גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם מדינת ישראל צריכה לממן כל-כך הרבה גופי שידור?

‎עקב הצעת החוק שלפיה האוצר יממן את החדשות המקומיות, כך שהנטל יוסר מהכבלים והלוויין, עולה השאלה האם ראוי שהציבור - שכבר מממן את רשות השידור, גל"צ והחינוכית - יממן גם את החדשות המקומיות? ■ ניתוח מיוחד

עובדי החדשות המקומיות כבר התרגלו. זו התקופה הזו בתום כל שנה שבה מכתבי הפיטורים מגיעים לפתחם והם יוצאים - מי מהם שנותר - אל מסדרונות הכנסת כדי לבקש את סעדם של המחוקקים. השנה, עם בוא מועד פקיעת הוראת השעה, מונחת על שולחן הכנסת הצעה של ח"כ אבישי ברוורמן, שמבקשת לקבוע כי משרד האוצר יעביר מדי שנה 18.5 מיליון שקל לטובת הפקת השידורים.

עד כה, מימן האוצר את השידורים באמצעות כספי התמלוגים של הוט ו-yes למדינה. המצוקה האמתית החלה בסוף השנה שעברה כשנודע שהתמלוגים יבוטלו סופית. כעת יש להכריע - האם נטל הפקת החדשות המקומיות יוטל על כתפי חברות מסחריות כמו הוט ו-yes, או האם זו משימתה של המדינה, כלומר שלנו הציבור, לממן עוד שידורים במדינת ישראל?

"זה לא אידיאלי", מודה גם ח"כ ברוורמן, יו"ר ועדת הכלכלה, מגיש ההצעה. לדבריו, "אם יוצע פתרון אחר ועדיף, נסייע לקידומו. אבל כרגע נראה שכל הגורמים האחרים משכו את ידיהם מהעניין. קיווינו שמשרד התקשורת יציע פתרון שמימון החדשות המקומיות יהיה על הוט ו-yes, אבל זה לא קרה בסופו של דבר ולא הוצע שום פתרון אחר. לכן אנחנו מגישים את הצעת החוק ונפעל לקדם אותה במהירות. החדשות המקומיות הן מוצר חשוב עם ביקוש ביישובי הפריפריה".

ברוורמן מדבר על כך שלפני כחצי שנה במסגרת הדיונים על חוק ההסדרים ביקש שר התקשורת גלעד ארדן להכניס סעיף שיאפשר לחברות הכבלים והלוויין להקים כל אחת מהן ערוץ חדשות משלה, במסגרתו תהיה חובה לשדר גם חדשות מקומיות. ארדן, שראה את ההתנגדות בוועדת הכלכלה המובלת על-ידי האופוזיציה, הבין שאין סיכוי לקדם חוק כזה. כעת, בלחץ הצורך להציל את מקומות העבודה של עיתונאי ואנשי צוות החדשות המקומיות, מגיש ברוורמן את החוק הזה בחופזה.

בעוד שבהוט ו-yes נושמים לרווחה שלא הם צריכים להשקיע את הכסף במוצר הטלוויזיוני הלא מאוד פופולארי הזה, אך החשוב כנראה ציבורית, ההערכה היא שבאוצר יעמדו על הרגליים האחוריות בכדי למנוע את גלגול החובה אליהם. בדיונים פנימיים שהתקיימו בשנה האחרונה סביב הנושא, הבהירו אנשי האוצר שהרייטינג (אחוזים בודדים בלבד לכל היותר) לא מצדיק את ההשקעה. ההצעה שם היא להחזיר את הכדור לפלטפורמות ולהכיר להם כחובה רגולטורית, כמו כל חובות התוכן האחרות שלהם. בחברות, מחזירים ואומרים, כי הפקת החדשות תהיה על חשבון דרמות ישראליות או תוכניות תעודה.

"חוסר ראייה לטווח ארוך"

מעל לכל חוששים באוצר כי ייווצר פה עוד שידור ציבורי, על גב כלל השידורים שממנת המדינה היום. מאות מיליונים מושקעים על-ידי הציבור באמצעות משרדי הממשלה בתמיכה בגופי מדיה. החל מרשות השידור, שממומנת מכספי האגרה במאות מיליוני שקלים לבדה, דרך החינוכית שתקציבה לשנה הקרובה יעמוד על למעלה מ-90 מיליון שקל ממשרד החינוך, וגלי צה"ל שמקבלת מתקציב הביטחון 20 מיליון שקל מדי שנה ועד ערוץ הכנסת שמקבל 25 מיליון שקל בשנה. מעבר לזה יש ההלוואה שקיבל ערוץ 10 להמשך שרידותו ופריסות התשלומים וההטבות שמקבלים ערוץ 2, ערוץ 9 והערוץ הערבי, הלא טי.וי.

"יש בארץ תמיכה בסכומים אדירים במיזמי תוכן ציבורי כאלה או אחרים, אבל אין אסטרטגיה, ואין שום הבהרה במי צריך לתמוך ובמה", אומרת ד"ר תהילה שוורץ אלטשולר, ראש פרויקט רפורמות במדיה במרכז הישראלי לדמוקרטיה. לדבריה, ההצדקה ההיסטורית של המדינה להשקיע בתקשורת אינה תקפה עוד.

"פעם דיברו על ההשפעה הגדולה של הטלוויזיה ועל ההנחה שאנחנו מעניקים תדרים - שנתפסו כמשאב ציבורי מוגבל - ולכן אנחנו יכולה לדרוש בחזרה מכלי התקשורת", היא אומרת, "היום זה לא קיים יותר, ואין יותר הצדקה להתערבות ולדרישות. מה שכן קיים, הוא כשלי השוק. בגלל הגודל והשפה המוגבלת של ישראל, השוק לא מייצר מספיק תוכן איכותי בעצמו".

אלטשולר מתכוונת באומרה תוכן איכותי לאותו תוכן שנוגע לאוכלוסיות שלא מעניינות את השידור המסחרי. "וכשאנחנו מחפשים את האוכלוסיות האלה, עולה השאלה, האם חובה לתמוך במיזמי תקשורת ישנה? כי אם אנחנו רוצים לתמוך בנישות, אז בואו נתחיל לחשוב על העתיד - מיזמי תוכן מקומי ברשת למשל, או אפילו אתרי חדשות אלטרנטיביים".

לדבריה, "אנחנו רואים אחוזים גבוהים של שימושי אינטרנט בישראל ולכן אפשר להגיד שלפחות חלק מההקצבה בתוכן ציבורי, צריכה לעבור לשם. צריך להפסיק להשתמש במילים 'שידור הציבורי' וזה צריך להיות 'תוכן ציבורי', ולכן זה לא יכול להיות רק במדיה המסורתית".

"זו טעות של ברוורמן", היא חורצת וטוענת שבתמיכה זו נוצר הכשל הבא - "מה שברוורמן עושה עכשיו זה חוסר ראייה לטווח ארוך. זה נכון גם לגבי הוועדה שדנה בעתיד השידור הציבורי. אף אחד לא חושב איך מייצרים את התשובה לשאלה - מה אמור לשאת הכלי שאני מנסה להציל".

המומחה לדיני תקשורת ורגולציה, עו"ד אלעד מן, היועץ המשפטי של תנועת הצלחה, בעד החדשות המקומיות, אבל גם הוא מודה, "ערוץ התמיכה הממשלתית הישירה, הוא המועדף עלי פחות, עדיף תמיד למצוא מודלים שיצדיקו את עצמם באופן מסחרי ומוצר של חדשות מקומיות זה מוצר שאמורים להיות לו צרכנים שיצדיקו את קיומו הכלכלי. אפשר לחשוב על כל מיני מודלים מסחריים שיאפשרו התכנות גדולה יותר לעסק כזה או לחשוב על תמריצים שיינתנו לגופי השידור שישדרו את זה - לא בדרך של העברה כספית ישירה. כפי שעושים לגופים אחרים במדינה שרוצים לתמרץ אותם לעמוד בחובות למדינה. לתמרץ את הרצון של הפלטפורמות לקנות את זה".

- מה הסכנה כשזו תמיכה ישירה?

"תמיד כשהמדינה תומכת תמיכה ישירה זה בא על חשבון אחר. אם נותנים כסף לחדשות מקומיות יש פחות כסף למשהו אחר. מעבר לזה כמובן יש את החשש לתלות. השפעה על תוכן יכולה להיות גם בלי מעורבות של המדינה, אבל היום המדינה תומכת בכל מיני גופי שידור. יכול להיות שבמסגרת האפיקים האלה, צריך לחשוב גם על החדשות המקומיות. זאת אם אכן חושבים שהיא מטרה ראויה. בכל אופן תמיכה כזו מצריכה דיון מסודר ולא העברה של חוק בדקה ה-90".

"אבות הטומאה - ברשות השידור"

בכל שיחה על החדשות המקומיות - תמיד עולה נושא רשות השידור. בעבר, הפיקה הרשות, הכתובת להפקה לטובת הציבור, את החדשות המקומיות אולם ניהול בעייתי שלהן הוביל להפסד במכרז להפעלתן לטובת קודה תקשורת של רם לנדס. "כל הכישלונות של ערוץ 2 ו-10, אבי אבות הטומאה שלהן נמצא ברשות השידור, כי התעלמו ממנה", חורצת ד"ר אלטשולר שוורץ, "יצאו מנקודת הנחה שהכסף שנשפך שם נזרק גם כך וכך הקימו את הערוצים, וגם את החדשות המקומיות. זה פשוט דחה את המשבר ברשות השידור בעוד 15 שנה".

לדבריה, "אתה מעמיס על הוט ו-yes את החדשות המקומיות, אתה מעמיס על הזכייניות חובות רגולטוריים וככה אתה מתעלם ממיליארד השקלים שהולכים לפח ברשות השידור. צריך היה לחשוב קודם איך לטפל בכסף הזה. התכנון פה הוא הפוך לחלוטין. נוסיף לזה את הרגלי הצריכה על-ידי הקהל ותקבל מאיץ למשבר הגדול, שאנחנו בפתחו. לתמוך במרכזים הקורסים של התקשורת הישנה בלי לשאול לאן צריכה ללכת הכסף הציבורי באמת, זו טעות והיא טעות של ברוורמן".

אלא שכעת, רשות השידור עצמה עומדת תחת זכוכית המגדלת ומי יודע איך היא עצמה תראה אחרי ששר התקשורת יגמור לממש את תכניותיה כלפיה. "ההיגיון אומר שרשות השידור צריכה לטפל בזה, אבל גם היא עצמה נמצאת במצב היום של אי וודאות", אומר יו"ר ועד עובדי החדשות המקומיות חיים הר זהב.

העיתונאי דווקא מפתיע ומבין ללבו של האוצר. "הם צודקים, הם לא היו אמורים לשלם את זה יותר, הובטח להם חוק של משרד התקשורת. זה חלק מהאחריות התאגידית של חברת הכבלים שמקורה עוד בימים של חברות הכבלים הנפרדות והיא צריכה לקחת זאת על עצמה. אני בונה על זה שיקיימו את החוק שקובע שיהיו חדשות מקומיות בישראל ואני מצפה ומאמין ששר התקשורת יעשה את זה בסופו של דבר".

גופי תקשורת

עוד כתבות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות