גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הריאליטי יוגבל? יש דברים כאלה רק במדינות טוטליטריות"

הרשות השנייה מתכננת להגביל את שעות שידור הריאליטי בטלוויזיה, אבל בתעשייה טוענים כי מדובר בהתערבות גסה, וכי הרגולציה המוטלת על הטלוויזיה המסחרית בישראל היא מהמחמירות בעולם ■ מה קורה במדינות אחרות?

הרשות השנייה עורכת בימים אלה שימוע, שמטרתו להכשיר את שאיפתה להגביל את תוכניות הריאליטי. מועצת הרשות, אחרי דיון סוער ולא חד-משמעי, החליטה לאשר את מסמך המדיניות של המנכ"ל שי באב"ד, שלפיו על כל שעת פריים-טיים שבה יהיה שידור של ריאליטי, תשודר גם שעת פריים-טיים של תוכניות איכות.

הרשות השנייה מבקשת כעת לא להסתפק בהגדרות ובתתי-ההגדרות של סוגה עילית, שאליהן מחויבים הזכיינים בערוצים 2 ו-10, אלא גם לקבוע כללים שיגדירו מה באמת איכותי ומה לא. המטרה, כך נראה, היא להילחם בתופעת תוכניות ריאליטי.

"אין תקדים לדבר הזה בעולם, לבד ממשטרים טוטליטריים", אומר עו"ד אמיר ונג, מומחה לדיני תקשורת ורגולציה, "לא ראיתי דבר כזה בשום מקום בעולם".

ישראל היא אכן חריגה בנוף הבינלאומי, בכל מה שקשור לרגולציה בטלוויזיה. באחרונה קיימה חברת המחקר והייעוץ האסטרטגי Lexidale מחקר השוואתי שביקש לבדוק מה היחס הרגולטורי של הרשויות בעולם המערבי לשידורי הטלוויזיה. המדינות שנבדקו היו ארה"ב, גרמניה, הולנד, דנמרק, בלגיה, ספרד ובריטניה.

לדברי ד"ר אלעד פלד, מבעלי החברה, המדינות האלה נבחרו משום שהן מייצגות תמהיל של "מדינות מערביות מפותחות, בעלות גישות מגוונות להתערבות בשוק התקשורת".

בכל אחת מהמדינות האלה, מופעל סוג מסוים של רגולציית תוכן על גופי השידור המסחריים-ציבוריים. אך התוצאה של המחקר ההשוואתי ברורה.

לדברי פלד, "במה שקשור לטלוויזיה המסחרית, הרגולציה בישראל היא אנכרוניסטית. במדינות אחרות הרגולציה לעולם לא תגיד אילו תכנים לשדר. אם מדינה אחרת רוצה להגדיר את הצרכים של המדינה בתחום התוכן - אז בשביל יש את השידור הציבורי. ואם השידור הציבורי לא טוב, משפרים אותו, ולא מטילים את זה על הטלוויזיה הפרטית".

לדבריו, שתי המדינות בעלות הרגולציה הקפדנית ביותר, באופן יחסי, הן בריטניה וגרמניה. "וגם שם, במובנים רבים ההתערבות פחות משמעותית מבארץ. אפילו שם לא מגיעים לרמת המעורבות של ישראל. יש חובות בשידור חדשות, אחוז שקשור לפריפריה, אבל אין מכסות מנדטוריות לפיה אחוז מסוים חייב להיות בסוגה כזו או אחרת".

180 כללי רגולציה בישראל

כבר בינואר 2009 פרסם הרגולטור הבריטי אופקום (Ofcom), סקירה שבה הכיר בכך שהשוק השתנה והמודל הכלכלי, שבמסגרתו פועלים גופי השידור ממומני הפרסום, כבר לא רלוונטי. ההמלצה הייתה לאשר שורה של שינויים שיגדילו את הכדאיות הכלכלית של ITV (רשת הטלוויזיה המסחרית הגדולה בבריטניה) וימנעו מצב שבו BBC תישאר האלטרנטיבה הציבורית המרכזית. ההחלטה הייתה להגמיש את השוק, ולא להקשיח אותו.

החוק העיקרי בבריטניה הוא ש-85% מהשידור בפריים-טיים יהיה הפקת מקור. אולם אין בממלכה כל הקפדה על ז'אנרים או צורך להגיש לוחות שידור מראש.

לעומת זאת, בישראל יש כ-180 כללי רגולציה שחלים על הזכייניות. בתוך כך מוגדרים 4 ז'אנרים שחובה לשדרם: סרטי דוקו, תוכניות דוקו, תוכניות מיוחדות ודרמה; ויש תמהיל מאוד מדוקדק ביחס ביניהן - ללא יכולת גמישה להעביר תוכן מז'אנר אחד לאחר. כמו כן, מחויבות הזכייניות לשדר תוכניות שיח ציבורי, פריפריה, תוכניות מועדפות ותוכניות מסורת.

בנוסף, בעוד שבכל מדינות בעולם הרגולציה חלה בדיעבד - כלומר המסך נבחן אחרי השידורים - ישראל היא המדינה היחידה בעולם המערבי שבה עדיין יש צורך להגיש את לוחות השידורים לאישור לפני שידור התוכניות.

הרגולציה העיקרית הקיימת במדינות שנבדקו נוגעת לחברות באיחוד האירופי. אלה מחויבות לתקנה (דירקטיבה) של האיחוד הדורשת מערוצי השידור להקדיש שיעור הולם מתוך שידוריהם ליצירות אירופיות. כמו כן, הם חייבים להשקיע לפחות 10% מתקציב התוכניות שלהם ולהקדיש לפחות 10% מזמן השידור שלהם עבור יצירות אירופיות שהופקו על-ידי מפיקים עצמאיים.

בעוד שהולנד, בלגיה ודנמרק בחרו לאמץ את דירקטיבת האיחוד כלשונה, ספרד ובריטניה בחרו להגדיל חובה זו ל-50% מתקציב התוכניות ו-25% מזמן השידור בהתאמה.

בישראל, לעומת זאת, המחויבות בזמן השידור היא הגבוהה ביותר מבין המדינות שנבחנו ועומדת על 65% מזמן השידור. ובארה"ב? שם כלל לא מוגדרות בחוק חובות מסוג זה.

"מוטיבציה מסחרית"

ברשות השנייה מסכימים עם הטענה כי יש להקל ברגולציה בישראל. למעשה, שם רואים את המהלך האחרון והמדובר כתשובה בדיוק לעניין זה - כלומר, להקל באינספור החוקים הרגולטוריים הטכניים, ולהפוך אותם למהותיים ולאיכותיים. בקרוב יעלו מסמכי המדיניות המלאים לאתר הרשות והשימוע יצא לדרך. "נשמח לשמוע במסגרתו את כל הגופים, לאחר שילמדו את הדברים לעומקם", אמרו היום ברשות.

ועדיין, אילן שחורי מחברת הייעוץ TASC רואה נזק אמיתי בהחלטה המתבשלת של מועצת הרשות השנייה. לדבריו מדובר במהלך ארכאי, שלא מתאים לעולם המשתנה טכנולוגית.

"כוונת הרגולטור היא חיובית - להבטיח תוכן איכותי", אומר שחורי. "אבל לנסות להוסיף עוד מגבלות על עוד מגבלות, ולקבוע יחסים בין סוגי תכנים ולעצב את לוח השידורים במקום הזכייניות, הוא תהליך פסול. צריך ליצור מסך מספיק משמעותי בכדי לייצר רייטינג, ושהרייטינג יהיה מספיק משמעותי בכדי להכניס כסף. זה לא שיש לגופים האלה רווחי ענק. זה מייצר קושי ביורוקרטי עצום".

האירוניה, לדברי שחורי, היא בעובדה שהטלוויזיה ממשיכה להתכופף תחת מגבלות, בעוד שהיום יש כל-כך הרבה אלטרנטיבות אחרות לצופה - בעיקר טכנולוגיות.

"חלק מהמודל הברודקאסטי המסורתי נעלם", הוא אומר, "צריך לייצר אירועי דגל מדי יום. תוכן חדשותי וריאליטי נצרכים יותר בזמן אמת. אני חושב שהרגולציה הנוכחית פוגעת בזכייניות באופן שהיא דורשת עמידה במכסות מאוד מפורטות, והיא מגבילה את שיקול-הדעת של הזכייניות באופן מאוד משמעותי. נכון היה להגדיר רגולציה בצורה כללית ולאפשר לזכייניות לנייד, להחליט על סוגי התוכניות בצורה חופשית יותר. קל לקבוע מכסות אבל קשה להעביר את המכסות לשטח".

יו"ר מועצת הרשות השנייה לשעבר, נורית דאבוש, הנהיגה אף היא מודל של מיקוד רגולציה להקטנתה, אולם לדבריה התשובה חייבת להיות ברורה: "צריך לחזק את השידור הציבורי. השידור המסחרי הפך להיות השידור הציבורי בעיני הקהל, ואלה גם הציפיות שלו. אם השידור הציבורי יהפוך למשמעותי וחזק, יירד העומס מהטלוויזיה המסחרית. מה שצריך לעשות זה לחזק את השידור הציבורי, ואז להפוך את הרגלוציה לממוקדת לחלוטין בתקופת הרישיונות ולהתאים אותה למה שקורה בעולם.

"צריך להתעקש שם על רב תרבותיות ושידור מגוון - לבנות את הערכים שאנחנו מאמינים בהם ואת כל השאר לתת להם לעשות כאוות נפשם. הרי אפשר לעשות ריאליטי איכותי, ודרמה או דוקו לא איכותיים".

לדברי ד"ר פלד, "המוטיביציה והמהות של הגופים בארץ הם מסחריים, עסק מסחרי מותאם לצרכים ולרצונות של לקוחותיו, על בסיס זה הוא משיג את הרווחים שלו. בהקשר הזה כופים על הזכיינים להקטין את הרווחים שלהם ולשדר פחות דברים שהקהל שלהם רוצה לראות, ויותר דברים שהקהל שלהם לא רוצה לראות. זה לא שאנחנו חושבים שהכול צריך להיות לפי השוק ולפי האג'נדות, אבל בשביל זה יש את השידור הציבורי, והוא זה שאמון על הספקת המטרות הציבוריות, גם על חשבון שיקולים כלכליים".

לדברי ונג, המשמש ראש מחלקת רגולציה במשרד גזית, רוטנברג ושות' (משרד המייצג גם את קשת, יש לציין), "הרשות השנייה צריכה ללכת לדרך החיוב ולהגדיר תכנים שהיא מעוניינת בהם. כשהיא מתחילה להגדיר במה היא לא מעוניינת, היא חורגת בהרבה מתחום הסמכויות שלה ומהמשטר החוקתי שלה.

"הכוונה היא להתחיל להגדיר לא רק לפי הפורמט ולא רק לפי הדרישות המקובלות היום, אלא גם לפי איכות - וזה דבר שאין דומה לו בעולם המערבי. בעבר הייתה נקודה שבה הרשות חרגה מנושא הפורמט ודרשה נושאים של פריפריה והתייחסות רב-תרבותית. זה היה על דרך החיוב, והיה בזה היגיון. כאן יפסלו תוכנית תעודה רק כי הנושא שלה לא רציני? זו חריגה קשה".

מבט עולמי

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; מחירי הנפט צללו בכ-3%

הנאסד"ק ירד ב-1.2% ● מדד הקאק עלה ב-0.6% ● ירידה במדד המחירים לצרכן בבריטניה, אך מעל הצפי ● יצרנית השבבים ההולנדית ASML יורדת ב-5% ●  ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" • מיקרוסופט תשקיע 1.5 מיליארד דולר בחברת ה-AI מאיחוד האמירויות • יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

שלומית וייס / צילום: שלמה שהם

"חייבים להיות מהירים וגמישים יותר": העזיבה של הבכירה הישראלית והשינוי הארגוני באינטל

לפי מכתב שנשלח לעובדי החברה אמש נראה כי באינטל החליטו לאחד פעילויות בתחום הפיתוח ולהעביר את המשקל לפיתוח בתחום השרתים ובינה מלאכותית ● צעד זה הוביל בסופו של דבר להחלטתה של הישראלית הבכירה בחברה, שלומית וייס, לפרוש ממנה ● "עלינו להגביר את המהירות והגמישות בביצועים שלנו", נכתב במכתב

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages

הטקטיקה של רוסיה נגד אוקראינה ובעיית המיירטים שיכולה להגיע גם לישראל

המתקפה של איראן על ישראל מצביעה על הביקוש הגובר למיירטים ואת ההמתנה הארוכה עד להשגתם ● "אין ספק שהעומס על מלאי התחמושת עומד להיות בעיה, עבור כולם", אומר טום קראקו, מנהל צוות חשיבה אמריקאי בפרויקט הגנה מפני טילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה