גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בכיר ב-3M: "אנחנו חברה שמעודדת חדשנות כל יום"

כש-15% מזמנם של העובדים מוקדש לפיתוח המצאות חדשות, מה הפלא שהחברה שכבשה את העולם עם הפתקית הצהובה, ממשיכה לייצר מוצרים כמו דבק שסוגר פצעים ומסיכת מנתחים מתקפלת שמתאימה עצמה במדויק לראש

בסרט "רומי ומישל - פגישת מחזור", החברות רומי ומישל התביישו בחוסר הצלחתן בחיים ולכן החליטו לשקר בפגישת המחזור התיכונית ולספר שהמציאו את ה-post it note - אותה פתקית צהובה בעלת פס חצי-דביק, עליה כותב חצי מן העולם רעיונות ורשימות משימות. נראה כי כותבי הסרט בחרו דווקא בפתקית משום שהיא מייצגת "המצאה" אולטימטיבית. מוצר פשוט לכאורה אבל מתוחכם, שרגע אחד לא היה כאן ורגע אחרי זה כבש את העולם.

אז מי באמת המציא את הפתקית הצהובה, ואיך זה קרה? הרעיון התחיל אצל ד"ר ספנסר סילבר, מדען בחברת התעשייה 3M ששיחק ב-1968 בחומרים שונים במעבדתו בניסיון ליצור דבק חזק במיוחד. התוצאה הייתה דווקא דבק חלש יחסית, שנדבק למשטחים רבים אך אינו משאיר עליהם כל סימן, ושניתן לשימוש חוזר.

במשך חמש שנים הסתובב סילבר ברחבי 3M, הרצה בהרצאות החדשנות של החברה וניסה למצוא "בעיה" שהטכנולוגיה הזו יכולה להועיל לה.

ב-1974, ארט פריי, מדען נוסף ב-3M שנכח בהרצאה של סילבר, שם לב שהוא יכול להשתמש בדבק החלש של סילבר כדי להחזיק במקומן את פתקיות הנייר שהניח כסימניות בספר התווים שלו. עוד הבין פריי שיש להניח דבק רק על החלק התחתון של הסימנייה כדי שהחלק שבולט החוצה מן הספר לא יהיה דביק. החברה החלה לנסות ולשווק את הסימנייה הדביקה-חלקית, וכמעין בדיחה החל פריי להתכתב עם הבוס שלו דרך פתקיות כאלה. כך הבין את השימושים הנוספים לפתקיות.

ה-post it note הושקה רשמית בתחילת שנות ה-80'. הצבע הצהוב, אגב, הוא מקרי - למעבדה ליד פריי היו ערימות של נייר טיוטה צהוב מפרויקט קודם, ולכן הוא השתמש בהם.

"עכשיו אני בזמן החדשנות שלי"

המצאת הפתקית הצהובה היא דוגמה לתרבות החדשנות של חברת 3M שנלמדת בבתי ספר למינהל עסקים ברחבי העולם. אנשי המדע, אך גם אנשי השיווק של החברה וכל יתר העובדים, מעודדים להקדיש 15% מזמנם להמצאות חדשות.

לאחר מכן ניתנות להם פלטפורמות שונות כדי לחלוק את ההמצאות הללו עם עובדים אחרים בחברה. האחרונים מורשים "לגנוב" את ההמצאה ולהשתמש בה לפרויקטים שלהם, כדי לראות אם משהו 'יידבק'. הממציאים שאכן מצליחים להביא מוצר מוביל לשוק זוכים לכבוד מלכים בחברה.

"3M היא חברה שמעודדת חדשנות לא רק מן השפה אל החוץ, אלא במעשים, כל יום", אומר ג'ו ליו, סגן נשיא החברה לתחום המו"פ. כך למשל, אם עובד אומר: 'עכשיו אני ב-15% זמן חדשנות שלי' - הבוס שלו צריך לסגת". הרעיון הזה, אגב, החל כבר ב-1948 כש-3M הייתה חברה לייצור נייר זכוכית עם כמה המצאות קטנות כמו מסקינג טייפ וסלוטייפ.

בזמן "ה-15%", נציין, הומצאו מוצרים כמו פלסטרים שקופים, צבעים שלא נוזלים ונייר זכוכית כה חד שהפך למעשה למוצר לריסוק ולחיתוך מתכות ומסכים דקים מחזירי אור המאפשרים להאיר שטחים פתוחים במינימום אנרגיה.

עוד מאפיין מיוחד של 3M הוא הכמות האדירה של התחומים שבהם היא פועלת. לחברה מעל ל-50 אלף קווי מוצר, במגוון תעשיות, על בסיס 46 פלטפורמות טכנולוגיות. כך למשל, אחת מ-46 הטכנולוגיות היא "דבקים", אבל קווי המוצר של תחום הדבקים הם מגוונים ובלתי נגמרים, למשל בתעשיית הבריאות, במסכי מחשב, בריצוף כבישים, בציוד משרדי, בהדבקת רהיטים ועוד ועוד ועוד.

ריבוי הפלטפורמות מעודד שילובים לא שגרתיים. "אנשי הדבקים אצלנו למדו שבמחלקה הדנטלית קיים חומר מילוי שאין לו ריח, ועכשיו הם פיתחו דבק ללא ריח. זה מפגש שכנראה לא יכול לקרות בשום חברה אחרת".

- אין שום מגבלה מבחינת השווקים שאליהם אתם מכוונים את הטכנולוגיות שלהם?

"לעיתים רחוקות. מכרנו לאחרונה את פעילות הפארמה שלנו כי החלטנו שזה לא תחום מוביל מבחינתנו, אבל אנחנו עדיין מייצרים מוצרים שמשלבים בין הטכנולוגיות שלה לבין תחום הפארמה, למשל מדבקה להולכת תרופות".

- איך מעודדים היום את שיתוף המידע בין כל כך הרבה גורמים שונים בארגון, כך שמישהו כמו ספנסר סילבר יכול להגיע למישהו כמו ארט פריי?

"יש לנו סמינרים להצגת ההמצאות שבפיתוח ומפגשים יותר מצומצמים של חטיבות שונות. יש היום גם פורומים שבהם מדענים יכולים לשאול שאלות ולקבל תשובות מכל העולם, או להציג טכנולוגיה חדשה ולחפש לה יישום. אנשים יודעים שהדרך לפתור את הבעיות שלהם היא לחלוק עם אחרים. מי שחולק ידע משמעותי, יודע שהוא יקבל שיתוף פעולה בחזרה. עובדים אצלנו אנשים שאוהבים לחלוק ידע. אנחנו בוחרים אותם כך".

כדי ליצור עוד ממשקים בין התחומים הטכנולוגיים ובין חטיבות המוצר השונות, משנעת החברה את עובדיה לעיתים תדירות מתפקיד לתפקיד. "יום אחד אתה בנייר זכוכית ויום אחרי בדבק, ואם אתה צריך עזרה מאיש נייר הזכוכית אתה יודע בדיוק לאן לגשת. החיים יותר מעניינים ככה".

- כששיתופי הפעולה כה נרחבים והחדשנות כה מתוגמלת בתרבות הארגונית - איך דואגים שכל אחד יקבל את הקרדיט שלו?

"בכל שנה אנחנו נותנים פרסים לא רק לממציא המוצר הכי מלהיב, אלא גם למי שנבחר על ידי החברים שלו כמומחה שחולק את הידע שלו ועוזר לכולם. בכל מצגת של המצאה חדשה מוקדש זמן רב להזכיר את כל מי שעזר לך".

"להביא יותר מו"פ למשרד בישראל"

יונתן פנטנוביץ', מנכ"ל 3M ישראל, מציין כי מעבר למדענים שעובדים ב-46 הפלטפורמות הטכנולוגיות, עוד 800 איש עובדים ב"מעבדת המטה" שתפקידה להמציא המצאות המשלבות ידע מכמה תחומים בו-זמנית. ליו מציין כי אחד הגורמים להצלחה הוא שהעובדים לא חוששים מבזבוז זמן או מטעויות. גם המצאה טובה שבסופו של דבר מסתבר שאין לה מספיק שוק, מעניקה לממציאים שלה כבוד.

- חדשנות, חוסר חשש מכישלון, התפזרות לכמה כיוונים בו-זמנית. נשמע שאתה מתאר את ישראל.

ליו (צוחק): "זה הביקור הראשון שלי בהולילנד, אבל תמיד למדתי ועבדתי עם חוקרים שבאו מישראל ותמיד הערכתי אותם. בהחלט יש דמיון בין תרבות 3M לתרבות הישראלית. היינו רוצים להביא יותר מו"פ למשרד של 3M בישראל שהוקם ב-96'". נציין, כי 3M רכשה ב-2010 את חברת אטנטי הישראלית בלמעלה מ-300 מיליון דולר, היא ממשיכה לפעול מישראל ואף ביצעה שתי השקעות דרך קרן 3M new ventures, ווקלזום ואטנטי.

ההוצאה של החברה על מו"פ היא 5.3% מההכנסות הגלובליות - 1.6 מיליארד דולר כיום - והיא צפויה לעלות ל-6% בקרוב. "בזמן המשבר הכלכלי של 2007-2008, כשכולם קיצצו בהוצאות מו"פ, אנחנו לא קיצצנו ואף המשכנו לחלק דיבידנד". עם זאת נציין, כי כמו כולן, גם 3M ספגה ירידה חדה במניה שלה בשנים המדוברות, אך התאוששה והיום היא בשיא של כל הזמנים.

אולם, בכל זאת יש גם מגבלה מסוימת לשיטת החדשנות של 3M עליה היא מנסה כעת להתגבר - המו"פ צריך להיות גם קצת מהיר יותר, וקצת יותר זול. "אנחנו רוצים להכניס גם את היכולות של מהירות ועלויות לתוך סט היכולות שלנו", מסביר ליו, "אבל ללא פגיעה באיכות".

האם ניתן להוסיף דגשים לתרבות הארגונית של החברה מבלי לפגוע בקיים? את זה עוד נצטרף לראות.

אין סוף מוצרים

- אילו מוצרים מדליקים חדשים אתם משיקים בימים אלה או שהשקתם לאחרונה?

ליו: "פיתחנו מתלה לבגדים שמדביקים אותו לקיר עם דבק דו-צדדי, , שפס קטן בולט ממנו החוצה. כשרוצים להסיר את המתלה, מושכים בחלק החשוף ופס הדבק מתארך ומתארך. עם ההתארכות הוא מאבד חלק מהדביקות שלו, ואז מתלה הבגדים ניתק מן הקיר מבלי שנעשה כל נזק לקיר. הוא יכול להחליף מסמרים או אפילו קידוח".

מוצר נוסף של החברה הוא סרט מחזיר אור להדבקה על כבישים. "היום צובעים מחדש את הכבישים כל שישה חודשים בערך, ואילו המוצר הזה מחזיק לחמש שנים והוא גם מחזיר אור בתנאי גשם - שזה חידוש. נכון, זה עולה קצת יותר, אבל משתלם לטווח הרחוק". עוד מוצר הוא רכיב אלקטרוני קטן לשוק הדנטלי שמבצע סריקה תלת-ממדית של השיניים, ללא קרינה. מהתמונה שנוצרת ניתן לבנות מודל תלת-ממדי של מבנה הלסת.

לרשימת המוצרים של 3M אין סוף. ספוגית סקוטש ברייט משולשת כדי להגיע למקומות צרים ולמסילות; עכבר בצורת ג'ויסטיק לסובלים מדלקות גידים בשל שימוש יתר בעכבר רגיל; מסך פרטיות ללפטופ שלא מאפשר לאנשים מסביב לראות מה אתם קוראים; פלסטרים עמידים במים; נייר דבק חתוך מראש לחתיכות בדידות לשם עיטוף מתנות; מסיכת מנתחים מתקפלת שאפשר לשים בכיס במקום על משטח מלוכלך, ושהגומייה האלסטית שלה היא בעלת זיכרון צורה ולכן מתאימה במדויק לראש; דבק שמותז על הגוף וסוגר פצעים, ועוד ועוד.

- עם כזו חדשנות מבית, מה אתם נוטים לרכוש מבחוץ?

"בדרך כלל מוצרים שהולמים את מה שיש לנו. אם זה משהו חדש הוא צריך להיות מאוד מאוד ייחודי ורווחי".

עוד כתבות

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

מתיחות שיא: משמרות המהפכה פתחו בתרגיל נרחב במצר הורמוז

הטליבאן הצהירו: איראן תותקף? אנחנו נעזור לה ● כוחות צה"ל זיהו הלילה מספר אזרחים ישראלים שחצו את גדר הגבול לתוך שטח סוריה ● מעטפה חשודה התקבלה במשרד רה"מ נתניהו. מאגף הביטחון והחירום נמסר: "לא נשקפה סכנה למי מהעובדים" ● שר החוץ של איראן נחת בז'נבה בשווייץ לקראת השיחות עם ארה"ב ביום שלישי ● נתניהו: "טראמפ חושב שהאיראנים רוצים הסכם אחרי הפספוס בפעם הקודמת. אמרתי לו: האיראנים משקרים" ● עדכונים שוטפים

כסף מזומן / אילוסטרציה: דוברות המשטרה

רשות המסים חושדת שמיליארדי שקלים לא דווחו בניכיון צ'קים; רוטמן: "החוק נכשל"

ועדת החוקה דנה בהצעה להגביל את ניכיון הצ'קים ל-15 אלף שקל בין אנשים פרטיים ול-6,000 שקל בין עסקים ● רשות המסים זיהתה פער של 8 מיליארד שקל בין היקף עסקאות הניכיון שעליהן דיווחו הגופים הפיננסיים לבין היקף הדיווח למע"מ

מג'ד אל־כרום. תורחב דרומה? / צילום: Shutterstock

תקדים מסוכן או תיקון עוול: בג"ץ יכריע אם לאשר שכונה שנפסלה ארבע פעמים

ערכאת התכנון העליונה דחתה את הצעת ביהמ"ש ופסלה הכשרה בדיעבד של הבנייה הלא חוקית במג'ד אל־כרום, שגם כוללת פריצה של עקרונות תוכנית המתאר הארצית ● כעת הסוגיה חוזרת להכרעה עקרונית בבג"ץ ● בעולם התכנון חוששים: "האישור יהווה תקדים מסוכן"

קשישים / אילוסטרציה: שלומי יוסף

העליון קבע: יש לברר את התביעה הייצוגית נגד חברות האשראי שלא סיכלו את "עושק הקשישים"

ביהמ"ש העליון קיבל את הערעור בנוגע לתביעה ייצוגית נגד חברות כרטיסי האשראי ישראכרט, כאל, ומקס, והורה על החזרת ההליך למחוזי ● בתביעה נטען כי חברות האשראי לא מנעו ניצול קשישים ע"י חברות שיווק שבנו מנגנון שיטתי ורחב-היקף ופעלו לשכנעם למסור להם את פרטי כרטיסי האשראי שלהם

קניון / אילוסטרציה: רמי זרנגר

בעלים של רשת אופנה גדולה שם קץ לחייו

הרשת, בעלת עשרות סנפים ברחבי הארץ, נקלעה לקשיים כלכליים

מדד המחירים לצרכן יורד / אילוסטרציה: Shutterstock

מה יעשה הנגיד: הסעיפים במדד שמסבכים את החלטת הריבית בשבוע הבא

ימים ספורים לפני החלטת הריבית של בנק ישראל, קצב האינפלציה השנתי הגיע ל-1.8%, הרמה הנמוכה ביותר מאז יוני 2021 ● בין הגורמים המשמעותיים ביותר בהחלטת בנק ישראל ניצב השקל, שהתחזק מאוד בחודשים האחרונים ואף שבר שיא של 30 שנה ביחס לדולר

מוחמד בן סלמאן, יורש העצר הסעודי, עם נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Handout

8.8 טריליון דולר בסכנה? פרויקט הדגל של מוחמד בן סלמאן נקלע לקשיי מימון

"חזון 2030", הפרויקט הענק שנועד להציב את ערב הסעודית כמעצמה בינלאומית, מתמודד עם אתגרים כלכליים ● על הפרק: ירידה במחיר הנפט ועיכוב במיזמים קריטיים ● התוצאה: יורש העצר מחפש הון בטורקיה ובסוריה. איך יושפעו תהליכי הנורמליזציה עם ישראל?

אילוסטרציה: Shutterstock

הכלכלה הישראלית צמחה ב-3.1% בשנה שעברה - מעל הצפי

מדובר בהפתעה חיובית: הנתון גבוה מכל התחזיות המרכזיות העדכניות מהחודשים האחרונים, שעמדו על 2.8%-2.9% ● התוצר לנפש עלה ב-1.7%, לאחר שנתיים רצופות של ירידה

דנה עזריאלי / צילום: זיו קורן

דנה עזריאלי הופכת למנכ"לית הקבועה של הקבוצה ועוזבת את תפקיד היו"ר

כעבור חצי שנה כממלאת-מקום, מכריזה קבוצת עזריאלי על מינויה של דנה עזריאלי למנכ"לית הקבועה ● לצד זאת היא תפנה את תפקיד היו"ר אותו היא ממלאת מאז 2014, ובמקומה תמונה אירית סקלר-פילוסוף

קמהדע / צילום: יח''צ, איור: גיל ג'יבלי

התמחור עדיין לא מגלם את הערך האמיתי של המניה הזו

הכניסה לתחום מוצרי הפלזמה הייחודיים עם ביסוס פעילות בארה"ב הפכו את קמהדע לחברת ביופארמה בינלאומית ● תמחור המניה עדיין אינו מגלם את מלוא פוטנציאל הצמיחה העתידית ● בדרך היא תצטרך להתגבר על מתחרות מבוססות, חשיפה לשערי מטבע וסיכוני שרשרת האספקה ● ניתוח חברה, מדור חדש

מיכל מור, מנכ''לית ומייסדת סמארט שוטר / צילום: מאיה חבקין

הביטחונית החדשה שמגיעה לבורסה בת"א לפי שווי של 700 מיליון שקל

סמארט שוטר, המייצרת מערכות בקרת אש אלקטרו-אופטיות, תנסה לגייס 200 מיליון שקל במסגרת הנפקה ראשונית ● בין בעלי המניות: חברות הביטוח הפניקס והכשרה והאלוף במיל' ניצן אלון

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

ברקת לממונה על התחרות: "לבדוק חשד לתיאום עמדות בין רשתות השיווק"

שר הכלכלה, ניר ברקת, פנה לממונה על התחרות בבקשה לבדוק חשד לתיאום עמדות בין רשתות השיווק וזאת בנוגע למכרז "הסל של המדינה" שבו זכתה רשת קרפור ● בפנייתו לממונה כתב ברקת, כי חלק מרשתות השיווק הפעילו "דפוסי תגובה דומים ומתוזמנים" כנגד המהלך

אילוסטרציה: Shutterstock

אלטשולר וילין לפידות מפספסים גם בינואר. ומי הגופים שמככבים בצמרת התשואות?

זינוק של כמעט 10% במדד הדגל המקומי הקפיץ את התשואות בקרנות ההשתלמות במסלול הכללי והמנייתי ● חברות הביטוח המשיכו ליהנות מהחשיפה המוגברת לשוק המקומי והציגו תשואה עודפת ● אילו גופים פספסו את הביצועים הטובים של הבורסה המקומית, וכמה עשו מסלולי ה-S&P 500 לנוכח התחזקות השקל?

נתי סיידוף, יו''ר שיכון ובינוי / צילום: איל יצהר

לאחר מחיקת ענק בשדה דב: שיכון ובינוי מכניסה את השכרת הדירות לשלד בורסאי

בשנים האחרונות, נאלצה חברת הבנייה של נתי סיידוף להכיר במחיקות עתק של 1.5 מיליארד שקל בגין ייזום נדל"ן במתחם שבצפון ת"א ● כעת היא מכניסה את הפעילות לבורסה באמצעות מיזוג לשלד לפי שווי של 270 מיליון שקל

הממונה על התחרות, עו''ד מיכל כהן / צילום: כדיה לוי

רשות התחרות בוחנת הטלת סנקציות נוספות על החברה המרכזית למשקאות

לאחר שהודיעה כי תטיל סנקציות בסך 18 מיליון שקל בגין הפרות שקשורות למוצרי טרה, רשות התחרות מדווחת על ראיות חדשות שעשויות לגרור סנקציות נוספות נגד החברה המרכזית למשקאות - הפעם בגין הפרות בתחום המשקאות הקלים

מניות הבנייה מזנקות / צילום: Shutterstock

המומחים לא מאמינים לנתוני הלמ"ס. אז למה מניות הבנייה מזנקות, ומה יקרה למחירים?

בעקבות המדד הנמוך, המשקיעים בת"א מתמחרים הורדת ריבית בשבוע הבא, מה שמשפיע לחיוב על מניות הנדל"ן, שמזנקות בחדות בבורסה ● רונן מנחם ממזרחי טפחות: "מדד המחירים לצרכן, שהפתיע למטה, מגביר את הסיכוי להורדת ריבית" ● יובל אייזנברג, מנכ"ל בית ההשקעות אם אס רוק: "נתוני הלמ"ס לעליות מחירים משובשים לחלוטין. להפך - רואים קבלנים קטנים שפושטים רגל"

מימין: עו''ד אלון פומרנץ ועו''ד ארז תיק / צילום: תמר דניאלי

ליפא מאיר: עו"ד אלון פומרנץ ימונה ליו"ר, עו"ד ארז תיק לשותף המנהל

פירמת עורכי הדין ליפא מאיר הודיעה על שינויים בצמרת ● עו"ד ארז תיק, ראש מחלקת הנדל"ן והמלונאות, מונה לשותף המנהל ● עו"ד אלון פומרנץ, ראש מחלקת הליטיגציה, שכיהן כשותף המנהל במשך שמונה שנים, ימונה ליו"ר הפירמה

ניצול קשישים / אילוסטרציה: Shutterstock

"זעקת הקשישים נשמעת לרחוק": מאחורי החלטת העליון נגד חברות האשראי

ביהמ"ש העליון קיבל את הערעור בתביעה הייצוגית נגד ישראכרט, כאל ומקס, בטענה כי לא מנעו את התופעה הידועה כ"עושק הקשישים", והורה על החזרת ההליך לביהמ"ש המחוזי ● מה פסק המחוזי, מהן השלכות פסק הדין, וכיצד נפעל מעכשיו במקרה של הונאה? ● גלובס עושה סדר

שיעורי האינפלציה / צילום: Shutterstock

האינפלציה הפתיעה לטובה בינואר: הקצב הנמוך ביותר מזה 4.5 שנים; מחירי הדירות שוב עולים

האינפלציה ירדה בכ-0.3% בחודש ינואר 2026, מה שמשקף קצב אינפלציה שנתי של 1.8% - מתחת לאמצע יעד היציבות של בנק ישראל ● הסעיפים הבולטים בהם נרשמו ירידות: הלבשה והנעלה, תחבורה ותרבות ובידור ● מחירי הטיסות לחו"ל ירדו ב-8.1% לאחר העלייה המפתיעה שרשמו בדצמבר ● מחירי הדירות המשיכו במגמת העלייה והתייקרו בכ-0.8%

שינוי היסטורי: "כנען" במקום "פלסטין" בגלריות המוזיאון הבריטי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מה יכול להבטיח החלפת משטר באיראן בצורה יעילה, המוזיאון הבריטי החליט להסיר את המילה "פלסטין" מתערוכות, ובית המשפט הבריטי פסל את הגדרת Palestine Action כארגון טרור • כותרות העיתונים בעולם