גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אטרקצ'י: "לא מאמין בתמ"א 38. זו גרוטאה עם פודרה"

יעקב אטרקצ'י: "המדינה מעלה מסים בלי חשבון, הרשויות הכפילו עלות היתרי הבנייה, ושר השיכון יוריד את מחיר הדירות ב-2014? זה הכול פופוליזם, מי יהיה בכותרת באותו יום" ■ "שרי השיכון אמרו שמחירי הדירות ירדו, והם רק עלו"

יעקב אטרקצ'י, המנכ"ל והבעלים של אאורה השקעות, אומר שאת כל מה שחשוב לדעת במסחר, למד כבר בגיל שמונה, כאשר עבד אחרי בית הספר בחנות הירקות של אבא שלו, בשדרות ירושלים ביפו. "אבא שלי תמיד אמר, את הרווח אתה עושה בקנייה, לא במכירה", משחזר אטרקצ'י. "בניגוד למה שאנשים חושבים, כשאתה קונה טוב, גם אם תמכור בקצת פחות תהיה במצב סביר. בנדל"ן זה בולט במיוחד: מי שקונה ביוקר, בתקופות שהשוק עולה, נמצא בסיכון מאוד גדול. אני מקפיד ליישם מה שלמדתי מאבא, קונה נכון ולא מתפתה. מה שנכון לירקות, נכון גם לנדל"ן ולכל תחום מסחר אחר".

כנראה שאת המוטו הזה לא הפנימו שותפיו בעבר ובעלי השליטה הקודמים באאורה השקעות, בועז משעולי ויוסף צליח, שהסתבכו ברכישות קרקעות באמצע ההייפ בחו"ל, בעיקר ברומניה. השניים לא עמדו בתשלומי האג"ח, הגיעו להקפאת הליכים, ואטרקצ'י - שהיה שותף שלהם בחברה-הבת הנפרדת לחלוטין אאורה ישראל - רכש את השליטה בחברה-האם מידי הנאמנים שמינה לה בית המשפט.

האפיזודה הזו מביאה את אטרקצ'י לדבר הנוסף שלמד על מסחר, הפעם על בשרו שלו: "לא צריך להסתכל על שמות של חברות, אלא על בני האדם העומדים מאחוריהן. במיוחד היום, שלא כל אחד לוקח אחריות על חברות בבעלותו. מי שמגיע לבנקים, לשוק ההון ולציבור ואומר תנו בי אמון כי אני יודע לעשות עסקים, ואחר כך מרשה לעצמו לא להחזיר ומסתתר מאחורי חברה, עושה דבר חמור מאוד מבחינתי".

- אתה מתכוון בוודאי בין היתר לשותפי העבר שלך. איך באמת הם נהגו בהקשר הזה?

"על הפנים. ברחו כמו ארנבים. בדרך כלל אני טוב בלקלוט אנשים, אבל כאן פספסתי".

- ראית מישהו מהם לאחרונה? שאלת לשלומם?

"לא. יש לי בעיה עם עצמי, אני איש של שחור-לבן. אם מישהו עשה לי משהו שלא נראה לי, הוא הופך אצלי לאוויר, לא קיים. אני לא שומר טינה ואני לא עוסק בציד אנשים, אבל אני ממשיך הלאה".

אאורה השקעות של היום תחת ניווטו היא חברה שבונה פרויקטים רבים ברחבי הארץ. אחד מהם, שקיבל אישור בימים אלה, הוא תוכנית פינוי-בינוי מהגדולים והשאפתנים בארץ, של מעל 700 דירות במתחם אילת שבשכונת מורשה ברמת השרון (35 דונמים שכרגע מספקים לצופה נוף של בנייני רכבת מוזנחים). המכרז היה ראשון מסוגו, שבו דיירי המתחם עצמם - לאחר גיבוש תוכנית עם העירייה - הם המפרסמים את המכרז ונציגות מטעמם שותפה לתהליך. במסגרת הפרויקט, מקבלים הדיירים 53 מ"ר יותר משטח דירתם, שדרוג של שלוש קומות, חניה, מחסן והנחה לשלוש שנים בדמי הניהול. בסך הכול מדובר בהשבחת נכס נאה ביותר, מסביבות 900 אלף או מיליון שקלים לדירה, למה שיגיע לפי הערכתו של אטרקצ'י לכ-2.5 מיליון שקלים לדירה.

- איך הצלחת לגבור במכרז על חברות כמו אפריקה ישראל, תדהר וכדומה, הגדולות ממך בהרבה?

"המקסימום שהציע השני אחריי היה 40 מ"ר תוספת. אני הצעתי 53. היום אם תגידי להם, תנו 60 מ"ר וקחו את המכרז, הם ייקחו. יכולתי לתת זאת מכיוון שהעירייה הייתה מוכנה לתת אחוזי בנייה שיצדיקו את זה" (השכונה הסופית אמורה לכלול שבעה מגדלים בני 29-14 קומות, ו-20% מהדירות יהיו, לבקשת העירייה, בנות 3 חדרים, לטובת זוגות צעירים. מתוך 720 היחידות, 180 מיועדות לדיירים המקוריים ו-540 לשיווק).

- לא כל אחד שש להיכנס לפינוי-בינוי. זו משימה קשה של התמודדות עם הרבה דיירים.

"אתה אמור להיות פסיכולוג - אנשים מסוכסכים בינם לבין עצמם ואני עושה סולחות. אבל בעיקר צריך שיהיה להם ברור שאין איפה ואיפה. אין מצב שדייר אחד יקבל שקל או מטר יותר מהדייר השני. את הישראלי קודם כול מעניין מה קיבל השני. מי שחוטא בדבר הזה, לא ייצא מהמריבות עם הדיירים".

- אתה לא נתקל בסרבנות בפרויקטים של פינוי-בינוי?

"אני לא נתקל בסרבנות אמיתית, אני נתקל בבעיות ת"ש. למשל, ניצולת שואה שגרה על הקרקע והיא אומרת 'אני לא יכולה לגור במגדל'. אם יש בעיה אמיתית, של נכות או משהו כזה, נפתור אותה, אבל אם מישהו מנסה לסחוט, נכריע אותו בבית משפט".

- היו מקומות שלא נכנסת לפרויקטים כאלה בגלל סוג האוכלוסייה?

"כן, חד משמעית. במקום שיש אוכלוסיות עברייניות אני לא נכנס. מה אנחנו באים לריב? ויותר מזה, הדיירים האלה גם נשארים אחר כך. תארי לך שאני בונה בניין יוקרתי ויש לקונים שלי עבריינים בבניין. לא בא לי".

ארץ לעולם לא

התקופה הטובה, ערב הפריצה בנדל"ן ב-2005 היטיבה עם אטרקצ'י, והחברה המתמחה בבנייה למגורים, החלה לצמוח. שנה לאחר מכן, ב-2006, נתקל בעסקה טובה בבאר יעקב ונזקק לכסף כדי לבצע אותה, ומישהו הכיר לו את יוסי צליח. השותפות אד-הוק עלתה יפה ובשיטה הזאת - אאורה השקעות מביאה את חלק הארי של הכסף ואטרקצ'י מביא את העסקות ומנהל אותן - בנו גם ביהוד ובמזכרת בתיה.

אטרקצ'י ראה שהיקף עסקיו וההון העצמי שלו גדלים, ורצה לגדול עוד. הוא חשב לרכוש שלד בורסאי ולהכניס את פעילותו פנימה, וסיפר על כך לצליח, שהציע לו להקים שותפות. "הקמנו את אאורה ישראל, 40% אני, 60% הם, אבל פראייר אני לא", אומר אטרקצ'י. "הקפדתי שבדירקטוריון נהיה חצי-חצי, ובאסיפה הכללית ההחלטות יפלו רק פה אחד, וגם בעסקות עתידיות יהיו מנגנונים כמו במב"י (Buy Me Buy You - מנגנון הדדי לרכישת חלקו של השותף, ש' ל'). אני שמתי את ההון שלי, הם את שלהם, והייתה התחייבות שלהם להשקיע עוד".

ההתחלה דווקא הייתה טובה, אבל פחות משנה לאחר מכן החלו הבעיות עם הנכסים ברומניה, ולאאורה השקעות לא היה כסף לעמוד בהתחייבותה לאאורה ישראל. "אבל אני שותף טוב, משכתי", אומר אטרקצ'י.

- היה לך מושג מה קורה איתם ברומניה?

"פעם ראשונה שדרכתי על אדמת רומניה הייתה כשקניתי את אאורה השקעות. עד אז ראיתי דוחות ומצגות לשוק ההון שנראו מאוד יפה. חוץ ממלון במנהטן כל המיקוד היה מזרח אירופה, כל הפרויקטים ברומניה, למעט אחד בהונגריה, בערי שדה, מתוך אסטרטגיה שבבוקרשט ובערים הגדולות המחירים כבר עלו, ופה עוד לא.

"הם קנו וקנו מכל הבא ליד, בכל מיני חורים שלא יצמח בהם כלום גם אם המדינה תתאושש. חלק מהעסקות נראות בדיעבד מוזרות, ואני יודע שבעלי האג"ח של אאורה השקעות מאז מינו חוקר שבודק את העסקות שנעשו (משעולי וצליח לא קיבלו במסגרת הסדר החוב פטור מתביעות, גם מפני שלא נתנו השתתפות בעלים להסדר, ש' ל'). אין לזה כל קשר אלינו, למעט זה שאנחנו מאפשרים לחוקר גישה לארכיון החברה, וגם אם יחליטו לתבוע אותם לא נרוויח מזה".

- ולאחר שדרכת, כבעלים החדש של החברה, על אדמת רומניה, מה מצאת?

"למשל, פרויקט במקום שכוח אל שנקרא פייטרה ניאמץ - עיר שאתה נוסע אליה חמש שעות, בכבישים כמו מימי הביניים, ובדרך עוצר כי את הכביש חוצות פרות. כאשר סוף-סוף הגעתי, הראו לי את הפרויקט - בניינים תקועים באמצע הבנייה. ואז אמרו לי, בוא ללובי של בית המלון בעיר, השותפים רוצים להכיר אותך. אמרתי 'איך נהיו שותפים?'. מתברר שאאורה החזיקה 76% בפרויקט והשאר שותפים מקומיים. ישבתי עם אחד השותפים בלובי, דיברנו אנגלית עילגת. שאלתי אותו, 'מה אתה עושה בחיים?', אמר לי, 'אני סגן אלוף הארץ'. שאלתי, 'במה?', ענה לי, 'בפוקר'".

- ומה שלום הפרויקט היום?

"הכנסתי אותו לפירוק. זה היתרון הגדול בקנייה מבית משפט, שאין לך ריקורס (חובת החזר) על החובות של נכסים. אתה אומר, נכס מכביד, תודה רבה ושבת שלום. זה לא החוב שלי".

בתיק החו"ל של אאורה השקעות יש גם חלק (35%) כאמור במלון שני כוכבים במנהטן. להשקעה הזאת יש היסטוריה סוערת: צליח ומשעולי ואאורה של אז ארגנו קבוצת משקיעים יחד עם נפתלי מנדלוביץ' המנוח, הלוא הוא גורו ההשקעות מנדי ששם קץ לחייו בשל הסתבכות עסקית אחרת. "יש לנו שם מאבקים חבל על הזמן עד היום", מתייחס אטרקצ'י ליחסים עם השותף המקומי (30%). "בסוף אמכור או אקח את המלון לפירוק. אני לא מתיימר לנהל בתי מלון בניו יורק".

"עבורי זה מפעל חיים"

בכל אותה תקופה שבה אאורה השקעות הפליגה בחזונות מעבר לים ולאוקיינוס, אאורה ישראל המשיכה בעסקי הבנייה למגורים בישראל. "מצד אחד, היא עשתה פרויקטים מצוינים", אומר אטרקצ'י, "אבל מצד שני, בהיעדר מימון מספיק, היא לא עשתה את קפיצת הדרך שרציתי שהיא תעשה. וזו הייתה התקופה הטובה ביותר לעשות זאת, חבל".

ביולי 2011 הבינו משעולי וצליח כי יתקשו לפרוע את חובם לבעלי האג"ח של חלק מהסדרות. לאאורה השקעות היו 6 סדרות אג"ח, א'-ד' שיועדו להשקעות בחו"ל, וה'-ו' שכוונו להשקעות בארץ וגם נהנו מביטחונות. בשלב ההוא צליח הציע לאטרקצ'י לקנות את מניות אאורה השקעות באאורה ישראל, והם נכנסו למשא ומתן על שווי החברה. צליח אמר מאה מיליון, אטרקצ'י מוכן היה לרכוש לפי שווי של 50 מיליון שקלים - כלומר תמורת 30 מיליון שקלים על ה-60% שבידיהם. בסופו של דבר, נקבעה פשרה וננקב מספר, שווי שבין 52 מיליון שקלים (לרכישת המחצית הראשונה של המניות) ושווי של 58 מיליון שקל (אופציה לרכישה מאוחרת יותר של החצי השני).

אטרקצ'י היה להוט לסיים את השותפות, על אף שידע שלא יהיה קל לגייס את הכסף. הצדדים לחצו יד, "עברה טיוטה - ואז הם נעלמו", הוא אומר. "לקחו את ההצעה שלי והתחילו לעשות שופינג - להציע את חלקם לאחרים. הודעתי להם שההצעה שלי מוגבלת לעוד שבוע, ואז בטלה. הם חשבו שהם חכמולוגים והגיעו לשוקת שבורה. ההצעה בטלה".

בשלב הזה, דצמבר 2011, הכריז בית המשפט על הקפאת הליכים לאאורה השקעות ומינה לה נאמנים, את עורכי הדין עמית לדרמן וחגי אולמן. הקפאת ההליכים הייתה תקפה אך ורק לחברה האם, אבל השפעתה ניכרה גם על פעילות אאורה ישראל ("לך תסביר שהאחות הזאת - ההסתבכות הכלכלית - היא לא שלך. אבל בכל זאת מכרתי דירות בתקופה הזאת וגם התחלתי פרויקטים חדשים").

אטרקצ'י ניסה לרכוש מהנאמנים רק את מניות אאורה ישראל, אולם כיוון שהדבר היה פוגע בבעלי האג"ח של הסדרות הנסמכות על חו"ל ומותיר אותם ללא שום מקור להחזר, הנאמנים סירבו. לכן נאלץ אטרקצ'י להגיש הצעה לרכישת אאורה השקעות. הוא רכש (באמצעות ס.י.אבן, חברת היזמות שלו) את השליטה (84%) באאורה השקעות, תמורת 3.5 מיליון שקלים, הלוואת בעלים של כ-30 מיליון שקלים והעברת מניותיו באאורה ישראל "למעלה". כך שלמעשה, החברות אוחדו לחברה אחת, והתחייבויות לגבי חלק מהחוב.

סדרות א' עד ד' ספגו כמובן תספורת קשה של 50%-30% ואגרות החוב שלהן הומרו בסדרת אג"ח להמרה (הקרויה אג"ח 1) - אך יש להניח שלולי הפעילות של אאורה ישראל, שבניגוד לערי השדה ברומניה הניבה רווחים, גם את זה לא היו מקבלים. סדרות ה'-ו' כמעט שלא נפגעו. מאז חלק מהחוב נפרע, ובאחרונה - שנה וחצי לאחר הסדר החוב והחלפת הבעלים - הנפיק בהצלחה סדרת אג"ח נוספת, סדרה ז', בהיקף של 50 מיליון שקלים.

"אני לא פיננסייר, עבורי זה מפעל חיים", מתייחס אטרקצ'י לרכישה שהושלמה במאי 2012. "נתתי את ההצעה הכי טובה בסוף, ואם היה צריך לתת עוד, הייתי נותן עוד".

"אני אדם עם שאיפות"

עם הפרויקטים של אאורה תחת ניהולו של אטרקצ'י אפשר למצוא בימים אלה מאות יחידות דיור בתכנון, בשיווק ובביצוע בהיקף של כ-350 מיליון שקלים, מבת ים ועד ליהוד, מרמלה ועד לפרדס חנה ומחולון ועד לאילת; וכן פרויקטים של התחדשות עירונית ברמת השרון, שתוארו בתחילת הכתבה, כמו גם כאלה המתוכננים בקריית אונו וברמת גן. "המדינה", אומר אטרקצ'י, "משתנה ביחסה לפינוי-בינוי, כי אין ברירה. בכל אזור תל אביב אין מגרשים פנויים. נשארו כמה מקומות כמו שדה דב פה ושם, שיוכלו בעתיד לבנות עליהם, אבל בגדול אין קרקע בגוש דן, ו-90% מהאוכלוסייה רוצה לגור בתל אביב רבתי".

- יש גם תמ"א 38, שמספק עוד היצע של דירות (תמורת חיזוק יסודות הבניין וכדומה).

"אני לא מאמין בתמ"א 38 הרגיל (בשונה ממסלול תמ"א 38 ב' שבמסגרתו הורסים את הבניינים ובונים מחדש והוא למעשה סוג של פינוי-בינוי, ש' ל'). לוקחים בניין רגיל, מוסיפים לו שתי קומות, חניה לא מסוגלים לייצר, אולי מאולצת עם מנופי חניה. עשית לבניין קצת קוסמטיקה, ויש לך גרוטאה עם פודרה. אבל הבעיה הכי גרועה בתמ"א 38, שבאמצעות הפתרון הזה מגדילים את הצפיפות, לא מייצרים שינוי, וגם מבטלים בעתיד את האפשרות לעשות פינוי-בינוי ו'דופקים' את העיר בטווח הרחוק".

- מה דעתך על התוכניות השונות לכיוון דיור ציבורי ודיור לזוגות צעירים?

"המחלה שלנו שאנחנו מדברים ומדברים. בחמש-שש השנים האחרונות התחלפו שלושה שרי שיכון, וכולם מדברים. אני זוכר את אריאל אטיאס, ארבע שנים דיבר על כך שמחירי הדירות ירדו, והם רק עלו".

- למה זה קורה?

"יש הרבה דרכים לפתור את המחסור בקרקע, אבל צריך עבודה מתואמת של כל משרדי הממשלה. ואצלנו זה הפוך, יש לנו פה מדינה בתוך מדינה. במקום עבודה מתואמת, כל אחד מושך לכיוון אחר, והכול פופוליזם. מי יהיה בכותרת באותו יום. קראתי בגלובס ששר השיכון החדש מכריז שב-2014 ירדו מחירי הדירות. זה נפלא, אבל במה הוא תומך את זה בדיוק? פתחתי את האתר של המינהל לראות איפה יש מגרשים לבנייה, הכי קרוב היה בקריית גת. לפני שבועיים ניגשתי למכרז של 450 יחידות דיור באור עקיבא, אזור ביקוש. אני עוד לא יודע אם זכיתי או לא. למה אני לא יודע אם זכיתי? כי הפקידים של המינהל עסוקים, ושבועיים לא היה להם זמן לפתוח את המעטפות.

"המדינה היא ספסר הקרקעות הכי גדול בישראל, מעלה מסים בלי חשבון, מע"מ עלה מ-16% ל-18%, מס רכישה עלה מ-5% ל-6%, כל הרשויות המקומיות הכפילו את עלות היתרי הבנייה, ושר השיכון יוריד את מחיר הדירות ב-2014?

"דוגמה נוספת, שר הפנים גדעון סער, אדם שאני מאוד מעריך, העביר לפני חודש תקנה חדשה ופנטסטית ברוח תקנת שבס. תקנת שבס קובעת שבתקופה שצריך יותר דירות, הוועדה המקומית תוכל, ללא תוספת שטח, להוסיף 20% בכמות הדירות. סער בא ואמר, 30%. פנטסטי, לא? לא, וזה פספוס גמור, כי רוב ראשי הערים בסביבה לא מוכנים להתיר אפילו דירה קטנה אחת. מטיפשות, לדעתי, הם סבורים שבניית דירות קטנות תביא לעיר שלהם אוכלוסייה חלשה - אני לא חושב שזה נכון".

- אז מצב הדיור לא ישתפר. ומה לגבי מצבה של אאורה?

"אני צופה שתוך כמה שנים היא תהיה אחת החברות המשמעותיות בתחום המגורים. כבר עכשיו אנחנו לא חברה קטנה, אלא בין בינונית לגדולה. היום היא בונה בו-בזמן 700-500 יחידות דיור, ואני שואף לאלף, ואין הרבה חברות שבונות כך. אבל אני אדם עם שאיפות".

עוד כתבות

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

שר החוץ הטורקי מעוניין בשת"פ עם המיליציות הפרו־איראניות

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון