גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ריכוזיות: הדילמות של צדיק בינו, מוזי ורטהיים ומש' עופר

כך ישפיע חוק הריכוזיות על בעלי השליטה בבנק הבינלאומי, במזרחי טפחות ובלאומי קארד

יישום מסקנות ועדת הריכוזיות עשוי להביא לשינוי דרמטי במפת מבנה השליטה בבנקים, ובתרחיש קיצוני אך בעל סבירות מסוימת, אף לגרום לכך שכל הבנקים (למעט בנק הפועלים) יוותרו ללא גרעין שליטה, ובידי הציבור.

נזכיר כי אתמול (ג') אושר חוק הריכוזיות, שלפיו מי שמחזיק בתאגיד ריאלי משמעותי, לא יכול להחזיק בתאגיד פיננסי משמעותי. תאגיד ריאלי משמעותי מוגדר ככזה שמחזור המכירות שלו גבוה מ-6 מיליארד שקל, ואילו גוף פיננסי משמעותי מוגדר ככזה עם מאזן גדול מ-40 מיליארד שקל.

על כך נוסף סעיף, שלפיו אם חברה מוגדרת בתחום מסוים מונופול , היא תוגדר גוף ריאלי משמעותי אם מכירותיה בתחום שבו היא מוגדרת מונופול עומדות על 2 מיליארד שקל ויותר. יישום מסקנות ועדת הריכוזיות עשוי להשפיע על מבנה השליטה בבנק הבינלאומי, במזרחי טפחות ובלאומי קארד. אמנם יש לבעלי השליטה 6 שנים עד שיצטרכו לממש אחת מאחזקותיהם - ודברים רבים יכולים לקרות בפרק זמן שכזה - אך בכל זאת, הבה נראה מה האפשרויות העומדות בפניהם:

צדיק בינו יעדיף למכור את פז

צדיק בינו נחשב אחד מאנשי העסקים היותר שמרנים. במשך השנים הקפיד (בניגוד לאנשי עסקים אחרים) שלא להתרחב ולהתפזר למגוון תחומים, ולמרות זאת הוא מוצא עצמו אחד הנפגעים המרכזיים ממסקנות ועדת הריכוזיות, כאשר נקבע כי עליו למכור אחת משתי אחזקותיו המרכזיות - הבנק הבינלאומי או פז. בינו מחזיק 48.3% ממניות הבנק הבינלאומי, בשווי של 2.7 מיליארד שקל, וב-33% ממניות פז, בשווי של 1.9 מיליארד שקל; בשתי החברות הוא מחזיק יחד עם משפחת ליברמן האוסטרלית.

בעבר נשמעה הערכה, שלפיה בינו יוציא לפועל עסקת מניות עם משפחת ליברמן, שבסיומה יישאר עם אחת האחזקות והיא עם השנייה; ואולם נראה כי הסיכוי לתרחיש שכזה קלוש, בעיקר משום שכיום מי שמחזיקים במניות הם הצאצאים של משפחת ליברמן, שמעורבותם והעניין שלהם בשוק המקומי נמוכים לעומת בני הדור הקודם שנכנסו להשקעות בישראל. לכן, ספק רב אם ירצו להחזיק בשליטה ולהיות פעילים בשוק המקומי.

ככל הנראה, בינו יעדיף קודם לנסות ולמכור את פז על פני הבינלאומי. הסיבה לכך היא שקל יותר למכור שליטה בחברת אנרגיה מאשר בבנק. אין כיום יותר מדי מתעניינים ברכישת שליטה בבנק - הן בשל הירידה החדה בדיבידנד (הבינלאומי אמנם מחלק דיבידנד, אך לא כמו בעבר), הן מכיוון שהרגולציה הנוקשה לא מאפשרת לבעל השליטה מרחב תמרון רחב מדי בהתערבות בבנק.

עדות לפופולריות הנמוכה של הבנקים קיבלנו בשבוע שעבר, כאשר קבוצת ברונפמן-שראן החליטה למכור את אחזקותיה בבנק דיסקונט בשוק ההון, ולא לבעל שליטה, גם במחיר של ויתור על פרמיית השליטה. בינו ידוע כאיש עסקים מחושב, שלא ימהר לוותר על פרמיית השליטה. אם לא יימצא קונה ראוי לפז, נראה שבינו יבחר בבינלאומי, אך יעשה זאת בדומה לקבוצת ברונפמן-שראן באמצעות הפצת בשוק, וכך יהפוך הבינלאומי גם כן לבנק ללא גרעין שליטה.

הסיפור המורכב של מזרחי טפחות

במזרחי טפחות המצב מורכב יותר. הבנק השלישי בגודלו בישראל נמצא בשליטת משפחת ורטהיים (22%) ובשליטת ליאורה, דורון ואייל עופר (22.7%), כאשר אצל כל אחד מהצדדים בגרעין השליטה קיים סימן שאלה בדבר השפעת חוק הריכוזיות עליו. נוסף על השליטה בבנק, מוזי ורטהיים מחזיק גם בשליטה בחברה המרכזית למשקאות. מדובר בחברה פרטית, ולא ברור האם היא נחשבת תאגיד ריאלי משמעותי (כלומר אם היקף המכירות שלה גדול מ-6 מיליארד שקל). על פי הערכות, מכירותיה עומדות על 4.5-5 מיליארד שקל בשנה. עם זאת, נקבע כי תאגיד ריאלי המוכרז מונופול ייחשב תאגיד ריאלי משמעותי אם היקף המכירות שלו בקטגוריה שבו הוא נחשב מונופול עומדות על יותר מ-2 מיליארד שקל.

החברה המרכזית למשקאות נחשבת מונופול בקטגוריית המשקאות בטעם קולה, ואולם שוב - עדיין לא ברור האם בקטגוריה זו מכירותיה גדולות מ-2 מיליארד שקל. כך שבשורה התחתונה, קיימת אי ודאות לגבי השאלה אם ורטהיים יצטרך למכור אחת מאחזקותיו, כאשר ברור שאם יצטרך - יבחר במזרחי טפחות.

עוד נזכיר, כי ורטהיים העביר באחרונה את מניותיו בחברות לילדיו, כאשר שני שליש מהמניות - הן בקוקה קולה הן בבנק - ניתנו לבנו דודי. ככל הידוע מעורבותו של דודי ורטהיים במזרחי טפחות נמוכה למדי, ובניגוד לאביו, הוא אינו מכהן כדירקטור בבנק.

באשר למשפחת עופר, הסוגיה סבוכה עוד יותר. ראשית, המניות מוחזקות על ידי שלושה גורמים: ליאורה עופר ואחיה שעמו היא מסוכסכת דורון עופר, ובן דודם אייל עופר. במקביל לבנק, משפחת עופר מחזיקה גם בחברת הנדל"ן מליסרון, הנחשבת אחד השחקנים הגדולים בתחום הקניונים, ומוגדרת תאגיד ריאלי משמעותי. עם זאת, בפני משפחת עופר עומדות כמה אפשרויות: ראשית, הם יכולים למכור חלק מהקניונים, ואז לרדת מתחת לרף של הגדרת מליסרון כתאגיד ריאלי, ובמקביל גם להמיר אשראי שיש להם באשראי ממקורות זרים, מה שגם כן יאפשר להם לחמוק ממגבלת התאגיד הריאלי המשמעותי.

אפשרות נוספת היא לעשות חלוקה של המניות בתוך המשפחה - כלומר ליאורה עופר שמתמחה בתחום הקניונים תישאר עם מליסרון, ואילו אייל עופר, שהבנק נחשב יחסית קרוב ללבו יישאר עם מזרחי טפחות. או אז, עולה השאלה לאיזה צד ישתייך דורון עופר, והאם לאור יחסיו הטעונים עם ליאורה, הוא יאפשר עסקה שכזו.

האפשרות השלישית היא שוב מכירה של הבנק, אך גם במקרה כזה, הדבר יהיה ככל הנראה בשוק, תוך ויתור על פרמיית השליטה. שאלה מעניינת נוספת היא מה יקרה אם רק אחד מבעלי השליטה (קרי ורטהיים או עופר) יוותר על השליטה הבנק - האם גרעין השליטה כולו יפורק, או שבנק ישראל יאפשר לצד השני לשלוט בבנק עם 22% מהמניות. הואיל ושרי אריסון שולטת בבנק הפועלים עם היקף החזקות דומה, ייתכן והפיקוח על הבנקים יאפשר זאת.

עזריאלי יפתור את הפלונטר עם סונול

אדם נוסף שלכאורה מושפע אף הוא ממסקנות ועדת הריכוזיות הוא דוד עזריאלי. עזריאלי מחזיק בקבוצת עזריאלי - השחקנית המרכזית בשוק הקניונים, ובמקביל מחזיק גם ב-20% ממניות חברת כרטיסי האשראי לאומי קארד (בנק לאומי מחזיק ביתרת 80% מהמניות).

לכאורה אמור עזריאלי למכור את האחזקות בלאומי קארד, ואולם ככל הנראה הוא צפוי לפתור את הבעיה הזו בדרך אחרת. בימים אלה מקדם עזריאלי מהלך למכירת חברת הדלק סונול שבשליטתו. עזריאלי אף הקים חדר מצב לקידום המכירה, ופורסמו בתקשורת שמות של גופים שונים שהתעניינו. עזריאלי נחוש לקדם מהלך למכירת החברה. אם אכן יצליח להשלים את המכירה, יסיר את הגדרת הקבוצה כחברה ריאלית משמעותית, וכך יוכל להמשיך ולהחזיק במניות לאומי קארד.

בעלי המניות בבנקים

עוד כתבות

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

״חזירות״: הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

השכירויות שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיעות לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%