גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדוע הממשלה לא רוצה להוריד מס הקנייה על המכוניות?

האוצר הוא "הבוס הגדול" של שוק הרכב, אבל נציגיו נמנעים מלהביע את עמדתם בדיונים על עתיד השוק ■ כשהם מביעים - הטיעונים מקוממים ■ המסים הישירים על רכב חדש (לפני מע"מ ושווי שימוש) הסתכמו ב-2012 בכ-8.2 מיליארד שקל

בשבוע שעבר התקיים בוועדת הכלכלה הדיון השני ב"חוק שירותי הרכב" של משרד התחבורה, שאמור להסדיר ולשדרג את התחרות בענף הרכב. הדיון התנהל בהתאם לתסריט, שחזינו כאן, כאשר את מרכז הבמה תפסו נציגי משרד התחבורה, הממונה על ההגבלים העסקיים והמשפטנים של יבואני הרכב.

אבל, האלמנט החשוב ביותר באותו דיון - ואולי גם המטריד ביותר מבחינה ציבורית - היה דווקא מה שלא היה בו: השתתפות של משרד האוצר. כמו בדיון הראשון, גם הפעם העדיף משרד האוצר "לשמור על זכות השתיקה" והתחמק מלהציג את עמדתו לפרוטוקול.

נזכיר, שמשרד האוצר - ולא משרד התחבורה - הוא "הבוס הגדול" של שוק הרכב הישראלי. האוצר הוא זה שחולב משוק הרכב ומנגזרות המס שלו (שווי שימוש, בלו דלק, מע"מ ועוד) כמעט 10% מהכנסות המדינה השנתיות ממסים - שיעור שאין לו אח ורע בעולם המתוקן. האוצר הוא זה שעומד כחומה בצורה בפני הורדת מס קנייה, שהייתה יכולה לשחרר בקלות חלק מהעיוותים התחרותיים היותר קשים בשוק.

האוצר הוא גם זה שאחראי לרפורמות המס המסובכות, כמו למשל "קבוצות המחיר" של שווי השימוש שהייתה נהוגה בעשור הקודם, שמותירות פרצות, שמעוותות את התחרות בשוק הרכב החדש ומאפשרות לחלק מהשחקנים בשוק לגרוף רווחי עתק. למרות זאת, לא נשלח אפילו רפרנט אל קו האש כדי לשאת דברים בוועדה.

המטרה: להגן על מס הקנייה

האמת היא שזה לא לגמרי מדויק. לרשות המסים הייתה נוכחות עקיפה בוועדה בדמות "הסקירה השנתית של ענף הרכב לשנת 2012", שנכתבה כבר לפני כמה חודשים, אבל פורסמה - במקרה לגמרי כמובן - יום אחד לפני הדיון בוועדת הכלכלה.

כביכול, זוהי סקירה טכנית שגרתית של נתוני ענף הרכב, שנאספו ונותחו בידי רשות המסים ואין לה רלוונטיות ל"חוק שירותי הרכב". אבל למי שקורא בין השורות של הדוח, קל להבין את המסר. חלק נכבד מאוד מהדוח הנוכחי מוקדש השנה להגנה על מס הקנייה הגבוה, שמוטל על רכב חדש בישראל.

בהתחלה מציגה רשות המסים נתונים שמראים ירידה עקבית בהכנסות המדינה ממסים ישירים על רכב בשנים האחרונות (מס קנייה, מכס ומס על חלפים), שנובעת בין השאר מרפורמת "המס הירוק", שדוחפת את הלקוחות לקנות כלי רכב זולים יותר. גם כך הסתכמו המסים הישירים על רכב חדש (לפני מע"מ ושווי שימוש) בשנת 2012 בכ-8.2 מיליארד שקל "בלבד", ירידה ריאלית של כ-11%.

לאחר מכן משתמשת רשות המסים בנוסחה מורכבת מעולם האקדמיה, כדי להפריך את הטענה, שאם יירד מס הקנייה המקסימלי, אזי יעלו הכנסות המדינה ממסים כתוצאה מהגדלת מכירות הרכב. על פי אותה נוסחה, הורדת תקרת מס הקנייה דווקא תביא לירידה בהכנסות המדינה ממס קנייה על רכב.

אמנם, מחברי הדוח היו הוגנים מספיק כדי להודות שלא מדובר במדד מדויק, אבל זה לא מפריע להם לדבוק בתוצאה הסופית: "אף שלא מדובר בניתוח סטטיסטי מעמיק שהיה מתחשב בגורמים מסבירים נוספים, כגון רמת מינוע, צמיחה, מחירי רכב ועוד (ניתוח כזה הנו נושא למחקר נפרד), גביית השיא עשויה להיות מושגת בסביבת שיעורי המס שבין 90% ל-100%. מכיוון שאנו כיום נמצאים בסביבת ה-60% ואף פחות מזה, ניתן לשער שהמשך הפחתת המס, אם תתרחש, תביא לאובדן הכנסות ממס קנייה".

רשות המסים משתמשת גם בתירוץ הסביבתי הידוע להצדקת מס הקנייה: רכב הוא מוצר מזהם, שהשימוש בו פוגע בסביבה ומטיל נטל על כלל משלמי המסים. לפיכך, צריך לגלם בתוכו את "העלויות החיצוניות" באמצעות מס קנייה גבוה.

כמובן, שהטיעון "הסביבתי" הזה לוקה בכשל לוגי בסיסי: כאשר אתה מטיל מס קנייה כבד על רכב חדש, מודרני ונקי, אתה גם מעלה את אורך החיים הממוצע של כלי הרכב על הכבישים וגם דוחף את רוב הלקוחות לרכוש רכב משומש, ישן ולא בטיחותי, שרמות הזיהום שלו גדולות פי כמה משל רכב חדש. אז איך זה בדיוק "מפנים את העלויות הסביבתיות"?.

אבל הטיעון האחרון ממש גרם לנו לשפשף את עינינו בתדהמה: "צריך לווסת את הביקושים בהתאם לקיבולת של תשתית הכבישים הקיימת... הפחתת מס תגרום לנזק כבד למשק בדמות ערך אובדן הזמן בשל הגדלת הגודש, לצד עלויות נוספות, ובהן אף הגדלת הזיהום עקב הגדלת משקל הקילומטרים שניסעים בתנאי גודש תנועה".

במילים אחרות, אם נוריד את המס, אזי כל המסכנים האלה, שהיום נוסעים בתחבורה הציבורית כי אינם יכולים להרשות לעצמם רכב, יוכלו לרכוש רכב ואז "המסודרים" לא יוכלו לנוע בחופשיות על הכבישים וסוף העולם יגיע. אכן, טוב שהאוצר נמצא כאן כדי לפנות לשכבות "הנכונות" את פקקי התנועה.

רווחי העתק של פלח המיני

בדוח רשות המסים יש יותר מטפיחה עצמית על השכם על ההצלחה המסחררת של "המס הירוק". נזכיר, שאותו מס ירוק הוא זיכוי מס מדורג, עם תקרה של 15 אלף שקל, שניתן בהתאם לרמת הזיהום של הרכב שאותו קובעים בהתאם לנוסחת מרכיבי פליטה ייחודית לישראל.

לטענת רשות המסים, לא זו בלבד שהמיסוי הירוק הוריד את נטל מס הקנייה הממוצע על כלי רכב חדשים בצורה דרמטית, אלא שהוא גם שיפר משמעותית את כמות כלי רכב "הנקיים" שנמכרים כאן. על פי הנתונים, מעל 80% מכלי הרכב החדשים שנמכרו ב-2012 השתייכו לקבוצות הזיהום הנמוכות.

אלא שהמציאות כמובן יותר מורכבת, וכאן אנחנו חוזרים לוועדת הכלכלה ולהשפעת האוצר על התחרותיות בשוק הרכב. "תמריצים ירוקים" לרכב קיימים ברוב מדינות המערב, אבל כמעט תמיד הם ניתנים ללקוח. כלומר, מי שנכנס לרכוש רכב רואה מולו את המחיר, שממנו מופחת בונוס (או נוסף "קנס") בהתאם לרמת הזיהום שלו. אצלנו מעניק האוצר את זיכוי המס הירוק ישירות ליבואן, על בסיס מחיר היבוא, והנתונים אינם גלויים לצרכן.

זיכוי של 15 אלף שקל אולי אינו נשמע הרבה, אבל כאשר מדובר ברכב "עירוני", שמחירו בשער המפעל כ-6,000 אירו, לעיתים פחות, הטבת המס היא בונוס מוחשי מאוד ליבואן, והוא הופך את הפלח הזה לסופר-רווחי, לעיתים אפילו יותר מהפלח המשפחתי.

לא מאמינים? אתם מוזמנים לעיין באחת הטבלאות, שנכללו לאחרונה בדוח רשות ההגבלים העסקיים על התחרותיות בשוק הרכב. מהדוח עולה כי הרווחיות ליבואן על רכב "מיני" מסוים, שמחירו לצרכן קצת פחות מ-60 אלף שקל, מגיעה לכמעט 20 אלף שקל. כלומר, עוד רפורמת מס שיוצרת פרצה תחרותית ענקית שממנה נהנה הצרכן הקטן באופן חלקי מאוד.

לטעמנו, השורה התחתונה והחשובה ביותר של דוח רשות המסים היא זו שמראה את ההכנסה הממוצעת של משקי הבית שרוכשים רכב חדש בישראל. על פי הדוח, מדובר במשכורת ממוצעת של מעל 17 אלף שקל, שמשייכת את הלקוחות לעשירון העליון.

שאר העשירונים יכולים לקחת אשראי - ולהגדיל את נטל ההתחייבויות שלהם - לקבל רכב צמוד מהמעביד (שזו כידוע פריבילגיה נפוצה בעשירונים התחתונים), או לרכוש משומשת. ועם כזו שורה תחתונה, אין זה פלא שמשרד האוצר "החברתי" עושה מאמצים כבירים מלהופיע בדיון על עתיד שוק הרכב.

רווחי היבואן על רכב מיני

עוד כתבות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

מניה בשפל ושלל צרות: מה צפוי בדוחות הענקית "שנתקעה מאחור"

טסלה, שצפויה להציג את תוצאותיה הכספיות הערב, איבדה כ-40% ממחיר המניה שלה מתחילת השנה ● האנליסטים בוול סטריט חוזים כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

איזה נשק ישראל תקנה בתקציב של 14 מיליארד דולר?

הסיוע האמריקאי לישראל שאושר בבית הנבחרים עומד על כ-26 מיליארד דולר, מתוכו 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה