גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דרוש מפעיל רביעי לשוק המזון

שגשוג כלכלי מגיע כשלקוח משלם ביוקר ברצון, לא בכפייה

מחירי המזון בישראל יקרים ב-30% עד 40% בהשוואה למחירים באירופה. כולנו משלמים את המחיר, אבל, שימו לב - העניים משלמים יותר.

ההוצאה הממוצעת למזון בישראל היא 2,251 שקל, שהם 16% מההכנסה הממוצעת. שני העשירונים התחתונים אמנם מוציאים על מזון רק 1,886 שקל בממוצע, אלא שסכום זה מהווה 22% מההכנסה של משפחה בשכבות החברתיות החלשות.

חיסכון בסעיף המזון המשפחתי אפשר להשיג רק באמצעות מהלך דרמטי. בדיוק כמו ברפורמה שהוזילה את שיחות הטלפון, צריך להכניס "מפעיל" נוסף לשוק, ומפעיל נוסף הוא ביטול המכסים על מזון ותוצרת חקלאית, והורדת חסמים ליבוא של מוצרים.

800 שקל חיסכון כל חודש

ועדת קדמי, שהוקמה בעקבות המחאה הציבורית על יוקר המחיה בקיץ 2011, המליצה על הורדת מכסים ופתיחת השוק לתחרות. אלא שהמלצות קדמי מוסמסו או יושמו באופן הפרוש על פני מספר שנים רב, ואשר מונע שינוי מהותי במחירים.

ההחמצה כאן עצומה.

לו היו מיושמות ההמלצות כלשונן ואפילו באופן מקיף יותר, כולל הסרת המגבלות על יבוא מוצרי מזון, היינו מקבלים ירידת מחירים בשיעור 20% עד 30%. המשמעות היא חיסכון 500 עד 800 שקל בכל חודש לכל משפחה. זה חיסכון גדול אף מזה שהושג בסעיף ההוצאות על הסלולר בעקבות המדיניות שהוביל משה כחלון בשבתו כשר התקשורת.

20 אלף מפוטרים

אבל יש גם סיבות משכנעות מדוע לא למהר ולפתוח את שוק המזון ליבוא.

נתחיל בכך שבענף המזון 55 אלף עובדים, ונכונה הטענה כי חשיפה מהירה ליבוא עלולה לגרום לפיטורים של 10 עד 20 אלף מהם; רובם בפריפריה, רובם באזורים שבהם אפשרויות התעסוקה מצומצמות ממילא.

סיבה נוספת היא שחשיפה מלאה ליבוא תגרום לפגיעה ברווח של חלק מענפי החקלאות כאן. יש תחומים כמו תחום הגבינות הקשות, שבהם כבר היום קשה לחקלאי וליצרן הישראלי להתחרות בעמיתו האירופי הנהנה מתנאי גידול עדיפים ומסובסידיות ישירות. סביר להניח כי חשיפה ליבוא תקשה עליהם יותר.

עוד סיבה היא שפתיחת השערים לייבוא תפרוץ את השוק ותאפשר כניסת מוצרים מזויפים באיכות נמוכה.

טיעונים דומים עלו בזמנו כנגד רפורמת כחלון בענף הסלולר. אמרו שזה יגרום לפיטורים של אלפי עובדים, איימו שזה יזעזע את המשק, אמרו גם שנקבל מוצרים ושירותים פחות טובים.

אמרו וצדקו. השינוי בשוק הסלולר לא בא בחינם: אלפים פוטרו; מיליארדים נמחקו משווי החזקות הציבור בחברות התקשורת; ויכולת ההחזר של לווים גדולים נפגעה, דבר שגרם להפסד נוסף לכל החוסכים לפנסיה.

למרות כל זאת, איש אינו סבור שעדיף היה להמשיך ולשלם מאות שקלים מיותרים כל חודש לחברות הסלולר. שגשוג כלכלי מבוסס על תשלום גבוה מצד הלקוחות מרצון, ולא מכפייה.

חקלאות יצוא

כן, אם נפתח את שוק המזון לייבוא, הייצור החקלאי המקומי ייפגע. אולם יש תחומי חקלאות שבהם יש לישראל מוניטין עולמי, ועם תמיכה והכוונה ממשלתית, חלק מהמגדלים והמשקים יוכלו לעבור הסבה לתחומים מוטי יצוא. כולם ירוויחו מכך.

בנוגע לפיטורים - רוב המשרות שבסכנה הם במפעלי אריזה של תוצרת חקלאית, שם רמת השכר נמוכה במיוחד. ככלל, השכר בתעשיית המזון נמוך בשליש מאשר השכר הממוצע בתעשייה כולה. ברמת שכר כה נמוכה, יש אפשרויות תעסוקה רבות בישראל, גם אם אינן נמצאות תמיד בפריפרייה וביישובים שהקיום שלהם מוטל בספק.

המסקנה מכל אלה היא שאפילו אם הממשלה תפסיד בשנים הקרובות 2 עד 3 מיליארד שקל בכל שנה, שייצאו כדי לעזור לחקלאים ולתמוך בעובדים שייפגעו ביותר מהמהלך, המשק בכלל ושני העשירונים התחתונים בפרט, ירוויחו ממנו באופן ניכר.

בחירתה של מרגרט

פער המחירים בין ישראל לאירופה נובע בעיקר ממדיניות שונה כלפי המגזר החקלאי ומריכוזיות של ייצרני המזון.

סבסוד החקלאות בישראל נעשה בעיקר בכלים הגורמים לעלייה במחירי המוצרים החקלאיים, כמו מכסים ומכסות ייצור. לעומת זאת, סבסוד החקלאות באירופה מבוסס יותר על כלים הגורמים לירידה במחירי המוצרים, כמו סבסוד ישיר לפי כמות.

הריכוזיות של ענף המזון ניכרת בבירור בהתבוננות על ענפים שונים בשוק זה: תנובה ושטראוס שולטות ב-85% עד 90% משוק החלב, הגבינות ומעדני החלב. אסם לבדה מחזיקה ב-56% משוק מוצרי הפסטה. אסם ושטראוס ביחד שולטות בכל שוק הקפה.

מאבק בחברות ותיקות וגדולות זה קשה, עימות עם עובדים החוששים למקור פרנסתם, זה מאוד לא נעים. כן, הורדת יוקר המחיה בישראל אינה דבר קל ואינה מהלך נוח.

השאלה היא האם הממשלה מוכנה לצאת למאבק כזה, או שהיא מעדיפה את השקט הנוכחי סביב פיטורים בחברות הטכנולוגיה, על פני צמיגים בוערים ופרות על הכביש בכניסה לקריית הממשלה.

ראש הממשלה בנימין נתניהו, שחלק כבוד אחרון למרגרט תאצ'ר, יודע באיזה אפשרות הייתה היא בוחרת.

* הכותב הוא דוקטור לכלכלה ושותף בכיר בחברת הייעוץ הבינלאומית גולד-ראט

עוד כתבות

השותפים בקרן רד דוט קפיטל (מימין למעלה: אטד פלד, יניב שטרן, ברק סלומון, מימין למטה: דניאל ארדון ברץ, יורם אורון) / צילום: עומר הכהן

אחרי מכירת פאראגון: זו הקרן שמגייסת 320 מיליון דולר

קרן ההון סיכון הישראלית רד דוט, אותה הקימו הקימו יורם אורון ויניב שטרן ומאחוריה מספר אקזיטים בולטים, מגייסת קרן שלישית להשקעות בחברות בוגרות ● על פי הערכת גלובס, הקרן הראשונה של רד דוט שהיקפה כ-150 מיליון דולר, החזירה למשקיעים המוגבלים בקרן פי 5 על ההשקעה

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בת"א לקראת החלטת הריבית; מניית אמות משילה 5%, אלוט מזנקת ב-10%

ת"א 35 יורד ב-0.2% ● ירידות באסיה ובחוזים בוול סטריט ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● בנק ישראל לצפוי להותיר היום את הריבית ללא שינוי, אך עיני השוק נשואות לתחזיות ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

טלפון עם eSIM / צילום: Shutterstock

מתכננים לטוס לחו"ל? כך תבחרו חבילת אינטרנט

כדי לבחור חבילת אינטרנט שתתאים לכם בחו"ל, צריך לקחת בחשבון את נפח הגלישה הדרוש, האם יש צורך גם בשיחות, משך השהות ומספר המדינות שבהן תהיו ● לפניכם הפתרונות הזמינים לכל אפשרות

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

תל אביב / צילום: Shutterstock

פס"ד דרמטי מציע גישה חדשה לחישוב היטל השבחה בפינוי־בינוי, שתעלה הרבה כסף ליזמים

פסק דינו של השופט גלעד הס מציג נוסחה לחישוב היטל השבחה בפרויקטים של פינוי־בינוי, שמעלה את שווי המצב החדש של הנכס ● המשמעות היא תוספת עלות מהותית ליזם, שעלולה לפגוע בהיתכנות הכלכלית של פרויקטים מהסוג הזה

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

הגופים המוסדיים היו הגופים הפעילים ביותר בשוק המניות בשבוע החולף

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

נאייקס מפטרת קרוב ל-6% מעובדיה, רובם בישראל

חברת הפינטק תפטר כ-70 עובדים, רובם בישראל ● לפי החברה, הרכישות האחרונות שביצעה יצרו חפיפות בתפקידים מסוימים ● מניית החברה זינקה בכ-53% מאז השפל האחרון באפריל על רקע מלחמת הסחר

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

אורי יוניסי, בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

ראש חטיבת המשכנתאות של לאומי, אורי יוניסי, פורש מהבנק

יוניסי היה אחראי למדינות המשכנתאות הדי אגרסיבית שנבלמה לאחרונה ● מי שצפוי להחליפו בתפקיד הוא ראש אגף השירות של לאומי מתן סמיש, שנבחר בשנה שעברה לנבחרת 40 הצעירים המבטיחים של גלובס

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

ג'זוף עאון, נשיא לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

נשיא לבנון מסר את התשובה על המתווה האמריקני לפירוק חיזבאללה מנשקו

דיווח: נשיא לבנון מסר את התשובה על המתווה האמריקני לפירוק חיזבאללה מנשקו ● "מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל - תוצאות היירוט בבדיקה ● טראמפ בשיחה עם כתבים: ניתן להגיע לעסקה בעזה עוד השבוע ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים