גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המטרה: כס ראש הממשלה

ליברמן יוצא ליעד, ונתניהו נערך לבלימה ומקדים את הפריימריז

ב-66 שנותיה הוכיחה ישראל שכדי להימשח לראש ממשלה, על המועמד להיות יו"ר תנועת העבודה או הליכוד. למעט אפיזודה חולפת אחת קצרה מאוד של קדימה - ששורשיה נטועים עמוק בליכוד - כל ראשי הממשלה, החל מבן גוריון, דרך ברק, בגין ורבין וכלה בנתניהו, עמדו בראש אחת משתי המפלגות ההיסטוריות האלה.

אפשר לשער שהתיזה הזו לא תאומץ על ידי יאיר לפיד שמאמין שבאמצעות מפלגת מרכז אפשר לכבוש את היעד. רק ההיסטוריה תלמד אם 19 מנדטים הם תקרת הזכוכית שלו, אבל על פי מצבו בסקרים ומעיון בספרי ההיסטוריה לא קשה להבין שאם כל מה שיש לו בשק זה קצת יותר מעשרה מנדטים, יהיה לו קשה לזכות בראשות ממשלה.

את מה ששר האוצר עוד לא הפנים, שר החוץ הנכנס כבר שכח. ומכיוון שככל הידוע אביגדור ליברמן לא מתכוון להתמודד על ראשות מפלגת העבודה בשנים הקרובות, לא נותר לו אלא לפזול קשות אל עבר תפקיד יו"ר הליכוד.

אחרי למעלה מעשור שבו סחב על גבו חטוטרת של חשדות ואישומים, כמעט לראשונה בחייו הציבוריים משוחרר ליברמן מכל מועקה אישית משפטית. הוא עוד לא בשל להסתער קדימה. הוא רוצה לעשות קודם ריסטרט. להטעין את הבטריות. יש לו הרבה סבלנות. הוא איש עם עצבים של ברזל.

ליברמן מאתחל את הקריירה הפוליטית שלו. לא מהתחלה, אבל מהאמצע. הוא יבנה את הכוח הפוליטי שלו כשהוא משוחר מעננות, משפטים, חשדות וחקירות. השאלה איך הוא יתפקד ללא ההנאות האלה. מצד אחד, הן הכבידו כאבן ריחיים על צווארו. מצד שני, הן הפכו אותו לחד, דרוך, ערני, קשוב וגם תרמו לא מעט לתחושת הנרדפות שלו. ברור לגמרי שעכשיו הפופולריות שלו תנסוק בעקבות הזיכוי, השאלה מה יהיה עוד חצי שנה.

בשלב הראשון הוא ילקק את הפצעים ומתמקד בבקרת נזקים. ליברמן רוצה ללמוד ולהפנים אילו שמות ביצעו בו החקירות והמשפט, ולקחת את הזמן להתאוששות. בשלב השני הוא יתרכז בתחום הפוליטי, גם שם נגרמו לו נזקים לא קטנים. לפני שינסה לכבוש בסיסים אחרים ינסה ליברמן לבסס את בסיס העוצמה הפוליטי שלו.

קודם כל הוא יחזק את ישראל ביתנו, אחר כך ינסה להעמיק את האחיזה בליכוד, שהוכחה כחזקה, אולי לא בקרב המצביעים אבל כן בקרב חברי הכנסת והשרים, שאותם הביא כמעט במלואם להביע תמיכה פומבית במשה ליאון. גם התחרות שעשו אתמול שרי הליכוד מי יברך אותו ראשון וכמה מעומק הלב והנשמה הברכה הזו תצא (גם אם היא מלווה באצבע משולשת מאחורי הגב), מוכיחה שיש לו אחיזה בסיעה. עכשיו הוא גם צריך לכבוש את השטח.

הבחירות המתקרבות

נתניהו לא יודע עדיין אם לבכות או לצחוק, אם זה טוב לו או רע לו. אם עדיף לו ליברמן מורשע, אם כי גם אריה פצוע יכול באיבחה אחת לפרק את הממשלה והקואליציה; או ליברמן מזוכה שהאינטרס שלו הרבה יותר גדול בקיום, או באי קיום, הממשלה. כרגע הכי דחוף לו למסמר את מעמדו של שר החוץ שלו לפני שליברמן יתחיל להתחזק ולהרים ראש. גם ככה יו"ר ישראל ביתנו מחובר לכל שרי הליכוד לא פחות מתניהו, אולי אפילו יותר.

לא יעזרו כל ההכחשות של מקורביו של ראש הממשלה, אבל בלוח הזמנים הפוליטי הערכת העבודה היא שבחצי שנה הקרובה יתקיימו בחירות מקדימות לראשות הליכוד. מי ששוחח עם נתניהו התרשם שיש לו כוונה ברורה ובשלות מספקת להקדים את הפריימריז לראשות המפלגה, השאלה היא רק מתי: ינואר, פברואר או מרץ הבא, עד שנתניהו יוכתר מחדש ליו"ר התנועה ומועמדה לראשות הממשלה. זה רק עניין של זמן.

זו לא תהיה הפעם הראשונה שבה נתניהו תוהה ומתלבט, מהרהר ומערער וסוף מוציא הודעה על הקדמת הבחירות ועל תאריך שהוא כל כך סמוך להודעתו, כל שאף אחד לא יוכל להתארגן להתמודדות ראויה מולו. נתניהו הוא איש של הרגלים. אין סיבה שהפעם יתנהג אחרת.

אין ספק שזיכויו של ליברמן רק חיזק את הרעיון הזה שהתבשל במוחו של נתניהו כבר כמה חודשים. עד אתמול לא היה מי שקרא תיגר אמיתי על מנהיגותו של ראש הממשלה, כיו"ר הליכוד, כמנהיג המחנה הלאומי. מכיוון שלנתניהו אין כל תכניות לעבור מהבית ברחוב בלפור למשכן הנשיא - לפחות לא בשנים הקרובות - הוא מזדרז לקבע את מעמדו כמנהיג הימין, כשהוא מאותת לליברמן, לנפתלי בנט, ולמה שהוא מכנה הדיאדוכים (גדעון סער, סילבן שלום, ישראל כץ ובוגי יעלון) היורשים הפוטנציאליים שמקדימים את זמנם ורואים עצמם מועמדים לרשת את כיסאו. המסר מקריית הממשלה נהיר: אני עוד פה ואני לא מתכוון ללכת לשום מקום.

הקדמת התהליך הזה היא עניין לא פשוט. חוקת הליכוד קובעת בחירות לראשות המפלגה חצי שנה לפני הבחירות הכלליות, וכדי להקדימן בשלוש שנים לפחות, יאלץ נתניהו לצאת לקרב במרכז הליכוד. הבעיה המרכזית שלו היא שהוא יו"ר הליכוד בתואר, אבל לא בפועל. הוא לא יודע להעריך את ההתנגדות הפוליטית העצומה שתהיה לו במרכז ובמוסדות התנועה, הוא לא לוקח בחשבון את הזרמים העצומים שעלולים להפוך לצונאמי כשיביא לוועידה את הקדמת הפריימריז, כמו גם את איחוד המפלגות עם ישראל ביתנו.

ההתנגדות לאיחוד המפלגות גדולה יותר בליכוד מאשר בישראל ביתנו. זה כולל גם את השרים, וגם את השטח הליכודי, לאורכה לרוחבה של השורה. לנתניהו צפויים מאבקים פנימיים קשים לא פחות קשים מאלה שצפויים לו בחוץ מול האמריקאים והאירנים.

הוא עוד יזיע. נתניהו משתדל לא לעסוק בעניינים הפוליטיים. זה לא מעניין אותו. הוא סבור שאין לזה משמעות, אבל ראש הממשלה אולי מפספס, כי אם הוא יהיה חלש מבפנים, זה גם יקרין החוצה, מאמריקה ועד לתוך תוככי הקואליציה.

אם עד היום התקשנו להבין את אישיותו המורכבת ולצפות את התנהלותו כעת נקבל החידה הליברמנית במינון פורטה. אף אחד עדיין לא יודע מה הוא באמת רוצה, להתאחד או להיפרד מהליכוד. כדאי לעקוב אחרי ההתבטאויות שלו בשבוע הבא אחרי השבעתו לשר חוץ ביום שני במליאה.

בשבועות האחרונים הוא התחיל לאותת, בעיקר באמצעות הזרוע המבצעת שלו, פאינה קירשנבאום, שנשלחה לחזית ואמרה שישראל ביתנו מעוניינת לפרק את האיחוד הפרלמנטרי. מאז הזיכוי היא לא דיברה על זה. גם הוא לא. למרות שהמוטו של ליברמן הוא "מילה זו מילה", לא שמענו ביממה האחרונה חזרה על המילים מלפני שבוע ושבועיים, על פרימת השותפות הזו.

על דבר אחד בטוח אפשר להמר: הקואליציה של נתניהו תהיה עכשיו יציבה הרבה יותר. לאיש היחיד שיכול לזעזע אותה לא קוראים ליברמן, אלא ג'ון קרי.

עוד כתבות

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

עליות בוול סטריט; אפל קופצת ביותר מ-3%

השקל מתחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● דומינו'ס פיצה קופצת אחרי שפירסמה דוחות שעלו על ציפיות האנליסטים ● אילון מאסק בסין וטסלה קיבלה שם בשורות טובות ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי דונלד טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם