גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אפל רכשה את פריים-סנס הישראלית ב-350 מיליון דולר

החברה הישראלית שמפתחת חיישני תנועה גייסה מאז הקמתה 84.5 מיליון דולר ■ חמשת מייסדי פריים סנס יגרפו 50-85 מיליון דולר ■ הטכנולוגיה תוטמע בטלוויזיות החכמות של אפל

חברת חיישני התנועה פריים סנס נמכרה לאפל בסוף השבוע האחרון, תמורת 300 עד 350 מיליון דולר. גורמים בסביבת פריים סנס הישראלית מכחישים את קיום העסקה בעוד שהתגובה הרשמית של החברה היא "אין תגובה". עבור אפל מדובר ברכישה השנייה בישראל - החברה קנתה בדצמבר 2011 את אנוביט תמורת כ-400 מיליון דולר. אפל לא התייחסה לעסקה באופן רשמי.

פריים סנס הוקמה בשנת 2005 על-ידי אביעד מייזלס, שמשמש כנשיאה, אלכס שפונט, דימה רייס, אופיר שרון וטמיר ברלינר והיא מנוהלת על-ידי ינון ברכה. המייסדים והעובדים צפויים לגרוף כ-50-85 מיליון דולר, כאשר את רוב הסכום יגרפו המייסדים.

החברה החלה את דרכה כהבטחה גדולה, בעיקר הודות למערכת יחסים הדוקה עם מיקרוסופט. ענקית התוכנה הטמיעה את הטכנולוגיה של פריים סנס, שכוללת רכיבי זיהוי תנועה ותוכנה, במערכת הקינקט שמשולבת במערכת זיהוי התנועה בקונסולת המשחקים אקס בוקס 360. בשלב הבא חלה הרעה ביחסים של החברה עם מיקרוסופט, מה שפגע קשות בביצועים של פריים סנס. במשך שנים התקשתה החברה למצוא חלופה לענקית התוכנה ובמקביל לא הצליחה למצוא מודל עסקי ברור עבור הפיתוחים העתידיים שלה.

עדות נוספת להתקררות ביחסים בין שני הצדים ניתן למצוא בקונסולה החדשה של מיקרוסופט אקס בוקס One, שהושקה - בצירוף מקרים - בסוף השבוע האחרון. הקונסולה הזו לא מבוססת על הטכנולוגיה של פריים סנס.

הכנסות בהיקף 200 מיליון דולר

מיקרוסופט פיתחה טכנולוגיית זיהוי תנועה משלה שהתבססה בין השאר על רכישת Canesta, אשר מתחרה בפריים סנס. בניגוד לדור הנוכחי המציע ללקוח לרכוש את הקינקט כאביזר נפרד, בדגם הוואן הקינקט מגיע כחלק בלתי נפרד ממערכת הקונסולה.

היחסים עם מיקרוסופט הניבו לחברה הכנסות בהיקף מצטבר של כ-200 מיליון דולר, הודות למכירת האקס בוקס 360. מאחר שפריים סנס היא חברה פרטית, קשה להעריך האם המכירות הללו תורגמו לרווח בשורה התחתונה.

בתחילת 2011 הפכה קרן הפרייבט אקוויטי סילבר לייק למשקיעה בחברה, לאחר שהזרימה אליה 50 מיליון דולר. סילבר לייק מחזיקה כיום כ-20% מהחברה.

המניע המרכזי להערכת השווי הנדיבה שנגזרה אז לחברה היה מן הסתם ההסכם עם מיקרוסופט. מלבדה השקיעו בחברה גם הקרנות ג'נסיס, ג'מיני וקיינן, ומיקרוסופט עצמה כמשקיעה אסטרטגית. בסך הכול הושקעו בחברה עד כה 84.5 מיליון דולר.

למה אפל צריכה את פריים סנס? זו השאלה הגדולה שמלווה את האקזיט הזה. התשובה היא ככל הנראה הסמארט טי.וי של אפל, שצפויה להגיע בשוק במהלך 2015. היום אפשר כבר למצוא את הדור השני של הסמארט טי.וי של סמסונג, שמציע שליטה באמצעות הנפת הידיים באוויר בעוצמת הסאונד ובתפריטים שמוקרנים על המסך. סמסונג משלבת יכולת כזו גם במחשבים השולחניים שלה מסוג All In One.

יכול להיות שאפל תיקח את הטכנולוגיה הזו צעד נוסף קדימה ותציע אותה במוצרים המקבילים שלה. בנוסף, לאפל יש גם את הטכנולוגיה להפעלה קולית בדיבור חופשי בשם Siri, שילוב של שתי היכולות האלו במקביל ואפילו אפשרות לזיהוי האדם מול המסך בסלון, יאפשר לטלוויזיות של אפל להציע חווית משתמש יוצאת דופן.

התרומה של פריים סנס לאפל לא תסתכם כנראה רק בתחום הטלוויזיות החכמות. החברה הישראלית מאפשרת למשתמשים לרכוש - באמצעות טאבלט - בגדים או נעליים, בעזרת סריקה של הגוף. יש סיכוי לא רע שאפל תטמיע את היכולת הזו באייפדים.

בתערוכת האלקטרוניקה הבידורית CES, שהתקיימה בחודש ינואר בלאס וגאס, הציגה פריים סנס את הטכנולוגיה החדשה שלה - Capri, אשר ממזערת את הטכנולוגיה שלה למעגל מודפס קטן במיוחד. מזעור הטכנולוגיה של הקאפרי מאפשר למכור אותה במחיר נמוך יותר מהדור הקודם של החברה.

הקאפרי מותאם לעולם של מכשירים ניידים: לפטופים, טאבלטים וסמארטפונים. שילוב תנועה במוצרים כאלו מאפשר לשלוט בטלפון למענה או ניתוק שיחה, דפדוף בספר התמונות ועוד אפשרויות תפעול. מלבד זה, הטכנולוגיה מאפשרת ניווט בשילוב מציאות מורחבת בעזרת המצלמה. טכנולוגיית קאפרי גם מתאימה לעולם הרכב, כאשר היא מסוגלת לזהות מתי הנהג הפסיק להסתכל על הכביש ולהתריע על כך או לעצור את המכונית.

"אצלנו לכל פיקסל יש עומק"

"הטריק של פריים סנס הוא שהיא מאפשרת לאדם הממוצע ליהנות מהטכנולוגיה מבלי להפוך לפריק, אלא על סמך היכולת האינטואיטיבית שלו. במקרה שלנו על ידי תנועה במרחב", אמר בעבר המנכ"ל ינון ברכה בראיון ל"גלובס", "אנחנו מאפשרים למכשירים הטכנולוגיים לראות. אם במצלמת סטילס יש פיקסלים, ולכל פיקסל יש צבע, אצלנו לכל פיקסל יש עומק. כמו בכרית סיכות, שאפשר להטביע את הפנים. כשהסביבה מתורגמת למספרים, מכשיר אלקטרוני קורא אותה בקלות. זה מה שמאפשר למשתמש להישען אחורה בכורסה ולתת למכשיר לשרת אותו, ולא להפך".

שוק שיגלגל 4 מיליארד דולר

בשנת 2005, כאשר פריים סנס יצאה לדרך, רוב הפעילות שלה הייתה מתחת לרדאר. באמצע 2006, כאשר התרוממה מעל לפני השטח לראשונה, סיפק אתר האינטרנט שלה מידע נרחב לגבי הטכנולוגיה והמוצר המתוכנן, אלא שזה היה בכתב ראי, כמעט בלתי אפשרי לקריאה. השנים חלפו, והטכנולוגיה של החברה - שמבוססת על זיהוי פריסת נקודות אינפרה-אדום כדי לקבוע את המיקום במרחב - כבר אינה יחידה בשוק.

הפיכתן של טכנולוגיות זיהוי המחוות במרחב ותרגומן למישור הדיגיטלי, למיינסטרים, הגיעה בשתי רמות. לצד פריים סנס, שמספקת טכנולוגיה מבוססת חומרה שנחשבת מתקדמת יותר ויקרה יחסית, קמו לא מעט חברות שמספקות פונקציונלית בסיסית של זיהוי מחוות על ידי תוכנה בלבד. מלבדן, התבססו גם מספר חברות, כגון SoftKinetic, Leap Motion ו-PMD Technologies, שמספקות פתרון מבוסס חומרה, מתקדם יחסית ודומה לזה של פריים סנס, ברמה כזו או אחרת של הצלחה.

בשלוש השנים האחרונות אפשר גם למצוא לא מעט מהלכים אסטרטגיים של חברות גדולות בתחום זיהוי המחוות. רובם לא היוו תחרות ישירה לפריים סנס, אך הגבירו את החשיפה של התחום, ולא מעט פעילות הייתה בישראל. אינטל, שרואה בתחום המחשוב התפיסתי כמטרה אסטרטגית, רכשה שתי חברות ישראליות - עומק ו-InVision, טקסס אינסטרומנטס (TI) השקיעה ב-XTR, סיוה השקיעה ב-eyeSight, ולא מעט שיתופי פעולה ומהלכים אסטרטגיים התבצעו בחברות בתחום ברחבי העולם.

השוק נעשה צפוף פריים סנס מציעה יותר מרוב החברות מבחינת סביבת פיתוח ויכולות חומרה, אבל ברור שהשוק הופך לצפוף. על פי הערכות חברות המחקר, ב-2017 יגיע שוק זיהוי המחוות לכ-4 מיליארד דולר, יותר מפי 4 לעומת 2013, רק 35% מההכנסות בשוק יגיעו מקונסולות המשחקים (לעומת 80% כיום). עם כאלו מספרים, זה רק עניין של זמן עד ששחקנים גדולים מספיק יכנסו.

פריים סנס

פריים סנס

עוד כתבות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קולנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים על ידי משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

מספר 2 ברמ"י על התוכניות לקרקעות באזורי הביקוש: "אני באמת מקווה שהקריה תתפנה"

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר