובטוחים ביכולתם להוביל את עדרי הפחות מוצלחים שנלחמים על כל עשב אי שם במרעה הצחיח שמתחתם.

לפיד עוד יכול לקבל "הנחת שר האוצר", שצריך ואמור להגיד מדי פעם משהו, אבל דיין? מה כבר ביקשנו ממך, שתשב על הג'וב החלומי שלך ותסתום? מי שמך למנהיג רוחני במדינה הזו בכלל, ובמעמד הביניים בפרט? מה אתה מבין בבעיות שלנו? מתי לאחרונה שקלת לקנות מותג רשת באחת מרשתות השיווק, כי לא היה לך כסף לדבר האמיתי? מתי חיית בלחץ בימים בין ירידת השכר דירה/המשכנתא/הקניות באשראי עד ליום קבלת המשכורת? מתי ראית מינוס קבוע בעו"ש? מתי ראית שם מינוס בכלל?

עזוב, אין לי (ולאחרים, רבים אחרים) שנייה אחת נוספת של סבלנות עבורך. אמרת מה שאמרת - ומבחינתנו, אתה מאוס יותר, הרבה יותר, מיורד לברלין. למה? כי בדבריך, אם להשתמש בעוד מילה חביבה עליך: בגדת. בנו.

הרשת סוערת

תגובות סוערות ברשת נגד אלוף (במיל') עוזי דיין, יו"ר מפעל הפיס, אשר תקף אתמול (א') את הישראלים המהגרים לחו"ל בשל יוקר המחיה. דיין, שכינה את היורדים בוגדים, הגיב אתמול בערב ועמד מאחורי דבריו.

"חוצפן", כתב הגולש אדם להב בפייסבוק. "תחזור להרוויח 5,000 שקל בחודש ולא לגמור את החודש. תנסה להרוויח 10,000 שקל ולכלכל משפחה שלמה. אחרי זה תחזור לכתוב דברים כאלה בפייסבוק. אתה מנופף בקורות בחיים שלך אבל שוכח שכל מי שחיי את המציאות רואה מינוס בבנק ואתה אדוני לא חי את המציאות האמיתית של הביצה הישראלית".

הגולש יואל בן יוסף כתב לדיין: "ואני לתומי חשבתי שהרעיון הציוני היה להעניק בית לכל יהודי באשר הוא - מדינה המשרתת את אזרחיה. משום מה היוצרות התהפכו והיום האזרח הוא זה שמשרת את המדינה בדם יזע ודמעות והרבה מאד מיסים - ובתמורה מקבל שירותים של מדינת עולם שלישי, חינוך שהולך ומידרדר, משטרה שזקוקה להשגחה מאלימות וטמטום וסיאוב שלטוני. מדינת ישראל הפכה מאור לגויים לחושך לאזרחיה. כשמשפחה עומדת בפני כליה כלכלית, אין פלא שמקומות שמציעים הרבה יותר בתמורה להרבה פחות הופכות להיות אטרקטיביות. הבגידה - אם מתרחשת כאן - היא של המדינה באזרחיה ולא להיפך".

אסף שטרן התייחס לתגובתו של דיין, אשר ציין כי הוא גדל ועבד קשה במושב, וכתב: "כשגדלת בשנות ה-50 כולם חיו במחסור. כיום מדינת ישראל מקוטבת. יש מי שחי בה כמו בהוליווד ומנגד מי שחי כמו בימי סלאח שבתי. לא ניתן לדרוש מאנשים שעבדו קשה בשביל לעשות משהו עם החיים שלהם לסבול בשם הציונות. רוצה למנוע הגירה? תילחם למען חברה בה דיור הוא מצרך בסיסי, זמין לכל אדם. מדינה בה יוקר המחיה מותאם למשכורות תושביה ובעיקר מדינה בה מעמדו של אדם נקבע על סמך מאמציו וכישוריו, ולא על סמך ייחוסו וקשריו".

אורי כץ שיגר עקיצה לדיין בגין הפנסיה שהוא מקבל מצה"ל, המוערכת בעשרות אלפי שקלים בחודש: "במשך עשרות שנים הציבור העריץ אנשים כמוך ואתם ניצלתם את זה. צברתם כוח פוליטי וכלכלי, תנאי פנסיה מדהימים שאני מתקשה להאמין שיש מקבילה להם בצבאות אחרים בעולם, וקשרים בצמרת שסידרו לכם הצנחות לתפקידים בכירים אחרי הפרישה. רק עכשיו, בעידן המידע הפתוח, הציבור מתחיל להבין שאתם לא יותר מעוד קבוצת לחץ סחטנית השומרת בקנאות על תנאיה. אני מקווה שגם אתה וחבריך מתחילים להבין שאנחנו לא נעמדים דום בכל פעם שמישהו מזכיר לנו שהוא היה קצין קרבי. קודם כל תחזור לצה"ל ותשרת שם עד גיל הפנסיה, בתפקידי מטה, כמו כל אחד אחר בארץ, ואחרי זה נדבר על תרומה והתנדבות והאם יש לך זכות לבקר את הלא-מחוברים".

רונית לוי תלמי הוסיפה: "לארבעת ילדיי אין כסף לגמור את החודש, הבנת? כולם שירתו בצבא כולם עובדים 10 שעות ביום. אבא שלהם סא"ל אחד הפצועים הקשים של צה"ל. הלב שלנו נקרע אבל לא נעצור בעדם מלחיות בכבוד, מה שאי אפשר לומר אם יישארו כאן. לידיעתך כולנו ציונים אבל עם זה לא קונים במכולת ואי אפשר אפילו לחיות בשכירות בלי עזרת ההורים. קל להיות במגדל השן ולזרוק מילים!".

עוד כתבות

עידן קרבט / צילום: פרטי

סל הקניות הזול ביותר יכול להגיע אליכם בדרך מפתיעה

שוק הפארם הישראלי נחשב לאחד הריכוזיים והיקרים במשק, אך עידן קרבט (23), קצין שריון משוחרר ללא רקע בתכנות, החליט להרים את הכפפה ● בעזרת כלי בינה מלאכותית בלבד הוא פיתח את אפליקציית "פארמי", שמשווה מחירים בזמן אמת ומייצרת את הסל הזול ביותר

אניית מטען של צים / צילום: Craig Cooper

בוועדת הכלכלה חוששים: האם ‘צים החדשה’ תעמוד בצורכי החירום?

בדיון בנושא בוועדת הכלכלה של הכנסת, עלו חששות רבים בנושא, ויו"ר ועד עובדי צים אורן כספי האשים: "נותנים לסעודים ולקטארים טבעת חנק על צוואר המדינה" ● ח"כ דוד ביטן, יו"ר הוועדה, מבקש לקיים דיון חסוי בנושא ● ישי דוידי, מייסד ומנכ"ל קרן פימי: "לא יהיה מצב שצים החדשה לא תעמוד בדרישות של מדינת ישראל"

קרקע חקלאית בגדרה. מה האינטרס הציבורי? / צילום: תמר מצפי

לפי הייעוד, בזמן החכירה או בהפקעה? הקרקע שהובילה למחלוקת של מיליוני שקלים

המדינה הפקיעה 35 דונם בגדרה מבעלי קרקע פרטיים, וביקשה לשלם להם 1.6 מיליון שקל בהתאם לשווי הקרקע לפי הייעוד שבו רכשו את הקרקע ● אלא שבעלי הקרקע דרשו פיצוי של 24.5 מיליון שקל לפי הייעוד של הקרקע בזמן המכירה – תעשייה ומסחר ● מה קבע ביהמ"ש?

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

המשרוקית. עו''ד עמית חדד / צילום: איל יצהר

איך ייתכן שעמית חדד מייצג כל־כך הרבה מסביבת נתניהו?

לא פעם הטיפול המשפטי בפרשות שסובבות את רה"מ בנימין נתניהו מתנקז לידיו של אותו עורך דין ● הכללים אוסרים כל מצב של ניגוד עניינים, אבל האם יש בכלל מי שמפקח? ● כך התגלגל המקרה של עו"ד עמית חדד - עד שהביא להתפטרות של בכירה בלשכת עורכי הדין ● המשרוקית של גלובס

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

דמרי קונה מקבוצת ריאליטי שטח בעסקת ענק: המספרים ומי השותף

מדובר בקרקע בתל אביב שבה זכתה ריאליטי רק לפני כשלושה חודשים במכרז רמ"י וכעת מוכרת אותה ב-450 מיליון שקל - כ־100 מיליון שקל יותר • על הקרקע נמצאות עדיין כ־100 משפחות המתנגדות לפינוי המתוכנן

נתנאל גבעתי / צילום: סימן טוב סרוסי

המגורים אצל ההורים, השיפוץ שהסתבך וההשקעה ב-13 דירות

נתנאל גבעתי רק בן 37 ומאחוריו כבר שורה ארוכה של עסקאות, בהן 13 בארצות הברית ● בראיון לגלובס הוא מספר על טעויות שעשה בדרך ואיך קנה שלוש דירות באינדיאנה בלי לבקר שם

קלוד קוד / צילום: Shutterstock

כוננות שיא בסייבר הישראלי: האם הכלי החדש של קלוד יטרוף את הקלפים בענף

השקת כלי איתור החולשות של אנתרופיק טלטלה את השווקים והפילה את מניות הסייבר הגדולות בוול סטריט ● בזמן שהמשקיעים חוששים מאיום קיומי, בתעשייה המקומית טוענים כי הבהלה מוקדמת: "חברות הסייבר לא מוכרות לארגונים רק טכנולוגיה, הן מוכרות אחריות ואמון"

משרדי גוגל בארה''ב / צילום: ap, Jeff Chiu

מצבא איראן לחברת ענק: פרשת ריגול חמורה נחשפת

כתב אישום הוגש בסוף השבוע נגד שלושה איראנים שחיו בעמק הסיליקון, עבדו בחברות ענק והדליפו עפ"י החשד סודות לאיראן ● התובעים טוענים כי שלושת הנאשמים ניצלו את תפקידיהם בחברות טכנולוגיה מובילות המפתחות מעבדי מחשב ניידים כדי להשיג מאות קבצים סודיים, כולל חומרים הקשורים לאבטחת מעבדים ולקריפטוגרפיה

מצב השווקים השבוע

היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT • יו"ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם ● מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

בנימינה גבעת עדה / צילום: דוברות המועצה

מועצת בנימינה־גבעת עדה מזהירה: "תוכנית המתאר תייצר גירעון מצטבר של עשרות מיליונים"

התוכנית מגיעה לסבב שמיעת ההתנגדויות השני - עם יותר מ־1,400 התנגדויות שהוגשו לה, ובראשן זו של המועצה: "התוכנית מכפילה את יעד האוכלוסייה, בלי מנגנון כלכלי תומך" ראש המועצה: "לא מתנגדים לצמיחה, אלא לצמיחה לא מאוזנת"

מה שהתקיים רק בראש העובד נעשה ממוסד / אילוסטרציה: Shutterstock

אנשים חוששים שה-AI תגזול את עבודתם, אבל היא כבר גוזלת את מה שיש להם בראש

השאלה אינה האם AI תחליף את העובדים - השאלה היא מי ישלוט בידע שהחברות אוספות מהם ● בעולם של בינה מלאכותית ארגונית, גם כשעובד עוזב את העבודה, הוא משאיר את הידע ואת הניסיון שלו מאחור - לבוט או למי שיחליף אותו, אם יהיה צורך במחליף בכלל

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל, זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

פרויקט ''תלפיות החדשה'' בירושלים / צילום: יח''צ

תושב חוץ רכש 7 דירות בירושלים. כמה הוא שילם?

הדירות נקנו בפרויקט "תלפיות החדשה" וכולן בנות 4 חדרים ● המחיר הממוצע של דירה בעסקה הגיע ל־3.86 מיליון והמחיר למ"ר הגיע לכ־38.5 אלף שקל ● הפרויקט מוקם על סמך תוכנית מ־2014, שכוללת פארק פנימי גדול, שדרה מסחרית ושטחים משותפים

בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

פיצוי של עד 3,000 שקל בשנה: המהלך החדש של בנק לאומי

הבנק מבטיח החזר של עד 3,000 שקל ללקוחות שתיק ההשקעות שלהם יציג תשואה שלילית ב־2026 ● ההטבה פתוחה למצטרפים חדשים וללקוחות קיימים שמרחיבים את היקף ההשקעה שלהם

מנכ''ל דקארט דין לייטרסדורף וסמנכ''ל המוצר משה שלו / צילום:  עמית אלקיים

מ-8200 להנהלת חד הקרן: התפקיד החדש של יוסי שריאל

יוסי שריאל צורף לחברת דקארט על ידי מייסדיה, דין לייטרסדורף ומשה שלו, שהיו גם פקודיו ביחידת 8200 ● הוא שוחרר משירות מילואים על ידי הרמטכ"ל אייל זמיר כמי שנושא באחריות פיקודית לאירועי ה-7 באוקטובר מעצם תפקידו כמפקד 8200

רונן בר / צילום: אוהד צויגנברג

משפחת ראש השב"כ לשעבר הבטיחה הנפקה של 2 מיליארד שקל

הנפקת פרודלים, חברת תמציות הטעם והריח לתעשיית המזון והמשקאות שבשליטת משפחתו של ראש השב"כ לשעבר רונן בר, בדרך להשלמה ● המהלך שזכה לביקוש גבוה יכלול גיוס של 390 מיליון שקל תמורת 15% מהחברה

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

נשימה / צילום: Shutterstock

מחקרים מגלים: איזה איבר עשוי להחליף את הריאות

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי